IK Oskarshamn

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

IK Oskarshamn är en institution inom svensk hockey men har faktiskt aldrig spelat i den högsta serien, trots över 20 år i den nästa högsta serien. Under 2000-talet har flera kända namn som Niklas Hjalmarsson, Mattias Tedenby, Nicklas Jadeland och Rickard Gynge dragit på sig den vita tröjan. Oskarshamn har oftare nosat på kval uppåt SHL än tvärtom, men klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan via en negativ kvalserie år 2010. I Oskarshamn finns ett hockeygymnasium som bidrar till att hålla ett visst antal talanger i föreningen varje år.

Grundad: 1970
Hemmaarena: Be-Ge Hockey Center
SM-guld: 0 st
Tränare: Håkan Åhlund

Spela på Oskarshamn på Oddset.

Tongivande spelare

Nolan Zajac

Född: 1992-08-01
Land: Kanada
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Nolan Zajac är yngre bror till NHL-stjärnan Travis Zajac som spelar för New Jersey Devils. 26-åringen har gått vägen via den amerikanska juniorligan och sedan college innan det blev spel i ECHL och AHL. Den offensive backen draftades aldrig och har efter avslutad collegeutbildning primärt spelat i farmarligans farmarliga, ECHL. Årets säsong i Sverige och Hockeyallsvenskan är den första utanför Nordamerika för kanadensaren som troligen ansetts som aningen för kort, 178 centimeter, för att klara av den nordamerikanska spelstilen. Skulle kunna  passa bättre i europeisk ishockey.

Arsi Piispanen

Född: 1985-07-23
Land: Finland
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Den reslige finländaren Arsi Piispanen valde att lämna hemlandet för spel utomlands först som 28-åring och har sedan han landade på den svenska östkusten varit en av IK Oskarshamns offensiva nyckelspelare. Piispanen är väl att jämföra med Joe Thornton, en stor center med extremt mjuka händer som leder till många passningspoäng. 33-åringen var en stor talang som ung och draftades faktiskt i den femte rundan av NHL Entry Draft 2003 av Columbus Blue Jackets, men det har aldrig blivit något spel i Nordamerika för Piispanen. Det har inte heller blivit något spel med de finska lejonen i landslaget. Är äldst i IK Oskarshamn den här säsongen.

Joakim Hillding

Född: 1988-05-30
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Skåningen Joakim Hillding är en av bara två i årets IK Oskarshamn som är 30 år fyllda, tillsammans med finländaren Arsi Piispanen. Man kan undra om debutsäsongen i Oskarshamn är nedvarvning eller en språngbräda för ytterligare ett försök i SHL för centern. Före fjolårssäsongen i den finska ligan hade Hillding säsonger i SHL där hans poängproduktion sjönk fyra år i rad, från 41-22-19-9 poäng. 30-årige Hillding draftades aldrig av något NHL-lag och har inte heller gjort några landskamper med Tre Kronor men har ändå haft en habil ishockeykarriär.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.