Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar idag 13:55
Välj lopp
Startlistor och resultat
     
                                                                               

Vintermeetinget 2023/2024

Vintermeetinget på Vincennes pågår fr.o.m. d en 2 november t.o.m. den 2 mars. Fyra månaders fest för den som gillar travsport i allmänhet och kanske den franska i synnerhet. Vi kommer löpande rapportera om de svenska tränarnas planer och tankar.

Vintermeetinget sett med svenska ögon på våra tränare som siktar att ta del av de enorma prispengar som erbjuds den som vågar och kan.

Läs mer om Prix d'Amérique här

Spela på vem som vinner Prix d'Amérique på Oddset

 

PRIX DE FRANCE

Prix de France är vintermeetingets mest prestigefyllda löpning över 2100 meter med bilstart, och avgörs söndag den 11:e februari kl 15:15.

Historik
Prix de France kördes för första gången år 1956 och då över 2275 meter med voltstart. 1979 avgjordes löpningen första gången över 2100 meter med bilstart. Vi hittar klassiska franska hästar som Mon Tourbillon, Lurabo och Ourasi i segrarskaran under 1980-talet. På den här sidan millennieskiftet kan dubbelsegrare som Meaulnes du Corta, Ready Cash och Bold Eagle nämnas. Vi har tre hästar som ståtar med tre inteckningar, Jamin (1957-59), Eleazar (1977-78 och 1980) samt Ourasi (1986-88). Löpningsrekordet innehas av Vivid Wise As (2022) och lyder på 1.09,7/2100a.

Här kan ni se videon från Ourasis seger 1987. 

Svenska framgångar genom åren
Vi har haft fina svenska framgångar i Prix de France genom åren, med hela 9(!) svensktränade hästar överst på prispallen. Först ut var Torbjörn Jansson som körde sin egentränade Atas Fighter L. till seger 1992. 1995 var det dags för Stig H Johansson och Queen L. Lovely Godiva, körd och tränad av Per Olof Pettersson tog hem loppet år 1997. Jimmy Takters Moni Maker kördes till seger av Jean-Michel Bazire 1999. 2003 var det dags för Robert Berghs Hilda Zonett att passera mållinjen först, med Dominik Locqueneux i sulkyn. Örjan Kihlström körde Stefan Hultmans Naglo till seger två år i rad, 2004-05. Björn Goop lotsade in Noras Bean till vinst 2014, via ett klassiskt målfoto (se bild nedan). Avslutningsvis tog Björn Goop ytterligare en seger 2019, den här gången tillsammans med Readly Express.

Se Naglos vassa upplopp och seger från 2005 här. 

Björn Goop och Noras Bean tar en knapp seger i Prix de France 2014. Foto: ©Scoopdyga

Loppets förutsättningar
Prix de France är en Grupp 1-löpning för 4- till 11-åriga hingstar och ston. Loppet avverkas över distansen 2100 meter med bilstart, på Vincennes stora bana. Segerchecken består av 180 000 euro


Startlistan


De svåraste motståndarna i Prix de France
7 Idao de Tillard stod för en fantastisk prestation vid segern i Prix d’Amérique. Dagens distans är ingen nackdel och Idao de Tillard kommer förmodligen att spelas till favorit även här. 18 Go on Boy avslutade virvlande i Prix d’Amérique till en fjärdeplats och träningsrapporterna efter det loppet går i dur. Nu lottades ekipaget till svåra bricka 18 och därifrån krävs det tur för att blanda sig i segerstriden.
6 Ampia Mede SM var en besvikelse som sjua i Prix d’Amérique efter en helt okej löpning. Möjligtvis att dagens kortare distans och fina utgångsläge gör att hon presterar bättre här, men stoet är svårbedömd på den senaste insatsen. 

