Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Historiska travhästar

Historiska travhästar

Fasta odds på Trav
Challenge, poolspel
Till Travsport

Copiad   

Copiad tränades och kördes av den populäre värmlänningen Erik Berglöf. Travhästen blev snabbt en ”folkets häst” med sina två raka segrar i Elitloppet 1994 och 1995. Duellen mot amerikanska Pine Chip i  Elitloppet 1994 tillhör en av de mest klassiska travloppen som någonsin körts. Samma år utsågs Copiad till ”Årets häst”. Den starke hästen kännetecknades av ett starkt löphuvud och en rejäl vinnarinstinkt. 

Fakta:  

Insprungna pengar: 15,9 miljoner 
Segrar: 50 på 81 starter 
Kuriosa: Sprang världsrekord på 1640m på tiden 1.10,7 

Zoogin   

Tränades och kördes av Åke Svanstedt. Zoogin vann många klassiska lopp som exempelvis Åbys Stora Pris, Jubileumspokalen och Oslo Grand Prix. Han var även tvåa i Elitloppet två gånger men fick aldrig starta i Prix d’Amérique på grund av skada. ”Köttbullen” vann Svenskt Travkriterium och var tvåa i Svenskt Travderby och tampades ofta mot Copiad i täten. Zoogin är en av de absolut mest framgångsrika svenska travhästarna genom tiderna.  

Fakta :  

Insprungna pengar: 25.3 miljoner 
Segrar: 51 på 96 starter 
Kuriosa: Kallades för ”Köttbullen” då han var relativt liten till växten men ett kraftpaket på travbanan. 

Scandal Play   

Tränades av Lars Marklund och kördes av Bo Eklöv. Norrlandstravets stolthet på sin tid och deltog i sex raka upplagor och av Olympiatravet, med två vinster, vilket är rekord. Scandal Play ann även åtskilliga lopp i Gulddivisionen och blev därför en stor profil på V75. 

Fakta:  

Insprungna pengar: 12,1 miljoner  
Segrar: 50 på 153 starter 
Kuriosa: Vann Gulddivisionen hela 22 gånger varav sju raka segrar. Köptes för blyga 28 000 kr. 

Varenne  

Tränades av Jori Turja och kördes av Italienska Giampaolo Minnucci. En mytomspunnen häst som anses vara en av de bästa någonsin. Vann både Prix d’Amérique och Elitloppet två gånger om. Känd för sin otroligt effektiva kurvteknik. Varenne är världens vinstrikaste travhäst genom tiderna och sprang in otrolig 52 miljoner på 72 starter. Stig H Johansson har beskrivit honom som ”Världens mest kompletta häst, den bästa jag sett.” 

Fakta:  

Insprungna pengar : 52 miljoner 
Segrar: 62 på 73 starter 
Kuriosa: 85 i segerprocent är osannolikt högt och rekord på så många starter. 

Moni Maker   

Tränades av Jimmy Takter i USA och slog igenom när hon vann Hambletonian Oakes 1996. Men vann även både Elitloppet och Prix d’Amérique. Segern i Elitloppet togs på nytt världsrekord 1.10,6. Moni Maker var ett ovanligt tufft sto så under förberedelserna inför ett stort lopp körde man alltid stenhårt i träningen dagarna innan vilket är väldigt ovanligt, men föll väl ut. 

Fakta:  

Insprungna pengar: Cirka 50 miljoner  
Segrar: 67 på 105 starter 
Kuriosa: Vinstrikast genom tiderna och hade även världsrekord i Monté (1.11,0 på 1609m) 

Gidde Palema   

Inledde sin karriär som väldigt skadefylld och blev avelshingst på Västerbo stureri redan vid tre års ålder. Återkom efter ett par år till tävlingsovalen i träning hos Åke Svanstedt och vann i princip allt man kan vinna. Segrar i Elitloppet, Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Åbys stora pris för att nämna några. Ryktena gick att fransmännen inte vågade sig till Sveriges travbanor på grund av Giddes överlägsenhet. Sjärnan blev den vinstrikaste avelshingsten i historien, trots sin korta karriär. 

Fakta:  

Insprungna pengar: 27 miljoner 
Segrar: 44 på 93 starter 
Kuriosa: Orsakade startskottet på barfotadebatten när han 2003 vann Olympiatravets final överlägset efter att ha testats barfota för första gången. 

Victory Tilly  

Tränades mestadels av legenden Stig H Johansson och enligt honom var detta den bästa hästen han någonsin haft i träning, vilket säger en del. 2010 var ett magiskt år för Victory Tilly som segrade i både Elitloppet, Åbys Stora Pris och Oslo Grand Prix. Det innebar en nätt årsinkomst på närmare 10 miljoner det året. Victory Tilly är Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna. 

Fakta:  

Insprungna pengar: 37,7 miljoner 
Segrar: 70 på 101 starter 
Kuriosa: Victory Tilly var den första travhäst att spränga drömgränsen 1.09.0 när han vann på 1.08.9 över 1609m i vinsten på Nat Ray Trot i USA 2002. 

