Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kanada

Coach: Claude Julien

Antal VM: 74 st

VM-guld: 27 st

Smeknamn: Team Canada, Lönnlöven

Hockeyns hemland Kanada tog sig samman efter en svag inledning på tävlingen i Lettland förra året och vann till slut guldet. Kanadensarna har varit i final vid fem av de sex senaste VM-turneringarna och är även i år en av huvudfavoriterna att skörda den ädlaste av medaljer. Kanada har vunnit VM 27 gånger och tangerar därmed Ryssland/Sovjets guldkvot. Nu prioriteras Stanley Cup högre i Kanada än VM, men på senare år har mästerskapet fått mer och mer uppmärksamhet i och med att spelare som Sidney Crosby, Jonathan Toews, Connor McDavid, Steven Stamkos och Nathan MacKinnon dragit på sig det röda lönnlövet. Även the Great One Wayne Gretzky har vunnit VM med Kanada, medan Mario Lemieux fick nöja sig med silver i sin enda VM-turnering 1985. Med spännande spelare i truppbygget som Drake Batherson, Mathew Barzal, Max Comtois med flera till 2022 IIHF World Championship så är Kanada alltid en av lågoddsarna till att vinna.

Spelar i Grupp A med Danmark, Frankrike, Italien, Kazakstan, Schweiz, Slovakien och Tyskland

Stjärnor – Kanada

Logan Thompson 

Född: 1997-02-25

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Vegas Golden Knights

Med svenske Robin Lehner titt som tätt skadad i Vegas-dressen så har Logan Thompson sakta men säkert slussats in i Nevada-klubbens lagbygge. Den Calgary-födde målvakten tog inför säsongen 2020/21 steget över till Vegas organisation efter en tid i South Carolina Stingrays i ECHL. I Henderson Silver Knights fick Logan en ruskig fullträff och stannade på makalösa 94,3 i räddningsprocent över 23 grundseriematcher i AHL. Thompson vann också Aldege “Baz” Bastien Memorial Award som AHL:s bästa målvakt samma år. En titel som tidigare vunnits av bland annat Felix Potvin, Niklas Svedberg, Kaapo Kähkönen, Wendell Young och Corey Hirsch. I år har det hunnit bli 19 matcher med “De gyllene riddarna” och Logans spel överlag har varit stabilt även om det slutade något abrupt för Vegas som för första gången någonsin missade slutspel. För Thompson går emellertid säsongen vidare då 25-åringen belönats med en plats i Lönnlövens trupp till Hockey-VM 2022.  

Thomas Chabot 

Född: 1997-01-30

Position: Back

Hockeyklubb: Ottawa Senators

Sedan säsongen 2020/21 har Thomas Chabot fått bära “A:et” på bröstet i Ottawa. Klubbledningen ser den 188 centimeter långe backen som en ny typ av härförare i Senators vilket inte minst 25-åringens kontrakt till och med säsongen 2027/28 bevisar. Chabot gjorde ett snabbt gästspel hos Sens redan 2016/17 då backen noterades för ett framträdande i huvudstadslagets tröja. Säsongen därefter blev dock Thomas stora genombrott på den största av hockeyscener och därefter har hockeyspelaren varit en av klubbens ledande backar. Säsongen 2018/19 vann Chabot den interna assistligan i Ottawa (41) och var bara sju ynka poäng bakom megastjärnan Mark Stone i den totala poängligan. Thomas har också visat sin lojalitet mot nationen då det vankas VM och mästerskapet i Europa blir hans tredje. Något guld i tävlingen har Senators-spelaren ännu inte fått bärga. Kanske dags nu?   

Damon Severson 

Född: 1994-08-07

Position: Back

Hockeyklubb: New Jersey Devils

Den Brandon-födde Damon Severson kommer från sin poängmässigt bästa karriär i National Hockey League hittills (11+35). Sedan säsongen 2014/15 har Damon varit Devils trogen och genom samtliga år varit en pålitlig back som med en tyngd alltid är stark defensivt, men har också otroligt fina uppsidor framåt. Detta har inte klubbledningen sett förbi och klistrade under fjolåret på ett “A” på bröstet. Landslagsuppdrag har det dock varit ont om. VM-tävlingen i Finland blir 27-åringens blott andra. Förbundskapten Claude Julien kommer se Severson som en av sina viktigaste backar och det skulle inte förvåna om vi får se över 20 minuters istid på New Jersey-spelaren i snitt per match. 

Pierre-Luc Dubois 

Född: 1998-06-24

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: Winnipeg Jets

Pierre-Luc Dubois var Columbus förstaval i draften 2016 och den nu 23-årige centern valdes precis bakom superduon Matthews och Laine. Tre fulla säsonger blev det i Blue Jackets men under 2020/21-års säsong tradades den 191 centimeter långe och nära på 100 kilo tunga frontmannen till Winnipeg i ett byte mot bland annat nämnda Patrik Laine. Förutom närmare 400 matcher i NHL finns också två tidigare VM på cv:t. Både 2018 samt 2019 fanns Dubois med i Team Canada och slutade dessutom båda gångerna på sju poäng via tre mål och fyra assist. Att vi åter kommer få se Pierre-Luc högt upp i den interna poängligan även i år är därför knappast någon högoddsare.      

Mathew Barzal 

Född: 1997-05-26

Position: Center

Hockeyklubb: NY Islanders

Mathew Barzal var en talang utöver det vanliga som ung och fullkomligt sprutade in poäng som ungdomsspelare. Något som givetvis drog till sig blickar. Under draften 2015 gick så Barzal i förstarundan då New York Islanders la vantarna på den skarpskjutande centern. Samma säsong svarade också Mathew för otroliga 114 poäng på 76 matcher med Seattle Thunderbirds och utsågs till WHL:s mest värdefulla spelare i slutspelet. Succén lät inte heller vänta på sig speciellt länge då det var dags för spel i NHL. Redan 2017/18 löste Barzal otroliga 85 poäng och fick ta emot mäktiga Calder Memorial Trophy som ligans bästa rookie. En säsong som dessutom mynnade ut i Islander-spelarens första VM-turnering. Därefter har den nu 24-årige stjärnan legat stabilt runt 60-70 poäng per säsong i världens bästa liga och tvåsiffrigt antal pinnar i årets Hockey-VM är knappast omöjligt för “Barzy” att uppnå. Ett kul bet som potentiell skyttekung i turneringen. 

Drake Batherson 

Född: 1998-04-27

Position: Forward/Center

Hockeyklubb: Ottawa Senators

Ottawa har under en längre tid stått under generationsväxling. Herrar som Mark Stone, Kyle Turris, Bobby Ryan, Erik Karlsson, Derick Brassard, J-G Pageau med många fler har fått lämna den kanadensiska huvudstaden. Framgångsrika rent poängmässigt kan vi knappast kalla Ottawa den senaste tiden men samtidigt ser det väldigt intressant ut runt truppen. En av de “nya” killarna som ska göra jobbet och ta tillbaka Senators till toppen är Drake Batherson. 24-åringen spås en lysande framtid och är en av de ishockeyspelare som hela organisationen vill forma sitt lag kring. Årets säsong är Bathersons poängmässigt klart bästa. Ett snitt på nära 1,0 per match är strålande och hade det inte varit för en del tröttsamma skadebekymmer så hade gubbar som Stüzle, Tkachuk och Norris som nu klev in före i den interna poängligan troligen fått se upp. Drake har aldrig representerat Kanada på seniornivå men har potentialen att kunna bli nationens MVP i Finland, så bra är han. Ett kul bet på Oddset är att spela Batherson som hela VM-turneringens poängkung. 

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM