Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Torino

Till Serie A startsida

Tar Juventus titeln igen? Spela på Serie A-vinnare 2019/2020?

Fakta om Torino

Torino FC från Turin bildades 2005. Klubben bytte till sitt nuvarande namn från Torino Calcio 1906 då originalklubben från 1906 gick i konkurs. Laget är annars en av de mest traditionsrika genom tiderna i Italien. Klubben har sex titlar i Serie A, egentligen sju men fråntogs en av titlarna efter en mutskandal 1927. Torino har även fem titlar i Coppa Italia, den senaste 1993.

Smeknamn: II Toro, Granata
Manager: Walter Mazzarri
Hemmaarena: Stadio Olimpico Grande Torino - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Torino hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Torino

Salvatore Sirigu
Trots att Gianluigi Buffon varit en av världens bästa målvakter under hela 2000-talet har Salvatore Sirigu gjort över 20 landskamper för Gli Azzurri. Sirigu föddes på Sardinien men fick sitt stora genombrott i Sicilien-klubben Palermo där målvakten tillbringade sex säsonger. Sommaren 2011 lämnade 32-åringen Sicilien för spel i PSG, och så även Javier Pastore. I den franska nysatsande oljeklubben gjorde Sirigu uppemot 150 matcher och under sina sex år i klubben vann italienaren Ligue 1 vid fyra tillfällen. Fem franska cuptitlar har även målvakten i sitt prisskåp. 2017 gick Sirigu på free transfer till Torino där 32-åringen har fortsatt att leverera. Säsongen 2018/19 nådde Turin-klubben en Europa League-plats, till stor del tack vare väldigt få insläppta mål från Sirigu. Faktum är att Torino endast släppte in ett mål mer än ligatvåan Napoli. Kontraktet med de rödbruna sträcker sig till sommaren 2022. 

Nicolas N’Koulou
Kamerunen Nicolas N’Koulou fostrades i samma klubb som Samuel Eto'o och Eric Djemba-Djemba, Kadji Sports Academy. Redan som 17-åring flyttade dock mittbacken till den franska rivieran för spel i Monaco. Blott 18 år gammal debuterade N’Koulou i Ligue 1 och under debutsäsongen i det franska finrummet gjorde afrikanen 24 framträdanden för Monaco i ligaspelet. Sommaren 2011 jagade både Lyon och Marseille den landslagsmeriterade mittbacken och för de sistnämnda skrev 29-åringen på ett kontrakt på fyra år. Under sitt första år i Marseille vann Nicolas Coupe de la Ligue och säsongen därefter slutade de ljusblå på andra plats i Ligue 1. Men efter fem säsonger i Marseille blev det till slut en flytt till rivalen Lyon, men väl där hade N’Koulou svårt att ta plats vilket gjorde att Torino köpte loss försvararen 2017. I Turin-klubbens ramstarka försvar har Nicolas varit en viktig kugge under sina två år i klubben. Räkna med att afrikanen, med drygt 70 landskamper på kontot, återigen blir en viktig pjäs i mittlåset 2019/20! 

Andrea Belotti
Andrea Belotti är en upcoming man i italiensk fotboll. Han slutade säsongen 2016/17 på tredjeplats i Serie A:s skytteliga med sina 26 mål för Torino. Det gjorde att Belotti fick chansen i det italienska landslaget där han gjort fem mål på omkring 20-talet landskamper. Även om strikern inte riktigt lyckats komma upp i samma frekventa nätrasslande de senaste två säsongerna då det bara blivit 10 och 15 baljor i Serie A, så är experterna ändå eniga om att Belotti har en sensationell näsa för mål. Andrea Belotti är en outsider till att ta hem skytteligan i Serie A säsongen 2019/20 och det kan vara värt att betta en slant på 25-åringen som bästa målgörare. Han har kontrakt med Torino till 2022.

Iago Falque
Spanjoren Iago Falque, född i Vigo, fostrades i Real Madrid och Barcelona. Den 29-årige yttern fick dock sparsamt med speltid i de spanska ungdomsakademierna och flyttade 2008 till Italien och Juventus. Efter flera år av mindre lyckade lånesejourer i Juve landade Falque i Genoa 2014, där han fick sitt stora genombrott. I Genua gjorde den vänsterfotade fotbollsspelaren 13 mål debutsäsongen vilket gjorde att AS Roma köpte loss spanjoren. Falque fick dock svårt att ta plats i huvudstadslaget där han bland annat fick konkurrera med Mohamed Salah, El Shaarawy och Diego Perotti. Hösten 2019 gör spanjoren sin fjärde säsong i Torino, där han växt fram till en nyckelspelare i offensiven. I fjol var han lagets näst bästa målskytt med sina sex Serie A-mål. Kontraktet med Turin-klubben sträcker sig till 2022.

Simone Zaza
Italienaren Simone Zaza kom till Valencia på lån under andra halvan av säsongen 2016/2017 och imponerande tillräckligt mycket för att Los Che skulle lägga upp ansenliga 16 miljoner euro för att köpa loss anfallaren från Juventus. Det är dock faktiskt två miljoner euro mindre än Juventus betalade Sassuolo för Zaza sommaren 2015. Landslagsmannen för Italien har även provat på spel i Premier League och West Ham, dock utan framgång. Säsongen 2014/15 gjorde Zaza elva mål för Sassuolo i Serie A och säsongen 2017/2018 satte han personligt målrekord i en högstaliga i fotboll genom att göra 13 mål för Valencia i La Liga.  Ändå valde vagabonden att flytta vidare, sommaren 2018 kom han återigen hem till Italien och Torino. Målmässigt blev det ingen bländande säsong för den gamla straffsumparen men Torino valde ändå att köpa loss Zaza inför denna säsong för 12 miljoner euro. Som mest har Zaza gjort 18 mål under en säsong, i Serie B. Det återstår att om han kan närma sig de siffrorna även i högstaligan? 

Spela på Torino.

Till startsida Fotboll