Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Belarus

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Belarus - fakta

Antal VM: 70 st
Placeringar: 2 guld, 9 silver, 8 brons
Coach: Mikhail Zakharov
Antal VM: 18 st
VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal
Smeknamn: Bisons

Belarus, eller Vitryssland, är ökänt i Sverige för den speciella OS-matchen i Salt Lake City 2002 där Tommy Salo hade en mindre lyckad dag på jobbet och Belarus chockade hockeyvärlden genom att slå ut Tre kronor och gå till semifinal. I VM-sammanhang tillhör Belarus lagen som kämpar om att undvika nedflyttning i normala fall. I det senaste världsmästerskapet som spelades, alltså 2019, spelade Belarus i B-VM. Det som kallas för World Championship Division I A. I sexlagsgruppen, där de två bästa gick upp i A-VM, slutade Belarus tvåa efter hemmanationen Kazakstan. Det var ett tag sen Belarus hade tongivande hockeyspelare i NHL, men den senaste säsongen har Minsksonen Yegor Sharangovich fått en framträdande roll i New Jersey Devils. 22-åringen är en av hela 17 spelare i Devils som är 25 år eller yngre. Belarus kommer även i årets VM få kämpa om att undvika nedflyttning, i kamp med Storbritannien och möjligen Slovakien.

Spelar i Grupp A med Danmark, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ryssland, Schweiz och Slovakien.

Tongivande spelare

Dmitri Milchakov

Född: 1986-03-02
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Metallurg Zhlobin
 

Veteranen i Belarus kasse, Dmitri Milchakov, har varit hemlandet trogen nästan hela sin karriär. 35-åringen har dock varit i Sverige och spelat, som junior. Han gjorde tre matcher för Modos U16-lag tillsammans med hockeyspelare som Oscar Hedman och Tommy Enström. Förutom den kopplingen till svensk hockey är Milchakov knappast särskilt känd hos den svenska hockeypubliken. Den senaste säsongen var han tillbaka i Belarus efter ett år i Kazakstan och ett i den tjeckiska ligan. I Plzen var han lagkamrat med Milan Gulas, som gjorde fyra säsonger i Färjestad i SHL. Dmitri Milchakov har gjort sex VM-turneringar med Belarus och även varit med i JVM. Han gjorde kanske sina bästa säsonger för runt tio år sen, och som målvakt i ett av VM:s sämsta lag lär Milchakov få jobba för att hålla puckarna utanför kassen.

Nick Bailen

Född: 1989-12-12
Position: Back
Hockeyklubb: Traktor Chelyabinsk

Amerikanen Nick Bailen blev medborgare i Belarus 2014 och har under fem säsonger tillhört landslaget, där han gjort totalt 20-talet landskamper för Belarus. Bailen är en kort, 174 cm, spelskicklig back som alltid gör ganska många poäng. Rightskytten lär bli viktig för Belarus, främst i powerplay, om de som petades från arrangörsskapet i Hockey-VM ska ha någon chans i år. Bailen har de sju senaste säsongerna spelat i KHL, med undantag för ett halvår i Växjö Lakers i SHL. Då gjorde han stabila 4+10 på 20 matcher i slutet av grundserien och 0+2 på sex matcher i slutspelet. Bailen har även gjort en säsong i den finska ligan. De senaste åren har liraren spelat i Chelyabinsk, med svenskbekantingar som Jesse Virtanen, Andrew Calof och Ryan Stoa. 

Oleg Yevenko 

Född: 1991-01-21 
Position: Back
Hockeyklubb: Traktor Chelyabinsk 

Oleg Yevenko var den senaste säsongen lagkamrat med Nick Bailen i Chelyabinsk och är amerikanens direkta motsats på isen. Yevenko har mått som påminner om Zdeno Chara, 201 centimeter och 105 kg, och har som senior gjort sex mål på 395 matcher. Den minskfödde jättebacken har faktiskt fått majoriteten av sin hockeyfostran i USA. Oleg Yevenko spelade både juniorhockey i USHL och på college i den nationella collegeligan NCAA. Som odraftad försökte han ta sig till NHL via AHL, men efter tre säsonger i farmarligan har Yevenko de tre senaste åren spelat i KHL. Tungviktaren har varit given i Belarus landslag hela sin karriär.

Maxim Sushko

Född: 1999-02-10
Position: Högerforward
Hockeyklubb: Philadelphia Flyers

Maksim Sushko är, tillsammans med Yegor Sharangovich, generationen som ska ta över som bärande spelare efter exempelvis bröderna Kostitsyn i Belarus hockeylandslag. Sushko tillhör Philadelphia Flyers i NHL och spelade säsongen 2020/21 matcher för både Flyers, farmarlaget Phantoms i AHL och Dinamo Minsk i KHL. Sushko valde som tonåring att åka över till OHL och Owen Sound Attack och var där lagkamrat med Montreal Canadiens Nick Suzuki. Under tiden spelade också Sushko hela tre JVM-turneringar och var kapten i två av dem. Han har också, trots sin unga ålder redan gjort två VM för Belarus. Maxim Sushko gick i samma draft som svenske NHL-stjärnan Elias Pettersson och schweiziske Nico Hischier. 

Yegor Sharangovich

Född: 1998-06-06
Position: Center
Hockeyklubb: New Jersey Devils

Yegor Sharangovich är, tillsammans med Maxim Sushko, förmodligen Belarus nyckelspelare i ishockey många år framöver. Sharangovic är dessutom något så ovanligt som en spelare från Belarus som gått igenom landets egna hockeysystem, utan utflykter till Ryssland eller Kanada. Han har förvisso några säsonger bakom sig i NHL:s farmarliga AHL, men dit åkte han först efter att han blivit draftad. Sharangovic har varit given Belarus landslag i ishockey i flera år, och spelat både Hockey-VM, JVM och U18VM. Säsongen 2020/21 har han också tagit en framträdande roll i New Jersey Devils, ett lag som en gång i tiden kallades för Mickey Mouse av Wayne Gretzky, men som vunnit Stanley Cup tre gånger och som nu är fulladdat med supertalanger som Nico Hischier, Jack Hughes samt svenskarna Jesper Bratt och Jesper Boqvist. Även färgstarke P.K. Subban finns i laget. Att Sharangovich gör mål för Belarus under mästerskapet är ett roligt bet. 

Alexander Kitarov

Född: 1987-06-18
Position: Center/Vänsterforward
Hockeyklubb: Yunost Minsk

33-årige veteranen Alexander Kitarov, eller Kitarau, har gjort sju VM för Belarus och varit landet trogen i princip hela sin karriär. Undantaget är två säsonger i Neftekhimik Nizhnekamsk och sex matcher i kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star. Kitarov har spelat mest för Yunost Minsk, men även för klassiska Dinamo Minsk. Någon poängspelare har belarusiern aldrig varit men han har varit kapten i landslaget och fungerat som viktig mentor till talangerna Yegor Sharangovic och Maxim Sushko. I Neftekhimik Nizhnekamsk var Kitarov lagkamrat med svenske Rickard Gynge och Ryan Stoa, som förra säsongen spelade för HV71 och Djurgården i SHL.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM