Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Österrike

Coach: Roger Bader

Antal VM: 27

VM-guld: 0

Smeknamn: The Eagles (Örnarna)

Österrike var en av två nationer (Frankrike den andra) som fick en friplats till världsmästerskapen i Finland. Ryssland och Belarus uteslutning från tävlingen var anledningen och därmed har Roger Bader fått förbereda sig och sina landsmän på denna kniviga uppgift. Nationens största stjärnor heter Michael Raffl och Marco Rossi och spelar i NHL med Dallas Stars respektive Minnesota. Hoppet om att en eller båda av dessa hockeyspelare ska kunna krydda det österrikiska laget kvarstår men i det största hela kommer Roger Baders bygge bestå av spelare som till vardags huserar i den multinationella österrikiska hockeyligan. Alpnationen har från 2005 och framåt haft stora bekymmer med att etablera sig i A-gruppen och oddsen talar så klart emot landet i denna turnering. Att de rödvita får slåss i botten med i första hand Storbritannien och Lettland är knappast någon högoddsare.

Spelar i Grupp B med Finland, Lettland, Norge, Sverige, Storbritannien, Tjeckien, USA.    

Stjärnor – Österrike

Bernhard Starkbaum 

Född: 1986-02-19

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Vienna Capitals

En av Österrikes bästa målvakter genom alla tider! Starkbaum börjar bli till åren men visar med sitt spel i Vienna Capitals att gammal är äldst. Wien-sonen kom tidigt fram som ett löfte då J20-tiden mynnade ut i spel med nationens juniorlandslag innan det, säsongen 2008/09, var dags att få testa på hetluften med de stora landslagsgrabbarna. De senaste 14 åren har Bernhard varit ett stående inslag i den österrikiska buren där tiden i Sverige med bland annat MODO och Brynäs gjort den karismatiske målvakten till ett aktat namn på den europeiska marknaden. Ska Österrike kunna greja en plats bortom botten-platserna i tuffa grupp B vill det till att Starkbaum visar upp sitt storspel. Något som vi alla vet att han är kapabel till.

Dominique Heinrich

Född: 1990-07-31

Position: Back

Hockeyklubb: RB Salzburg

Österrike kommer få slita hårt i egen zon under världsmästerskapet i Finland. Det är de flesta medvetna om. En av spelarna som kommer få dra ett extra stort lass är Dominique Heinrich. 31-åringen är trots sin storlek (172 centimeter och 73 kilo) ruskigt svårforcerad och är en mästare på att läsa av situationer på rätt sätt. 31-åringens defensiva egenskaper kryddas dessutom med en fin blick för spelet framåt. Efter sin poängbästa säsong i Salzburg 2015/16 (50 pinnar på 72 matcher) kunde inte ledningen hos Örebro hålla fingrarna i styr och Heinrich fick därmed testa på spel i SHL. Red Bull-backen är bofast i landslaget sedan tiotalet år tillbaka i tiden och en av Roger Baders viktigaste ishockeyspelare i detta Hockey-VM.  

Clemens Unterweger 

Född: 1992-04-01

Position: Back

Hockeyklubb: EC-KAC Klagenfurt

Unterweger är en av Österrikes mest rutinerade backar. 30-åringen har varit med i landslagets hetluft sedan 2014 och är en av de ledande defensiva pjäserna som coach Bader tror väldigt mycket på. Sedan sina första seniorsäsonger har Clemens varit det österrikiska ligaspelet trogen. Zell am See, Graz99ers samt Klagenfurt har alla fått ta del av den vänsterskjutande backen. Unterwegers första landslagsmål kom mot Japan i en träningsmatch 2014.  Med drygt tre minuter kvar av den sista perioden dundrade backen in 5-1 i powerplay. Därefter har ytterligare ett par kassar trillat in från 30-åringen men det är framförallt bakåt som Unterweger med bra blick för spelet och tyngd sticker ut.   

Marco Kasper 

Född: 2004-04-08

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: Rögle BK

Sedan säsongen 2020-21 har Marco Kasper tillhört Rögles organisation. Bröderna Abbott gjorde tillsammans med övriga scouter i Ängelholm jobbet och kunde peka ut Kasper som något utöver det vanliga under sina juniorår hos Klagenfurt. Utvecklingen i SHL har varit sensationell. 18-åringen har stått för ett otroligt moget spel och fått stort förtroende både i Champions Hockey League likväl som i den svenska serielunken och i slutspelet. Ynglingen är högt rankad i en kommande NHL-draft och spås en lysande framtid. Räkna med att förbundskapten Roger Bader kommer matcha sin diamant stenhårt under mästerskapet i Finland och det är knappast någon höga odds på  att vi får se Marco Kasper högt upp i den interna poängligan.  

Lukas Haudum 

Född: 1997-05-21

Position: Forward

Hockeyklubb: EC-KAC Klagenfurt

Trots sin ringa ålder om 24 så har svenskbekantingen Lukas Haudum varit med på den stora europeiska hockeyscénen länge. Under sin juniortid i Linz (2012-2014) imponerade den österrikiska talangen så mycket att Södertälje valde att plocka in honom till sin akademi. Väl i SSK lyckades dock aldrig österrikaren få förtroendet av  dåvarande tränaren Mats Waltin och hockeylivet fortsatte i Skåne där både Malmö och Pantern blev nya klubbadresser. Väl i södra Sverige testade Lukas på både SHL-spel och Hockeyallsvenskan där 27 poäng på 43 matcher med IK Pantern blev personbästa utanför juniorspelet på svensk mark. Den kvicke forwarden har sedan 18-års ålder varit bofast i landslaget och har den här säsongen bland annat spelat OS-kval med sitt hemland.  

Thomas Raffl 

Född: 1986-06-19

Position: Forward

Hockeyklubb: RB Salzburg

Medan lillebror Michael Raffl firat stora framgångar borta i NHL så har storebror Thomas aldrig fått chansen i den nordamerikanska superligan. Istället har den hårt jobbande anfallaren växt ut till en legendarisk hockeyspelare hemma i den österrikiska ligan, med en handfull ligaguld och mer än 500 poäng inspelade poäng! Sedan säsongen 2014 har Raffl också varit nationens lagkapten och en av spelarna som fått dra ett tungt lass både i spelet fem mot fem men också i special teams. 35-åringen kommer till VM i ishockey med finfint självförtroende. Efter ett fullkomligt fenomenal slutspel i den inhemska ligan fick laget efter tolv(!) raka vinster i slutspelet höja pokalen. 

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM