Mora IK

Läs mer om lagen i SHL.

Det som traditionellt varit andralaget vid Siljan i svensk hockey tog sig upp i SHL 2017 efter att ha besegrat rivalen Leksands IF i en episk matchserie. Mora IK har gjort 27 säsonger i den högsta serien i hockey i Sverige men bara fem säsonger sedan Elitserien bildades 1975. Under 2000-talet har Mora oftast varit ett bättre lag i Hockeyallsvenskan. Flera profiler har spelat för Mora, framför allt på senare år. Mest namnkunniga är kanske Marian Hossa och brodern Marcel Hossa, men även nuvarande NHL-stjärnor som Anze Kopitar och Bobby Ryan. Bland spelartröjor som hänger i taket i Smidjegrav Arena kan Mats Lönn, Hans Hansson och Mikael Simons nämnas.

Grundad: 1935
Hemmaarena: Smidjegrav Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Mats Lusth

Spela på Mora IK.

Några framstående spelare

  Christian Engstrand

Linköpingsfostrade Christian Engstrand gör sin tredje säsong i Mora. Han var en nyckelspelare när dalalaget gick upp i SHL, efter att ha besegrat Leksand med 4-2 i matcher. I de fyra segermatcherna släppte Engstrand bara in tre mål och skickade ner Leksand till Hockeyallsvenskan. Christian Engstrand gjorde för några år sedan en halv säsong i ungerska Fehervar som spelar i den österrikiska ligan, och även en säsong i finska SM-Liiga med Espoo Blues. Engstrand har aldrig spelat för Tre Kronor, men har gjort några ungdomslandskamper.

Född: 1988-11-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Adam Masuhr

Adam Masuhr, eller Adam Andersson som han kanske är mer känd för, är ett av SHL:s starkaste nyförvärv. 35-åringen är tillbaka i Mora IK för fjärde gången i sin karriär och blev direkt utsedd till lagkapten. Den poängstarke backen har inte gjort några seniorlandskamper för Tre kronor men spelade två JVM som junior. På klubblagsnivå har Masuhr ett SM-guld med Modo och två finska ligatitlar med Kärpät. Adam Masuhr har gjort över 300 matcher i SHL och bidrar med runt 20 poäng per säsong, framför allt i powerplay. Det blir viktigt för Mora som förra säsongen klarade sig kvar via kval.

Född: 1983-05-21
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Kevin Gagne

Den kanadensiske backen Kevin Gagné är liten, 173 centimeter, vilket sannolikt hämmat hans möjligheter att leverera på toppnivå. Trots det har han blivit utsedd till bäste back både i QMJHL (Emile Bouchard Trophy) och i Hockeyallsvenskan. Gagné är en offensiv back som gjorde många poäng för Saint John Sea Dogs, där han bland annat spelade med NHL-stjärnan Jonathan Huberdeau, Florida Panthers. Gagné draftades dock aldrig. 26-åringen är tillbaka i Mora efter en säsong med Rögle i SHL. En säsong där han bara gjorde nio poäng. Det finns förhoppningar på att Kevin Gagné ska nå upp till de 25 poäng han gjorde för Mora i Hockeyallsvenskan 2017.

Född: 1992-04-14
Land: Kanada
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Emil Bejmo

Emil Bejmo är en av de som varit i Mora IK längst. Han anslöt till Mora permanent sommaren 2014 och var som lagkapten med och spelade upp klubben i SHL. Bejmo är från Karlstad och har mest spelat för klubbar runt Färjestad. Skåre i division 1 och Bofors IK i Hockeyallsvenskan. Men forwarden har också hunnit med stopp i Borås HC, Asplöven HC och norska Stjernen Hockey. Bejmo väger möjligen lite lätt med sina 77 kg men bidrar med 10-20 poäng per säsong. Är kusin med Jonas Höglund, som gjorde 545 matcher i NHL och vann SM-guld med Färjestad.

Född: 1989-10-10
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

  Kevin Goumas

Amerikanen Kevin Goumas kom till Mora IK som 25-åring 2016 och var en av nyckelspelarna när Mora avancerade från Hockeyallsvenskan till SHL. Men i samband med firandet ska Goumas råkat ut för en kontroversiell skada som gjorde att han inte spelade på hela förra säsongen. Forwarden är inte stor, 178 centimeter och 73 kg, men är en poängspelare. Han gjorde fyra år på college i USA och snittade en poäng per match. Han är primärt en assistkung. Efter college gjorde Goumas två säsonger i Philadelphia Flyers organisation, men det blev bara spel i AHL och ECHL och inget i NHL.

Född: 1991-11-19
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Andrew Rowe

Amerikanen Andrew Rowe har faktiskt spelat för samma AHL-klubb, Adirondack Phantoms, som lagkamraten Kevin Goumas, men inte samtidigt. 30-årige Andrew Rowe har kämpat sig igenom sin karriär. Han var en hyfsad poängplockare på college, där han bland annat spelade med Justin Abdelkader, stjärna i NHL med Detroit Red Wings. Sina bästa säsonger har Rowe gjort i ECHL, farmarliga till NHL:s farmarliga AHL. Han kom till Mora IK sommaren 2017 och bidrog med 19 poäng på 50 matcher. Det känns som ett rimligt bet att amerikanen kan göra något liknande sin andra säsong i Mora.

Född: 1988-01-22
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.