Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Tyskland

Coach: Toni Söderholm

Antal VM: 57 st

VM-guld: Inget, som bäst silver

Smeknamn: Träger der Adler (Örnbärarna)

Det tyska landslaget i ishockey är inne i en riktigt bra period. Landet är nia på världsrankningen och har dessutom en hel hög intressanta spelare på andra sidan Atlanten. I NHL fortsätter den tyske världsstjärnan Leon Draisaitl imponera och bakom honom talar mycket för att Moritz Seider och Tim Stützle också kan bli större stjärnor än spelare som Uwe Krupp, Marco Sturm och Jochen Hecht som spelade i NHL runt år 2000. Tyskland har även fått fram två målvakter av god NHL-klass i Philipp Grubauer och Thomas Greiss. Fyra av de fem senaste VM-turneringarna har det tyska hockeylandslaget tagit sig till minst kvartsfinal. VM i Lettland häromsistens blev en framgångssaga med knapp semiförlust mot Kanada och en bronsmatch mot USA som belöning. Kanske kan Tyskland trotsa oddsen och stå för en ny skräll i Hockey-VM 2022 i Finland.

Spelar i Grupp A med Danmark, Frankrike, Italien, Kanada, Kazakstan, Schweiz och Slovakien

Stjärnor – Tyskland

Philipp Grubauer 

Född: 1991-11-25

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Seattle Kraken

30-åringen från Rosenheim i södra Tyskland är en av nationens genom tidernas bästa målvakter och har ett cv som fullkomligt osar framgång. Den tyske keepern var redan tidigt något utöver det vanliga mellan stolparna och fångades upp av Ontario-klubben Belleville Bulls som junior. I OHL (nordamerikansk juniorliga) fortsatte Grubauer växa och 2010 valde Washington Capitals Philipp i runda 4 av draften. Tillsammans med Niklas Bäckström, Alexander Ovechkin tillbringade Grubauer åren 2012 till 2018 hos Caps innan NHL-äventyret fortsatte i Colorado. I Denver var tysken riktigt vass och hade fram till årets säsong 142 matcher med Avalanche och därtill en räddningsprocent som landade in runt finfina 92. Under säsongen 2020/21 var Philipp en av favoriterna att vinna Vezina Trophy som en av NHL:s bästa målvakter men föll på målsnöret i en tät kamp mot Marc-Andre Fleury. Grubauer har av olika skäl haft sparsamt med speltid i den tyska landslagströjan och kommer i Tammerfors/Helsingfors göra sitt blott fjärde VM. Den numera Seattle Kraken-ägda burväktaren är på förhand VM:s kanske allra bästa målvakt och kommer få dra ett tungt lass i tyskarnas kamp för vidare framgångar.    

Moritz Seider 

Född: 2001-04-06

Position: Back

Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Den svenska hockeypubliken har fått möjligheten att njuta av den tyske supertalangen Moritz Seider som i sensationslaget Rögle bildade backpar med den rutinerade kanadensaren Eric Gelinas säsongen 2020/21. Den 192 centimeter långe och 94 kilo tunge tysken blandar teknik och fysik på ett vackert sätt på isen. 21-åringen har också redan nu vunnit en ligatitel, i hemlandet Tyskland, och tagit sig till SM-final i SHL. Att supertalangen skulle lyckas i Detroit Red Wings var knappast någon högoddsare. Men faktum är att även Seider själv måste varit en aning förvånad över sin rookie-säsong i den klassiska klubben. Med 50 poäng på 82 matcher vann ynglingen Red Wings interna poängliga på backsidan och Seider har hyllats till skyarna av en enig presskår. Moritz Seider har uppenbarligen också stora ledaregenskaper, då han varit kapten eller assisterande kapten i alla tyska landslag på ungdoms- och juniornivå. Seider är en av Hockey-VM:s största attraktioner.

Korbinian Holzer 

Född: 1988-02-16

Position: Back

Hockeyklubb: Adler Mannheim

Den 34-årige backen Korbinian Holzer spelade den senaste säsongen åter hockey på hemmaplan efter en lång och framgångsrik karriär på vift. Efter att ha varit tio år i NHL och AHL tog Holzer sitt pick och pack för att ta sig tillbaka till Europa. KHL-spel med Yekaterinburg blev det bara en säsong innan Adler Mannheim lockade med ett tvåårskontrakt. Holzer draftades av klassiska Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft redan 2006 men gjorde en säsong i den tyska andraligan och tre i DEL innan han åkte över till Kanada. Då hade Holzer redan hunnit med att spela både Hockey-VM och OS för Tyskland, samt gjort två JVM-turneringar. Under åren i Nordamerika blev det totalt 211 matcher i NHL för Toronto Maple Leafs, Anaheim Ducks och Nashville Predators, samt över 300 matcher i AHL för Holzer. Den 190 centimeter långe och nästan 100 kilo tunge backen gjorde en del poäng i som ung men har i första hand varit en defensiv back under sin hockeykarriär.

Tim Stützle 

Född: 2002-01-15

Position: Center/forward

Hockeyklubb: Ottawa Senators

Superstjärnan Leon Draisaitl är loket som leder tåget av tyska anfallare i ishockey, och Tim Stuetzle är den kanske största talangen därbakom. Han draftades, likt Draisaitl, som #3 i NHL Entry Draft. I och med att NHL inte drog igång sin säsong (2020/21) förrän i januari hann Stützle göra sitt andra raka JVM. I det första gjorde han fem poäng på fem matcher, och i det senaste dubblade han det till tio poäng på fem matcher samtidigt som han var kapten för det tyska landslaget. Trots att den tyske talangen precis fyllt 20 har han redan spelat två säsonger i NHL och en i DEL, med klassiska Adler Mannheim som haft tyska legendarer som Jochen Hecht, Dennis Seidenberg och Ronny Arendt i klubben. I Ottawa dubblade Stüzle sina 29 poäng från rookie-säsongen till magnifika 58 i år. Om karriären går som förväntat lär dock inte den tyska hockeypubliken se Tim Stützle mer än i landslagströjan under många år framöver. Ett bet på Stützle som Hockey-VM:s poängkung kan vara ett kul spel att testa till trevligt odds. 

Dominik Kahun 

Född: 1995-07-02

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: SC Bern

Efter tre säsonger i NHL med spel i bland annat Chicago Blackhawks och Edmonton Oilers valde den tjeckiskfödde Dominik Kahun att vända mot Europa inför säsongen 2021/22. Bern i Schweiz blev ny hemmaplan för den tekniskt skillade centern där han också utmärkte sig rejält poängmässigt. Med 1,05 pinnar per match i snitt blev han SC Berns överlägset bästa poängplockare. VM-äventyret i Finland blir 26-åringens sjätte. Därutöver har också spel i diverse juniorlandslaget samt dubbla OS ramlat in på cv:t. Med sin rutin (trots sin unga ålder) och sina magnifika uppsidor offensivt blir Kahun en spelare som kommer få dra ett stort lass och förväntas därmed också producera en hel del poäng i detta mästerskap i hockey. 

Matthias Plachta 

Född: 1991-05-16

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: Adler Mannheim

Mannheims fältherre Matthias Plachta kommer till hösten dra igång sin 13:e säsong med Örnarna från Mannheim. 30-åringen har därmed varit klubben trogen, förutom ett kort äventyr i Nordamerika då den stabile poänggöraren testade på lyckan i AHL. Väl på andra sidan Atlanten samlade Plachta på sig totalt 76 matcher i farmarligan men fick aldrig chansen att testa sina skills i NHL. Den 184 centimeter långe frontmannen har en riktigt bra blick för spelet och har på sistone blivit en sylvass passningsläggare vilket inte minst 74 assist på 134 DEL-matcher de senaste säsongerna visar. Sedan 2011 har Matthias Plachta varit en självklar del i tyskarnas landslagsplaner. Förutom VM-tävlingar har också dubbla OS hunnits med.    

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM