Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Storbritannien

Coach: Peter Russell

Antal VM: 13 st

VM-guld: Inget, som bäst silver (1937, 1938)

Smeknamn: Team GB

Storbritannien är många sporters hemland och även indirekt hockeyns eftersom invandrade britter introducerade ishockey till kanadensarna. Som enskild hockeynation var också Storbritanniens storhetstid i hockeyns barndom. 53 spelare i NHL:s historia har sitt ursprung i Storbritannien, de flesta av dem gjorde sina matcher i ligan före 1940. När den tidigare världsmakten Storbritannien tog steget upp i A-VM i ishockey 2019 var det första gången på 25 år som nationen var tillbaka i hockeyns finrum. Det krävdes bara en övertidsseger på sju matcher under turneringen för att britterna skulle klara sig kvar. Ben Davies blev hjälte när han fullbordade vändningen från 0-3 till 4-3 mot Frankrike, ett resultat som sedan skulle skicka ner fransmännen i B-VM. Under senaste mästerskapet i Lettland slutade Team GB sjua i grupp A efter att bland annat vunnit mot Belarus och nypt en pinne mot Danmark. Målsättningen denna gång måste vara att lösa fler än dessa fyra pinnar men att spelare som Hammond, Betteridge och lagets stora stjärna i Liam Kirk missar VM är givetvis väldigt negativt. Landet får ha som mål att undvika degradering till B-VM.   

Spelar i Grupp B  med Finland, Lettland, Norge, Tjeckien, Sverige, USA och Österrike.

Stjärnor – Storbritannien

Ben Bowns 

Född: 1991-01-21

Position: Målvakt

Hockeyklubb: HK Dukla Trencin

2020 var första gången i sin karriär som den nu 31-årige Ben Bowns spelade ishockey utanför de brittiska öarna. Det blev en halv säsong med blandad framgång i Graz99ers innan han först vände tillbaka till den engelska ligan och Nottingham Panthers för att därefter testa på lyckan i slovakiska Dukla Trencin. Målvakten från Rotherham har varit given i det brittiska landslaget i ishockey ända sedan han var junior. Två J18VM, tre JVM, nio VM och ett OS-kval har det blivit för Ben Bowns. Den 96 kilo tunge och 188 centimeter långe keeper är coach Russells i särklass viktigaste spelare då Storbritannien jagar en plats bortom jumboplaceringen i grupp B.

Dallas Ehrhardt 

Född: 1992-07-31

Position: Back

Hockeyklubb: Manchester Storm

Det var britter som tog hockeyn till Kanada så det är väl bara naturligt om en och annan kanadensare utnyttjar sina rötter för att spela för Storbritannien i ishockey. Dallas Ehrhardt är en av dem. Den 193 centimeter långe och 102 kilo tunge backen är född i Calgary i Kanada och gick igenom de kanadensiska juniorligorna som ung. Han var backkollega med blivande NHL-spelare som Morgan Rielly, Joel Edmundson och Sidney Crosbys antagonist Travis Hamonic, men Dallas Ehrhardt har själv aldrig varit nära NHL. Efter juniorkarriären gjorde backen några säsonger i ECHL och en halv säsong i fransk ishockey. Sedan säsongen 2016/17 har Manchester Storm varit hemvist för Dallas Ehrhardt. Här har den nu 29-årige backen blivit given kapten hos Manchester-klubben och under tiden också blivit brittisk landslagsman i ishockey.

Ben O’Connor 

Född: 1988-12-21

Position: Back

Hockeyklubb: HSC Csíkszereda

33-årige Ben O’Connor är något så ovanligt som ett hockeyproffs i Rumänien till vardags. Innan flytten gick till HSC Csíkszereda så har klubbadresser som Cardiff, Coventry, Arlan Kokshetau (Kazakstan) samt Sheffield Steelers lagts till handlingarna. En spännande avstickare gjorde O’Connor dessutom säsongen 2018/19 då backen lirade elva matcher med Leksands IF i Hockeyallsvenskan. Ben O’Connor har också gjort två säsonger i den kanadensiska juniorligan OHL. Där var han bland annat lagkamrat med Stanley Cup-vinnaren Alex Pietrangelo. Med landslaget har O’Connor gjort ett tiotal VM-turneringar och spelat JVM. En kul kuriosa med Ben O’Connor är att han har en mycket avlägsen koppling till Hall of Fame-backar som Larry Murphy och Paul Coffey. O’Connors pappa Mike gick nämligen i samma NHL-draft som backlegendarerna.

Ben Lake 

Född: 1990-05-03

Position: Center/forward

Hockeyklubb: Manchester Storm

Ben Lake gjorde en kort avstickare till Manchester Storm under fjolåret. En kortis i Manchester-klubben avverkades innan Lake åter var tillbaka i Belfast Gigants där en finalmatch under våren också blev kvittot på en i stort bra säsong. Den brittiske kanadensaren har utöver tiden i Storbritannien tillbringat större delen av sin hockeykarriär i USA och Kanada. Lake spelade juniorhockey på lägre nivå i Kanada och valde sedan vägen via college och NCAA i USA. Där var han lagkamrat med Kyle Verbeek, vars pappa Pat Verbeek kallades för the Little Ball of Hate under sina 20 år i NHL. Ben Lakes karriär fortsatte sedan i Alaska Aces, där han spelade med Chris Chelios son, Dean Chelios. De fem senaste säsongerna har Ben Lake spelat i den engelska ligan, och deltagit i både VM och OS-kval för Storbritannien. Han har hela sin karriär gjort mycket poäng och är en av lågoddsarna att göra mest poäng i laget detta mästerskap.

Brett Perlini

Född: 1990-06-14

Position: Center/Högerforward

Hockeyklubb: Ringerike

2010 spelade Brett Perlini hockey med Michigan State University i NCAA. Ett par framgångsrika säsonger inom college-hockeyn gjorde att NHL-klubbarna började få upp ögon för 20-åringen och under draften samma år valdes Perlini som 192:a av Anaheim Ducks. Något spel i National Hockey League blev det aldrig. Som bäst blev det två matcher med Lake Erie i AHL. Under 2017 bestämde sig Brett Perlini att ändra kurs och tog siktet mot Europa. Med sitt dubbla medborgarskap blev England en enkel väg in då Nottingham Panthers kastade upp ett färdigt avtal på bordet. Succén i “Sherwoodskogen” lät inte vänta på sig. 58 poäng på 60 matcher i det engelska finrummet innebar en landslagsplats och där har den nu 31-årige centern varit ett givet inslag sedan dess. Förutom spel i England har Perlini också testat på hockeylivet i Italien och sedan i år är det Norge och Ringerike som gäller. En pålitlig frontman som med sin rutin kommer bli viktig i britternas kamp för överlevnad i A-gruppen.    

Cade Neilson 

Född: 2001-05-15

Position: Center

Hockeyklubb: University. of Alaska-Fairbanks

Storbritanniens största joker i tävlingen får ändå ynglingen Cade Neilson anses vara. 20-åringen är född i USA men har brittiskt och kanadensiskt medborgarskap och har sedan 16 års ålder valt att representera Storbritannien när det kommer till landslagsspel. Årets mästerskap på finländsk mark är dock “01:ans” första framträdande på seniorscénen i landslagsdressen och den har Neilson sannerligen förtjänat. De tre senaste säsongerna i North American Hockey League har den 183 centimeter långe centern producerat otroliga 157 poäng på 173 matcher för Aberdeen Wings. Räkna med att förbundskapten Russell kommer få poängmässig glädje av sin yngling.   

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM