Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Salernitana

Salernitana, hemmahörande i regionen Kampanien, slutade tvåa i Serie B 2021 och kom tillbaka till de fina salongerna efter ett uppehåll på 23 år. Kampanerna fungerar som något av en farmarklubb åt SS Lazio vars ägare Claudio Lotito också äger Salernitana. Claudio Lotito blev således tvungen att sälja nykomlingen då en och samma person inte får äga två klubbar i samma serie. Fabrizio Castori fick kicken efter den inledande kräftgången, från och med mitten av februari 2022 fick Davide Nicola försöka rädda kontraktet och denna bedrift löstes med minsta möjliga marginal. På de avslutande 15 omgångarna plockade Salernitana poäng tio gånger och landade en pinne ovanför giljotinen. Klarar de av det en säsong till? Oddsen är tvetydiga till det.

Grundad: 1909
Scudettos: 0 st
Manager: Davide Nicola
Smeknamn: I Granata
Hemmaarena: Stadio Arlechi

Spelare i Salernitana

Salernitana klarade sig kvar i Serie A i fjol trots en av seriens mest anonyma trupper. Det ser mediokert ut nu också och ska Salernitana klara sig vidare är det mer tack vare hårt slit och välorganiserat försvar än häftiga individuella prestationer.

Norbert Gyömbér 

Född: 1992-07-03

Land: Slovakien

Position: Försvarare

Det har blivit ett himla hattande för Norbert Gyömbér under årens lopp, inte mindre än tio gånger har slovaken skiftat klubbadress. Bortsett från en avstickare till ryska Terek Grozny under våren 2017 har Norbert hållit sig inom det italienska riket. Efter att ha nosat på en plats i Roma har 29-åringen etablerat sig i Serie B, först hos Bari, därefter Perugia och slutligen hos Salernitana. Första säsongen i Salerno var klockren för benbräckaren som gjorde 35 matcher som mittback för Granaterna när den anrika föreningen åter tog steget upp i högsta serien. I Serie A noterades Norbert den gångna säsongen för nio ostskivor, därmed delade han förstaplatsen i lagets flåbusliga med kumpanen Ranieri. I den slovakiska landslagsdressen har det mest blivit spel på ytterbackspositionerna. Kontraktet med Salernitana sträcker sig till sommaren 2023.

Emil Bohinen

Född: 1999-03-12

Land: Norge

Position: Mittfältare

Namnet Bohinen klingar välbekant i alla fotbollsnördars hörselgångar. Mycket riktigt är Emil son till Lars som ingick i Norges framgångsrika landslag under VM-94 och som representerat tre klubbar på de brittiska öarna. Bohinen den yngre har just inlett sin karriär och ännu inte nått upp i 30 matcher utanför det norska riket. Den centrala fältaren lämnade Oslo för att testa vingarna i Moskva men tiden i CSKA avbröts abrupt på grund av ryssarnas krigföring. Till Salernitana har Emil kommit på lån under våren med ett obligatoriskt köp under sommaren. I ryska Premier League blev det en pyts för militärjuntan och i Salerno har baggen inlett sejouren med en framspelning och en handfull ostskivor. Som del av en gyllene generation med bland andra Haaland samt Ödegaard är Emil ett stort framtidshopp när Norges framtid lyser av mästerskapsdrömmar.

Erik Botheim

Född: 2000-01-10

Land: Norge

Position: Anfallare

Bodö/Glimt har spottat ut skickliga spelare de senaste åren och Erik Botheim är en av dessa. Anfallaren fick aldrig karriären att riktigt lyfta i Rosenborg eller Stabaek, men så fort snipern hamnade i Bodö hände det grejer. 15 mål på 30 seriematcher gjorde att strikern var högvilt på marknaden. Krasnodar vann kampen om den unge anfallarens signatur, men där blev det inte mycket spel på grund av kriget i Ukraina. Botheim hann faktiskt aldrig göra någon tävlingsmatch för den ryska klubben och har därför inte spelat något annat än träningsmatcher sedan december 2021, bortsett någon enstaka match med det norska U21-landslaget. Nu är kontraktet med Krasnodar avslutat och då klev Salernitana in och plockade in norrmannen. Botheim behöver lugn och ro för att åter komma i matchform. Kan han nu komma upp till sin högstanivå är detta en fotbollsspelare som kommer göra mycket gott för Salernitana under säsongen. Potentialen finns trots allt fortfarande kvar.