Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Hockey-VM 2024

Tre Kronor tar nya tag i hockey-VM efter en blygsam kvartsfinalplats i fjol. VM spelas i Tjeckien i mitten av maj med Kanada som regerande världsmästare. Totalt deltar 16 lag med Storbritannien och Polen som nykomlingar i A-gruppen.

Spelschema Hockey-VM 2024

Hockey-VM – odds

VM i ishockey är populärt, både att titta på och att spela på. Svenska Spel Sport & Casino erbjuder ett stort spelutbud på mästerskapet. Matcherna kommer finnas med på Oddset, Powerplay, Bomben och Challenge.

Sveriges VM-trupp 2024

Här är de spelare som förbundskaptenen Sam Hallam tagit ut i Tre Kronor för VM 2024. VM-truppen är spikad och stängd. Inga ytterligare förändringar kommer att ske.

Målvakter
Samuel Ersson, Philadelphia Flyers
Filip Gustavsson, Minnesota Wild
Jesper Wallstedt, Minnesota Wild

Backar
Jonas Brodin, Minnesota Wild
Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres
Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins
Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins
Lukas Bengtsson, EV Zug
Tim Heed, HC Ambri-Piotta

Forwards
André Burakovsky, Seattle Kraken
Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild
Marcus Johansson, Minnesota Wild
Adrian Kempe, Los Angeles Kings
Isac Lundeström, Anaheim Ducks
Victor Olofsson, Buffalo Sabres
Fabian Zetterlund, San Jose Sharks
Lucas Raymond, Detroit Red Wings
Max Friberg, Frölunda HC
Felix Unger Sörum, Leksands IF
Marcus Sörensen, HC Fribourg-Gottéron
Pontus Holmberg, Toronto Maple Leafs
Linus Johansson, Färjestads BK
Jesper Frödén, ZSC Lions
Carl Grundström, Los Angeles Kings

Hockey-VM – fakta

Grundad: 1920
Antal VM: 84 st
Värdland 2023: Finland och Lettland
Antal lag 2023: 16
Segrare 2023: Kanada

Hockey-VM innehåller historiskt ett antal om och men. Mellan åren 1924 och 1968 avgjordes OS och VM ihop. Men från och med 1972 är dessa mästerskap separerade från varandra. Den senaste stora frågan kring VM i ishockey har handlat om Rysslands krig i Ukraina, vilket medfört att både ryssarna och Belarus helt uteslutits från mästerskapet. 

Mest framgångsrikt i världsmästerskapet i ishockey har Kanada varit med totalt 28 guld. Även Ryssland (5) och Sovjetunionen (22) har dock lika många guld. Tre Kronor har sammanlagt 47 medaljer i VM-sammanhang, fördelat på 11 guld, 19 silver och 17 brons.

I vilka tv-kanaler sänds Hockey-VM 2024?

Sändningarna från hockey-VM 2024 sänds i Viaplays olika kanaler. Samtliga matcher från mästerskapet tv-sänds/kan streamas.

VM-guld, ishockey

2023: Kanada
2022:  Finland
2021:  Kanada
2020: Inget VM pga pandemi
2019:  Finland
2018:  Sverige
2017:  Sverige
2016:  Kanada
2015:  Kanada
2014:  Ryssland
2013:  Sverige
2012:  Ryssland
2011:  Finland
2010:  Tjeckien
2009:  Ryssland
2008:  Ryssland
2007:  Kanada
2006:  Sverige
2005:  Tjeckien
2004:  Kanada
2003:  Kanada
2002:  Slovakien
2001:  Tjeckien
2000:  Tjeckien

Speltips inför Hockey-VM 2024

Efter en tid med mindre hockeyabstinens och mest bara trötta landskamper samt NHL i fokus är det dags att dra igång ett urstarkt Hockey-VM från Tjeckien. USA är guldfavoriter till 3,00* stålarna och i botten av tävlingen finner vi Polen och Storbritannien som båda huserar i krokarna runt 750,00* gånger flisen. 16 lag, matcher dag ut och dag in, samt drösvis med NHL-förstärkningar kommer göra mästerskapet till en riktig höjdare. 

