Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Frankrike

Coach: Philippe Bozon

Antal VM: 28

VM-guld: 0

Smeknamn: Les Bleus

Efter att kriget bröt ut i öst fick Frankrike en friplats till mästerskapen i Finland. Les Bleus, som nationen kallas, rasade ur A-gruppen efter en sämre turnering 2019 men får nu göra comeback i finrummet. Att Frankrike får slå ur underläge i Grupp A är såklart ingen direkt överraskning. Philippe Bozon och hans mannar har ändå visat prov på fina handleder och bra skills i ett par av vårens träningsmatcher. Landskamper som faktiskt gått överraskande bra för fransmännen. Jämna fajter mot Schweiz samt en seger mot Lettland sticker ut. Frankrike har dock inte samma förutsättningar som många andra länder då det kommer till att kasta in förstärkningar från NHL. Bara tre nu aktiva spelande fransmän finns i NHL varav största stjärnan i Pierre-Edouard Bellemare spelar slutspel med Tampa Bay. Kan det franska kollektivet kliva fram och leverera lever i allra högsta grad hoppet om att slippa en av de sista platserna i grupp A.    

Spelar i Grupp A med Danmark, Tyskland, Italien. Slovakien, Schweiz, Kanada och Kazakhstan. 

 

Stjärnor – Frankrike

Henri-Corentin Buysse

 Född: 1988-03-18

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Amiens

Sedan 2008-09 har mannen med det underbara målvakts-namnet Henri-Corentin Buysse varit en del av det franska seniorlandslaget. 34-åringen har en stabil karriär i ryggen och blev säsongen som var i den franska förstaligan utsedd till ligans MVP av supportrarna och rankas vidare som Ligue Magnus bästa keeper. Trots en riktigt fin karriär i hemlandet så har ingen utlandssejour varit aktuell. Buysse har tillbringat sin tid i klubbar som Chamonix, Mont-Blanc, Dijon, Morzine-Avoriaz samt Amiens. I grundserie-sammanhang har faktiskt inte Gothiques d'Amiens-målvakten under de senaste tio säsongerna hamnat under 91 i räddningsprocent vilket är otroligt bra. Ska Les Bleus lyckas i Finland är det av yttersta vikt att Henri-Corentin Buysse lyckas och under vårens träningsmatcher så har veteran-målvakten verkligen visat att han är landslagets förstaval.  

Hugo Gallet

Född: 1997-06-20

Position: Back

Hockeyklubb: KalPa

Efter att ha visat upp sig på den internationella ungdoms-scéenen runt 2012-2014 så valde North American Hockey League-klubben Austin Bruins att testa Hugo Gallet på andra sidan pölen. Den då unge franska talangen gjorde inte bort sig och noterade bland annat för +18 i plus/minus-statistiken vilket bara två andra backar i laget kunde matcha säsongen 2015/16. Dessvärre blev det ingen fortsatt framgång för Gallet i Nordamerika. Säsongen 2016/17 plockade TPS från Åbo över backlöftet som också i samband med sitt finländska äventyr fick debutera i det franska landslaget. Därefter har Hugo Gallet fortsatt att utvecklas som back. Storleken och en bra speluppfattning är 24-åringens största “USP” och under de senaste åren i KalPa har Gallet blivit en given topp 6-back med en speltid runt 15-20 minuter per match. I Les Bleus är Hugo lika given. När Frankrike OS-kvalade i höstas matchades 95-kilosbjässen massor av coach Bozon. Även under vårens träningsläger med tillhörande matchspel har förtroendet för Gallet varit stort. Blott 24 år gammal kan VM-tävlingen säkert bli nästa skyltfönster för den Amiens-födde backen. 

Aziz Baazzi 

Född: 1992-06-26

Position: Back

Hockeyklubb: Amiens

Aziz Baazzi är en tämligen liten back. 176 centimeter i strumplästen och 79 kilo lätt har den 29-årige fransmannen fått lära sig använda sin fart och smidighet på isen. Defensivt finns en hel del styrkor att hämta men även framåt glänser Baazzi. På Ryan Gunderson-likt manér har vi åtskilliga gånger fått se Aziz dansa på blålinjen. Det avstämda skottet är bra och även slagskottet är ett hot i special teams. Under vårens träningsmatchande har Amiens-spelaren tillsammans med Hugo Gallet mestadels fått agera första backpar och även när det är dags för världsmästerskapen i Finland kommer vi troligen se dessa båda herrar gå i bräschen för det förväntat hårt ansatta franska försvaret. Håller duon mot lag som Kanada och Schweiz är givetvis den stora frågan. 

Damien Fleury

Född: 1986-02-01

Position: Forward

Hockeyklubb: Grenoble

En av Frankrikes största hockeyprofiler genom tiderna är Damien Fleury. 36-åringen har aldrig fått chansen på andra sidan pölen men har firat stora framgångar i både Europa och Asien. Den Caen-skolade anfallaren har, precis som ett fint vin, blivit bättre med åren och den nyligen avslutade säsongen i Grenoble blev veteranens poängbästa i seniorsammanhang någonsin (88 poäng på 57 matcher). Han röstades dessutom fram till den bästa spelaren i Ligue Magnus säsongen 2021/22. I landslaget har Fleury i flera mästerskap fått bära “C:et” på bröstet och är den givna ledaren i omklädningsrummet. Damien gör i Finland sitt elfte VM för Les Bleus och kommer få dra ett oerhört tungt lass offensivt. Oddset på att Fleury blir poängbäst i Frankrike detta VM är lågt. 

Jordann Perret 

Född: 1994-10-15

Position: Forward

Hockeyklubb: Mountfield HK

Jordann Perret har sedan säsongen 2017/18 lirat sin klubbhockey på tjeckisk mark. Flytten till Dynamo Pardubice har skjutit iväg Perrets karriär och med bättre motstånd och snabbare spel än hemma i Ligue Magnus har den nu 27-årige forwarden fått anpassa sitt spel och de senaste åren växt ut till en bra spelare med europeiska mått mätt. I det franska landslaget har Autrans-sonen varit ett stående inslag sedan 20-års ålder och hans första mål i Hockey-VMl pressade Perret in mot Slovakien (1-5-förlust) under mästerskapet 2016. Årets klubblagsspel i Mountfield har varit strålande för Jordann. 26 poäng i grundseriespelet är anfallarens bästa utdelning sedan flytten från Rouen. Därtill har också Perret börjat tänka smartare på isen och spelar med en lägre felmarginal jämfört med tidigare. Något som inte minst säsongens +21 i plus/minus-statistiken visar. 

Sacha Treille 

Född: 1997-11-06

Position: Forward

Hockeyklubb: Grenoble

Sacha Treille är en av få franska hockeyspelare som provat på lyckan i den svenska Elitserien/SHL. Säsongen 2008/09 lockades den då 20-årige Sacha till Färjestad efter att ha varit ett superlöfte på fransk mark och spel i VM redan säsongen därinnan. På svensk mark har den nu 34-årige anfallaren testas på lyckan i inte mindre än fyra klubbar (Färjestad, Nybro, BIK Karlskoga och Malmö) innan äventyret fortsatte till Tjeckien, Tyskland och därefter åter hem till Grenoble. Med över tresiffrigt antal matcher i den franska landslagsdressen och rutin i massor kommer Treille bli otroligt viktig både på planen under VM men också vid sidan som ledare tillsammans med bland annat sin lagkompis i Grenoble, Damien Fleury.

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM