Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Danmark

Coach: Heinz Ehlers

Antal VM: 19 st

VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal

Smeknamn: Danska lejonen

Danmark har faktiskt inte åkt ur A-VM sedan landet vann sin grupp i Ungern via fem raka segrar 2002 i division 1. Ansvaret för de danska lejonen har Heinz Ehlers, pappa till den kanske bäste danska spelaren i världen för tillfället, Nikolaj Ehlers. Två gånger har våra nordiska grannar tagit sig till kvartsfinal. 2010 stoppade Tre kronor Danmarks VM-äventyr och 2016 var det Finland som besegrade Danmark i kvartsfinal. Den senaste säsongen har Danmark haft sju spelare som gjort matcher i NHL, där Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Lars Eller (Washington Capitals) och Oliver Björkstrand (Columbus Blue Jackets) är tongivande spelare i sina lag. Eller har dessutom vunnit Stanley Cup. Danska spelare får ofta sin hockeyfostran på andra sidan bron, alltså i Sverige. Det är till exempel inte otroligt om nästan hela backuppsättningen i Hockey-VM för Danmark spelar sina matcher i Malmö till vardags.

Spelar i Grupp A med Frankrike, Italien, Kazakstan, Kanada, Schweiz, Slovakien och Tyskland. 

Stjärnor – Danmark

Sebastian Dahm 

Född: 1987-02-28

Position: Målvakt

Hockeyklubb: EC-KAC Klagenfurt

35-år ung. Sebastian Dahm har precis som ett fint vin åldrats med värdighet och ser ut att bara bli bättre och bättre. Klagenfurt-keepern har sedan flytten från Eisbären Berlin varit fenomenal för både sitt klubblag men också i landslaget. Under OS-tävlingen i Kina nyligen landade Dahm på magnifika 93,48 i räddningsprocent. Den danske burväktaren har under vårens spel med landslaget också visat hög klass och turneringen i Finland blir den Köpenhamns-födde målvaktens tionde Världsmästerskap. Med all sin rutin och kvalité får Sebastian Dahm anses som den enskilt viktigaste spelaren i Danmark.  

Oliver Lauridsen 

Född: 1989-03-24

Position: Back

Hockeyklubb: Malmö Redhawks

Rutinerade Oliver Lauridsen har varit given i det danska landslaget i ishockey, tillsammans med brorsan Markus Lauridsen, i flera år. Oliver har varit med i sju VM och ett OS för Danmark, och även spelat två JVM. Jättebacken, som mäter 197 cm draftades av Broad Street Bullies, Philadelphia Flyers, i den sjunde rundan 2009, efter Lauridsens första säsong på college i USA. Totalt blev det 16 matcher i NHL för Lauridsen, som fick sin hockeyfostran i svensk hockey via Rögle och Linköping. Han vann SM-guld med Frölunda 2016 och har gjort tre säsonger i Jari Kurris Jokerit. Sedan 2020 spelar Oliver Lauridsen i Malmö Redhawks. 

Jesper Jensen Aabo 

Född: 1991-07-30

Position: Back

Hockeyklubb: Krefeld Pinguine

Den periodvis offensive backen Jesper Jensen Aabo har tillbringat större delen av sin hockeykarriär i svensk hockey. 30-åringen spelade förvisso hemma i Danmark som tonåring men tog sedan steget över till Rögle BK, som då spelade i Hockeyallsvenskan. Efter fyra säsonger i Ängelholm gjorde dansken en säsong i Färjestad innan han flyttade till KHL och Jokerit. Mellan 2019 och 2021 var Jesper Jensen Aabo åter i svensk hockey och Malmö Redhawks innan äventyret fortsatte i Krefeld den gångna säsongen. Han har gjort över 200 matcher i den danska landslagsdressen och snittar cirka en poäng var fjärde match. Oddsen säger således att den store backen bör göra någon pinne under mästerskapet. 

Nikolaj Ehlers 

Född: 1996-02-14

Position: Forward

Hockeyklubb: Winnipeg Jets

Danmarks bästa spelare genom tiderna! Det är inga små ord som kastas över Nikolaj Ehlers av en stor del av den hockeyintresserade världspressen. Men faktum är att förbundskapten Heinz Ehlers son varit briljant sedan 26-åringen tog steget in i Winnipegs organisation. På sju säsonger hos Jets har han noterats för makalösa 370 poäng och aldrig stängt en säsong på minus i plus/minus-statistiken. I landslagsdressen har Nikolaj hunnit med att spela två VM-tävlingar och under OS-kvalet nyligen var Ehlers den enskilt viktigaste spelaren i och med sina nio poäng på tre matcher! Att kasta in en ett bet till trevligt odds på den Aalborg-födde forwarden som poängligavinnare i VM är ett fräckt drag. 

Nicolai Meyer 

Född: 1993-07-21

Position: Forward

Hockeyklubb: Vienna Capitals

En efter en har stora danska namn tackat nej till spel i VM. Mikkel Bödker och Niklas Jensen kom båda topp 3 i den interna poängligan vid förra världsmästerskapen men är nu borta från spel. Därmed kommer ett större ansvar vila på den yvige och rappe trollgubben Nicolai Meyer. 28-åringen har fått en gedigen utbildning både i danska Frederikshavn men också på andra sidan bron då Malmö tidigt snappade upp hårfagre Meyer och gav honom redan som 18-åring dessutom chansen att testa på spel i Hockeyallsvenskan. Något år senare var det så dags att få debutera i det rödvita landslaget vilket under sju års tid varit en permanent plats för Meyer. Den nuvarande Vienna Capitals-spelaren vann säsongen 2018/19 hela hockeyallsvenska poängligan efter 62 pinnar på 52 matcher med Södertälje och har därefter också kommit tvåa i Ässäts interna poängliga och nu senast blivit Viennas bästa poängspelare. Forwarden fick också krydda säsongen som varit med att hamra in en puck i OS-mötet mot Schweiz i februari. Oddsen talar för att fler poäng kommer i detta Hockey-VM. 

Joachim Blichfeld 

Född: 1998-07-17

Position: Forward

Hockeyklubb: San Jose Sharks

23-årige Joachim Blichfeld har fått sin hockeyfostran i hemstaden Fredrikshamn i Danmark och svenska Malmö Redhawks. Efter en stabil säsong i Redhawks J20-lag draftades han i sjunde rundan av 2016 års NHL Entry Draft av San Jose Sharks och åkte därefter över för att spela i den kanadensiska juniorligan WHL. Blichfeld har dock tillbringat största delen av tiden i AHL-laget San Jose Barracuda. Den stora forwarden gjorde sin poängmässigt bästa säsong i den nordamerikanska farmarligan i år då 45 pinnar producerades av Joachim på 65 matcher. Blichfeld har bland annat gjort två JVM och två J18VM för danskarna och har absolut grundkapaciteten att slå sig in i NHL framöver.

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM