Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Lettland

Coach: Harijs Vitolins 

Antal VM: 28 st

VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal

Smeknamn: Inget

Lettland blev till slut ensam arrangör av fjolårets VM i ishockey, efter de politiska kontroverserna i Belarus. Det var andra gången som den mittersta baltstaten arrangerar Hockey-VM. Letterna lyckades inte ta sig till knockout-rundorna utan slutade elva. Lettland är, tack vare sina hängivna fans, ett lag som många sympatihåller på. De får också med jämna mellanrum fram skapliga NHL-spelare. Från Arturs Irbe och Sandis Ozolins på 1990-talet, via Sergejs Zholtoks och Karlis Skrastins till Teddy Bluegers och Elvis Merzlikins idag. Flera tidigare landslagsmän och förbundskaptener i Lettland har också kopplingar till Sverige. Curre Lindström tränade laget under tre VM, Alexandrs Beliavskis, med flera säsonger i Frölunda Indians och Björklöven, har coachat laget. Rodrigo Lavins och Alexandrs Semjonovs är lettiska lagkaptener som spelat i Sverige, och i år har Rodrigo Abols spelat för SM-kvartsfinalisten Örebro.

Spelar i Grupp B med Finland, Norge, Sverige, Storbritannien, Tjeckien, USA och Österrike 

Stjärnor – Lettland

Elvis Merzlikins 

Född: 1994-04-13

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Columbus Blue Jackets

Ibland kan livet förändras på bara någon sekund. Tidigare målvakts-kollegorna i Columbus Merzlikins och Matiss Kivlekieks var inte bara landsmän och spelade i det lettiska landslaget. Duon var därtill bästa vänner och hade en strålande karriär framför sig. Då, sommaren 2021 firade målvakterna “fourth of july” tillsammans med sina familjer när en raket plötsligt träffade Matiss så illa att han senare dog av sina skador. En olycka som skakade om hela Blue jackets-organisation. Med knuten näve och sitt spel tillägnat sin bästa vän har Elvis Merzlikins växt ut till en världsmålvakt. Från säsongen 2019/20 och framåt visar letten upp ett ruskigt bra målvaktsspel och en räddningsprocent som snittar över 91 i NHL. I landslagsdressen har Elvis alltid varit pålitlig och gör i maj sin femte VM-turnering. En potentiell utmanare om den hedersamma utmärkelsen “turneringens bästa målvakt”. Något som Merzlikins i så fall skulle fira genom att hedra sin avlidne målvakts-broder.      

Arturs Kulda 

Född: 1988-07-25

Position: Back

Hockeyklubb: Krefeld Pinguins

Veteranbacken Arturs Kulda har gjort många av de klassiska hockeyvalen genom karriären. Han har hela tiden varit given i det lettiska landslaget i ishockey, både som junior och senior. Tre JVM, sju VM och två OS har det blivit för den defensive backen. Arturs Kulda lämnade Riga tidigt för spel i Ryssland och sedan den kanadensiska juniorligan OHL. Där spelade han för klassiska Peterborough Petes, som fostrat legendarer som Wayne Gretzky, Steve Yzerman, Tie Domi och bröderna Eric och Jordan Staal. I den vevan gick han sent i NHL Entry Draft till Atlanta Thrashers. Det blev 15 matcher i NHL för Kulda, för Thrashers och Winnipeg Jets, men mest spel i AHL. Därför lämnade Kulda nordamerikansk hockey 2012 för spel i KHL. I den ligan har den defensiva ishockeyspelaren spelat för klassiska lag som Salavat Yulaev, Jokerit, Sparta Prag och hemmaklubben Dinamo Riga. Den senaste säsongen spelade Arturs Kulda i den tyska ligan och Krefeld.

Janis Jaks 

Född: 1995-08-22

Position: Back

Hockeyklubb: HK Sochi

Trots sin ringa ålder om 26 så skrinnar Janis Jaks ut till sitt femte VM då tävlingarna i Finland drar igång. En hel hög med landskamper samt OS-spel har det också hunnit bli för den 186 centimeter långe backen. Den Riga-födde Jaks tog tidigt steget över Atlanten för att testa lyckan i Nordamerika och försöka slå sig in i NHL. Det blev dock mestadels spel i juniorligorna NAHL samt NCAA för letten där bland annat laget med det legendariska namnet Rio Grande Valley Killer Bees var en av klubbadresserna. Under 2020 vände så Janis hem till Europa igen då Dinamo Riga behövde förstärkning på backen. Sin poängbästa seniorsäsong noterades Janis Jaks för i år. Spelet i KHL-klubben Sochi mynnade ut i tämligen stort förtroende på isen vilket ledde till 18 pinnar på 41 matcher. En spelare som coach Harijs Vitolins kan använda, förutom i spel fem mot fem, i alla former av special teams.    

Nikolajs Jelisejevs

Född: 1994-07-07

Position: Forward

Hockeyklubb: MODO 

Under vinterfönstret i år valde MODO att förstärka sitt hockeyallsvenska lag med Nikolajs Jelesejevs som närmast kom från Dinamo Riga i KHL. 27-åringen hade på 29 matcher i Dinamo-laget fixat 20 poäng och var en av lagets klart bästa offensiva spelare. Med andra ord en kanonvärvning från MODO:s sida som också fick se sin importstjärna lösa tio poäng på 20 matcher i sin nya omgivning i Örnsköldsvik. Äventyret i Sverige är dock den 27-årige forwardens enda utlandsäventyr, förutom en kort avstickare under säsongen 2017/18 då spel med kinesiska Tsen Tou Jilin i VHL provades på. I den lettiska landslagströjan har Nikolajs spelat strax över 20 matcher men VM i Finland blir faktiskt modoitens första någonsin. Ska Lettland lyckas i världsmästerskapen behöver spelare som Nikolajs Jelisejevs kliva upp på personbästa. Något som inte på något sätt ska kunna vara omöjligt.  

Rudolfs Balcers 

Född: 1997-04-08

Position: Forward

Hockeyklubb: San Jose Sharks

San Jose Sharks lettiske forward Rudolfs Balcers valde som ung den ovanliga vägen via norsk ishockey, för att till slut nå NHL. En säsong i Stavanger Oilers i den norska ligan, när man är 17-18 år, gör tydligen att NHL:s scouter får upp ögonen för en. För San Jose Sharks såg något i letten och tog ishokeyspelaren i femte rundan av NHL Entry Draft 2015. Efter ytterligare en säsong i Norge gjorde Balcers en säsong i WHL och en svag version av Kamloops Blazers. En klubb som tidigare haft spelare som Jarome Iginla, Scott Niedermayer och Shane Doan i laget. Efter att ha gjort en hel del poäng både i Norge, WHL och AHL lyckades Rudolfs Balcers ta en plats i Sharks, men tradades till Ottawa Senators i en övergång som tog svenske stjärnan Erik Karlsson, dubbelt prisad som NHL:s bäste back, till San Jose. 25-åringen plockades dock tillbaka till San Jose Sharks under 2020/21 och kommer närmast från sin poängbästa säsong i NHL med 23 pinnar på 61 matcher. För Lettland har Balcers spelat tre JVM och två VM i sin ännu unga karriär.

Rodrigo Abols 

Född: 1996-01-15

Position: Center

Hockeyklubb: Örebro HK

Rodrigo Abols har de senaste åren i huvudsak spelat sin klubblagshockey i Sverige. Ett land som Rodrigo bekantade sig med redan som barn, eftersom pappa Artis Abols gjorde en handfull säsonger i Nittorp och framför allt Nyköping i Hockeyallsvenskan. Artis gjorde mycket poäng under sin karriär, och även Rodrigo Abols är en poängspelare. Precis som många andra lettiska hockeyspelare har Abols spelat juniorhockey i Kanada. I klassiska Portland Winterhawks, med blivande NHL-spelare som Cody Glass, Adin Hill och Henri Jokiharju, gjorde Abols ett tillräckligt stort avtryck för att Vancouver Canucks skulle välja honom som enda lettiske spelare i NHL Entry Draft 2016. Men det blev aldrig några NHL-matcher för 26-åringen, som efter sin juniorkarriär i Kanada istället hamnade i SHL och Örebro. Säsongen 2019/20 gjorde han ytterligare ett försök att nå NHL, men det blev bara spel i AHL och ECHL. Med landslaget har Abols gjort fem VM och ett OS och är en lågoddsare att göra flest poäng i laget under detta mästerskap.

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM