Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Lecce 

Unione Sportiva Lecce har fostrat spelare som Antonio Conte och Graziano Pellè men i det italienska seriesystemet har de rödgula gått jojo genom åren. För bara några år sedan var klubben från Apulien nere och härjade i Serie C. Nu är dock Vargarna tillbaka i Serie A efter att ha sopat hem seriesegern i Serie B i fjol. Då imponerade hemmaspelet på Stadio Via del Mare stort med 13 vinster och endast en förlust på 19 matcher. Ska minsta chans finnas till nytt kontrakt för det nederlagstippade laget krävs återigen fina insatser inför hemmafansen. En som drömmer om stordåd är hallänningen John Björkegren som gjorde 22 matcher i andradivisionen under sin första säsong med Vargarna.

Grundad: 1908
Scudettos: 0
Hemmaarena: Ettore Giardiniero
Manager: Marco Baroni
Smeknamn: I Lupi, I Giallorossi, I Paprica

Svenskar i Lecce

John Björkengren var med och förde Lecce upp till Serie A och blir därmed en av få svenskar som kommer spela i Serie A kommande säsong. En löpstark mittfältare som alltid gör jobbet utan att gnälla oavsett speltid. En tränares dröm med andra ord och Björkengren kommer få sina chanser i det italienska finrummet också. Förutom den före detta Falkenberg-spelaren finns även Voelkerling Persson i Lecces organisation.

John Björkengren 

Född: 1998-12-09

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Ett par solida säsonger i Allsvenskan är inte det sämsta men det var heller ingenting som fick någon allsvensk tittare att tro på en flytt till Italien. En del ögonbryn höjdes således när Falkenbergs gänglige U21-landslagsman drog till stöveln, dessa bryn sjönk en smula när det uppdagades att John Björkegren nöjde sig med Serie B. Lecce är inte kattskit men det är ju inte precis Milan. Hallänningens drag ter sig synnerligen sunt med tanke på att de så kallade Trädkramarna nu har tagit klivet upp till Serie A efter att Björkengren betat av två säsonger i näst högsta serien. John är en fältare med styrkan i det defensiva samt speluppbyggande spelet. 23-åringen har ett tiotal ungdomslandskamper på nacken och kontraktet med armadan i Apulien sträcker sig till sommaren 2023.

Spelare i Lecce

När Lecce tog klivet upp till Serie A hade de andradivisionens två bästa målskyttar, Massimo Coda och Gabriel Strefezza, i laget. Coda har nu lämnat för Genoa och om inte han ersätts blir det svårt för Lecce att göra sejouren i Serie A mer än ettårig. 

Gabriel Strefezza 

Född: 1997-04-18

Land: Italien/Brasilien

Position: Mittfältare 

Sao Paulo-sonen Gabriel Strefezza tillbringade tio år i Corinthians ungdomslag innan han flyttade till italienska Ferrara 2016 och kritade på för SPAL. Med sin bländande teknik och heta temperament är han verkligen urtypen av en brasiliansk fotbollsspelare, dock dröjde det ett par år innan Strefezza slog sig in i A-laget. 2017/18 och 2018/19 var Gabriel utlånad till Juve Stabia och Cremonese. Inför förra säsongen köptes den tekniske yttern loss av Lecce och det var i fjol han fick sitt stora genombrott. Med sina 14 fullträffar och sex målgivande passningar slutade Strefezza tvåa i skytteligan och trea i poängligan. Återstår att se om den offensiva mittfältaren kan göra skillnad i det italienska finrummet. 

Assan Ceesay

Född: 1994-03-17

Land: Gambia

Position: Anfallare 

Det har inte varit något fel på målsnittet i landslagen, varken på ungdomsnivå eller högre upp i hierarkin. 13 baljor på 32 framträdanden i Gambias A-landslag finns noterade av Assan Ceesay som på senare tid gjort sig ett namn i det schweiziska finrummet. Efter ett par motiga säsonger i Super League lyckades gambianen få full utväxling säsongen 2021/22. 20 fullträffar samt elva målgivande passningar är vassa nuffror som tagit den kraftfulle anfallaren till självaste Serie A. Kontraktet med Lecce är skrivet på två inledande år med option på ett tredje. Den regerande schweiziske mästaren kommer knappast få lika mycket möjligheter till måleri i stövelriket, i Apulien väntas powerforwarden fungera som uppspelspunkt samt distinkt skytt med hög hit rate.