Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Finland

Coach: Jukka Jalonen

Antal VM: 65 st

VM-guld: 3 st (1995, 2011, 2019)

Smeknamn: Lejonen

De regerande OS-mästarna i ishockey är Finland och nationen nöp därtill en silverpeng i förra årets VM. Att Lejonen får bära ett visst favoritskap i sitt hemmamästerskap är därmed inte så konstigt och lagbygget ser på förhand också riktigt bra ut. Tre tidigare VM-guld finns på nationens konto. Det första tog de blåvita som bekant i Globen där Tre kronor besegrades 1995. Även 2011 besegrade Finland Sverige i finalen och på slovakisk mark 2019 fick Jalonen och company åter lyfta pokalen. Inför VM 2022 är Finland också rankade som etta i världen. I takt med att flera lag i NHL rasar ur Stanley Cup öppnas dörrar för stora förstärkningar. Finland kan stoltsera med flera riktiga superstjärnor i NHL, som Aleksander Barkov, Patrik Laine, Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Roope Hintz och Miro Heiskanen för att nämna några och att en eller annan av dessa dyker upp i Tammerfors/Helsingfors under maj är inte omöjligt.  

Spelar i Grupp B med Lettland, Norge, Sverige, Storbritannien, Tjeckien, USA och Österrike. 

Stjärnor – Finland

Harri Säteri 

Född: 1989-12-29

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Arizona Coyotes

Många finska målvakter har utmärkt sig i NHL den senaste säsongen. Bland andra nya stjärnor som Kevin Lankinen, Kaapo Kähkönen och Ville Husso, har kompletterat etablerade målvakter som Pekka Rinne och Tuukka Rask. Men till VM kommer Frans Tuohimaa, tidigare Leksand, Juho Olkinuora och rutinerade Harri Säteri. 32-årige Säteri har blandat spel mellan USA och Ryssland de elva senaste åren. Trots att han spelat dubbla JVM och tre VM för de finska lejonen, samt gjort många säsonger i NHL, AHL, KHL och Liiga har Harri Säteri endast vunnit en stor titel (OS-guld 2022) under sin karriär. Perfekt chans på hemmaplan  att fortsätta rida på vågen och krydda samlingen med ett första VM-guld.

Ville Pokka 

Född: 1995-06-03

Position: Back

Hockeyklubb: Klubblös

Den finske backen Ville Pokka kommer till VM efter att ha spelat sin fjärde raka säsong med Avangard Omsk i KHL. 27-åringen har vunnit titlar med jämna mellanrum i sin karriär. Han har vunnit JVM med det finska landslaget i ishockey, en finsk ligatitel och tagit en silvermedalj på Hockey-VM. Ville Pokka har faktiskt spelat med det finska landslaget alla år utom ett, sedan han var femton år gammal. Pokka gick tidigt i den andra rundan av NHL Entry Draft 2012 men har, trots framgångar med landslaget, faktiskt inte spelat några matcher i NHL. Han försökte under fyra säsonger ta en plats i New York Islanders, Chicago Blackhawks och Ottawa Senators, men när han inte lyckades vände Ville Pokka blickarna mot KHL. Någon fortsättningen i Omsk blir det dock inte med tanke på världsläget och oddsen är därmed goda på att vi får se den duktige backen i en SHL-klubb till hösten. 

Henri Jokiharju

Född: 1999-06-17

Position: Back

Hockeyklubb: Buffalo Sabres

Han beskrevs tidigt som en talang utan dess like och gick också mycket riktigt i 2017-års draft i den första rundan då Chicago tingade den tidigare Jokerit- och Tappara-spelaren. Som tonåring flyttade Oulu-sonen över till Nordamerika för att lira hockey i WHL med Portland Winterhawks. Två säsonger där backen var fullkomligt lysande och noterades bland annat för magiska 79 poäng på 75 matcher från sin backplats. I samma lag säsongen 2017/18 hittades också namn som Kieffer Bellows, Cody Glass och Västervik-spelaren Skyler McKenzie. Från finskt landslagshåll gick det inte att förbise Jokiharjus utveckling och därför fick han dra på sig landslagströjan för första gången. Året därpå fortsatte äventyret i Chicago Blackhawks organisation. Det blev dock bara en säsong för finländaren vid Michigansjöns sydspets innan Buffalo tradade till sig den nu 22-årige defensiva klippan och i Sabres har han precis avslutat sin tredje raka säsong. Räkna med att coach Jalonen kommer ge Henri Jokiharju stort förtroende under världsmästerskapet på hemmaplan.    

Marko Anttila 

Född: 1985-05-27

Position: Högerforward

Hockeyklubb: Ilves

Marko Anttila må vara närmare 40 år än 30 år, men är fortsatt en toppspelare på den internationella scenen. Den 203 centimeter långe Anttila har en lång karriär bakom sig. Han draftades redan 2004, i samma draft som superstjärnorna Alex Ovechkin och Evgeni Malkin gick som etta och tvåa. Anttila fick däremot vänta på att få sitt namn uppropat. I en NHL Entry Draft som hade nio rundor, istället för sju som man har nu, gick den finske världsmästaren som #260. Han var ingen trolig blivande NHL-spelare, eftersom han aldrig representerat de finska lejonen som junior och Marko Anttila har heller aldrig varit särskilt nära NHL i sin hockeykarriär. Efter åtta år i SM-Liiga och spel i sitt första Hockey-VM 2013 fick Anttila chansen i KHL. Men det blev bara en halv säsong i Ryssland innan han anslöt till det nyblivna SHL-laget Örebro HK. I ÖHK levererade den kraftfulle forwarden faktiskt karriärens bästa offensiva siffror, när han gjorde 20 poäng på 22 matcher. För att spegla Marko Anttilas offensiva kraft under karriären så gjorde han året efter också 20 poäng, men på 52 matcher. Efter ytterligare en säsong hos laget som en gång i tiden kallades för Örebro Vipers, vände Anttila hem till Finland igen för spel med Jokerit och nu senast Ilves. 

Juho Lammikko 

Född: 1996-01-29

Position: Center/Forward 

Hockeyklubb: Vancouver Canucks

Stora, tunga Juho Lammikko fick sin hockeyutbildning i klassiska Ässät från Björneborg. Den framåtlutade finländaren blev ett namn för den stora marknaden efter att ha löst smått otroliga 129 poäng på 35 matcher i det finska U16-mästerskapet. 2014 draftades Juho av Florida Panthers i den tredje rundan och tog strax därefter sitt pick och pack för att flytta till Nordamerika och spel i juniorligan OHL. Det var dock först 2018/19 som den nu 26-årige forwarden fick chansen i Florida. I “the Sunshine State” blev det totalt 84 matcher med Pantrarna innan äventyret gick vidare med spel i Vancouver Canucks. Världsmästerskapet på hemmaplan blir Juhos blott andra turnering och fortsatt söker Lammikko sina första VM-poäng. Att Canucks-spelaren spräcker den trista sviten är knappast någon högoddsare.    

Sakari Manninen 

Född: 1992-02-10

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: Salavat Yulaev Ufa

Sakari Manninen kan blicka tillbaka på en riktigt fin hockeykarriär. Förutom Liiga-guld med Kärpät så har den nu 30-årige finländaren också fått varit med och vunnit både Hockey-VM och OS med sitt land. Manninen är för den svenska publiken kanske mest känd för sin tid i Örebro. Säsongen 2017/18 gjorde han sitt enda framträdande i SHL och kryddade sin tid i Närke med att vinna lagets poängliga (28 poäng på 48 matcher) före profiler som Marcus Weinstock, Jere Sallinen och Libor Hudacek. Efter framgångarna på svensk mark har hockeylivet fortsatt med spel i KHL. Först i Jokerit, därefter i Salavat Yulaev Ufa. Under vårens OS-tävling i Kina utmärkte sig åter Manninen i poängprotokollet efter att med sina sju poäng synas i topp tillsammans med slovaken Slafkovský,  kanadensaren Tambellini samt landsmannen Hartikainen. Räkna med en ny ledande roll för den finska lejonen för den duktige frontmannen. Manninen behöver prestera på topp om Finland ska slåss om medaljerna i detta mästerskap. 

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM