Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vad händer inom den franska hästsporten?

Hos Svenska Spel Sport & Casino hittar du pinfärska krönikor direkt från den franska stallbacken. Mycket matnyttig läsning för den som vill hålla sig ajour med vad som händer där nere! Och så har vi dagliga spelanalyser till aktuellt High Five-lopp också. Ofta handlar det om just galopp!

Vem arrangerar galopp i Frankrike?

France Galop är organisationen som arrangerar galopplopp i Frankrike. France Galop grundades 1901 och dess uppdrag är att uppmuntra uppfödning och utbildning av galopphästar i Frankrike. Galoppsäsongen i Frankrike sträcker sig i stort sett över hela året, men är som mest intensiv från mars till slutet av november.

Vilka discipliner finns det inom fransk galopp?

Varje år rids ca 7 000 galopplopp i Frankrike. Ungefär 2/3 av dessa är slätlopp, på gräs eller dirttrack (sand och grus) och ca 1/3 är hinderlopp, där det rids över häckar eller fasta hinder. 

Vilka är de största galopploppen i Frankrike?

De största och mest prestigefyllda loppen är "Grupp 1-loppen". Årligen arrangerar France Galop 36 Grupp 1-lopp. Höjdpunkten varje år är första helgen i oktober då Prix de l’Arc de Triomphe avgörs på Longchamp-banan utanför Paris. Prix de l'Arc de Triomphe avgörs över 2400 meter. Loppet firade 100 år 2020. Prispengarna uppgår till ca 5 miljoner Euro.

För hoppracingen är Grand Steeple-Chase de Paris som avgörs näst sista helgen i maj, Grande Course de Haies d'Auteuil i juni och Prix La Haye Jousselin i början av november de allra största loppen.

Vilka är de största galoppbanorna i Frankrike?

  • Deauville-La-Touques
  • Saint-Cloud
  • Chantilly
  • ParisLongchamp
  • Auteuil (hinderbana)

Korta fakta om galopp

En galopphäst gör i snitt fem tävlingsstarter per år.

  • Italienaren Lanfranco "Frankie" Dettori är den segerrikaste jockeyn i Prix de l’Arc de Triomphe med totalt sex segrar.
  • Fransmannen Andre Fabre är den segerrikaste tränaren med åtta segrar i Prix de l’Arc de Triomphe, senast 2019.