Sverige har chans på guld…

Det är ingen hemlighet att Tre Kronor fyllt på sin trupp de senaste veckorna med klassförstärkningar från andra sidan Atlanten. Rasmus Dahlin, Erik Karlsson och Victor Hedman är tre namn som lyser längre bak i ledet. Framåt ska vi få bekanta oss närmare med Lucas Raymond, Victor Olofsson, Joel Eriksson Ek och Isac Lundeström för att nämna ett axplock. Hinner Sam Hallam sätta ihop dessa stjärnor till välfungerande formationer är givetvis frågan. Om 44-åringen lyckas så är det guldläge för de blågula. 

3,60* gånger pengarna på att Tre Kronor lyckas med bedriften att vinna i Prag/Ostrava är i alla fall taget.  

…och så även Tjeckien!

Den stora jokern i guldracet får ändå anses vara värdnationen Tjeckien. Radim Rulík får möjlighet att bygga en trupp med drösvis av stjärnor som ser sin chans att spela till sig en medalj hemma i Prag/Ostrava. David Kämpf är ett av de senaste tillskotten till truppen. I övrigt hittar vi spelare som Palát, Kubalík, Tomásek, Spacek, Gudas och Rutta i bygget som också kryddats med en trio NHL-målvakter där Dostál, Vejmelka och Mrázek kommer tampas om förstaspaden. En setup som lyser klass. Tjeckerna öppnar världsmästerskapet med att möta Finland för att därefter stångas mot Norge. En bra start för nationen och vägen till både gruppseger och i slutändan guld ligger öppen. 

Oddset 3,75* på att Tjeckien vinner grupp A känns jättebra och även en liten peng på ett bärgat guld till 8,00* är strålande! 

Tyskland placerar sig före Lettland

Okej, det tyska laget har inget VM-lag som direkt sticker ut i sammanhanget och letterna överraskade som bekant stort vid föregående mästerskap. Med detta sagt så har Harold Kreis ett rakt igenom bättre landslag jämförelsevis till sitt förfogande. De förberedande matcherna har varit av sisådär kvalité för Tyskland men Szuber, Pfoederl, Peterka, Kahun med flera är ändå tillräckligt bra för att kunna utmana om en kvartsfinalplåt i VM, om laget kommer ihop som grupp. Letterna har en stark sista utpost i form av keepern Merzlikins. Martins Dzierkals. Rodrigo Abols och Miks Indrasis blir ur svenskt perspektiv också intressanta att följa. Men som helhet och som trupp är tyskarna bättre. I en head-to-head mellan nationerna vi nyss berört betalar Svenska Spel 1,55* för att Tyskland ska komma före Lettland i tävlingen vilket är ett osannolikt bra odds. Detta kommer ske vid betydligt fler tillfällen än vid 6,5 gånger av 10.   

Norge triumferar i den skandinaviska brödrakampen 

Norge är klara underdogs i en head-to-head mot Danmark vilket givetvis går att diskutera. Baggarna har under förberedelserna till detta mästerskap visat upp sina kvalitéer flera gånger om. Inte minst mot Danmark. Nationerna har under våren nämligen stångats vid fem tillfällen och vid tre av dessa har Norge lyckats vinna. Megaveteranen Patrick Thoresen ska spela VM och även stjärnan Mats Zuccarello är VM-klar. Danskarna har ett fint kollektiv utan större toppar. Det kan sluta med succé likväl som ett mindre fiasko. Spelet vi nu pressar in, Norge före Danmark i tävlingen till 2,20 i odds, är hursomhelst för bra för att inte testas. 
 

Spela på Hockey-VM 2024 på Oddset