Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om travbanor i Sverige

Från Jägersro i söder till Bodentravet i norr – totalt tävlas det på 33 travbanor runtom i Sverige. Banorna är inte bara arenor för travsporten utan även populära mötesplatser för familj och vänner. Här finns mer detaljerad info om de allra största banorna i landet!

Läs om Sveriges största travbanor

Axelvalla

Axevalla travbana är mest känd för sitt långa upplopp (227 meter) samt "Trippeltravet" i slutet på juli varje år. Till "Trippeltravet" vallfärdar folk från hela landet för att uppleva trav tre dagar i rad. Sista dagen avslutas med Stochampionatet som är ett av de största loppen för 4-åriga ston och tävlas sen 1978 över 2640 meter med bilstart. Axevallas mest kända tränare genom tiderna var Åke Svanstedt som numera huserar i USA.  

Snabbfakta om Axevalla: 

Plats: Strax utanför Skara
Upplopp: 227 meter (längsta i landet)
Längd: 1 000 meter 
Bredd: 22 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Nej

Bergsåker

Bergsåker är beläget i utkanten av Sundsvall och är en av de största travbanorna i Sverige. I folkmun kallas det också ”Skrällåker” på grund av de höga utdelningarna på V75 under åren. Största loppet är Sundsvall Open Trot med hela en miljon kronor i förstapris, följt av Svenskt Mästerskap för kallblod. 

Åke Svanstedt inledde sin karriär här och när han flyttade sin verksamhet till Axevalla tog Robert Bergh över kronan. Men även han flyttade söderut så numera är affischnamnet Svante Båth. 

Snabbfakta om Bergsåker:  

Plats: Sundsvall
Upplopp: 200 meter 
Längd: 1 000 meter 
Bredd: 21 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Nej 

Färjestad

Det största loppet varje år är Carl Philips Jubileumspokal som är ett vandringspris, vilket man erhåller för gott om samma ägare vinner loppet för tredje gången. Även Unionstravet är populärt där man tävlar mot Norge på V75:s sju lopp. Unionskampen körs också sen 2005 där Norge dominerat med sina norska kallblod. 

Största tränaren är Björn Goop som håller till strax utanför på Lökene Gård och är en av Sveriges vassaste tränare och kusk. En annan populär travtränare som förknippas med Färjestad är värmlänningen Erik Berglöf som tjusade oss med sin gunstling Copiad som vann Elitloppet både 1994 och 1995. 

Snabbfakta om Färjestad:  

Plats: Karlstad
Upplopp: 177 meter 
Längd: 1000 meter 
Bredd: 21 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Nej 

Halmstad

Halmstadstravet är mest känt för sin sommarfest under "Sprintermästaren". Det är ett lopp som körs över sprinterdistansen 1609 meter, där försök och final körs under samma dag. De kändaste travtränarna är Peter och Johan Untersteiner som ständigt är i ropet i svensk travsport. Far och son Untersteiner tillhör Sveriges mest framgångsrika travtränare. 

Halmstadstravet är även vida känt för sina banmästare som alltid levererar toppskick på banan. Jörgen och Håkan Johansson tog över arbetet efter sin bortgångne far Bengt ”Baloo” Johansson och är utan tvekan de mest respekterade i branschen av både tränare och kuskar. 

Snabbfakta om Halmstadstravet:  

Plats: I östra delen av Halmstad
Upplopp: 203 meter 
Längd: 1 000 meter 
Bredd: 23 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Nej

Jägersro

Med tanke på det något korta upploppet brukar man skämtsamt säga att det är ”nedförsbacke” på upploppet hos Sveriges sydligaste travbana. Största loppet varje år är Svenskt Travderby som körs mellan landets 4-åriga hästar över distansen 2640 meter. Derbyt går alltid av stapeln första söndagen i september. Vinnaren erhåller förutom 2 miljoner kronor en gul kavaj och detta är ett av de mest prestigefyllda loppen man kan vinna som kusk och tränare. 

Tjejerna har sitt egna lopp, Sto-Derbyt som endast är öppet för 4-åriga ston och har ett förstapris på en miljon kronor. Men det är fritt fram att tävla med ett sto även i vanliga Derbyt. 

Hugo Åberg Memorial, med en miljon i förstapris över sprinterdistans, är också ett av årets största lopp som brukar locka storstjärnor.  
Den mest kända travtränaren på Jägersro är frispråkiga Lutfi Kolgjini som är en stor faktor i Travsverige när det kommer till avel och uppfödning. Sonen Adrian får dock mer och mer körtid och kommer i framtiden troligtvis ta över tränarrörelsen. 

Snabbfakta om Jägersro:  

Plats: Malmö
Upplopp: 190 meter 
Längd: 1 000 meter 
Bredd: 23 meter 
Open Stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Ja
 

Spela på hästar

Läs om Sveriges största travbanor, fortsättning

Mantorp

Inga riktiga storlopp körs på Mantorp. Östgötaloppet får nog ändå räknas som det största, men Ina Scots Ära och Sikta Mot Stjärnorna är också värda att nämna. Många mindre namnkunniga tränare huserar på Mantorp och geografiskt ligger travbanan perfekt. Anläggningen är också ganska modern med tanke på hur sent den byggdes. Kim Eriksson och Oskar Svanberg är två framtidsnamn som har sin verksamhet på Mantorpstravet. 

Snabbfakta om Mantorp:  

Plats: Mantorp, strax nordost om Mjölby
Upplopp: 177 meter 
Längd: 1 000 meter 
Bredd: 23 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Nej

Romme

Rommeheatet, men framförallt Midnattsloppet, är två populära travdagar där man i det senare kör travlopp lite senare än brukligt. Romme och Rättviks travbanor samarbetar väldigt aktivt och bildar tillsammans ”Dalatravet” i folkmun. Romme är även en av få banor med vinklad startvinge på bilen, vilket gör att det inte är lika missgynnsamt att ha spår längre ut. Den mest framstående tränaren är Jörgen Westholm som ofta syns på V75 med sina starthästar. 

Snabbfakta om Romme: 

Plats: Borlänge 
Upplopp: 205 meter 
Längd: 1000 meter 
Bredd: 21 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Ja

Solvalla

Här körs flera klassiska lopp varje år men det mest kända är Solvallas Internationella Elitlopp som alltid avgörs sista söndagen i maj och lockar hit stjärnor från hela världen. Elitloppet körs över engelska mile distansen 1609 meter och föregås av två försök, där de fyra främst placerade i varje går vidare till finalen. Endast inbjudna hästar är startberättigade och det är Solvallas sportchef som bestämmer vilka hästar som är aktuella, men helst strävar han efter en bra mix med många länder representerade. Elitloppet är det största man kan vinna inom svensk travsport. 

Även Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks för treåriga hästar är prestigefyllda lopp tillsammans med Jubileumspokalen. Solvalla är den travbana med flest tävlingsdagar under året. 

Snabbfakta om Solvalla:  

Plats: Nordvästra Stockholm i stadsdelen Bromma
Upplopp: 196 meter 
Längd: 1 000 meter 
Bredd: 21 meter 
Open stretch: Nej 
Vinklad startbilsvinge: Nej

Åby

Det som utmärker Åby mest är att det är den enda banan i landet med dubbla open stretch, vilket innebär att det finns två extra innerspår på upploppet. De största loppen som körs varje år är Olympiatravet samt Åbys stora pris. Åby har haft många välkända travtränare genom åren som Olle Goop, Robert Bergh, Stefan Söderkvist och André Eklundh. 

Snabbfakta om Åby:  

Plats: Mölndal
Upplopp: 180 meter 
Längd: 1000 meter 
Bredd: 22 meter 
Open Stretch: Ja, Dubbla 
Vinklad startbilsvinge: Nej

Spela på hästar