Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Torino

Torino FC bytte till sitt nuvarande namn från Torino Calcio 1906 då originalklubben gick i konkurs. Laget är annars en av de mest traditionsrika genom tiderna i Italien. Klubben har sex titlar i Serie A, egentligen sju men fråntogs en av titlarna efter en mutskandal 1927. Torino har även fem titlar i Coppa Italia, den senaste 1993. Torino var tillbaka i det italienska finrummet 2012/13 efter tre säsonger i Serie B. 2018/19 blev en framgångsrik tid för Turins Tjurar. Laget landade på en sjundeplats och fick därmed spela Europaspel. Därefter har det gått desto tyngre, säsongen 20/21 var de vinröda oxdjuren på vippen att trilla ur då de landade på plats 17. Då tillsattes hyllade Ivan Juric som återtog Torino till den övre halvan av finrummet. Oddsen talar för att det åter blir en stark säsong på Stadio Grande Torino.

Grundad: 1906
Scudettos: 6 st
Manager: Ivan Juric
Smeknamn: II Toro, Granata
Hemmaarena: Stadio Olimpico Grande Torino - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Här kan du spela på Torino hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spelare i Torino

Andrea Belotti, som varit den stora stjärnan i flera år, var mycket skadad förra säsongen och har nu lämnat för Roma. Trots det var Tjurarna relativt svårstoppade i fjol. Sanabria och Brekalo var två spelare som imponerade i det offensiva spelet och den duon kommer få ta ännu större ansvar nu. Bakåt är Torino normalt sett urstarka, men nu när Rincón och Bremer har försvunnit finns det vissa frågetecken i defensiven.

Antonio Sanabria

Född: 1996-03-04

Land: Paraguay

Position: Anfallare

Arnaldo Antonio Sanabria Ayala föddes i San Lorenzo och fostrades tidigt i Cerro Portenos ungdomsakademi. När anfallaren var elva år gammal flyttade föräldrarna till Spanien och två år senare hamnade Sanabria istället i Barcelonas världskända La Masia. Tito Vilanova såg tidigt en talang utöver det vanliga och lät fotbollsspelaren från Paraguay träna med A-laget trots att han bara var 16 år gammal. Sanabria fick det dock inte att flyga i Katalonien och det var inte förrän säsongen 2015/16, då på lån i Sporting Gijón från Roma, som Antonio fick det att lossna. Elva mål på 30 matcher var tillräckligt för att övertyga Real Betis om att slanta upp för hans namnteckning. Sejouren i det grönvita fotbollslaget varade i fem år och sedan januari 2021 tillhör Sanabria istället Torino. I Turin konkurrerar 26-åringen med en viss Belotti och ska Sanabria bli förstavalet för “Tjurarna” behöver troligtvis Belotti hitta en annan klubbadress. 

Josip Brekalo 

Född: 1998-06-23

Land: Kroatien

Position: Mittfältare

Josip Brekalo är ytterligare en kroatisk begåvning som fostrats i Dinamo Zagrebs ansedda ungdomsled. Wolfsburg snappade upp den då 18-årige fotbollsspelaren utan att han hunnit göra något större väsen av sig i Dinamo, men i Tyskland tog karriären fart. Med sin fina teknik och aviga spelstil charmade Brekalo supportrarna i Volkswagen-land så till den grad att Torino lånade in kroaten med en köpoption under sommaren 2021. Sju mål på 32 framträdanden blev det under debutsäsongen i Turin där Brekalo trivdes som fisken i vattnet med sin landsman Ivan Juric som tränare. Den skicklige taktikern fick ut så när som på max av sin yttermittfältare och oddsen är låga på att Brekalo inom kort blir en publikfavorit i Turin. 

Simone Zaza 

Född: 1991-06-25

Land: Italien

Position: Anfallare

Italienaren Simone Zaza kom till Valencia på lån under andra halvan av säsongen 2016/17 och imponerade tillräckligt mycket för att Los Che skulle lägga upp ansenliga 16 miljoner euro för att köpa loss anfallaren från Juventus. Det är dock faktiskt två miljoner euro mindre än Juventus betalade Sassuolo för Zaza sommaren 2015. Italienaren, som gjort 18 landskamper för Gli Azzurri, har även provat på spel i Premier League med West Ham, dock utan framgång. Säsongen 2014/15 gjorde Zaza elva mål för Sassuolo i Serie A och säsongen 2017/18 satte han personligt målrekord i en högstaliga i fotboll genom att göra 13 mål för Valencia i La Liga. Ändå valde vagabonden att flytta vidare, sommaren 2018 kom han återigen hem till Italien och Torino. Målmässigt blev det ingen bländande säsong för den gamla straffsumparen men Torino valde ändå att köpa loss Zaza inför 2019/20 för 12 miljoner euro. Efter det gjorde 31-åringen gjort sex baljor två säsonger i följd – knappt godkänt. Än värre blev det säsongen 2021/22 när den legendariske straffspecialisten endast fick beträda Serie A:s schackbräde i totalt 115 minuter, utan någon fabrikation. Kan Zaza återuppstå i kedjan hos Tjurarna kommande säsong?