Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Tre Kronor

Det svenska ishockeylandslaget har faktiskt gjort flest VM-turneringar av alla, och Sverige är en av de mest klassiska hockeynationerna i världen. Ishockey-VM 2022 i Finland blir coachen Johan Garpenlövs sista i Tre Kronor. Sverige spelar sin första match 14 maj och vi erbjuder givetvis betting med aktuella odds!
Spela på Ishockey-VM

Sverige – hockey-VM

Coach: Johan Garpenlöv
Antal VM: 70 st
VM-guld: 11 st (2018, 2017, 2013, 2006, 1998, 1992, 1991, 1987, 1962, 1956, 1953)
Smeknamn: Tre Kronor

De välkända tre kronorna har funnits på landslagströjorna sedan 1930-talet och blivit en identitet, så mycket så att det svenska hockeylandslaget nästan är mer känt som Tre Kronor än som Sverige. Även om Sverige varit ett stabilt topplag i världsishockeyn hela tiden så började storhetsperioden med att Mats Sundin gick först i NHL Entry Draft 1989. Det är efter det som Tre Kronor vunnit sju av sina elva VM-guld. På 2010-talet har svensk hockey tagit ytterligare ett steg, genom att numera vara det land, utanför Nordamerika, som producerar överlägset flest spelare till NHL. VM i Lettland senast blev en missräkning för Tre Kronor som slutade nia vilket tangerar nationens sämsta placering i VM någonsin (1937). Mängder av klassiska spelare har burit den gulblå landslagsdressen genom åren, som Sven Tumba, Ulf Sterner, Nisse Nilsson, Sura-Pelle Pettersson, Rolle Stoltz, Börje Salming, Jonas Bergqvist, Jörgen Jönsson, Peter “Foppa” Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström, Håkan Loob, Kenta Nilsson, bröderna Sedin och Mats Näslund.

Sverige spelar i Grupp B med Finland, Lettland, Norge, Tjeckien, Storbritannien, USA och Österrike.

Spela på Ishockey-VM

Tongivande spelare

Magnus Hellberg

Född: 1991-04-04
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Den svenske OS-målvakten Magnus Hellberg lämnade HK Sotji under säsongen och har istället skrivit på ett avtal med Detroit Red Wings i NHL. En match på andra sidan Atlanten hann Hellberg spela innan säsongen var över i Nordamerika. Lyckligtvis får Uppsala-sonen fortsätta stoppa puckar ett tag till då Garpenlöv med övrig stab kallat in 31-åringen på ett nytt Tre Kronor-uppdrag. VM-guld är målet och en av nycklarna är som alltid ett stabilt målvaktsspel. Något som Hellberg i allra högsta grad visade upp under sina matcher under OS-turneringen i vintras. Världsmästerskapet i Finland blir dock Magnus blott andra VM trots att målvakten spelat seniorhockey sedan 2008/09.  

Rasmus Dahlin

Född: 2000-04-13
Position: Back
Hockeyklubb: Buffalo Sabres

I Rasmus Dahlin får Sverige in en världsstjärna på backplats. Dahlin kommer närmast från sin poängbästa säsong hittills i NHL (53) och förtroendet för svensken borta i Nordamerika är skyhögt trots att den tidigare Frölunda-spelaren har visat en del defensiva luckor vilket inte minst -22 på 80 matcher visar. Med tanke på att Rasmus redan varit i världens bästa liga under flera års tid är det dock enkelt att glömma bort att Trollhättan-sonen endast är 21 år gammal och har minst tio, kanske 15 bra år kvar i NHL. Oddsen på att Dahlin någon gång framöver ska få lyfta Norris Trophy som NHL:s bästa back och ställa sig in i en skara spelare där Victor Hedman, Erik Karlsson och Nicklas Lidström är knappast skyhöga. I ett mästerskap på finsk mark ska “Masken” som NHL-stjärnan och tillika sin gamla lagkompis Jack Eichel kallar Dahlin ha väldigt fina möjligheter att vara med och bära Tre Kronor till ett nytt mästerskapsguld.    

Oliver Ekman-Larsson

Född: 1991-07-17
Position: Back
Hockeyklubb: Vancouver Canucks

När Leksands IF plockade in den då 17-årige Oliver Ekman-Larsson från Tingsryd så var det i första hand en back som tänktes användas i klubbens J20-lag. Något som snabbt ändrades med tanke på hur otroligt bra Blekinge-sonen var. Efter bara två säsonger i Dalarna och spel i Hockeyallsvenskan gick äventyret vidare med spel i NHL. Väl i världens bästa liga har “OEL” etablerat sig som en av de bästa defensiva spelarna i världen och varit en toppback under tolv säsonger med nära 900 matcher. Kärleken till Tre Kronor har dock bestått ända sedan första gången Ekman-Larsson fick dra på sig den blågula dressen. Hela sex VM-turneringar, World Cup-spel och OS finns på cv:t.

Rasmus Asplund

Född: 1997-12-03 
Position: Forward
Hockeyklubb: Buffalo Sabres

Värmlänningen Rasmus Asplund har precis avslutat en ny säsong med Buffalo borta i NHL. Den stabile tvåvägs-spelaren gör i år också sitt första VM och det förtjänar sannerligen 24-åringen efter en klart godkänd säsong med Sabres. Redan 2012/13 kom Rasmus fint fram i Färjestads juniorled. Poängstarka säsonger med bland annat Karlstad-lagets J18- och J20-lag innebar spel med representationslaget i SHL 2014. Därefter har det egentligen inte varit något snack och när Buffalo under 2016-års draft valde Asplund i andra rundan så förstod samtliga inom FBK:s organisation att talangen, som vid detta tillfälle blommat ut till en stjärna, tämligen snart skulle vara förlorad. Det nordamerikanska äventyret tog under 2018 fart i AHL-laget Rochester och följdes därefter upp med spel i Buffalo. När värmlänningen nu under Beijer Hockey Games drog på sig Tre Kronor-dressen för första gången någonsin som seniorspelare så har Asplund lagt över 250 matcher till handlingarna i AHL samt NHL och är en av de enskilt viktigaste anfallarna som Garpenlöv kan matcha i VM.  

Mathias Bromé

Född: 1994-07-29
Position: Forward
Hockeyklubb: Örebro HK

Efter att ha kämpat sig igenom hockeyallsvenskt spel med VIK Västerås och Asplöven valde Mathias Bromé att ta steget och flytta till norra Siljan för att ansluta till Moras organisation 2016. Med Jeremy Colliton som tränare blev det en “perfect match” och Bromé växte ut till dalaklubbens kanske enskilt viktigaste spelare på kort tid och var därefter med och sköt upp masarna till SHL. Efter ytterligare två säsonger med Mora valde Mathias att ta flyttlasset för att fortsätta karriären i Örebro. Även hos Närke-laget blev det omedelbar succé och när Detroit kom viftandes med ett färskt NHL-kontrakt var den Örby-födde hockeyspelaren inte sen med att skriva på. Tiden i bilstaden blev dock inte riktigt vad den nu 27-årige forwarden räknat med. Efter att ha vänt hem till Europa och spel med Davos är det dags för Mathias Bromé att åter bekanta sig med Behrn Arena till hösten då ytterligare en sejour i Örebro väntar. Innan dess är det världsmästerskapet i ishockey som gäller, hans första.    

Emil Bemström

Född: 1999-06-01
Position: Center/Forward
Hockeyklubb: Columbus Blue Jackets

Släkten Bemström har genom året varit återkommande då det snackats svensk hockey. Jörgen, Emils pappa, gjorde närmare 600 matcher i Elitserien (SHL) och testade även på spel i Tre Kronor. Farbror Stefan var inte sämre han utan noterades för över 600 matcher i de två främsta ligorna i Sverige. Frågan är om ändå inte Emil är liraren som på sikt kommer sätta släkten Bemström på den internationella hockeykartan. Även om junioråren inledde med spel i Järna SK var det i Leksands IF som “Bema” fick sin riktiga hockeyskolning. Där  lyftes hockeyspelaren efter ett par år i klubbens J18- och J20-lag upp i seniortruppen som säsongen 20177/18 huserade i Hockeyallsvenskan. En stabil säsong i stort gjorde att Djurgården snappade upp talangen och erbjöd honom ett kontrakt som inte gick att tacka nej till. Emils personliga resa slutade knappast här. En osannolikt bra säsong i Stockholm gjorde att Columbus plockade över “52:an” och hos Blue Jackets har han sedan dess varit kvar. Efter en något knackig säsong som nu avslutats i Nordamerika finns säkert en hel del som Bemström vill bevisa för sig själv, men också för Columbus då kontraktet med NHL-klubben går ut denna sommar. 

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM