Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Tjeckien

Coach: Kari Jalonen

Antal VM: 27 st

VM-guld: 6 st

Smeknamn: Inget

Som Tjeckoslovakien spelade nationen 52 VM-turneringar i ishockey och tog 34 medaljer, varav 6 VM-guld. Sedan Tjeckien och Slovakien delades i början på 1990-talet har tjeckerna vunnit lika många VM-guld på ungefär hälften så många VM-slutspel. Jaromir Jagrs land har dock tappat lite jämfört med de andra toppnationerna i hockey. Det har gått hela åtta VM-turneringar utan medalj för tjeckerna, även om man förvisso spelat om det genom att ta sig till semifinal tre gånger. Den sviten är den längsta i landets historia, tiden som Tjeckoslovakien inkluderad. Ett sätt att mäta kraften hos tjeckiska spelare på är hur många som spelar i NHL. För 20 år sen var siffran nästan 80 spelare, för tio år sen knappt 50. Den senaste säsongen var det strax under 40 spelare som gjorde matcher i NHL. David Pastrnak räknas möjligen som en superstjärna, men annars har spelare som Ondrej Palat, Jakub Voracek, David Krejci och Martin Necas kompletterande roller i sina NHL-lag. Framför allt är det på målvaktssidan som Tjeckien tappat en del. Det kanske är svårt att få fram en legendar som Dominik Hasek på beställning visserligen. Årets upplaga av Tjeckien känns ändå väldigt spännande och nog osar det medaljchans kring denna upplaga.  

Spelar i Grupp B med Finland, Lettland, Norge, Sverige, Storbritannien, USA och Österrike.

Stjärnor – Tjeckien

Karel Vejmelka

Född: 1996-05-25

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Arizona Coyotes

2015 nöp Nashville Karel Vejmelka tämligen sent i draften. Ett par godkända säsonger i den inhemska tjeckiska ligan samt ett par framträdanden i nationens juniorlag gjorde att Tennessee-klubben fick upp intresse för den då 19-årige keepern. Något spel med Filip Forsberg och grabbarna skulle det emellertid aldrig bli och känslan var också att NHL-drömmen skulle stanna vid just en dröm. Spelet hemmavid med framförallt Kometa Brno var helt okej och den store målvakten (193 centimeter) har varit stabil med ett snitt på 91,3 procent i såväl grundserie som slutspel. Något överraskande visade inför årets säsong Arizona intresse för målvakten och signade ett ettårsavtal där syftet i första hand var att Karel skulle spela AHL-hockey för att möjligen få chansen i någon match. Det blev fler! När väl chansen i NHL kom stoppade Vejmelka 32 puckar i sin första start för Coyotes. Det skulle till slut bli hela 52 framträdanden på isen med sitt nya NHL-lag och under våren skrev målvakten på en treårig förlängning med klubben. I keeperns två framträdanden i Beijer Hockey Games var han fenomenal mot både Finland och Schweiz med totalt ett insläppt mål. En joker i Tjeckiens jakt på guldet!  

Filip Hronek 

Född: 1997-11-02

Position: Back

Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Filip Hronek har de senaste åren spelat för en av NHL:s sämsta klubbar, men som tidigare haft en av världens genom tiderna bästa backar i klubben i svenske Nicklas Lidström. Framtiden ser dock ljusare ut för 24-årige Filip Hronek och hans original six-klubb, med spelare som supertalangerna Moritz Seider och svenske Lucas Raymond in i laget är återväxten säkrad. Detroit Red Wings har draftat 22 backar sedan Filip Hronek gick i NHL Entry Draft 2016 och tjecken är den som spelat flest matcher hittills av dem. Hronek är en, om inte en supertalang, så i alla fall talang som representerat Tjeckien i två JVM och redan gjort tre VM i ishockey. Han har också vunnit AHL-mästerskapet Calder Cup. Säsongen 2021/22 var också Hroneks bästa poängmässigt i NHL. Han lär enligt oddsen göra ett par poäng även i detta mästerskap. 

Radim Simek 

Född: 1992-09-20

Position: Back

Hockeyklubb: San Jose Sharks

Visst startade Radim Simek sin juniorkarriär i Benátky nad Jizerou men det var i Liberec som den nu stabile NHL-backen fick sin skolning och växte ut till den otroligt skickliga back han är idag. 29-åringen gick odraftad men plockades upp av San Joses organisation under 2017 då spel med farmarklubben Barracuda blev ett första steg in i den nordamerikanska världen. Ett bra år tillsammans med bland annat svenskarna Julius Bergman och Marcus Sörensen innebar att äventyret till kommande säsong (2018/19) skulle gå vidare med spel i San Jose Sharks och där har, med endast en kort sejour hos “Barracudan” igen, Radim spelat de senaste fyra åren med helt okej framgång. Innan VM gick Simek en kamp mot klockan då en tröttsam överkroppsskada satte stopp för spel. Nu ska backen vara redo för spel och kommer bli en viktig kugge i detta Tjeckien.        

David Krejcí 

Född: 1986-04-28

Position: Center

Hockeyklubb: HC Olomouc

Endast 36 år ung gör rutinerade stjärnan David Krejci sitt sjunde stora mästerskap för sitt land. Tidigare har den kloke tvåvägs-centern lirat inte mindre än tre OS-tävlingar och lika många VM. Därtill har David också passerat otroliga 1000 matcher i NHL med magnifika 854 (!) poäng i Boston Bruins tröja. En legendarisk spelare hos de svartklädda Björnarna och de sista åtta åren, innan flytten tog honom hem till Tjeckien igen, var han given med ett “A” på bröstet. Som tonåring startade David Krejci sin karriär i klubben HC Olomouc. Drygt 20 år senare är han nu tillbaka på “hemmaplan” och stängde sin första säsong i seniorlaget med att pressa in 51 pinnar på 56 matcher. Med andra ord är åldern bara en siffra och vi kan räkna med massor av fler poäng från Davids klubba i klubb- likväl som landslag framöver. 

Jakub Vrána 

Född: 1996-02-28

Position: Forward

Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Efter sex säsonger i Washington Capitals valde ledningen till slut att trejda iväg tjecken Jakub Vrána, som förvisso varit en stabil truppspelare men inte vuxit ut till den superstjärna klubben hoppades på när han gick som #13 i NHL Entry Draft 2014. Istället har 26-årige Jakub Vrána numera en tilltänkt bärande roll i Detroit Red Wings. Jakub spelade dock bara 26 matcher för Red Wings den här säsongen men lyckades ändå producera fina 19 poäng på i snitt 14:56 minuter per match. Vrána fick sin hockeyutbildning i svensk hockey och Linköping, dit han kom redan som 15-åring. Den tjeckiske poängmaskinen spelade, under tiden i LHC,  för nationens landslag hela vägen från 16 års ålder och stannade fyra säsonger i klubben. Därefter gick kappsäcken över till Alexander Ovechkins klubb, samt det klassiska AHL-laget Hershey Bears. Jakub har alltid gjort mycket poäng och det är låga odds på att 26-åringen hittas högst upp i den interna poängligan då världsmästerskapet i Finland är över.

Tomás Hertl 

Född: 1993-11-12

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: San Jose Sharks

Tomás Hertl har varit San Jose trogen sedan steget över till Nordamerika togs 2013/14. Powerforwarden från Prag har varit en av “Hajarnas” bästa och mest betydande spelare de senaste åren och kritade tidigare i vår på ett enormt åtta års-kontrakt med klubben från Kalifornien. Vägen till NHL har gått via spel i Slavia Prags ungdomslag vidare till representationslaget och hela spannet av tjeckiska ungdomslandslag. Säsongen 2012/13 gjorde Hertl sitt första senior-VM och har därefter varit med på totalt tre världsmästerskap i hockey. Det här blir dock första gången som Tomás representerar Tjeckien sedan 2015 och med tanke på hur otroligt bra den 190 centimeter långe och 97 kilo tunga frontmannen varit i San Jose-dressen finns all anledning att tro på en succéartad tävling. En potentiell poängligavinnare helt klart.

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM