Snabba travhästar
Hästar är fina djur – och snabba. De allra mest flyfotade travhästarna kan nå farter uppemot 60 kilometer i timmen. Då Sverige tillhör de länder i världen där travsporten är större än galoppsporten finns det goda möjligheter att träffa världsstjärnor på någon av landets alla travbanor, såväl varmblods- som kallblodstravare. Här hittar du mer info om några av dagens och historiens kändaste travhästar!
Fakta om kända travhästar
Här kan du läsa om några av Sveriges mest kända travhästar.
Don Fanucci Zet
Född: den 19 maj 2016
Kön: hingst
Stamtavla: e. Hard Livin u. Kissed By The West ue. Western Warrior
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Uppfödare: Brixton Medical AB.
Ägare: Stall Zet
Han har gått från klarhet till klarhet och vunnit storlopp som bland annat Elitloppet och Hugo Åbergs. Örjan Kihlström är ordinarie kusk bakom Don Fanucci Zet.
Pappa till superstjärnan är Hard Livin och han har förutom Don Fanucci Zet även lämnat exempelvis Diana Zet som tjänade 9,6 miljoner och Epimethius som också sprungit in över en miljon kronor.
Mamma heter Kissed by the West, och är även hon född i USA. Hon i sin tur är av passgångarstam och pappan heter Western Terror. Hon startade aldrig själv och har i aveln inte lämnat någon avkomma som är i närheten av Don Fanucci Zets kaliber.
Don Fanucci Zet vann direkt i sitt livs första start på Färjestad som 3-åring. den säsongen slutade med fyra segrar på totalt sex starter. Som 4-åring, år 2020, slutade han bland annat tvåa i Kungapokalen och vann Sprintermästaren på Halmstadtravet. Segertiden där blev på det nya svenska rekordet 1.09,6 över 1 609 meter auto. I det årets Svenska Travderby slutade han tvåa bakom Hail Mary.
Som äldre var Elitloppet det stora målet och i försöket inkom DFZ tvåa bakom Vivid Wise As från sitt svåra åttondespår. I finalen spurtade han hem evig ära och 3 miljoner kronor till sin ägare Brixton Medical AB. Senare under samma är blev Don Fanucci Zet tvåa i det stora 5-åringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla.
Som 6-åring vann hingsten bl.a. Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor i förstapris. För segern i 2022 års Hugo Åbergs Memorial fick man 1 609 000 kr.
2023 inledde Don Fanucci Zet med att starta i det tuffaste travloppet av alla, Prix d'Amérique. Efter ha körts till ledningen direkt av kusken Yann Lebourgeois svarade han för en bra prestation och inkom som 6:a i mål.
2021 började Don Fanucci Zet verka i aveln och detta resulterade i 48 avkommor, födda 2022.
Joviality
Född: den 28 april 2019
Kön: sto
Stamtavla: e. Chapter Seven u. Pasithea Face ue. Muscle Hill
Tränare: Sabine Kagebrant, Solvalla
Uppfödare: Am Bloodstock AB
Ägare: Stall Courant AB
Joviality inledde sin karriär i USA som 2-åring där hon vann flera storlopp, bl.a. Yonkers Trot som 3-åring. Inför år 2022 års Hambletonian tillhörde hon en av förhandsfavoriterna och fick endast stryk av en överraskning i form av Cool Papa Bell och inkom tvåa.
När hon kom till Sverige i mars 2023 hade för sin tränare Marcus Melander sprungit in nästan 2 miljoner dollar och vunnit i 20 av sina totalt 28 starter. För sin nuvarande tränare Sabine Kagebrant har hon vunnit både Drottningens Pokal och Svenskt Travderby, det senare som första sto på 22 år och det var första gången någonsin som en häst tränad av en kvinna lyckades vinna det största 4-åringsloppet av dem alla i landet.
Som 5-åring blev Joviality trea i världens tuffaste travlopp, Prix d'Amérique, och fick lite senare en inbjudan till Elitloppet.
Francesco Zet
Född: den 6 juni 2018
Kön: hingst
Stamtavla: e. Father Patrick u. Shaqline ue. Credit Winner
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Uppfödare: Brixton Medical AB.
Ägare: Stall Zet
Redan när Francesco gick sitt kvallopp tidigt som 3-åring imponerade han på publiken. Längre fram på hösten samma år, 2021, vann han Svenskt Travkriterium för Örjan Kihlström. Året efter segrade han i Svenskt Travderby och blev 2022 utsedd till Årets häst på den årliga Travgalan.
I och med segern i Margareta Wallenius-Klebergs Pokal (tidigare Jubileumspokalen) på Solvalla den 16 augusti 2023 med 1,5 miljoner i förstapris tog han sin 21 vinst på totalt 223 starter och klev över mäktiga 18 miljoner i insprungna pengar. Francesco Zets skötare heter Karolina Persson.
Som 6-åring blev han andra häst att få en inbjudan till Elitloppet 2024 och tränare Redén tackade ja.
San Moteur
Född: den 5 maj 2017
Kön: hingst
Stamtavla: e. Panne de Moteur u. Aung San Suu Kyi ue. Ready Cash
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Uppfödare: Arvidsson Håkan, m. fl.
Ägare: Stall Arvidssons AB, m. fl.
San Moteur, som på franska betyder "utan motor", började sin karriär med fem raka segrar. Första nederlaget kom i Svenskt Travkriterium på Solvalla där hingsten slutade tvåa bakom Brambling. Trots att San Moteur bara gör ett fåtal starter per år har han fram tom 2023 sprungit in över 2 miljoner kronor för sina ägare varje år. Sina största segrar har han tagit i Jubileumspokalen, numera Margareta Wallenius Klebergs Pokal, där han slog nytt världsrekord på tiden 1.09,7 över 2140 meter med autostart på 1000-metersbana och Paralympiatravet (2022).
Inför Prix d'Amérique 2024 tillhörde San Moteur förhandsfavoriterna men ådrog sig en skada på ett griffelben strax innan och någon start blev aldrig aktuell.
Bäcklös Uriel
Född: den 18 maj 2016
Kön: hingst
Stamtavla: e. Smedheim Solan u. Bäscklös Amalia ue. Briskeby Philip
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Uppfödare: Persson Kristin & Blom Nicklas
Ägare: Persson Kristin & Blom Nicklas
Det här kallblodet vann Kriteriet och 600 000 kronor redan i sitt livs sjätte start, på nytt svenskt rekord för 3-åringar dessutom med 1.25,6 över 2140 meter med autostart. Ägaren själv, Nicklas Blom, stod då som tränare till den karismatiske hingsten vars färg benämns som gulsvart. Sedan började det strula med flera halsinfektioner och senare ett avelsuppdrag som tog hårt på hästen. Efter att kommit i Jan-Olov Perssons träning började han så sakta hitta tävlingsformen igen och succéåret 2023, alltså som 7-åring, innehöll bl.a. segrar i Helge Solos Lopp och storlopp i Norge samt över en miljon kronor insprunget. Bäcklös Uriel anses vara ett av Sveriges bästa kallblod.
Hail Mary
Född: den 28 maj 2016
Kön: hingst
Stamtavla: e. Googoo Gaagaa u. Dreams U. S. ue. Victory Dream
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson
Ägare: Stall Mary AB, m. fl.
Den här pampige hingsten inledde sin karriär hos Robert Bergh där han debuterade sent i augusti som 3-åring och vann fem av sex lopp det året. 4-åringssäsongen inleddes med sex raka segrar och längre fram kom den stora segern i Svenskt Travderby med 4 miljoner i förstapris till ägarna. Efter seger även i Breeders Crown, då med Per Lennarftsson i sulkyn, gick Hail Mary till vintervila. Som 5-åring strulade det mycket för hästen och sent det året valde ägarkretsen att flytta honom, under stor uppmärksamhet, till Solvallatränaren Daniel Redén. Ett halvår senare startades den då 6-årige hästen i gång och det blev en andraplats i såväl försök som final i det årets Elitlopp, körd av Erik Adielsson. Under säsongen 2023 vann Hail Mary bl.a Hugo Åbergs på Jägerso och Sundsvall Open Trot tillsammans med Örjan Kihlström.
Great Skills
Född: den 9 maj 2018
Kön: sto
Stamtavla: e. Ready Cash u. Prowess Kronos ue. Andover Hall
Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker
Uppfödare: Julinus AB, m.fl.
Ägare: Bro Byggnads AB
Ett Ready Cash-sto av yppersta klass. Inledde sin bana hos Jonas Moberg för inkörning och uppträning. Kom sedan i Hans-Owe Sundbergs erfarna händer och formades försiktigt till den framtida stjärna hon senare skulle komma att bli. Som 3-åring gjorde hon sju starter och vann de fem första av dessa. Vid årsskiftet 2021/2022 avslutade Hans-Ove Sundberg sin travtränarkarriär och unge Daniel Wäjersten fick nu äran av stoets ägare, Bro Byggnads, att ta hand om henne. 4-åringssäsongen inbringade fantastiska 3 267 000 kronor där segern i Stochampionatet på Axevalla stod för 2,4 av dessa. Som 5-åring vann Great Skills EM för ston på Solvalla och slog ett helt koppel av meriterade motståndare. I sulkyn satt som vanligt tränare Wäjersten själv.
Power
Född: den 24 maj 2016
Kön: hingst
Stamtavla: e. Googoo Gaagaa u. La Vici ue. Orlando Vici
Tränare: Robert Bergh, Bergsåker
Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson
Ägare: In the Zone AB
Power tog sin stora seger som 3-åring i Svenskt Travkriterium och fick för det 4 miljoner kronor. Som 4-åring vann han det som brukar kallas Europaderbyt, Grand Prix l'UET, nere på Vincennes i Paris och som äldre har han bl.a. vunnit Svenskt Mästerskap på Åbytravet 2023. Power ägs bl.a. av den kände musikprofilen Svante Stockselius. Sitt första år i aveln, 2021, fick Power 137 ston vilket resulterade i totalt 104 föl födda året efter. Han är fallen efter passgångarhingsten Googoo Gaagaa som importerades till Sverige från USA 2019.
Fakta om historiska travhästar
Copiad
Insprungna pengar: 15,9 miljoner
Segrar: 50 på 81 starter
Kuriosa: Sprang världsrekord på 1640m på tiden 1.10,7
Copiad tränades och kördes av den populäre värmlänningen Erik Berglöf. Travhästen blev snabbt en ”folkets häst” med sina två raka segrar i Elitloppet 1994 och 1995. Duellen mot amerikanska Pine Chip i Elitloppet 1994 tillhör en av de mest klassiska travloppen som någonsin körts. Samma år utsågs Copiad till ”Årets häst”. Den starke hästen kännetecknades av ett starkt löphuvud och en rejäl vinnarinstinkt.
Zoogin
Insprungna pengar: 25.3 miljoner
Segrar: 51 på 96 starter
Kuriosa: Kallades för ”Köttbullen” då han var relativt liten till växten men ett kraftpaket på travbanan.
Tränades och kördes av Åke Svanstedt. Zoogin vann många klassiska lopp som exempelvis Åbys Stora Pris, Jubileumspokalen och Oslo Grand Prix. Han var även tvåa i Elitloppet två gånger men fick aldrig starta i Prix d’Amérique på grund av skada. ”Köttbullen” vann Svenskt Travkriterium och var tvåa i Svenskt Travderby och tampades ofta mot Copiad i täten. Zoogin är en av de absolut mest framgångsrika svenska travhästarna genom tiderna.
Scandal Play
Insprungna pengar: 12,1 miljoner
Segrar: 50 på 153 starter
Kuriosa: Vann Gulddivisionen hela 22 gånger varav sju raka segrar. Köptes för blygsamma 28 000 kr.
Tränades av Lars Marklund och kördes av Bo Eklöv. Norrlandstravets stolthet på sin tid och deltog i sex raka upplagor och av Olympiatravet, med två vinster, vilket är rekord. Scandal Play ann även åtskilliga lopp i Gulddivisionen och blev därför en stor profil på V75.
Varenne
Insprungna pengar : 52 miljoner
Segrar: 62 på 73 starter
Kuriosa: 85 i segerprocent är osannolikt högt och rekord på så många starter.
Tränades av Jori Turja och kördes av Italienska Giampaolo Minnucci. En mytomspunnen häst som anses vara en av de bästa någonsin. Vann både Prix d’Amérique och Elitloppet två gånger om. Känd för sin otroligt effektiva kurvteknik. Varenne är världens vinstrikaste travhäst genom tiderna och sprang in otrolig 52 miljoner på 72 starter. Stig H Johansson har beskrivit honom som ”Världens mest kompletta häst, den bästa jag sett.”
Moni Maker
Insprungna pengar: Cirka 50 miljoner
Segrar: 67 på 105 starter
Kuriosa: Vinstrikast genom tiderna och hade även världsrekord i Monté (1.11,0 på 1609m)
Tränades av Jimmy Takter i USA och slog igenom när hon vann Hambletonian Oakes 1996. Men vann även både Elitloppet och Prix d’Amérique. Segern i Elitloppet togs på nytt världsrekord 1.10,6. Moni Maker var ett ovanligt tufft sto så under förberedelserna inför ett stort lopp körde man alltid stenhårt i träningen dagarna innan vilket är väldigt ovanligt, men föll väl ut.
Gidde Palema
Insprungna pengar: 27 miljoner
Segrar: 44 på 93 starter
Kuriosa: Orsakade startskottet på barfotadebatten när han 2003 vann Olympiatravets final överlägset efter att ha testats barfota för första gången.
Inledde sin karriär som väldigt skadefylld och blev avelshingst på Västerbo stureri redan vid tre års ålder. Återkom efter ett par år till tävlingsovalen i träning hos Åke Svanstedt och vann i princip allt man kan vinna. Segrar i Elitloppet, Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Åbys stora pris för att nämna några. Ryktena gick att fransmännen inte vågade sig till Sveriges travbanor på grund av Giddes överlägsenhet. Sjärnan blev den vinstrikaste avelshingsten i historien, trots sin korta karriär.
Victory Tilly
Insprungna pengar: 37,7 miljoner
Segrar: 70 på 101 starter
Kuriosa: Victory Tilly var den första travhäst att spränga drömgränsen 1.09.0 när han vann på 1.08.9 över 1609m i vinsten på Nat Ray Trot i USA 2002.
Tränades mestadels av legenden Stig H Johansson och enligt honom var detta den bästa hästen han någonsin haft i träning, vilket säger en del. 2010 var ett magiskt år för Victory Tilly som segrade i både Elitloppet, Åbys Stora Pris och Oslo Grand Prix. Det innebar en nätt årsinkomst på närmare 10 miljoner det året. Victory Tilly är Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna. Valacken avled i april 2024, i en ålder av 29 år.
Ina Scot
Insprungna pengar: 20 miljoner
Segrar: 54 på 90 starter
Kuriosa: Vann imponerande 31 raka segrar
Sagohästen som köptes för liten summa och tränades av travprofilen Kjell P Dahlström. Ett av världens bästa sto som vann det mesta man kunde vinna. Segrarna i Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby tillhör ovanligheterna då hon vann mot hingstarna. Ina vann även Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal. Men inget överträffar segern i Prix d'Amérique 1995 då Kjell P gjorde schackdraget att sätta upp sambon Helen A Johansson i sulkyn. Helen blev den första kvinnan att ens köra detta prestigefyllda lopp så segern gav eko genom hela travvärlden.
Järvsöfaks
Insprungna pengar: 21 miljoner
Segrar: 201 på 234 starter
Kuriosa: En segerprocent på 86 trots 234 starter är svårslaget. Har efter avslutad karriär deltagit i flertalet jippon där han bland annat tävlat mot Charlotte Kalla över 100 meter där han vann knappt. Omåttligt populär bland travintresserade och har gjort mycket positiv reklam för svensk travsport.
Tränades och kördes av Sveriges kallblodskung Jan-Olov Persson. Tog många rekord under sin karriär så som världsrekord över kort- och medeldistans. Världsrekordet med 42 raka segrar stod sig ända till 2019 då spanska Trebol tog sin 43:e raka seger i en betydligt mer medioker omgivning jämfört med Järvsöfaks. Det legendariska kallblodet har även världsrekord i antal segrar totalt och vann i princip allt som går att vinna under sin fantastiska karriär. Efter pensionen från travbanorna fick Järvsöfaks även en framgångsrik avelskarriär.
Legolas
Insprungna pengar: 3 miljoner
Segrar: 35 på 93 starter
Kuriosa: Efter avslutad karriär stod ATG för allt foder resten av hans liv som ett tack för allt han gjort för svensk travsport.
Tränades av Thomas Nilsson och inledde karriären men 19 raka segrar. Legolas blev snabbt en publikfavorit och räknas som den hästen som gjort mest för travsporten och anses ha en stor del i utvecklingen av spelet på trav under 1990-talet. Den största segern i karriären kom när han efter en otrolig spurt vann Åbys Stora Pris 1983. Samma år fick Legolas segerraden bruten av franska fantomhästen Idéal du Gazeau i ”VM-loppet” International Trot på Roosevelt Raceway i New York. Legolas slutade på andra plats.
Maharajah
Insprungna pengar: 23,5 miljoner
Segrar: 31 på 59 starter
Kuriosa: Innehar rekordet i Prix de Belgique när han 2011 vann på 1.13.1 över 2850m.
Tränades av Stefan Hultman och kördes av Örjan Kihlström. Maharajah blev känd för sin fantastiska styrka och fick ofta göra grovjobbet själv i loppen. Hade en ojämn karriär med höga toppar. Besvärades av halsinfektioner och andra skador vilket gjorde att han fick strykas inför en del stora lopp som Elitloppet. Största segern kom i karriärens näst sista start då han vann Prix d'Amérique i fjärde försöket. Den kraftfulla hingsten vann även de klassiska unghästloppen Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby samt Europaderbyt.
Viking Kronos
Insprungna pengar: 6 miljoner
Segrar: 12 på 14 starter
Kuriosa: Blev 2018 invald i Travsportens Hall of Fame och är den häst som betytt mest för Lutfi Kolgjinis framgångar.
Tränades och kördes av Jägersros profil Lutfi Kolgjini och var hans första stora stjärna.
Viking Kronos skadades olyckligt i Italienska Derbyt 1998 och tvingades avsluta sin karriär redan som treåring för att övergå till en av de främsta avelshingstarna. Supertalangen har lämnat flera framgångsrika avkommor som Going Kronos, Joke Face, Raja Mirchi, Fama Currit, Thai Tanic, Triton Sund, Order by Fax, Maharajah och Mellby Viking. Han är även far till Caddie Dream som i sin tur är mor till hästar som Readly Express och Caddie Lisieux.
Viking Kronos gjorde blott 14 starter och vann tolv lopp.
Readly Express
Insprungna pengar: 23 miljoner
Segrar: 27 på 37 starter
Kuriosa: Readly Express har en rad imponerande utmärkelser, eller vad sägs om: Årets 3-åring 2015, Årets 4-åring 2016, Årets Äldre 2017, 2108 och Årets Häst 2017, 2018.
Readly Express är en av svensk travsports stora giganten som tränades av Timo Nurmos och kördes av Jorma Kontio samt Björn Goop. Denna travhäst var ett styrkefenomen som fick avsluta en fantastisk karriär under Elitloppet 2019. En märkbart tagen Björn Goop tog då beslutet att inte starta i finalen då hästen var halt. Readly Express fick istället en storstilad hyllning av hela Solvalla och mottog publikens applåder innan han kördes av banan för sista gången. Vann Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby för att nämna några klassiska lopp, men framförallt gav han Björn Goop en efterlängtad seger i världens största travlopp när ekipaget vann Prix d'Amérique 2018.
Vanliga frågor om travhästar
-
Varför heter det kallblod och varmblod?
Den Nordsvenska travhästen är ett exempel på ett så kallat kallblod. Det är hästar som är tyngre och grövre i kroppen än den varmblodiga travhästen. Kallbloden är framavlade mer för att arbeta och dra, dessa är även oftast lugnare och coolare.
-
Vilken är den bästa travhästen genom tiderna?
Det råder delade meningar om vilken travhäst som är den bäste genom tiderna. Bland kallbloden får nog Järvsöfaks anses som den bäste av alla och bland varmbloden brukar hästar som Mack Lobell och Greyhound nämnas i dessa sammanhang.
-
Vilken travhäst har sprungit in mest pengar?
Varenne
Insprungna pengar : 52 miljoner
Segrar: 62 på 73 starter
Tränades av Jori Turja och kördes av Italienska Giampaolo Minnucci. En mytomspunnen häst som anses vara en av de bästa någonsin. Han vann både Prix d’Amérique och Elitloppet två gånger om. Varenne är världens vinstrikaste travhäst genom tiderna och sprang in otroliga 52 miljoner på 72 starter. Stig H Johansson har beskrivit honom som ”Världens mest kompletta häst, den bästa jag sett.” -
Vilka har vunnit flest travlopp i Sverige?
Den travkusk som vunnit flest lopp i Sverige och Norden är Jorma Kontio som vunnit ca 11 000 lopp. Andra som vunnit massor av lopp är t.ex. Björn Goop, Olle Goop, Stig H Johansson och Åke Svanstedt.
-
Vilken häst är Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna?
Victory Tilly sprang på sin tid, runt år 2000, in 37,7 miljoner kronor vilket är det mesta en svenskfödd travhäst sprungit in hittills. Han tränades mestadels av Stig H Johansson.