Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Björklöven 2023/2024

Är anrika "Löven" från Umeå på väg tillbaka mot SHL? De senaste åren har man visat att kapaciteten finns. En ny, spännande säsong i Hockeyallsvenskan väntar!
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om Björklöven och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om Björklöven

Grundad: 1970
Hemmaarena: Winpos Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Viktor Stråhle

"Löven" från Umeå hade sin glansperiod på 1980-talet när klubben gjorde sin längsta sammanhängande svit i Elitserien och krönte det med ett SM-guld 1987. Nästan hela 2000-talet har Björklöven varit ett givet inslag i Hockeyallsvenskan, undantaget några år när man tvingades ner i Division 1 efter att inte ha klarat elitlicensen. Tvillingarna Patrik och Peter Sundström har Björklöven som moderklubb och både Calle Johansson och Ulf Dahlén spelade för ishockeyklubben innan de flyttade till NHL. Annars är nog letten Alexandrs Belavskis klubbens största profil genom tiderna. Han gjorde över tio säsonger i Löven på 1990-talet och har flera poängrekord i Umeå-klubben. “Löven” har varit uppe och nosat på en plats i SHL under flera säsonger i följd. När tar de steget upp i finrummet?

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i Björklöven

Fredric Andersson

Född: 1988-10-13
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Fredric Andersson blev utsedd till lagkapten sin första säsong i Björklöven och 35-åringen svarade upp med att göra sin poängmässigt bästa säsong som senior. Även under sitt andra år levererade den snabbskrinnande stockholmaren respektabla 31 poäng på 52 matcher som han 2019/20 slog med fyra poängs marginal. Centern gjorde en del landskamper som junior och spelade även TV-pucken, men som senior har Andersson aldrig fått representera Tre Kronor. Sin höga ålder till trots är Fredric Andersson fortfarande en framträdande ishockeyspelare i Hockeyallsvenskan, men har inte lyckats ta en ordinarie plats i SHL, trots många försök. Andersson har spelat hela sin karriär i Sverige, men flyttat runt en hel del. SSK, MODO, Linköping, Örebro och Västervik har han representerat. “Freddan” gör sin sjunde raka säsong i Björklövens tröja och har under sin tid i Umeå vunnit folkets hjärtan. Kan kapten Andersson leda sitt lag till en HA-final och skjuta upp IFB den här säsongen är frågan.

Daniel Rahimi

Född: 1987-04-28
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Daniel Rahimis mått, 190 centimeter och 98 kg, gjorde honom attraktiv för scouterna i NHL och svensken, med iransk pappa, draftades av Vancouver Canucks i den tredje rundan av draften 2006. Rahimi försökte ta en plats i bröderna Sedins lag men fick bara spela i farmarligan AHL och även ECHL under två säsonger. Rahimi vände tillbaka till Sverige och spelade i SHL från hösten 2009 till och med våren 2020, med undantag för en säsong i NLA med HC Davos. Daniel Rahimi var med och vann SM-guld med Växjö Lakers 2018 och har vunnit brons i VM med Tre Kronor. Efter säsongen 2019/20 lämnade dock 36-åringen Växjö och är sedan 2020/21 tillbaka i moderklubben Björklöven, som han lämnade för över 15 år sedan. Firar sin födelsedag samma dag som svensk ishockeys bästa back genom tiderna, Nicklas Lidström.

Gustav Possler

Född: 1994-11-11
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Gustav Possler draftades 2013 av Buffalo Sabres. Något spel i NHL, eller Nordamerika överhuvudtaget, har det dock inte blivit för Possler. Istället har han plågats av skador de senaste åren och har bara gjort en hel säsong sedan 2016. Gustav Possler har IFK Tumba som moderklubb men har fått sin hockeyfostran i Norrland. Han har tillhört både Björklöven, Luleå och MODO under sin karriär. Possler är årsbarn med bland andra NHL-stjärnorna FIlip Forsberg, Hampus Lindholm och Alexander Wennberg och gjorde en hel del landskamper för Tre Kronor som junior, men inte  som senior. Han värvades till Löven som en tilltänkt poängspelare och gjorde 2021/22 sin poängbästa säsong någonsin och la därtill smått strålande +28 i plus/minus. Kan 28-åringen ta nya kliv poängmässigt i år?

Fredric Weigel

Född: 1992-04-23
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Fredric Weigel är en poängspelare av högsta rang, åtminstone på allsvensk nivå. Stockholmaren har på 324 grundseriematcher i Sveriges näst högsta liga svarat för imponerande 229 poäng vilket ger ett snitt på 0.71 poäng per match. Hans absolut främsta tillgång är spelförståelsen och passningsspelet medan 31-åringen fortfarande kan utveckla sitt defensiva spel. Haninge-produkten har lirat i Sverige i hela sitt liv förutom en kort sejour i finska Liiga-klubben Jukurit där det blev 17 matcher säsongen 2019/20 innan han avslutade året i Björklöven. Fredric Weigel återvände till Umeå i fjol och var en ruskigt viktig pusselbit i Lövens förstakedja. Det är låga odds på att centern är med i toppen av den interna poängligan.

Nick Schilkey

Född: 1994-05-12
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Björklöven gjorde en chansning i fjol då man signade med Nick Schilkey som hade gjort ett par halvdana säsonger i AHL och “bara” mäktade med att göra 27 pinnar på 49 matcher i DEL med Iserlohn Roosters. Man kan lugnt konstatera att det blev en fullträff för Per Kenttä och company i Umeå. Amerikanen gjorde dundersuccé under sitt första år i Västerbotten och vann poängligan i överlägsen stil med sina 68 poäng i grundserien. Han trivdes som fisken i vattnet med landsmannen Scott Pooley och till mångas förvåning kommer duon att iklä sig grönt och gult även denna säsong. Blir det sista året vi får njuta av amerikanens offensiva egenskaper i Hockeyallsvenskan? Mycket tyder onekligen på det.

Scott Pooley

Född: 1994-03-28
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Precis som sin landsman Nick Schilkey flyttade Scott Pooley till Europa inför säsongen 2021/22. Amerikanen gjorde omgående succé i finska Lukko där han stod för 34 pinnar på 55 matcher och noterades för finfina +28 i plus/minus-statistiken. Det fanns visst intresse från ett par SHL-klubbar, men det var ingen som riktigt svalde betet tillslut. Möjligen att de var osäkra på om Pooleys skridskoåkning skulle räcka till i den svenska högstaligan. Hos Löven har Pooley däremot varit en dominant spelare sedan debuten och skämt bort Umeåpubliken med sitt vassa handledsskott och målsinne. Bara Moras Johan Persson gjorde fler mål än Pooley i fjol och det är av förklarliga skäl låga odds på att jänkaren slutar i toppen av skytteligan även denna säsong. 

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset