Sampdoria

Till Serie A startsida.
UC Sampdoria bildades 1946 i Genua. Klubben delar stadion med Genoa i Serie A. Klassiska Sampdoria hade sin storhetstid mellan åren 1985-1994 då klubben vann samtliga pokaler de spelat hem under sin 72-åriga historia. Bland titlarna är det Serie A och Italienska Cupen som sticker ut. Förutom dessa titlar har man även nått final i Champions League 1992, men där blev det förlust mot FC Barcelona.

Smeknamn: Blucerchiati, Samp
Manager: Marco Giampaolo
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Sampdoria hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Sampdoria

Dennis Praet
Den belgiske talangen Dennis Praet har nu gjort två säsonger i Serie A med Sampdoria. 24-åringen debuterade för Anderlecht hemma i Belgien redan hösten 2011 och har vunnit tre ligatitlar med mesta belgiska mästarna. Framför allt Premier League-klubbar, som Arsenal, Liverpool och Southampton har haft ögonen på den offensive mittfältaren, men det blev till slut Serie A och Sampdoria. Praet har varit given i alla U-landslag och även fått göra landslagsdebut för Belgien. Sommaren 2016 skrev han på ett 5-årskontrakt med Sampdoria som betalade åtta miljoner euro för att värva honom från Anderlecht. Han var därmed italienarnas överlägset dyraste värvning den sommaren.

Fabio Quagliarella
35-åringen Fabio Quagliarella har genom sin karriär varit lite av gubben i lådan. Han har stått för ett par otroligt sevärda mål under sin karriär där man frågat sig hur han fått in bollen i mål. Toppen av sin karriär nådde han runt 2010 då han stadigt stod för runt tio mål per säsong i Serie A. Han värvades då av Juventus där det blev fyra säsonger och tre Scudettos. De tre senaste säsongerna har den 25-faldiga landslagsmannen tillbringat hos Sampdoria. Efter en skadefylld debutsäsong stod anfallaren för tolv mål sitt andra år i Genua. Det slogs dock med råge i fjol då Quagliarella gjorde inte mindre än 19 mål för Sampdoria i ligaspelet. Därmed slutade strikern fyra i Serie A:s skytteliga. Har kontrakt med Sampdoria till sommaren 2019 och oddsen talar för att han lägger skorna på hyllan efter säsongen.

Karol Linetty
Karol Linetty är en av hela tre polacker i Sampdoria, tillsammans med Dawid Kownacki och Bartosz Bereszynski. 23-åringen anslöt från Lech Poznan för 30 miljoner kronor sommaren 2016. Karol Linetty har varit en stor talang i Polen hela sin karriär, redan gjort 20 landskamper för det rödvita landslaget, och togs ut till VM i Ryssland. Tottenham Hotspur var intresserade av Linetty redan innan han hamnade i Sampdoria men efter VM har ryktena tilltagit, men också inkluderat Premier League-kollegan Everton som spekulant. Linetty har kontrakt med Sampdoria till 2021 men kapitalstarka engelska klubbar kan vara svåra att säga nej till.

Albin Ekdal
En Ekdal i matchform är en man för startelvan i både klubb- och landslag, men stockholmaren har lidit av enorma skadebekymmer de senaste säsongerna. 29-årige Ekdal kom fram genom talangfabriken Brommapojkarna där han också gjorde matcher i Allsvenskan. Redan under gymnasietiden drog klubbar som Chelsea och Inter i talangen. Det blev till slut den gamla damen Juventus som vann dragkampen om Ekdal år 2008. Efter en säsong med Juve blev det Siena på lån innan Bologna köpte loss halva Ekdal. Efter en säsong på Renato Dall´Ara flyttade Albin Ekdal till Cagliari. Det följdes av en treårig sejour i Bundesliga och Hamburger SV innan det nu återigen är Italien som gäller. Tiden i Bundesliga kantades som sagt av väldigt mycket skador. Kan Ekdal bara få vara skadefri har Sampdoria gjort ett fynd! Den svenska landslagsmannen kostade Genua-klubben cirka 2,5 miljoner euro och mittfältaren har skrivit på ett kontrakt som löper till sommaren 2021.

Dodo
José Rodolfo Pires Ribeiro, eller Dodo, ska försöka starta om sin karriär i Sampdoria. Vänsterbacken räknades som ett underbarn som tonåring och var bland annat på väg till Manchester United. Istället lämnade han Corinthians i hemlandet Brasilien för Roma i Italien som 20-åring 2012. Trots relativt lite speltid betalade Inter närmare 8 miljoner euro för Dodo efter bara 1,5 säsong i Rom. Varken Roberto Mancini eller senare Frank de Boer såg dock Dodos storhet, varför han lånades ut till Sampdoria på ett säsonglångt lån sommaren 2015. Lånet förlängdes sommaren 2016 fram till 2018, då med en köpoption. Har nu kontrakt med Samp till 2020 men spenderar säsongen på lån i brasilianska Santos. Dodo har några u-kamper för Brasilien men har ännu inte fått representera sitt land på seniornivå.

Spela på Sampdoria.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.