Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ryssland

Ryssland - VM-fakta

Coach: Valeri Bragin
Antal VM: 27/34
VM-guld: 5/27
Smeknamn: The Red Machine

Kärt barn har många namn, även om vissa av namnen kommit till av mindre smickrande skäl, som anklagelser om statsunderstödd dopning. I Hockey-VM 2021 kommer Ryssland inte att spela som Ryssland utan officiellt som ROC. Vid OS i Pyeongchang kallades landslaget för OAR, vid OS i Arbertville hette laget OSS och före det Sovjet. Med det sagt har Ryssland varit en stormakt i ishockey sedan man klev in på den internationella hockeyscenen på 1950-talet. Laget har också fått fungera som en symbol i kampen mellan öst och väst i världspolitiken, bland annat genom den mytomspunna Summit Series mellan Kanada och Sovjet på 1970-talet. Sovjet var också förlorarna i det som kommit att kallas för Miracle on Ice. Kampen mellan Ryssland och Kanada om världsherravälde i ishockey pågår alltjämt, där KHL med sin Gagarin Cup gör försök att konkurrera med NHL och Stanley Cup. Efter ett antal svagare år efter Sovjets fall har Ryssland, sedan 2008, faktiskt vunnit fler VM-guld än självaste Kanada. Odödliga namn i den rysksovjetiska hockeyhistorien inkluderar Anatoli Firsov, Valeri Kharlamov, Alexander Maltsev, Vladislav Tretjak, den ryska superfemman med Viatislav Vyacheslav Fetisov, Alexei Kasatonov, Igor Larionov, Sergei Makarov och Vladimir Krutov. Efter Sovjets fall dominerade Pavel Bure, Sergei Fedorov och Alexander Mogilny NHL-rinkarna under flera år, innan nuvarande spelare som the Great Eight Alexander Ovechkin, Ilya Kovalchuk, Evgeni Malkin och Pavel Datsyuk tagit över stafettpinnen. 2018 blev Ovi förste ryske kapten att lyfta Stanley Cup, när Washington Capitals blev mästare. 

Spelar i Grupp A med Belarus, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Danmark, Schweiz och Slovakien.

Tongivande spelare

Ivan Fedotov

Född: 1996-11-28
Position: Målvakt
Hockeyklubb: CSKA Moskva

Ryska målvakter har börjat dominera i NHL. Hela åtta stycken var mer eller mindre förstamålvakter den senaste säsongen, exempelvis Vezina Trophy-vinnarna Andrei Vasilevsky och Sergei Bobrovsky, Rangers-målisarna Igor Shestyorkin och Alexandar Georgiev och Ilya Samsonov och Ilya Sorokin. Men till VM kommer Ryssland med relativt okända burväktare. 24-årige Ivan Fedotov är en jätte i kassen, med 202 centimeter, och ibland tar stora målvakter längre tid på sig att utvecklas till världsmålvakter. Ivan Fedotov har än så länge bara luktat på det ryska landslaget, men han draftades redan 2015 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft. Flyers har en intressant målvaktstradition från förr med Hall of Famer-keepern Bernie Parent, svenske Vezina Trophy-vinnaren Pelle Lindbergh och vildhjärnan Ron Hextall. Men på senare år har det varit svårt för Flyers-målvakter att dominera i NHL. Ivan Fedotov ska till att börja med bli en dominant målvakt i KHL, och han kommer nästa säsong att spela för anrika CSKA Moskva. Det kan vara ett bra steg på vägen mot nordamerika för bjässen.

Ivan Provorov

Född: 1997-01-13
Position: Back
Hockeyklubb: Philadelphia Flyers

Ivan Provorov var tänkt att bli Philadelphia Flyers nästa storback, och potentiell Norris Trophy-vinnare. 24-årige Provorov spelar förvisso i princip mest i Flyers men har som bäst slutat på 17:e plats i Norris-omröstningen. Laget har dessutom blandat högt och lågt under Provorovs fem år i klubben, med tre missade slutspel exempelvis. Ivan Provorov har spelat för den ryska björnen vid många tillfällen och oftast tagit med sig medaljer hem. Det har blivit silver på JVM två gånger för den offensive backen, och brons enda gången han spelat Hockey-VM. En intressant detalj är att Provorov inför VM i Lettland inte gjort något mål på 29 matcher med det ryska landslaget och juniorlandslaget. Kan högoddsaren hitta nätet under detta mästerskap istället? 

Nikita Zadorov

Född: 1995-04-16
Position: Back
Hockeyklubb: Chicago Blackhawks

Jättebacken Nikita Zadorov från Moskva mäter 197 centimeter och väger 107 kilo och han lägger in varenda gram när han delar ut tunga tacklingar i världens bästa hockeyliga, NHL. Den 26-årige ryssen har spelat hockey i Kanada och USA ända sedan han lämnade Ryssland som 17-åring. Zadorov spelade för klassiska London Knights, som fått fram NHL-legendarer som Darryl Sittler, som har ett poängrekord som Wayne Gretzky inte har (flest poäng i en match), Brendan Shanahan, Rick Nash och Patrick Kane. Zadorov var framträdande i OHL och gick i första rundan av NHL Entry Draft 2013, draftad av Buffalo Sabres. Efter ett år till i Knights tog Zadorov steget över till NHL och blev direkt ordinarie i Sabres. Men efter ett år i upstate New York var Zadorov hårdvaluta i trejden som tog blivande Conn Smythe Trophy-vinnaren Ryan O’Reilly till Buffalo. Det blev fem säsonger i Peter Forsbergs gamla klubb Colorado Avalanche innan Zadorov återigen trejdades, i oktober 2020, till Chicago Blackhawks. Med landslaget har Niktia Zadorov vunnit både VM-brons och JVM-brons.

Mikhail Grigorenko

Född: 1994-05-16
Position: Center/forward
Hockeyklubb: Columbus Blue Jackets

27-årige Mikhail Grigorenko var säsongen 2020/21 tillbaka i NHL, efter tre säsonger i CSKA Moskva i hemlandet. Anfallaren var en gång i tiden ansedd som en av hockeyvärldens största talanger, men föll till tolfte plats i NHL Entry Draft 2012. Grigorenko har varit given i det ryska landslaget hela sitt liv. Han debuterade i U16 och gjorde hela 18 poäng på sju matcher i U18VM. Det blev sedan tre JVM för poängmaskinen. Han har också gjort ett OS och tre Hockey-VM för Ryssland. Grigorenko har vunnit OS-guld, VM-brons, JVM-silver, dubbla JVM-brons och brons på J18VM. Han har också vunnit KHL-mästerskapet Gagarin Cup. I NHL har Mikhail Grigorenko spelat för Buffalo Sabres, Colorado Avalanche och nu Columbus Blue Jackets. Under sex säsonger i NHL har Grigorenko aldrig fått spela om Stanley Cup. Då har han varit betydligt mer framgångsrik med det ryska landslaget. Kommer Grigorenko upp i nivå är Ryssland ett bra bet till att ta hem ytterligare en VM-titel. 

Anton Slepyshev

Född: 1994-05-13
Position: Forward
Hockeyklubb: CSKA Moskva

Anton Slepyshev har kanske inte riktigt kropp som Alexander Ovechkin, men han mäter ändå 188 centimeter och väger nästa 100 kilo. Slepyshev har inte alltid gjort mest poäng men har stora ledaregenskaper. Han har varit kapten eller assisterande kapten i både Hockey-VM, JVM, U18VM och klubblaget CSKA Moskva. Han gick i den tredje rundan av NHL Entry Draft 2013, en draft som såg landslagskompisen Nikita Zadorov gå i första rundan. Ytterforwarden Slepyshev försökte under tre säsonger ta en plats i Connor McDavids lag och gjorde över 100 matcher för Edmonton Oilers, och 59 i AHL. Men när ryssens Entry level-kontrakt gick ut vände Slepyshev tillbaka till rysk hockey och KHL. De tre senaste säsongerna har Anton Slepyshev spelat för klassiska CSKA Moskva, och vann Gagarin Cup säsongen 2018/19. 

Alexander Barabanov

Född: 1994-06-17
Position: Forward
Hockeyklubb: San Jose Sharks

Alexander Barabanov föddes två dagar före Sverige premiärspelade mot Kamerun av fotbolls-VM 1994, ett mästerskap som svenskar minns med välbehag. Alexander Barabanov skrev i april 2020, som odraftad, på ett kontrakt med anrika Toronto Maple Leafs i NHL. Fram till dess hade 26-åringen tillbringat hela sin hockeykarriär i hemlandet Ryssland, och varit en naturlig del av landslaget. Alexander Barabanov har vunnit OS-guld, två VM-brons och brons på JVM. Dessutom har hockeyspelaren vunnit Gagarin Cup vid två tillfällen. Under sitt första år i amerikansk och kanadensisk hockey spelade Barabanov för hela fyra olika klubbar, i och med att han under säsongen trejdades från Maple Leafs till den amerikanska västkusten och San Jose Sharks. Det blev 22 matcher i NHL och fyra i AHL för den ryske forwarden och han visade upp sig tillräckligt för att skriva på ett nytt kontrakt med San Jose Sharks.

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM