Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Italien

Coach: Greg Ireland

Antal VM: 28

VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal

Smeknamn: Gli Azzurri

Italien slutade sist av samtliga nationer i senaste VM-tävlingen i Lettland. Sedan 1900-talet blev 2000-talet har Italien åkt hiss upp och ner mellan A- och B-VM i ishockey och är väldigt ojämna. Elva gånger har Gli Azzurri spelat A-VM, nio gånger B-VM. Under de tjugo senaste säsongerna har landet som bäst slutat tolva i världsmästerskapet. Trots att Italien varit en del av hockeygemenskapen sedan 1930-talet har sporten aldrig riktigt fått fäste i landet. De tongivande spelarna i landslaget har ofta haft mer eller mindre perifera kopplingar till landet, undantaget spelare som Armin Helfer, bröderna Da Rin och Renato De Toni. Av de som deltog i det senaste världsmästerskapet för Italien hade ungefär halva truppen dubbla pass. Till VM 2022 i Finland kommer Italien, enligt oddsen, återigen få kämpa om att undvika nedflyttning.

Spelar i Grupp A med Danmark, Tyskland, Frankrike. Slovakien, Schweiz, Kanada och Kazakhstan. 

Stjärnor – Italien

Andreas Bernard

Född:  1990-06-09

Position: Målvakt

Hockeyklubb: HC Bolzano 

Målvakten Andreas Bernard har under de senaste fyra säsongerna spelat med inte mindre än sex olika klubbar. Fjolårssäsongen tillbringade 31-åringen bland annat i Väsby och spel i Hockeyallsvenskan. I övrigt har stopp i Tyskland, Ungern. Österrike och givetvis Italien avverkats. Större delen av italienarens karriär har dock genomförts i den finska ligan. Andreas Bernard åkte dit som tonåring och gjorde tio säsonger i olika finska klubbar. Under hela sin karriär har han varit en del av Gli Azzurri i hockey. Åtta världsmästerskap i ishockey har hittills lagts till handlingarna och Bernard är en av de enskilt viktigaste spelarna i detta tämligen anonyma landslag. 

Thomas Larkin 

Född: 1990-12-31

Position: Back

Hockeyklubb: Adler Mannheim

Backen Thomas Larkin har ingen koppling till Detroit Red Wings lagkapten Dylan Larkin men har en minst sagt spektakulär hockeybakgrund själv. Larkins pappa är amerikan, hans mamma italienska och han är född i London. Han spelade i Italien som pojk, gick på high school i USA och draftades också då av Columbus Blue Jackets. När han gick i den femte rundan blev han den tidigast draftade italienaren någonsin. Efter fyra år på college, tillsammans med svenskbekantingar som bröderna Tyson och Tylor Spink, försökte Larkin ta en plats i NHL och Blue Jackets, men det blev bara spel i AHL och ECHL för italienaren. Efter två säsonger i KHL har hockeyspelaren de sex senaste säsongerna (inkluderat 2021/22) spelat i klassiska Adler Mannheim, där han bland annat varit lagkamrat med de tyska supertalangerna Moritz Seider och Tim Stützle. För svensk hockeypublik är Thomas Larkin ökänd för att ha tacklat Brynäs Daniel Paille så illa att en åklagare ville åtala honom.

Alex Trivellato 

Född: 1993-01-05

Position: Back

Hockeyklubb: Västerås IK

Italienaren Alex Trivellato har tillbringat en så stor del av sin hockeykarriär i tysk hockey att han även är tysk medborgare. Men som landslagsspelare i hockey är det Italien som gäller för backen. Säsongen 2020/21 blev spektakulär för Alex. Han började säsongen i Krefeld Penguine, lånades sedan ut till moderklubben Bolzano, innan han hamnade i klassiska VIK Hockey, som fostrat spelare som Nicklas Lidström, Tommy Salo och nuvarande NHL-proffset Mikael Backlund. Alex Trivellato är i första hand en defensiv back, ett mål och en assist på 28 VM-matcher vittnar om det, men han gjorde elva assist på tolv matcher i grundserien med Västerås vilket får anses alldeles förträffligt. Även om säsongen som var, med spel i Bolzano, var något mer återhållsam poängmässigt för 29-åringen kan det ändå vara värt att betta några kronor på att högoddsaren Trivellato överraskar poängmässigt i Hockey-VM.

Alex Petan 

Född: 1992-05-02

Position: Högerforward

Hockeyklubb: Fehérvár AV19

Alexander Franc Petan har inte lyckats lika bra i sina hockeykarriär som lillebror Nic Petan, som gick i NHL Entry Draft 2013 och som delat tiden mellan NHL och AHL de senaste åren. Men Alex Petan, född i Kanada med italienskt pass, har skapat sin egen karriär. Efter att ha spelat i samma liga som Joe Sakic en gång gjorde som ung valde Alex Petan att gå på NCAA college i USA, och försökte sedan nå NHL den långa vägen via ECHL och AHL. Men efter två år i Minnesota Wilds och Columbus Blue Jackets farmarlag valde Petan att åka över till Europa och spela hockey i den italienska ligan. Efter några säsonger i Bolzano och en i den tyska ligan har Alex Petan de senaste åren spelat i alpligan ICEHL, en liga med lag från både Italien, Österrike, Ungern och Slovakien. 30-åringen står på två säsonger i Fehérvár noterad för otroliga 98 poäng på 108 matcher och har varit sensationellt bra i det ungerska lag som 2021/22 tog sig hela vägen till final i ligaspelet mot RB Salzburg. Petan är, offensivt, Italiens enskilt viktigaste spelare i hans blott andra VM i ishockey. 

Ivan Deluca 

Född: 1997-07-28

Position: Vänsterforward

Hockeyklubb: HC Pustertal

Den italienske powerforwarden Ivan Deluca är bara 24 år men kan sägas vara unik i att genom hela sin karriär, både som junior och senior, gått till slutspel med sina klubblag. Att det har varit svårare med landslaget är naturligt, eftersom Gli Azzurri i ishockey ofta kämpar för sin existens i Hockey-VM. Deluca gjorde mycket poäng som junior men som senior är det snarare fysiken som sticker ut. Han är 193 cm lång och väger över 90 kilo. Ivan Deluca har spelat för det italienska landslaget i både VM, JVM och U18VM och har inte heller spelat klubblagshockey utanför medelhavslandets gränser. Deluca har en yngre bror, René Deluca, som representerat Italien i ungdomsmästerskap, och det är inte osannolikt att bröderna blir viktiga spelare för Italiens landslag i hockey många år framöver.

Matthias Mantinger 

Född: 1996-04-22

Position: Forward

Hockeyklubb: HC Pustertal

Sedan ungdomsåren har Matthias Mantinger varit den italienska klubblagshockeyn trogen. Bolzano-sonen spelade sin tidiga juniorhockey i Sterzing i Sydtyrolen och gjorde sina första seniormatcher med Sterzing/Vipiteno vid 18-års ålder. I klubben har Matthias utvecklats till en riktigt pålitlig poänggörare något som “Vargarna”, eller HC Pustertal om ni så vill, snappade upp och värvade den karismatiske forwarden inför årets säsong. En klubb som till vardags huserar i den multinationella österrikiska ligan. Här har Mantinger bland annat varit lagkamrat med svenske veteranen Johan Harju samt titt som tätt lirat anfallspartner med Ivan Deluca. Något Matthias troligen också kommer göra i det italienska landslaget på plats i Finland.      

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM