Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Spezia

A.S.D. Spezia Calcio 2008 gjorde säsongen 2020/21 sin första säsong i Serie A någonsin och lyckades på det lösa kontraktet genom en 15:e plats. Det vitsvarta laget från Ligurien, som ursprungligen grundades 1906, blev italienska mästare 1944, men det avgjordes på ett helt annat sätt än vad vi ser idag. Klubben minns dock tillbaka på framgångarna från andra världskriget genom att spela med ett italienskt tricolormärke på de officiella matchtröjorna. 2008 gick den dåvarande Serie B-klubben Spezia Calcio i konkurs och laget fick börja om från skratch under Gabriele Volpi, ägaren av vattenpolo-laget Pro Recco samt den kroatiska klubben HNK Rijeka. Sedan dess heter klubben A.S.D. Spezia Calcio 2008.

Grundad: 1906
Scudettos: 0 st
Hemmaarena: Alberto Picco
Manager: Luca Gotti
Smeknamn: Aquilotti, Aquile, Bianconeri 

Här kan du spela på Spezia hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Svenskar i Spezia

Efter lång och trogen tjänst i Sampdoria har landslagets stöttepelare Albin Ekdal fortsatt karriären i Spezia. Där kommer svensken genast få en nyckelroll på mittfältet och så länge hans sargade kropp kan hålla ihop kommer Ekdal få mycket speltid i det förväntade bottenlaget. Hjälper han Spezia till nytt kontrakt har stockholmaren gjort det bra. I truppen finns även Aimar Sher som knappt fick någon speltid alls förra säsongen.

Albin Ekdal 

Född: 1989-07-28

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Någon flytt hem till Allsvenskan blev det inte, istället föll valet på Spezia där Albin Ekdal kritat på ett tvåårskontrakt. En Ekdal i matchform har allt varit en man för startelvan i både klubb- och landslag, men stockholmaren har som bekant lidit av enorma skadebekymmer de senaste säsongerna. 33-åringen kom fram genom talangfabriken Brommapojkarna där han också gjorde matcher i Allsvenskan. Redan under gymnasietiden drog klubbar som Chelsea och Inter i den blågula talangen. Det blev till slut Juventus som vann dragkampen om Ekdal år 2008. Något större förtroende fick aldrig “Abbe” i Turin, men svensken har sannerligen gjort avtryck på stöveln, framförallt i Cagliari och Sampdoria. Hattricket mot Inter på San Siro 2014 får ses som kulmen i klubblagskarriären. I fjol gjorde mittfältaren 26 framträdanden för Sampdoria i Serie A och ska stå för välbehövlig rutin på Spezias mittfält den här säsongen. . 

Spelare i Spezia

Spezia gjorde det bra i offensiven i fjol där Gyasi var en viktig spelare. Bakåt läckte det dock ordentligt och ska Spezia lösa nytt kontrakt i finrummet behöver försvaret tätas till. Kanske kan Albin Ekdal sätta tonen från mittfältet med ett hårt defensivt jobb.

Simone Bastoni

Född: 1996-11-05

Land: Italien

Position: Försvarare

Riktiga trotjänare är sällsynta i den moderna världsfotbollen. I synnerhet sådana som fostrats i den egna akademin och stannat i ett decennium. Nåväl, Simone Bastoni har genomfört ett par utlåningar, men det gör ju i princip alla italienare på vägen fram till finrummet. Det första A-lagskontraktet kritades på när vänsterbacken var 17 bast, det dröjde till säsongen 2020/21 innan den då 23-årige Simone tog en ordinarie tröja hos moderklubben. På 22 matcher i Serie A noterades bastante Bastoni för sju framspelningar, sannerligen inte illa pinkat av en gubbe som aldrig svarat för någon personlig poäng alls i Serie B. De siffrorna kunde Bastoni inte leva upp till under säsongen 2021/22, men å andra sidan hittade han nätet tre gånger om då. Med 31 ligamatcher under bältet var Bastoni en viktig del i att Spezia lyckades hänga kvar i Serie A och ska de lyckas med den bedriften ännu en gång behöver 25-åringen fortsätta spela på sin högsta nivå.

Emmanuel Gyasi 

Född: 1994-01-11

Land: Ghana

Position: Anfallare

Ghananen Emmanuel Gyasi föddes på Sicilien men flyttade redan i tonåren upp till Turin för spel i Torino. Den irrationelle yttermittfältaren har befunnit sig på lån till en rad Serie C-klubbar fram till 2018/19 då Gyasi fick chansen i Spezia. Debutsäsongen i Ligurien var helt okej men under andra året fick ghananen sitt stora genombrott i Serie B. Nio fullträffar noterades den snabbe yttern för, därmed blev Emmanuel lagets näst bästa målskytt. Första säsongen med Spezia i högsta serien innebar spel i alla matcher utom en, tio personliga poäng är klart godkänt av Emmanuel. Så många poäng plockade inte strikern i fjol, men däremot nätade han sex gånger om vilket gör Gyasi till Spezias näst bästa målskytt. Dessutom är 28-åringen en tuff spelare vilket tio gula kort vittnar om. Nästa säsong bör målet för denna fotbollsspelare vara att göra fler mål än vad han tar gula kort.

M’Bala Nzola 

Född: 1996-08-18

Land: Angola

Position: Anfallare

Spezia kunde tacka sin striker M’Bala Nzola för kontraktet 2021. Med sina elva ligamål och tre målgivande passningar blev Nzola skillnaden på nytt kontrakt och degradering. Angola-anfallaren, som föddes i Frankrike, belönades under våren 2021 med en plats i landslaget. Debuten gjordes i 0-1-förlusten mot Gambia i Africa Cup of Nations. M’Bala fick sitt genombrott i portugisiska Sertanense men har sedan 2016 huserat på stöveln där han representerat fyra klubbar, Virtus Francavilla, Carpi, Trapani och Spezia. Säsongen 2021/22 blev inte tillnärmelsevis lika lyckosam för den hårfagre forwarden som blott hittade nätet vid två tillfällen. Detnns säsong blir således en brytpunkt för vart Nzolas karriär är på väg. Kontraktet med Ligurien-klubben går ut sommaren 2023.