Ina Scot  

Sagohästen som köptes för liten summa och tränades av travprofilen Kjell P Dahlström. Ett av världens bästa sto som vann det mesta man kunde vinna. Segrarna i Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby tillhör ovanligheterna då hon vann mot hingstarna. Ina vann även Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal. Men inget överträffar segern i Prix d'Amérique 1995 då Kjell P gjorde schackdraget att sätta upp sambon Helen A Johansson i sulkyn. Helen blev den första kvinnan att ens köra detta prestigefyllda lopp så segern gav eko genom hela travvärlden.  

Fakta:  

Insprungna pengar: 20 miljoner 
Segrar: 54 på 90 starter 
Kuriosa: Vann imponerande 31 raka segrar 

Järvsöfaks   

Tränades och kördes av Sveriges kallblodskung Jan-Olov Persson. Tog många rekord under sin karriär så som världsrekord över kort- och medeldistans. Världsrekordet med 42 raka segrar stod sig ända till 2019 då spanska Trebol tog sin 43:e raka seger i en betydligt mer medioker omgivning jämfört med Järvsöfaks. Det legendariska kallblodet har även världsrekord i antal segrar totalt och vann i princip allt som går att vinna under sin fantastiska karriär. Efter pensionen från travbanorna fick Järvsöfaks även en framgångsrik avelskarriär.  

Fakta:  

Insprungna pengar: 21 miljoner 
Segrar: 201 på 234 starter 
Kuriosa: En segerprocent på 86 trots 234 starter är svårslaget. Har efter avslutad karriär deltagit i flertalet jippon där han bland annat tävlat mot Charlotte Kalla över 100 meter där han vann knappt. Omåttligt populär bland travintresserade och har gjort mycket positiv reklam för svensk travsport. 

Legolas   

Tränades av Thomas Nilsson och inledde karriären men 19 raka segrar. Legolas blev snabbt en publikfavorit och räknas som den hästen som gjort mest för travsporten och anses ha en stor del i utvecklingen av spelet på trav under 1990-talet. Den största segern i karriären kom när han efter en otrolig spurt vann Åbys Stora Pris 1983. Samma år fick Legolas segerraden bruten av franska fantomhästen Idéal du Gazeau i ”VM-loppet” International Trot på Roosevelt Raceway i New York. Legolas slutade på andra plats.  

Fakta:  

Insprungna pengar: 3 miljoner 
Segrar: 35 på 93 starter 
Kuriosa: Efter avslutad karriär stod ATG för allt foder resten av hans liv som ett tack för allt han gjort för svensk travsport. 

Maharajah   

Tränades av Stefan Hultman och kördes av Örjan Kihlström. Maharajah blev känd för sin fantastiska styrka och fick ofta göra grovjobbet själv i loppen. Hade en ojämn karriär med höga toppar. Besvärades av halsinfektioner och andra skador vilket gjorde att han fick strykas inför en del stora lopp som Elitloppet. Största segern kom i karriärens näst sista start då han vann Prix d'Amérique i fjärde försöket. Den kraftfulla hingsten vann även de klassiska unghästloppen Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby samt Europaderbyt. 

Fakta:  

Insprungna pengar: 23,5 miljoner 
Segrar: 31 på 59 starter 
Kuriosa: Innehar rekordet i Prix de Belgique när han 2011 vann på 1.13.1 över 2850m.  

Viking Kronos   

Tränades och kördes av Jägersros profil Lutfi Kolgjini och var hans första stora stjärna.  
Viking Kronos skadades olyckligt i Italienska Derbyt 1998 och tvingades avsluta sin karriär redan som treåring för att övergå till en av de främsta avelshingstarna. Supertalangen har lämnat flera framgångsrika avkommor som Going Kronos, Joke Face, Raja Mirchi, Fama Currit, Thai Tanic, Triton Sund, Order by Fax, Maharajah och Mellby Viking. Han är även far till Caddie Dream som i sin tur är mor till hästar som Readly Express och Caddie Lisieux. 
Viking Kronos gjorde blott 14 starter och vann tolv lopp. 

Fakta:  

Insprungna pengar: 6 miljoner 
Segrar: 12 på 14 starter 
Kuriosa: Blev 2018 invald i Travsportens Hall of Fame och är den häst som betytt mest för Lutfi Kolgjinis framgångar. 

Readly Express  

Readly Express är en av svensk travsports stora giganten som tränades av Timo Nurmos och kördes av Jorma Kontio samt Björn Goop. Denna travhäst var ett styrkefenomen som fick avsluta en fantastisk karriär under Elitloppet 2019. En märkbart tagen Björn Goop tog då beslutet att inte starta i finalen då hästen var halt. Readly Express fick istället en storstilad hyllning av hela Solvalla och mottog publikens applåder innan han kördes av banan för sista gången. Vann Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby för att nämna några klassiska lopp, men framförallt gav han Björn Goop en efterlängtad seger i världens största travlopp när ekipaget vann Prix d'Amérique 2018.  

Fakta:  

Insprungna pengar: 23 miljoner 
Segrar: 27 på 37 starter 
Kuriosa: Readly Express har en rad imponerande utmärkelser, eller vad sägs om: Årets 3-åring 2015, Årets 4-åring 2016, Årets Äldre 2017, 2108 och Årets Häst 2017, 2018. 

Fasta odds på Trav
Challenge, poolspel
Till Travsport