Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Spela på speedway

Speedway är en stor mc-sport, främst i Europa! Sverige har haft stora framgångar i speedway genom åren och fostrat ett antal världsmästare. Det är även en populär publiksport, och det finns mycket spel och betting kring matcherna och mästerskapen. Kolla in aktuella odds!

Spela på motorsport på Oddset

Fakta – speedway

Motorcykelsporten speedway har sina anor från början av 1900-talet men det är okänt exakt var och när sporten föddes. Det går att påvisa att någon form av speedway kördes i USA redan innan första världskriget och i Australien under 1910-talets slut och 1920-talets början. Speedway körs på en något oval bana vars underlag är en blandning av grus, lera och ibland lerskiffer. Speedwaymotorcyklarna är väldigt speciella. De får till exempel inte ha broms, måste väga minst 77 kg, endast drivas av ren metanol och endast ha en växel.

En speedwaymatch avgörs mellan två lag där två förare från varje lag kör mot varandra samtidigt. Hemmalaget kör i röd och blå huva, bortalaget i vit och gul. En lagmatch körs över 14 heat och avslutas med en final. Förarna tävlar mot varandra efter ett fast uppsatt schema. Varje heat körs i vänstervarv (moturs) över fyra varv. 3,2,1 och 0 poäng delas ut i varje heat där vinnaren får 3 och därefter i sjunkande skala. Vid GP-tävlingar tävlar förarna individuellt mot varandra.

De tre största ligorna finns i Sverige, Polen och England. Sporten är störst i norra Europa men har också brett ut sig i USA, Australien och Nya Zeeland. Det är väldigt vanligt att förarna kör och tävlar i fler ligor på veckobasis.

Spela på motorsport på Oddset