Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Är anrika "Löven" från Umeå på väg tillbaka mot SHL? De senaste åren har man visat att kapaciteten finns. En ny, spännande säsong i Hockeyallsvenskan väntar!
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Läs mer om Björklöven och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om Björklöven

Grundad: 1970
Hemmaarena: Winpos Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Viktor Stråhle

Löven från Umeå hade sin glansperiod på 1980-talet när klubben gjorde sin längsta sammanhängande svit i Elitserien och krönte det med ett SM-guld 1987. Nästan hela 2000-talet har Björklöven varit ett givet inslag i Hockeyallsvenskan, undantaget några år när man tvingades ner i Division 1 efter att inte ha klarat elitlicensen. Tvillingarna Patrik och Peter Sundström har Björklöven som moderklubb och både Calle Johansson och Ulf Dahlén spelade för ishockeyklubben innan de flyttade till NHL. Annars är nog letten Alexandrs Belavskis klubbens största profil genom tiderna. Han gjorde över tio säsonger i Löven på 1990-talet och har flera poängrekord i Umeå-klubben. “Löven” har varit uppe och nosat på en plats i SHL under flera säsonger i följd. När tar de steget upp i finrummet?

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i Björklöven

Fredric Andersson

Född: 1988-10-13
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Fredric Andersson blev utsedd till lagkapten sin första säsong i Björklöven och 34-åringen svarade upp med att göra sin poängmässigt bästa säsong som senior. Även under sitt andra år levererade den snabbskrinnande stockholmaren respektabla 31 poäng på 52 matcher som han 2019/20 slog med fyra poängs marginal. Centern gjorde en del landskamper som junior och spelade även TV-pucken, men som senior har Andersson aldrig fått representera Tre Kronor. Fredric Andersson är en framträdande spelare i Hockeyallsvenskan, men har inte lyckats ta en ordinarie plats i SHL, trots många försök. Andersson har spelat hela sin karriär i Sverige, men flyttat runt en hel del. SSK, MODO, Linköping, Örebro och Västervik har hockeyspelaren representerat. “Freddan” gör 2022/23 sin sjätte raka säsong i Björklövens tröja och har under sin tid i björkarnas stad vunnit folkets hjärtan. Kan kapten Andersson åter leda sitt lag till en HA-final och skjuta upp IFB den här säsongen är frågan.

Alex Hutchings

Född: 1990-11-07
Land: Kanada
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Den kanadensiska ishockeyspelaren Alexander Hutchings draftades 2009 som nummer 93 av Tampa Bay Lightning. Den spelskickliga forwarden har dock aldrig fått chansen i världens bästa ishockeyliga. Istället har det blivit flera säsonger i de nordamerikanska ligorna AHL, ECHL och OHL innan karriären 2014 fortsatte i Europa. I Hockeyallsvenskan har det blivit totalt sex säsonger för Björklöven och Oskarshamn. Burlington-födde Hutchings är en produktiv ytterforward som genom hela sin karriär har gjort mycket poäng. Han tvekar inte heller på att stå upp både för sig själv och sina lagkamrater vilket hans utvisningsminuter vittnar om.

Daniel Rahimi

Född: 1987-04-28
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Daniel Rahimis mått, 190 centimeter och 98 kg, gjorde honom attraktiv för scouterna i NHL och svensken, med iransk pappa, draftades av Vancouver Canucks i den tredje rundan av draften 2006. Rahimi försökte ta en plats i bröderna Sedins lag men fick bara spela i farmarligan AHL och även ECHL under två säsonger. Rahimi vände tillbaka till Sverige och spelade i SHL från hösten 2009 till och med våren 2020, med undantag för en säsong i NLA med HC Davos. Daniel Rahimi var med och vann SM-guld med Växjö Lakers 2018 och har vunnit brons i VM med Tre Kronor. Efter säsongen 2019/20 lämnade dock 35-åringen Växjö och är sedan 2020/21 tillbaka i moderklubben Björklöven, som han lämnade för hela 15 år sedan. Fyller år samma dag som svensk ishockeys bästa back genom tiderna, Nicklas Lidström.

Gustav Possler

Född: 1994-11-11
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Gustav Possler draftades 2013 av Buffalo Sabres. Något spel i NHL, eller Nordamerika överhuvudtaget, har det inte blivit för Possler. Istället har han plågats av skador de senaste åren och inte gjort en hel säsong sedan 2016 förrän i fjol! Gustav Possler har IFK Tumba som moderklubb men har fått sin hockeyfostran i Norrland. Han har tillhört både Björklöven, Luleå och MODO under sin karriär. Possler är årsbarn med bland andra NHL-stjärnorna FIlip Forsberg, Hampus Lindholm och Alexander Wennberg och gjorde en hel del landskamper för Tre Kronor som junior, men inte  som senior. Värvades till Löven som en tilltänkt poängspelare och gjorde 2021/22 sin poängbästa säsong någonsin som senior och la därtill smått strålande +28 i plus/minus. Kan 27-åringen ta nya kliv poängmässigt i år återstår att se.

Fredric Weigel

Född: 1992-04-23
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Fredric Weigel är en poängspelare av högsta rang, åtminstone på allsvensk nivå. Stockholmaren har på 293 grundseriematcher i Sveriges näst högsta liga svarat för imponerande 203 poäng vilket ger ett snitt på 0.69 poäng per match. Hans absolut främsta tillgång är spelförståelsen och passningsspelet medan 30-åringen fortfarande kan utveckla sitt defensiva spel. Haninge-produkten har lirat i Sverige i hela sitt liv förutom en kort sejour i finska Liiga-klubben Jukurit där det blev 17 matcher säsongen 2019/20 innan han avslutade året i Björklöven. Fredric Weigel är efter två år i AIK åter i Umeå och kommer bli en ruskigt viktig pusselbit för Löven i jakten på en SHL-plats. Det är låga odds på att centern är med i toppen på den interna poängligan. 

Spela på Hockeyallsvenskan