Parma Calcio 1913

Till Serie A startsida.
Det med svenska ögon klassiska Parma är tillbaka i Serie A, men egentligen som ett nytt Parma. Klubben som vi känner den gick i konkurs 2015 och fick börja om i Serie D, som S.S.D. Parma Calcio 1913. Parma har gått rakt igenom seriesystemet tillbaka till Serie A. Parma är historiskt sett ganska unga i den italienska toppfotbollen. Samtliga 24 säsonger klubben har i Serie A har kommit sedan 1990. Nykomlingarna i Serie A har också bytt ut i princip hela laget, under sommaren 2018 har 13 spelare lämnat och 19 spelare värvats.

Smeknamn: Crociati, Gialloblu
Manager: Roberto D’Aversa
Hemmaarena: Stadio Ennio Tardini - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Parma Calcio 1913 hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Parma

Bruno Alves
Den 36-årige portugisiske mittbacken Bruno Alves har en lång och gedigen meritlista. Inför den här säsongen gör den klassiska och anrika klubben Parma comeback i det italienska finrummet, och den rutinerade mittbacken kommer att bli en stor ledare och nyckelfigur i mittlåset för de gulblåa. Alves har bland annat gjort över 100 matcher för Porto, och även 96 landskamper för det portugisiska landslaget. Meritlistan kan göras lång, men EM-guldet (2016) och ligatitlarna i Portugal, Ryssland och Turkiet sticker ut lite extra. Inför den här säsongen gick Alves som bosman från den skotska klubben Rangers, och kontraktet gäller säsongen ut.

Luca Rigoni
Luca Rigoni har tillbringat stora delar av sin 15 år långa proffskarriär i Verona och Chievo. Den nu 33-årige italienaren har gjort 174 framträdanden för “De flygande åsnorna”. Under sin tid i Verona spelade han på mittfältet med bland annat sin yngre broder, Nicola Rigoni, som numera spelar i Cittadella i Serie B. Efter sin tid i den norra italienska kulturstaden har Luca de senaste säsongerna varit en framstående fotbollsspelare i Palermo och Genoa. Inför den här säsongen har 33-åringen tecknat ett ettårsavtal med Parma.

Fabio Ceravolo
Fabio Ceravolo var en stor del i Beneventos historiska avancemang till Serie A säsongen 2016/17. 31-åringen stod då för 23 mål och var näst bäst av samtliga spelare bakom Giampaolo Pazzini i Serie B. Säsongen var Ceravolos överlägset bästa någonsin även om han varit en relativt flitig målskytt. Han följde dock inte med Benevento upp i Serie A utan gick till Parma sommaren 2017. Där var han med om att skjuta upp de blågula till Serie A med sju mål på 18 matcher under fjolårssäsongen. När anfallaren nu,, som genom alla år varit en frekvent målskytt i Serie B, ska testa vingarna i det italienska finrummet ska det bli intressant att se hur han klarar omställningen. Att betta på Ceravolo som Parmas bästa målskytt behöver inte vara fel. Kontraktet med Crociati sträcker sig till 2020.

Spela på Parma.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.