Svensktränade hästar till start
Vi har hela sju (!) svensktränade hästar till start i Prix de France. Daniel Redéns 2 Hail Mary fick det för tufft i ledningen i Prix d’Amérique och var slagen i utgången av slutkurvan. Nya tag här för kusken Eric Raffin och läge samt distans bör vara en fördel. Örjan Kihlström sitter återigen upp bakom Jerry Riordans 3 Aetos Kronos, som slutade oplacerad i årets Prix d’Amérique. Robert Bergh är på plats för att köra sin egentränade 8 Power. Det vore en överraskning om ekipaget tog en framskjuten placering i det här sällskapet. Sabine Kagebrants 9 Joviality drog nitlotten av hästarna i det främre ledet. Med aktuell form och om hon kommer ner i ett bra läge är hon dock aktuell för en ny pallplacering. Björn Goop är tillbaka i sulkyn bakom 12 Moni Viking men ska normalt få svårt att blanda sig i striden från dagens bakspår. Daniel Wäjersten tar plats bakom 14 Dear Friend, och även om hon såg fin ut som femma i Prix du Luxembourg är det här rejält upp i klass för hedersstoet. Daniel Redéns 16 Missle Hill gjorde det mycket bra som trea i Prix du Luxembourg, men liksom för Dear Friend blir det mastigt med bakspår mot tuffare motstånd här. 

Vi fortsätter (enligt traditionen) att stämma av med Sabine Kagebrant, tränare till Prix d’Amérique-trean Joviality: 

Stort grattis Sabine till tredjeplatsen i årets Prix d'Amérique. Med lite distans till loppet, har du hunnit smälta upplevelsen?
-Ja men det har jag gjort. Det var såklart stort att bara få vara med i Prix d'Amérique. Och sedan stort att lyckas komma trea. Jag är mycket stolt över Joviality och hennes prestation. 

Hur har Joviality spenderat tiden sedan PdA-söndagen?
-Joviality har fått gå på sitt rutinschema, inga konstigheter. Träning två dagar i veckan och sedan håller jag igång henne med mys och skritt. Lite massage för att hålla henne på humör.

Ni drog nitlotten i spårlottningen och fick spår 9 i det främre ledet. Hur går tankarna från det utgångsläget?
-Nej, det var inget spår som vi ville ha. Vi är lite utlämnade och beroende av hur övriga agerar från start. Benjamin Rochard får försöka göra det bästa av situationen och hitta ner i en bra position. 

Benjamin Rochard är som sagt tillbaka i sulkyn till denna start. Gör ni några ändringar i utrustningsväg?
-Nej, hon kommer att tävla som hon gjorde senast i PdA.

Totalt sett, hur är din känsla inför Prix de France?
-Nä men känslan är bra. Det var första gången hon tävlade mot äldre hästar senast i Prix d'Amérique, och nu är det relativt tajt mellan storloppen. Jag hoppas självklart på en liknande stark prestation som senast. Men från det här utgångsläget får vi ta vad som bjuds och se vad slutplaceringen blir. Allt känns bara bra med Joviality i alla fall, avslutar Sabine.

Stort lycka till nu på söndag, Sabine och Joviality!

 

PRIX D’AMÉRIQUE 2024

Vi har kommit fram till vintermeetingets förnämsta löpning, Prix d’Amérique 2024. Evig ära och 450 000 euro väntar det lyckliga ekipaget som tar hem årets stora slag. Här kan ni se en trailer inför årets upplaga, för att få en känsla av vad som kommer att ske på söndag klockan 16:20. 
 

Historik
Prix d’Amérique avgjordes för första gången redan 1920 och genom åren har många franska storstjärnor passerat mållinjen, som segrare i denna ärofyllda löpning. Jag nämner ett par av de äldre ”legend”-hästarna så som Uranie, Roquepine, Tidalium Pelo och Bellino II. På senare tid har vi fått se dominanterna Coktail Jet, Ready Cash, Belina Josselyn och Face Time Bourbon segerdefilera. Fyra hästar har tre inteckningar i Prix d’Amérique, och alla som har tagit ”trippeln” har gjort det tre år i rad. Tidigare nämnda Uranie var först ut, åren 1926-28. Därefter följde Roquepine (1966-68), Bellino II (1975-77) och avslutningsvis Ourasi (1986-88). Löpningsrekordet lyder på fantastiska 1.10,8/2700v och sattes av Face Time Bourbon 2021.
 

