Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om AC Monza 

Få nykomlingar är lika fullproppade med självförtroende som AC Monza. Anledningen stavas givetvis Silvio Berlusconi. Ex-presidenten, finansmannen, mediemogul, kvinnokarlen och Zlatan-vännen rattar motormeckats rödvita representant med järnhand. Precis som Silvio gjorde i Milan från och till mellan 1986 och 2017, med monstruösa framgångar i form av bland annat tre CL-pokaler. Svenske legendaren Nils Liedholm är en annan figur som både representerat Milan och Monza. Busen Balotelli och Alessandro Costacurta likaså. Monza gick upp från Serie C till Serie B 2020. Efter ett år i andradivisionen tillsattes Giovanni Stroppa som omgående förde upp Biancorossi till Serie A. Förvisso krävdes kvalspel där Pisa stod för finalmotståndet men med gott om kulor i kassan lär Monza träda in i finrummet utan att be om ursäkt.

Grundad: 1912
Scudettos: 0
Hemmaarena: Brianteo
Manager: Giovanni Stroppa
Smeknamn: Brianzoli, Biancorossi, Bagai

Spelare i AC Monza

Danske Christian Gytkjaer hade en till stora delar misslyckad säsong förra året, men växlade upp i playoff där han blev den klart bäste målskytten med fem fullträffar. Dansken finns kvar och det gör även Danny Mota som såg sylvass ut förra året. Den duon lär se till att Monza blir ett målglatt lag även i Serie A.

Gianluca Caprari

Född: 1993-07-30

Land: Italien

Position: Anfallare 

Mycket talar för att Monza har gjort ett riktigt fynd i att låna in Hellas Veronas nummer 10, Gianluca Caprari. Late bloomern fick verkligen utväxling under Igor Tudors styre. Förra säsongen gjorde 29-åringen sin klart bästa Serie A-säsong rent målmässigt, tolv strutar blev det i ligaspelet, även sju målgivande passningar. Gianluca Caprari fostrades i Roma men redan som tonåring flyttade Rom-sonen till Pescara där det sammanlagt blev sex säsonger. Anfallaren har även hunnit med att representera Sampdoria, Parma och Benevento. Kommer den flyfotade forwarden upp i liknande nivå som under fjolåret är det riktigt låga odds på att Caprari blir Monzas bästa målskytt 2022/23. 

Dany Mota 

Född: 1998-05-02

Land: Portugal/Luxemburg 

Position: Anfallare 

Dany Mota Carvalho föddes i Luxemburg men har portugisiska föräldrar och dubbelt medborgarskap. 24-åringen har alltid setts som en stor talang och i U21-EM 2019 var han en av turneringens bästa fotbollsspelare då han ledde sitt Portugal till finalen. Anfallaren gjorde två mål i kvarten mot Italien (5-3) innan han ersattes av Milans Rafael Leao i förlängningen. Redan som 17-åring flyttade Mota till Italien och på stöveln har han representerat Virtus Entella, Sassuolo och Juventus. Någon ärlig chans fick dock aldrig Dany i Juve vilket ledde till en flytt till Monza 2020. I Silvio Berlusconis bygge har portugisen varit tokgiven i startelvan och i fjol var han lagets bästa målskytt i Serie B. Kontraktet sträcker sig till sommaren 2024. 

Christian Gytkjaer 

Född: 1990-05-06

Land: Danmark 

Position: Anfallare 

Det var nog många som höjde på ögonbrynen då den landslagsmeriterade dansken Christian Gytkjaer valde Monza sommaren 2020. Säsongen 2019/20 vann anfallaren skytteligan i Ekstraklasa för sitt Lech Poznan, i överlägsen stil ska sägas. Det blev över 50 fullträffar för Roskilde-sonen under hans tre säsonger för den polska storklubben. Tidigare har han representerat Lyngby, Nordsjälland, Sandnes, Haugesund, Rosenborg och 1860 München. 2007 var han även på provspel för Liverpool tillsammans med sin yngre bror Frederik. Vissa avtryck har också 32-åringen gjort i landslaget – i EM-kvalet 2020 noterades han för fyra fullträffar på fyra framträdanden. I Monza kommer Gytkjaer alltid förbli odödlig i och med hans tre mål mot Pisa i playoff-finalen i fjol.