Torino

Till Serie A startsida.
Torino FC från Turin bildades 2005. Klubben bytte till sitt nuvarande namn från Torino Calcio 1906 då originalklubben från 1906 gick i konkurs. Laget är annars en av de mest traditionsrika genom tiderna i Italien. Klubben har sex titlar i Serie A, egentligen sju men fråntogs en av titlarna efter en mutskandal 1927. Torino har även fem titlar i Coppa Italia, den senaste 1993.

Smeknamn: II Toro, Granata
Manager: Walter Mazzarri
Hemmaarena: Stadio Olimpico Grande Torino - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Torino hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Torino

Adem Ljajic
Serben Adem Ljajic såldes sommaren 2016 till Torino av Roma. Debutsäsongen hos Torino var strålande för 26-åringen och han stod för tio mål från sin mittfältsposition, varav ett par riktigt snygga frisparkar. Ljajic vann ligan tillsammans med Partizan 2009 och var då på väg till Manchester United tillsammans med klubbkompisen Zoran Tosic. Ljajic fick dock inget arbetstillstånd i England och till slut valde United att inte gå vidare med affären. Istället för Premier League blev det Serie A för Ljajic som hamnade i Fiorentina under januarifönstret 2010. Sedan dess har det även blivit spel i Roma och Inter för serben, som även varit ordinarie i landslaget sedan 2010. Sedan 2016 är det däremot Torino som gäller där mittfältaren med den känsliga högerfoten är en nyckelspelare offensivt och nu går in på sin tredje säsong hos de vinröda. Han har kontrakt med klubben till 2020.

Andrea Belotti
Andrea Belotti är en upcoming man i italiensk fotboll. Han slutade den säsongen 2016/17 på tredjeplats i Serie A:s skytteliga med sina 26 mål för Torino. Det gjorde att Belotti fick chansen med det italienska landslaget där han gjort fem mål på omkring 20-talet landskamper. Utvecklingen har varit strålande för den unga anfallaren men i fjol hade han en tyngre säsong då det ”bara” blev tio mål i Serie A. Andrea Belotti är dock en outsider till att ta hem skytteligan i Serie A säsongen 2018/19 och det kan vara värt att betta en slant på 24-åringen som bästa målgörare. Han har kontrakt med Torino till 2021.

Iago Falque
Spanjoren Iago Falque, född i Vigo, fostrades i Real Madrid och Barcelona. Den 28-årige yttern fick dock sparsamt med speltid i de spanska ungdomsakademierna och flyttade 2008 till Italien och Juventus. Efter flera år av mindre lyckade lånesejourer i Juve landade Falque i Genoa 2014, där han fick sitt stora genombrott. I Genua gjorde den vänsterfotade offensiva yttern 13 mål debutsäsongen vilket gjorde att AS Roma köpte loss spanjoren. Falque fick dock svårt att ta plats i huvudstadslaget där han bland annat fick konkurrera med Mohamed Salah, El Shaarawy och Diego Perotti. Till hösten gör spanjoren sin tredje säsong i Torino, där han växt fram till en nyckelspelare i offensiven. Kontraktet med Turin-klubben sträcker sig till 2020.

M’Baye Niang
För gemene man fick M’Baye Niang sitt stora genombrott i Fotbolls-VM i somras, där senegalesen bland annat gjorde mål mot Polen i gruppspelet. Den 23-årige offensive yttern/strikern har dock visat upp sina kvalitéer för alla Calcio-anhängare ända sedan AC MIlan köpte loss senegalesen från den franska klubben Caen. Niang har en hög högsta nivå, men en lika låg lägsta nivå, vilket gjort att Rossoneri inte valt att satsa vidare på den irrationella dribblern. Inför den förra säsongen lånades Niang ut till Torino, där senegalesen bildade en fruktad offensiv tillsammans med Adem Ljajic, Andreas Belotti och Iago Falque. De vinröda har nu köpt loss spelaren från Milan och kontraktet sträcker sig till 2021.

Samuel Gustafsson
Den högerfotade tvillingen Samuel Gustafson (brodern Simon är vänsterfotad), hamnade i Serie A och Torino i augusti 2016 när det var dags för spel utomlands för mittfältstalangen. Göteborgaren Samuel Gustafson har fyra säsonger bakom sig i talangfabriken BK Häcken, varav de sista 1,5 säsongerna som ordinarie. Med Häcken hann Gustafsson också med att vinna Svenska Cupen. 23-åringen har fått göra U21-landskamper för Sverige men ännu inte provat på spel med landslaget. Han hade svårt att ta plats i den sylvassa konkurrensen på Torinos mittfält och det blev bara fem matcher i hans premiärsäsong i Serie A. Har varit på lån i Perugia och denna säsong väntar spel i Hellas Verona över hela säsongen.

Spela på Torino.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.