Varenne vid segern i Prix d’Amérique 2002. Foto: Equidia

Svenska framgångar genom åren
Hela åtta (!) svensktränade hästar har segrat i Prix d’Amérique genom åren. Redan 1950 var Sören Nordin förste svensk att ta hem löpningen, tillsammans med Scotch Fez. Därefter dröjde det 23 år innan Berndt Lindstedt tog en bejublad seger med Dart Hanover 1973. 20 år senare (1993) var det dags för Stig H Johansson och Queen L. Helen A Johansson var den första kvinnan någonsin att köra i Prix d’Amérique (1995), och hon slog till med en seger tillsammans med sin ögonsten Ina Scot. 1999 tog Moni Maker en imponerande seger, tränad av svenske Jimmy Takter och körd av Jean-Michel Bazire. Stefan Melanders Gigant Neo (med Sabine Kagebrant som skötare!) tilldömdes segern 2006 i efterhand, efter att Jag de Bellouet visat sig vara dopad vid tiden för loppet. 2014 fick så äntligen Maharajah och tränare Stefan Hultman sin efterlängtade viktoria, Örjan Kihlström satt i sulkyn. Björn Goop tog den första av sina tre segrar i PdA med Timo Nurmos-tränade Readly Express 2018.

Förutsättningar inför loppet
Prix d’Amérique är en Grupp 1-löpning som avgörs över distansen 2 700 meter med voltstart, på Vincennes stora bana. 18 hästar är med på startlinjen och förstapriset består av hela 450 000 euro.

Startlistan
 


Det franska motståndet i årets upplaga

Regerande champion i Prix d’Amérique är Hooker Berry, som ska försöka försvara förra årets seger. Idao de Tillard, Ampia Mede Sm, Go On Boy och Izoard Vedaquais är på förhand de värsta franska motståndarna. Till outsiderskaran räknas Gu d’Heripre, Hussard du Landret och Inmarosa.

Svenskhästar till start
Vi har tre svensktränade hästar med i startlistan till Prix d’Amérique 2024. Sabine Kagebrants Joviality (aktuellt odds 10,80) som ska köras av Björn Goop. Daniel Redén har med Hail Mary (odds 11,00) som får sulkychampion Eric Raffin i vagnen. Slutligen tar Örjan Kihlström hand om tömmarna till Jerry Riordans Aetos Kronos (120,00). Spela på din slutsegrare i Prix d’Amérique här

Daniel Redén uttalar sig följande om Hail Mary: - Honom var jag väldigt nöjd med i Prix de Belgique senast, och han tränat fint efter det. Han gick ett tufft pass i måndags där vi även testade rycktussar för första gången, och vi fick ett fint svar på det. Det blir barfota runt om denna gång. Jag har en härlig känsla i kroppen inför söndag, hoppas vi har lite tur med positionerna… då kommer han att leverera bra.

Vi slog även en signal till Sabine Kagebrant, som tränar Joviality: 

Den senaste prestationen (som tvåa bakom Jushua Tree) gick inte av för hackor! Hur summerar du det loppet?
- Det var såklart väntat att hon skulle gå framåt från starten innan. Men det var över förväntan. En otroligt bra insats och samtidigt ett väldigt trevligt kvitto. Joviality klarade den långa distansen 2850 meter med uppförsbacke och den franska voltstarten. Startmomentet gick mycket bra, hon tålde omstarterna utan att stressa upp sig.

Hur har Joviality tagit det senaste loppet?
- Vi ville vänta och se hur hon kändes efter det senaste loppet, och hon har känts väldigt fin i träningen. Jag är mycket nöjd med hur allt känns och har inget att klaga på.

Det ser inte ut att bli den tuffaste upplagan av Prix d’Amérique som har körts. Påverkade det ert beslut att vara med här i stället för 5-åringsloppet Prix Bold Eagle (G1)?

- Att ha en starthäst i Prix d’Amérique är som en dröm. Det är ingen Ready Cash, Face Time Bourbon eller Bold Eagle med i loppet nej, men man ska ha respekt för alla som är med i startfältet. Det här är det klart viktigaste loppet för alla franska tränare och hästar och alla kommer väl förberedda.

Det blir ett kuskbyte till den här starten då Benjamin Rochard hade lovat bort sig till Izoard Vedaquais. Hur gick tankarna när ni valde Björn Goop som kusk? – Nej, men när Björn var ledig var det egentligen inget snack om saken. Björn har en otrolig erfarenhet av att köra på Vincennes. Körde sitt första Prix d’Amérique 2006(?) och har tagit tre segrar. Han vet vad som krävs för att segra. Det ska inte underskattas.

Du har tidigare segrat i PdA som skötare till Gigant Neo. Hur känns det att nu vara med som tränare?
- Det är såklart positivt att ha den erfarenheten, att ha varit med i den "cirkusen" inför med alla b-lopp och så vidare. Men det är såklart stor skillnad att vara skötare än som nu att vara ansvarig tränare.

Blir det några utrustningsändringar inför Prix d’Amérique? 
- Joviality kommer återigen att tävla barfota runt om, som hon gjorde senast. Vi kommer dock att utrusta henne med urryckare till den här starten, det har hon inte haft i sina tidigare Frankrike-starter. Så där finns en extra växel att ta till.

Stort Lycka till i Prix d’Amérique, Sabine och Joviality! 
 

Björn Goop, Joviality och Sabine Kagebrant. Foto: Privat

PRIX DE BELGIQUE

Vi har kommit fram till vintermeetingets avslutande B-lopp, vilket även utgör det sjätte och sista kvalificeringsloppet till Prix d’Amérique 2024.

Historik
Prix de Belgique avgjordes för första gången 1976 och även här har vi haft många franska storstjärnor högst upp på prispallen. Ideal du Gazeau, Lurabo, Minou du Donjon och Tenor de Baune segrade alla innan milennieskiftet, medan Royal Dream, Bold Eagle och Belina Josselyn är mer välbekanta segrare i Prix de Belgique på senare år. Ourasi ståtar med hela fyra inteckningar, dessutom tagna i följd åren 1986-89. Tre hästar har mäktat med att segra två år i rad, Queen L (1993-94), Yarrah Boko (2013-14) och Bird Parker (2018-19). Löpningsrekordet lyder 1.12,0/2850v och sattes av Davidson du Pont 2021.
 

Bird Parker vid segern i Prix de Belgique 2019. Foto: ScoopDyga

Svenska framgångar genom åren
Fem svensktränade hästar har segrat i Prix de Belgique, om vi räknar in frankrikebaserade Anders Lindqvists seger 1997, där han körde sin egen Huxtable Hornline. Som ovan nämnt tog Stig H Johansson två segrar i loppet, både som tränare och körsven med Queen L. Slutligen har Stefan Hultman två inteckningar med Naglo 2004 och Maharajah 2011, och där satt Örjan Kilhström i sulkyn vid bägge tillfällen.

Här kan ni se Naglos seger 2004, via ett mycket rafflande upplopp mot Kesaco Phedo

Förutsättningar inför loppet
Prix de Belgique är en Grupp 2-löpning som körs över distansen 2 850 meter med voltstart, på Vincennes stora bana. De tre första hästarna i mål erhåller en biljett till Prix d’Amérique. Förstapriset består av 54 000 euro.

Startlistan

Det franska motståndet i årets upplaga
Årets elitloppsvinnare Hohneck är med i startfältet, liksom förra årets Prix d’Amérique-segrare Hooker Berry. Vidare hittar vi Go On Boy, Izoard Vedaquais och Hussard du Landret. Ganay de Banville, Ideal Ligneries och Inmarosa behöver ta en pallplacering för att vara klara för Prix d’Amerique, och vi kommer förmodligen att få bra prestationer från dessa hästar.

Jean Michel Bazires Ganay de Banville fick plats i Prix de Belgique. Foto: ScoopDyga

Svenskhästar till start
Vi fick till slut med fyra svensktränade hästar i Prix de Belgique. Hail Mary gör sin andra start på fransk mark, nu tillsammans med Eric Raffin som kusk. Moni Viking har repat sig efter strykningen i Prix de Bourgogne och Björn Goop tar plats i sulkyn. Daniel Wäjersten väljer att åka ner och köra sin egentränade Great Skills, medan Fredrik Wallins Sayonara får Alexis Collette som kusk.


Vi får tag i Daniel Wäjersten under fredagseftermiddagen, på väg i bilen mot Arlanda:

Nu är startlistan klar och Great Skills kom med som 15:e häst av 18 i loppet. Hur känns det?
-Det känns såklart kul att vara med i ett så anrikt lopp. Även om det historiskt sett inte är det tuffaste B-loppet så ska det bli en upplevelse.

Hur har Great Skills skött träningen efter den senast starten (på julafton), har du varit nere och kört henne något inför den här starten?
-Ja, jag var nere förra fredagen. Det blev ett rutinjobb mellan starter. Tidigare var det c:a sex veckor mellan starterna, då fick man träna lite hårdare mellan loppen. Nu har det varit tätare starter och mest underhållande träningsjobb. Hon ska få ett par snabbare intervaller imorgon lördag, inför loppet.

Du har nu kört två lopp på Vincennes och väljer att åka till Paris och köra igen. Tankar?
-Nä, men jag kör ju normalt mina hästar i loppen. Great Skills förra start (Prix Tenor de Baune) hade vi siktat in oss på, och Goop fanns ledig, så det passade bra. Den här gången kör jag själv.

Prix de Belgique är känt som ett klassiskt preparé-lopp för de bästa franska hästarna. Ser du här chansen att kvala in till PdA?
-Det är klart att steget till de absolut bästa hästarna känns stort, men vi har inte gett upp helt på förhand, för vi har ju en bra häst. Och när det dessutom brukar köras preparé i det här loppet så är det ju passande för vår del.

Det blir barfota runt om som tidigare, någon ändring på övrig utrustning?
-Ja, hon får gå med helstängt huvudlag till den här starten, hon har gått med halvstängt tidigare. Det gör kanske inte så stor skillnad, men det bör i alla fall vara en positiv ändring.

Om Great Skills placerar sig bland de tre främsta i söndagens lopp, ligger Prix d'Amerique med i planerna? 
-Ja men det är klart att man vill va med där. Huvudplanen är dock det här loppet och sedan Prix de Luxembourg (som körs på lördagen under PdA-helgen). Men om vi kvalar in till Prix d’Amérique så är det såklart en bonus.

Slutligen, har du fyllt på med några fler hästar på den franska ”filialen”?
- Ja, Dear Friend och Chitchat är på plats på Grosbois. Chitchat hade också ett lopp på söndag, men fick tyvärr inte plats där. Vi kollar vidare efter passande uppgifter.

Tack för pratstunden och stort lycka till i Prix de Belgique!

 

PRIX DE BOURGOGNE

Det femte kvalificeringsloppet till Prix d’Amérique 2024 heter Prix de Bourgogne, och avgörs kommande söndag den 31:a december, kl 15:15.

Historik
Prix de Bourgogne avgjordes för första gången år 1966 och hästar som segrat är de forna storstärnorna Roquepine, Une de Mai och Ourasi. På senare tid hittar vi även Moni Maker, Kesaco Phedo och Timoko, för att nämna några välbekanta namn ur segrarskaran. Vi har tre hästar som ståtar med tre inteckningar, samtliga har dessutom tagit sina segrar tre år i rad. Ourasi (1986-88), Ready Cash (2010-12) och Bold Eagle (2016-2018). Hela listan med segrare kan ni beskåda här. Löpningsrekordet innehas av den förra upplagans segrarinna, Delia du Pommereux, och lyder 1.09,6/2100a.


Abo Volo och Jos Verbeeck segrar i 1996 års upplaga. Foto: ©Scoopdyga

Svenska framgångar genom åren
Vi har fått se två svensktränade hästar segra i Prix de Bourgogne. 1999 segrade Jimmy Takters Moni Maker körd av Jean-Michel Bazire, och 2014 var det dags för Veijo Heiskanens Solvato med Örjan Kihlström i sulkyn. Vi har dessutom tre svenska pallplaceringar genom åren. Mr Spender slutade trea 1996, Gigant Neo tog också en tredjeplats i 2005 års upplaga medan Readly Express inkom som tvåa 2018. Vidare har Björn Goop två inteckningar som kusk, 2015 bakom Timoko och 2020 med Face Time Bourbon. Se loppvideon med Solvatos seger från 2014 här.


