Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vad bör man veta om franskt trav?

Den franska travsporten är speciell på många sätt. Dels genom sin variation gällande banornas underlag och struktur, dels genom att montésporten (ridning i trav) är så etablerad och får stort utrymme men framförallt för sin höga klass vad gäller hästmaterialet. För dig som vill spela på hästar är Frankrike lite av ett mecka. Bland annat erbjuds spelvarianten Quinté där du ska hitta de fem första hästarna i mål. Ett lopp varje dag med enorma spelpotter. Sedan hösten 2020 har du möjlighet att spela in i dessa pooler via Svenska Spel Sport & Casino som kallar spelformen för High Five.

Vill du veta mer om vad som händer inom den franska travsporten?

Hos Svenska Spel sida hittar du pinfärska krönikor direkt från den franska stallbacken. Där kan läsa om vad som hänt och vad som är på gång. Mycket matnyttig läsning för den som vill hålla sig ajour med vad som händer där nere!

Vilka är de bästa kuskarna och tränarna i Frankrike?

Erkända kuskar är exempelvis Eric Raffin, Jean-Michel Bazire, Franck Nivard, böderna Abrivard med flera. Många av dessa är också tränare och bland tränarkåren är bland annat familjen Dubois stora.

Vilka är de största travloppen i Frankrike?

I Frankrike körs de flesta större travlopp under en begränsad tid, det så kallade vintermeetinget. Från november till och med mars tävlas det, mestadels på Paris-banan Vincennes och de fyra lopp som inledningsvis drar till sig mest uppmärksamhet, och de bästa hästarna, är de så kallade B-loppen. I Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne samt Prix de Belgique erhåller de tre främst placerade hästarna en biljett till hela årets höjdpunkt i den franska travvärlden, Grand Prix d'Amerique. Även vinnaren av loppen Critérium Contintental respektive Prix Ténor de Baune erbjuds en plats dit. Efter det att ”Världens tuffaste travlopp” Prix d’Amérique avgjorts, alltid sista söndagen i januari, återstår det några storlopp för de äldre hästarna. Prix de France samt det maratonliknande, 4 125 meter långa, Prix de Paris vilka även de körs på Vincennes kolstybb. Flera svenska hästar har vunnit Prix d'Amérique genom åren, bland annat Queen L med Stig H Johansson, Ina Scot med Helen A Johansson, Maharajah med Örjan Kihlström och Readly Express med Björn Goop i sulkyn.

Vilka är de största travbanorna i Frankrike?

Det finns ett stort antal travbanor i Frankrike där spelet High Five, vilket i Frankrike heter Quinté och som anses av många vara "världens bästa enloppsspel", avgörs. Bland de allra största och viktigaste banorna är:

  • Vincennes - Paris
  • Enghien - strax norr om Paris
  • Caen - Normandie
  • Cabourg - Normandie

Vem arrangerar trav i Frankrike?

Le Trot är moderföreningen för travsport i Frankrike, som är världsledande när det gäller att arrangera travlopp. Mer än 11 000 travlopp äger rum i landet varje år. 

Korta fakta om trav i Frankrike:

  • Första Prix d'Amerique avgjordes 1920, som en hyllning till USA efter deras hjälp under första världskriget
  • De första officiella franska travloppen hölls 1836 i staden Cherbourg.