Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Sampdoria

UC Sampdoria bildades 1946 i Genua. Klubben delar stadion med Genoa i Serie A där lagens derbymatcher kallas Derby della Lanterna. Klassiska Sampdoria hade sin storhetstid mellan åren 1985-1994 då klubben vann samtliga pokaler de spelat hem under sin 72-åriga historia. Bland titlarna är det Serie A och Italienska Cupen som sticker ut. Förutom dessa titlar har Samp även nått final i Champions League 1992, men där blev det förlust mot FC Barcelona. Sampdoria har också representeras av ett par svenskar genom åren. Lennart “Nacka” Skoglund spelade 78 matcher för klubben och senaste åren har landslagsmittfältaren Albin Ekdal huserat hos Genua-laget.

Grundad: 1946
Scudettos: 1 st
Manager: Marco Giampaolo
Smeknamn: Blucerchiati, Samp
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Sampdoria hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spelare i Sampdoria

Sampdoria har en ganska namnkunnig trupp även om det ska sägas att de offensiva kanonerna börjar bli lite till åren. Candreva är 35 år, nye Caputo likaså och målsprutan Quagliarella har hunnit bli 39. Ska laget från Genua förbättra sin svaga ligaposition från förra säsongen skulle det behöva komma in nytt, ungt blod i truppen.

Antonio Candreva 

Född: 1987-02-28

Land: Italien

Position: Mittfältare

Antonio Candreva har en lång och framgångsrik karriär bakom sig med 14 säsonger i Serie A. Störst avtryck gjorde högerspringaren i Lazio mellan åren 2011 och 2016 vilket också gav honom en plats i det italienska landslaget. 54 landskamper och sju mål för Gli Azzurri har det blivit och vi får nog räkna med att Candreva har gjort sitt sista framträdande i den mörkblåa dressen. Sedan 2020 tillhör Candreva Sampdoria och där har han fått en nytändning på karriären. Under säsongen 2021/22 stod Antonio för sju mål och tio assist och så många poäng har han aldrig någonsin tidigare tagit under karriären. Tio assist räckte till en sjätteplats i den kategorin. Trots sin ålder är det ingen omöjlighet att Candreva förbättrar den siffran nästa säsong och då oddset på att han ska vinna assistligan lär vara högt är det ett lockande spel.

Manolo Gabbiadini 

Född: 1991-11-26

Land: Italien

Position: Anfallare

Den irrationella anfallaren Manolo Gabbiadini kom till Southampton i januarifönstret 2017 efter att ha gjort 38 mål Serie A-mål för Napoli, Sampdoria, Bologna och Atalanta. Till skillnad från många andra italienska fotbollsspelare på de brittiska öarna så lyckades Gabbiadini etablera sig snabbt i Premier League. Det var ytterst nära att Manolo löste en prestigefull titel under sin första säsong hos The Saints då laget gick till Ligacupfinal mot Manchester United. Trots att italienaren stod för två mål i finalen blev det förlust med 2-3 efter att Zlatan Ibrahimovic avgjort för United. Efter att anfallaren vände hem till den Apenninska halvön vintern 2019 har Gabbiadini pendlat i prestationer. 2019/20 delade Manolo förstaplatsen i Sampdorias interna skytteliga tillsammans med Fabio Quagliarella, säsongen därpå blev det blott 16 matcher och tre strutar. Under 2021 skrevs ett nytt kontrakt som sträcker sig fem år framåt, dessvärre spolierades den gångna säsongen av skador. En roligt bet till högt odds är att anfallaren gör minst tio mål i Serie A kommande säsong. Kapaciteten finns. 

Fabio Quagliarella 

Född: 1983-01-31

Land: Italien

Position: Anfallare

Mannen, myten, legenden, Fabio Quagliarella har genom hela sin karriär varit lite av gubben i lådan som alltid haft en förmåga att göra vansinnigt snygga mål. 39-åringen har huserat i den italienska fotbollen i hela karriären och representerat en rad olika klubbar, så även landslaget (29 landskamper). Under åren i Turin var han med och vann Scudetton med Juventus. Sedan 2016 har Quagliarella tillhört Sampdoria och i Genua har anfallaren blivit en legendar. Fabio har gjort drygt 100 mål för “Samp” och han är nu en av Italiens bästa målskyttar någonsin. I Serie A har 39-åringen gjort fler mål än bland annat Roberto Mancini, Luca Toni och Filippo Inzaghi. Både 2009 och 2019 tilldömdes Quagliarella årets mål. Premio Gentleman Fairplay, Serie A Best Forward, Serie A top scorer är ett par andra fina individuella utmärkelser. Med tanke på att kontraktet går ut 2023 lär detta bli hans sista säsong som professionell fotbollsspelare, i alla fall för “Il Doria”. 

Francesco Caputo 

Född: 1987-08-06

Land: Italien

Position: Anfallare

Francesco Caputo har under stora delar av sin karriär huserat i den italienska andraligan. Det är ifrån Bari den 35-årige anfallaren är mest känd. Caputo var med och spelade upp det klassiska Apulien-laget till Serie A under hans debutsäsong för de rödvita 2008, men när Bari tog klivet upp till Serie A lånades Caputo ut till Serie B-laget Salernitana. Säsongen därpå fick han dock göra 13 framträdanden i Serie A för Bari som slutade på en jumboplats i det italienska finrummet. Sedan dess har anfallaren öst in mål i Serie B. Sommaren 2017 värvades han till Empoli, där han med sina 27 kassar var en stor anledning till att laget vann Serie B. Målsprutan fortsatte leverera även i Serie A där det blev hela 16 mål och en delad sjätteplats i skytteligan säsongen 2018/19. Det gjorde att Caputo inte behövde följa med Empoli ner till Serie B efter degraderingen. Sassuolo erbjöd 75 miljoner för hans signatur och det har visat sig vara en bra investering – på de senaste tre säsongerna har centern satt 43 påsar i det italienska finrummet!. Kontraktet sträcker sig till 2024.