Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kazakstan

Coach: Yuri Mikhails

Antal VM: 8 st

VM-guld: Inget, som bäst tolva

Smeknamn: Inget

Kazakstan var ett av länderna som lämnade Sovjetunionen i början av 1990-talet och har trots sina kopplingar till den stora hockeynationen haft svårt att ta en framträdande roll i världsishockeyn. Landslaget har ofta bestått av i huvudsak importerade spelare, exempelvis svenske Henrik Karlsson, amerikanen Brandon Bochenski och kanadensarna Nigel Dawes, Dustin Boyd och Martin St. Pierre. Bara en trio nationer (Italien, Österrike och Storbritannien) är lägre rankat än Kazakstan inför årets VM i ishockey och landet, som till ytan är världens nionde största, kommer enligt oddssättarna att få kämpa för att hålla sig kvar i A-VM, precis som vanligt.

Spelar i Grupp A med Danmark, Frankrike, Italien, Kanada, Schweiz, Slovakien och Tyskland

Stjärnor – Kazakstan

Nikita Boyarkin 

Född: 1998-10-07

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

En av de målvakter i VM-tävlingen som kommer ha mest att göra är Nikita Boyarkin. Under fjolårets tävling fick den kazakiske keepern nästan 200 skott mot sig och hade en räddningsprocent på nära 93. Barys Nur-Sultan-målvakten är därmed väl förberedd på vad som komma skall och 23-åringen har en bra säsong i ryggen. Trots sin ringa ålder har Boyarkin redan hunnit med att delta i fyra säsonger av spel i VHL/KHL. Intresset utanför Kazakstan har funnits men än har inte målvakten tagit steget utan varit sitt land troget med spel i, förutom Barys Nur-Sultan, också klubbar som Karaganda och Temirtau. Ska Kazakstan lyckas i VM så måste defensiven och därtill målvaktsspelet vara hundraprocentigt. Där är Nikita Boyarkin den stora nyckeln.  

Jesse Blacker 

Född: 1991-04-19

Position: Back

Hockeyklubb: Avtomobilist Yekaterinburg

31-årige Jesse Blacker har inte riktigt haft den karriär som Toronto Maple Leafs tänkte sig när de draftade honom i den andra rundan av NHL Entry Draft 2009. Då tillhörde den Toronto-födde backen ett urstarkt Windsor Spitfires som vann det kanadensiska juniormästerskapet i ishockey, Memorial Cup. I laget fanns blivande NHL-stjärnor som Taylor Hall, Ryan Ellis och Adam Henrique. I draften det året valdes Jesse Blacker före spelare som Mattias Ekholm, Tomas Tatar, Tyson Barrie, Mike Hoffman och Cody Eakin. Efter att under sex säsonger försökt ta en plats i NHL, via spel i AHL, valde Blacker att flytta till den tyska ligan. Där vann han backarnas poängliga sin enda säsong i ligan, 2016/17, och efter det har han spelat i KHL. Först med kinesiska Kunlun Red Star och efter det Barys i Kazakstan samt Yekaterinburg, Ryssland. Jesse Blacker tillhör en grupp av knappt 400 spelare genom tiderna som gjort en enda NHL-match. Patrick Kane gjorde två mål när Blackers Anaheim Ducks förlorade mot Chicago Blackhawks med 4-1. Blacker spelade sex minuter i sitt enda framträdande på NHL-rinken.. Räkna med betydligt fler i detta andra hockey-VM för backen. 

Darren Dietz 

Född: 1993-07-17

Position: Back

Hockeyklubb: CSKA Moskva

Den kanadensiske backen Darren Dietz har de fem senaste åren spelat i KHL. Först med Barys i huvudstaden Nur-Sultan (tidigare Astana) i Kazakstan (där han dessutom varit lagkapten två år) för att under 2021/22 lämna för spel i CSKA Moskva som sedermera vann Gagarin Cup! Två VM och ett OS-kval för sitt nya hemland har det redan blivit för 28-åringen från Medicine Hat. Dietz har hela sin karriär gjort mycket poäng från sin backposition. Han har gjort flest mål i WHL, vunnit backarnas poängliga i KHL med en av de högsta poängnoteringarna någonsin samt gjort flest poäng i World Championship (D1A). Han draftades av Montreal Canadiens i NHL Entry Draft 2011 och gjorde 13 matcher i NHL. Men det blev mest spel i AHL, där Darren Dietz bland annat delade omklädningsrum med exempelvis Jakub Vrana, Christian Djoos och svenske Max Friberg. Dietz är en rolig högoddsare att göra flest poäng i sitt lag under detta Hockey-VM.

Curtis Valk 

Född: 1993-02-08

Position: Center

Hockeyklubb: Avtomobilist Yekaterinburg

Centern Curtis Valk lämnade faktiskt inte hemorten Medicine Hat förrän han tvingades när hans juniorkarriär var över. Staden i Kanadas midwest har juniorlaget Medicine Hat Tigers i WHL och där spelade Valk så länge han kunde, varav den sista säsongen som lagkapten. Trots över 90 poäng på 70 matcher de två sista säsongerna förblev Curtis Valk odraftad, och fick påbörja den långa vägen mot NHL via farmarligans farmarliga, ECHL och sedan AHL. Den 175 centimeter korte centern lyckades till slut göra en NHL-match, det blev sex byten för Florida Panthers mot Dallas Stars, en match mot Stars vann med 4-3 efter straffar. Som senior har 29-åringen utmärkt sig som en framspelare snarare än avslutare. De fyra senaste säsongerna har Curtis Valk spelat för Barys i Kazakstan innan resan i öst under 2022/23 kommer gå vidare i Avtomobilist Yekaterinburg. 

Roman Starchenko 

Född: 1986-05-12

Position: Forward

Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

Roman Starcheno är en av relativt få i Kazakstans landslag i ishockey som faktiskt tillbringat hela sin karriär i hemlandet. Veteranen ligger på topp-5 i Kazakstan över flest spelade VM-matcher och poäng i Hockey-VM. Han har även spelat för Kazakstan i JVM och U18VM. Starchenko debuterade faktiskt som senior redan säsongen 2003/04 och har gjort flest matcher i Barys Astana/Barys Nur-Sultans historia. Roman Starchenko har gjort 14 VM-turneringar för Kazakstan på olika nivåer och är med sin rutin och sitt fina skott en otroligt viktig pjäs i Yuri Mikhails lagbygge. 

Nikita Mikhailis 

Född: 1995-06-18

Position: Forward

Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

Det kazakiska laget i KHL, Barys Nur-Sultan tog sig i år till en åttondelsfinal men gick på pumpen med 1-4 i matcher mot Magnitogorsk som sedermera nöp en finalplats mot CSKA Moskva. En av de stora anledningarna till Nur-Sultans framgångar var Nikita Mikhailis fina poängproduktion. Med 46 pinnar på 52 matcher blev 26-åringen bäst av samtliga i laget och gjorde sin poängbästa säsong någonsin. Mikhaliis har trots sin näsa för mål, och inte mindre än fem senior-VM för sitt land, aldrig tagit chansen och lirat hockey utanför nationens gränser även om erbjudanden funnits. I landslagströjan sticker dubbla mål mot Kanada i fjolårets VM ut. I skrällsegern mot Finland under samma mästerskap låg forwarden bakom både 1-1-målet samt straffmålade i 2-1-segern. En joker i den kazakiska leken och den kanske enskilt viktigaste spelaren i landets jakt på fortsatt A-VM-status. 

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM