Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Norge

Coach: Petter Thoresen

Antal VM: 37 st

VM-guld: Inget, som bäst fyra 1951

Smeknamn: Isbjörnarna

Norge har på senare tid etablerat sig i högsta divisionen i Hockey-VM. Totalt har våra nordiska grannar gjort 37 A-VM och 27 B-VM, men 2022 gör Norge sitt 16:e raka världsmästerskap i högsta serien. Som bäst har norrmännen gått till kvartsfinal tre gånger under den tiden och bara spelat för att undvika nedflyttning vid ett tillfälle. Fjärdeplatsen i VM 1951 togs när Hockey-VM spelades i en rak serie över sex matcher, och Norge hamnade före både USA och Finland. På senare år har också Norge fått fram en världsstjärna i ishockey, i Minnesota Wild-anfallaren Mats Zuccarello, som när han åkte över till NHL och New York Rangers fimpade Aasen, ett namn som han hade på tröjan under åren i SHL och Modo. Norge ligger inför 2022 IIHF World Championship tolva på världsrankingen och har pendlat mellan nionde och tolfte plats de senaste åren. 

Spelar i Grupp B med Finland, Lettland, Sverige, Storbritannien, Tjeckien, USA och Österrike 

Stjärnor – Norge

Henrik Haukeland 

Född: 1994-12-06

Position: Målvakt

Hockeyklubb: RB München

Henrik Haukeland lämnade under innevarande säsong Färjestad under vinterfönstret för att testa lyckan i DEL med Red Bull München. 27-åringen har i Tyskland visat upp ett otroligt fint spel och hade på 19 grundseriematcher i Bayern-klubben magiska 94,5 i räddningsprocent. Haukeland har fått sin hockeyfostran i både svensk hockey och norsk hockey. Han gjorde två säsonger i Björklövens J18-lag med blandad framgång och vände sedan hem och gjorde tre säsonger i Stjernen Hockeys organisation. Målvakten har efter det gjort sammanlagt fyra säsonger i SHL, två i Hockeyallsvenskan och två i den finska ligan i Ishockey. Med det norska landslaget har Henrik Haukeland spelat fyra VM, ett OS och ett JVM.

Emil Lilleberg 

Född: 2001-02-02

Position: Back

Hockeyklubb: IK Oskarshamn

Ett av Norges största löften någonsin har Emil Lilleberg kallats. Sarpsborgs-sonen valdes i fjärde rundan av Arizona Coyotes under draften 2021 och med tanke på den finfina säsong som norrmannen kunnat visa upp i succélaget Oskarshamn är det inte omöjligt att han kommer testas på andra sidan Atlanten inom en snar framtid. Sedan fjolåret har 21-åringen varit ett självklart inslag i Petter Thoresens landslagstrupper. Under fjolårets VM-turnering i Lettland pressade också Lilleberg in sitt första landslagsmål redan i öppningsmatchen mot Tyskland. En fajt som därefter baggarna till slut förlorade med 1-5 men Emil blev åtminstone en puck rikare till sin samling av milstolpar i karriären. Fler mål och fler stolpar lär komma. Frågan är bara hur länge vi får se backtalangen kvar inom den europeiska hockeyn.  

Christian Bull  

Född: 1996-08-13

Position: Back

Hockeyklubb: HC Nove Zamky

Känd för att vara någon större poäng-producerande back har Christian Bull aldrig varit. Istället är det ett hårt arbete varje dag, en riktigt fin skridskoåkning samt ett ruggigt bra spelsinne som tagit Christian dit han är idag. Egenskaper som bland annat Björklöven tidigt snappade upp då norrmannen värvades till Umeå säsongen 2016/17. Trots sin ringa ålder om 25 så är Bull nästan en veteran när det kommer till att dra på sig landslagsdressen. VM på andra sidan Östersjön blir hans fjärde och därutöver har runt ett 50-tal landskamper också spelats. Den precis avslutade ligasäsongen blev också Oslo-födde Bulls bästa rent poängmässigt via 19 pinnar på 49 matcher i slovakiska Nove Zamky.  

Mathis Olimb 

Född: 1986-02-01

Position: Center

Hockeyklubb: Vålerenga

Storebror Olimb har hunnit fylla 36 år men är fortsatt en otroligt skicklig hockeyspelare. Efter ett tiotal år på vift är veteranen hemma i Norge igen för att försöka vinna ett mästerskapsguld med klassiska Vålerenga i Fjordkraft-Ligaen. Den snabba och tämligen lilla centern har genom hela sin karriär varit ruskigt poängstark och levererat i alla klubbar som gett honom chansen. Säsongen 2014/15 vann Olimb den interna poängligan i Frölunda med sina magnifika 52 poäng på 64 matcher. Före bland annat Mattias Janmark (Vegas Golden Knights), Andreas Johnsson (New Jersey Devils) samt Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks). Tillsammans med broder Ken André har duon firat stora triumfer med landslaget den senaste tiden och Mathis är med sina 13 VM-tävlingar och tre OS en av de enskilt viktigaste spelarna för Norge.   

Ken André Olimb 

Född: 1989-01-21

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: Schwenninger Wild Wings

Sedan 2008/09 har lillebror Olimb varit en del av det norska landslaget. Den 178 centimeter korta anfallaren har genom alla år varit pålitlig i sitt jobb över hela banan. Olimbs trevliga passningsklubba har levererat massor med poäng genom åren och inom klubblagshockeyn peakade Ken André sin personliga karriär under tiden i Düsseldorfer 2014/15 och 2015/16 då baggen kom etta respektive tvåa i DEL-klubbens interna poängliga via 60 samt 45 poäng. I Sverige har 33-åringen representerat Leksand, BIK Karlskoga samt Linköping och både testat på spel i Hockeyallsvenskan likväl som SHL. Under Petter Thoresen och övriga stabens förberedelser inför världsmästerskapen i Finland har Ken André Olimb varit en av de spelare som matchats hårdast i träningslandskamperna mot bland annat Sverige och Danmark. Det är ingen högoddsare att han hamnar högt upp i den interna poängligan i detta mästerskap. 

Mats Rosseli Olsen 

Född: 1991-04-29

Position: Forward

Hockeyklubb: Frölunda HC

I tio års tid har Mats Rosseli Olsen varit Frölunda trogen. Den tuffe norrmannen har blivit en publikfavorit som heter duga hos Göteborgs-klubben. Mats spel framåt i banan är klokt och disciplinerat men det är i första hand ett uppoffrande defensivt tänkande som gjort Rosseli till en man av folket. 31-åringen är otroligt bra i boxplay och har en ruskigt fin blick för spelet. Poängmässigt i klubblaget vet man exakt vad som väntas. Faktum är att Rosseli de senaste nio säsongerna i VF producerat 14 eller 15 poäng i grundserien vid sju av dessa tillfällen! I landslaget är “MRO” gjuten och hittills har norrmannen spelat sju VM och dessutom fått lira OS vid två tillfällen. Poängsnittet i landslagsdressen är klart mycket högre kontra klubblaget. Mats Rosseli Olsen som poängligavinnare i Norge är ett spännande spel på Oddset.