Jean-Michel Bazire tar en överlägsen seger med Jimmy Takters Moni Maker 1999. Foto: ©Scoopdyga

Loppets förutsättningar
Prix Tenor de Baune är en Grupp 2-löpning för 4- till 10-åriga hingstar och ston. Loppet körs över distansen 2100 meter med autostart, på Vincennes stora bana. Förstapriset består av 54 000 euro

Startlistan

 

De svåraste motståndarna i Prix Tenor de Baune
1 Hohneck kommer förmodligen att få en rejäl genomkörare här och ska räknas. 3 Ampia Mede SM börjar närma sig toppformen och trivs bra över den kortare distansen. 12 Horsy Dream behöver ta en placering bland de tre främsta för att kvalificera sig till Prix d’Amérique. Pass upp!

Svensktränade hästar till start
Stall Goops 7 Moni Viking comebackade med en positiv andraplats i Frances Bulwarks lopp på Solvalla 2/12, efter nästan sex månaders tävlingspaus. Med det loppet i kroppen tar man sig an en tuffare uppgift här i Prix de Bourgogne. Moni Viking har dock tidigare visat sig trivas i Frankrike och det ska bli spännande att se vad Björn Goop och Moni Viking kan uträtta här. Ägare Jan Lyng siktar mot ett tredje Prix d’Amérique med sin hedershäst.

Daniel Redén debuterar 6 Hail Mary på fransk mark i söndagens Prix de Bourgogne. Årets vinnare av Jämtlands Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot är redo att ta sig an fransmännen på deras hemmaplan.

- Hail Mary har tränat fint sedan han kom ner till Frankrike. Det blir ändå som ett test inför framtiden, för att se hur han trivs på Vincennes. Han kommer tävla med skor fram och vanlig vagn så klart, annars blir det inga ändringar, säger Daniel Redén.

Critérium Continental

Den här gången har vi två kvalificeringslopp till Prix d’Amérique 2024 att bocka av under självaste julafton. Det handlar om Grupp 1-löpningarna Critérium Continental för 4-åriga hästar, och Prix Tenor de Baune för 5-åringarna.  

CRITÉRIUM CONTINENTAL

Historik
Critérium Continental är den äldsta löpningen av de två och avgjordes för första gången 1966. I listan av segrare hittar vi bland annat Ideal du Gazeau, General du Pommeau, Love You, Timoko och Face Time Bourbon. Den snabbaste segertiden i löpningen är 1.10,3/2100a och rekordet delas av tre hästar, Un Mec d’Héripré (2012), Eridan (2018) och Idao de Tillard (2022).
 

Invändige Lazio du Bourg försöker stå emot segrande Love You, år 2003. Foto: ©Scoopdyga
Svenska framgångar genom åren
Vi har fått se hela sex svensktränade segrare i Critérium Continental, om vi räknar in Ulf Nordin som har två tränarsegrar med Sebrazac (1988) och Uristan (1990), samt Jimmy takter som segrade med Mr Lavec 1995. Mer bekanta segrare, på den här sidan millennieskiftet, är Opal Viking (2004), Tomas Malmqvists Tumble Dust (2014) och Jerry Riordans Treasure Kronos (2016).I den här videon kan ni se när Björn Goop jobbar in Tumble Dust till en knapp seger 2014.

Loppets förutsättningar
Critérium Continental är en Grupp 1-löpning för 4-åriga hingstar och ston, som körs över distansen 2100 meter med bilstart, på Vincennes stora bana. Förstapriset uppgår till 108 000 euro.

Startlistan

De svåraste motståndarna i Criterium Continental
Italienske Dimitri Ferm ska vara något alldeles extra, och blir spännande att se på Vincennes. Jushua Tree är den mest lovande unghäst Jean-Michel Bazire har tränat. Just Love You rankas högt bland stona och kommer med färsk form.

Svensktränade hästar till start
Sabine Kagebrants Joviality ska köras av Benjamin Rochard för första gången. Tomas Malmqvists Jazzy Perrine får som oftast Eric Raffin i sulkyn, Daniel Redén har två hästar med i loppet, Xanthis Harvey som får Örjan Kihlström i vagnen och Bengan där Francois Lagadeuc tar plats i sulkyn.
Mathieu Mottier ska sköta tömmarna till Fredrik Wallins Global Dancer, medan Katja Melkkos Staro Mack Crowe gör debut på Vincennes ledd av Björn Goop
 

Vi lyssnade med Sabine Kagebrant, vars Joviality gör en spännande debut på Vincennes.

Hej Sabine, hur länge har ni varit på plats i Frankrike nu?
Vi har varit nere här sedan mitten på november, jag och Erik som hjälper till som skötare. Vi har fått boxar nära Jörgen Westholm och Daniel Redén, så det är lite av en svenskkoloni här.

Hur står det till med Joviality så här ett par dagar innan loppet?
- Joviality är det bara bra med. Hon ströks inför en tilltänkt start tidigare i december. Vi hade tänkt att hon skulle få ett lopp i kroppen inför Critérium Continental, men då hon hostade lite inför ett sista finslipande jobb, kunde vi inte förbereda henne enligt vår önskan. Nu har vi kört ett bra sulkyjobb med henne så hon är redo för start, men saknar det där loppet i kroppen och är ej i hundraprocentig form.

Det är aviserat skor runt om som balans, var det aldrig aktuellt med barfotakörning på den skonsamma Vincennes-banan?
- Det här är tänkt som en genomkörare och hon är som sagt inte toppad på något sätt. Som många vet är det viktigt att få en bra första upplevelse när man debuterar på Vincennes. Det är en annorlunda och krävande bana och extra viktigt att det fungerar bra. Vi vill i första hand att hon ska sköta sig och få bekanta sig med banan.

Det blev ett perfekt utgångsläge med spår 5 bakom startbilen, vilket önskescenario har du för Jovialitys del, gällande löpning?
- Man vill att hon ska få en bra upplevelse och bygga för framtiden. En lugn första start, en form av preparé. Avslutar hon sedan snabbt och är trea-fyra kommer det att kännas som en seger. Med tanke på förutsättningarna hon har haft inför den här starten kan jag inte ha speciellt höga förväntningar. Men hon har ju överraskat mig tidigare.. 

Ni har gjort ett spännande kuskval i form av Benjamin Rochard. Han har verkligen tagit för sig på Vincennes under året, och har nyligen tagit sina första Grupp 1-segrar. Berätta hur ni kom fram till det valet.
- Jo, men vi har fått upp ögonen för honom i och med hans framfart under året, sen har vi även lyssnat med andra inom travet som instämmer. Han är mjuk och fin i händerna och vårdad i sin körning. Det känns som en passande kusk för Joviality i hennes debut här på Vincennes. Han känns väldigt seriös, på lördag kommer han till oss på Grosbois för att träffa Joviality och prata över en fika.
 

PRIX TENOR DE BAUNE

Historik
Prix Tenor de Baune är en relativt nyinstiftad löpning och kördes för första gången 2008. De första sju åren loppet avgjordes var det endast öppet för 6-åriga hingstar och ston. Inte samma historik här som sagt, men vi har ett par välbekanta segrare, så som Up and Quick, Belina Josselyn och Horsy Dream. Löpningsrekordet sattes 2019 då Excellent segrade på 1.11,6/2700v, tillsammans med kusken Alexandre Abrivard.
 

Belina Josselyn segrar, knappt före Bird Parker, i 2016 års upplaga. Foto: ©Scoopdyga

Svenska framgångar genom åren
Vi har fått se två svensktränade hästar skära mållinjen först. 2013 körde Lutfi Kolgjini sin egentränade Raja Mirchi till seger och 2017 segrade Readly Express körd av Björn Goop, tränad av Timo Nurmos. Se Readly Express överlägsna seger från 2017 här. 

Loppets förutsättningar
Prix Tenor de Baune är en Grupp 1-löpning för 5-åriga hingstar och ston, som körs över distansen 2700 meter med voltstart, på Vincennes stora bana. Förstapriset uppgår till 108 000 euro

Startlistan

De svåraste motståndarna i Prix Tenor de Baune
Idao de Tillard har haft ett strålande år med nio segrar på 12 starter, och är obesegrad felfri under 2023. Izoard Vedaquais börjar hitta tillbaka till sitt forna jag, och var tapper som tvåa bakom San Moteur senast. Ideal Ligneries och Inmarosa har under året tampats om placeringar bakom kullens konung Idao de Tillard, och kan göra så även här.
 

Förhandsfavoriten Idao de Tillard. Foto: ©Scoopdyga

Svensktränade hästar till start
Halva startfältet består av svensktränade hästar, vilket gör att vi bjuds på en fransk-svensk ”landskamp” på julafton. Robert Bergh har lyckats sätta upp Jean-Michel Bazire som kusk på sin Laredo Boko. Alexandre Abrivard tar hand om tömmarna till Daniel Redén-tränade Kentucky River. Sabine Kagebrants Iznogoud Am ska köras av Mathieu Mottier, medan Daniel Wäjersten den här gången överlåter kuskandet gällande Great Skills till Björn Goop. Jörgen Westholms Imhatra Am körs av Matthieu Abrivard och avslutningsvis tar Örjan Kihlström hand om Glamorous Rain.

Så här uttalar sig Sabine Kagebrant om Iznogoud Am:

Iznogoud Am har det strulat för under 2023 och han har inte startat sedan juli månad. Hur är statusen för dagen på honom?
Jo, men han känns bra. Marcus Schön var nere här och körde banjobb med honom för cirka två veckor sen och var nöjd med hur han kändes. Men han har som sagt inte startat på länge så det här blir garanterat ett preparélopp. Det finns inte speciellt många passande lopp i hans klass, och det är såklart tufft att gå direkt ut i Prix Tenor de Baune.

I sin hittills enda start på Vincennes (Grand Prix de l'U.E.T.) gjorde han det riktigt bra som tvåa. Nu är det 600 meter längre, hur tror du det påverkar honom? 
- Nej, men det ska inte vara några problem, han är stark och har segrat över lång distans hemma i Sverige. Nu vill vi dock bara se att han att sköter sig i loppet och eventuellt få avsluta fortare till slut.

Kuskvalet föll på Mathieu Mottier, hur gick tankarna där?
- Vi tycker att Mottier är en av de bästa kuskarna här nere, dessutom är han vass i monté. Tanken är att han ska få lära känna hästen och även bedöma om det skulle kunna vara aktuellt att testa honom i monté framöver.

Stall Courant har även Imhatra Am med i samma lopp, som är i träning hos Jörgen Westholm. Hon var mycket duktig som trea bakom Idao de Tillard senast, har du fått några rapporter från Jörgen?
Ja, hon avslutade snabbt senast, i rygg på Idao de Tillard. Jag vill helst inte uttala mig om henne inför loppet, det är bättre att du lyssnar med Jörgen. Men av det jag har hört så verkar de nöjda med henne efter den senaste starten.

 

Här följer intervjuer med några av de hetaste svenska travtränarna som satsar på Frankrike och Vincennes i år. 
Vägen till Grand Prix d'Amérique går som bekant genom fyra så kallade B-lopp och på julafton även två lopp som har en varsin biljett, Prix Ténor de Baune, Critérium continental.

Datum för storloppen på Vincennes:
19 november 2023 - Prix de Bretagne
10 december 2023 - Prix du Bourbonnais
24 december 2023 - Prix Ténor de Baune
24 december 2023 - Critérium Continental
31 december 2023 - Prix de Bourgogne
14 januari 2024 - Prix de Belgique
28 januari 2024 - Grand Prix d'Amérique

Här följer intervjuer med några av de hetaste svenska travtränarna som satsar på Frankrike och Vincennes i år. 
Vägen till Grand Prix d'Amérique går som bekant genom fyra så kallade B-lopp och på julafton även två lopp som har en varsin biljett, Prix Ténor de Baune, Critérium continental.

Datum för storloppen på Vincennes:
19 november 2023 - Prix de Bretagne
10 december 2023 - Prix du Bourbonnais
24 december 2023 - Prix Ténor de Baune
24 december 2023 - Critérium Continental
31 december 2023 - Prix de Bourgogne
14 januari 2024 - Prix de Belgique
28 januari 2024 - Grand Prix d'Amérique