Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IF Björklöven

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Löven från Umeå hade sin glansperiod på 1980-talet när klubben gjorde sin längsta sammanhängande svit i Elitserien och krönte det med ett SM-guld 1987. Nästan hela 2000-talet har Björklöven varit ett givet inslag i Hockeyallsvenskan, undantaget några år när man tvingades ner i division 1 efter att inte ha klarat elitlicensen. Tvillingarna Patrik och Peter Sundström har Björklöven som moderklubb och både Calle Johansson och Ulf Dahlén spelade för klubben innan de flyttade till NHL. Annars är nog letten Alexandrs Belavskis klubbens största profil genom tiderna. Han gjorde över tio säsonger i Löven på 1990-talet och har flera poängrekord i klubben.

Grundad: 1970
Hemmaarena: A3 Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Joakim Fagervall

Spela på Björklöven på Oddset.

Tongivande spelare

Mikko Pukka

Född: 1982-09-06
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Finländaren Mikko Pukka är, tillsammans med landsmannen Simon Backmann, Björklövens äldsta spelare. Pukka har gjort större delen av sin ishockeykarriär hemma i Finland men även provat på spel i lägre serier i Ryssland och Kazakstan. Det har även blivit 1,5 säsong i SHL med Luleå för den defensiva backen. På äldre dar har dock Pukka blivit aningen mer offensiv, och alla hans bästa offensiva säsonger har kommit på andra sidan 30-strecket. Veteranen är viktig för Björklöven och är en av de assisterande kaptenerna i laget.

Fredric Andersson

Född: 1988-10-13
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Fredric Andersson blev utsedd till lagkapten sin första säsongen i Björklöven och 29-åringen svarade upp med att göra sin poängmässigt bästa säsong som senior. Centern gjorde en del landskamper som junior och spelade även tv-pucken, men som senior har Andersson aldrig fått representera Tre Kronor. Fredric Andersson är en framträdande spelare i Hockeyallsvenskan, men har inte lyckats ta en ordinarie plats i SHL, trots många försök. Andersson har spelat hela sin karriär i Sverige, men flyttat runt en hel del. SSK, MODO, Linköping, Örebro och Västervik har hockeyspelaren representerat under karriären.

Filip Cruseman

Född: 1990-10-14
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Filip Cruseman är ett av flera namnkunniga nyförvärv i Björklöven, och har flera säsonger bakom sig i SHL. 27-åringen kommer från fem säsonger i Karlskrona där Cruseman både var med om att spela upp KHK i SHL och sedan åka ur. Den korte, 172 centimeter, vänsterforwarden har ofta varit en stabil poänggörare men gjorde bara fem poäng på 50 matcher för KHK förra säsongen, klart sämst i karriären. Senast Cruseman spelade i Hockeyallsvenskan gjorde han 32 poäng på 52 matcher och oddsen ligger rimligen på att han kommer att närma sig den siffran i Björklöven, snarare än de fem poäng han gjorde i SHL förra säsongen.