Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

USA

Coach: David Quinn

Antal VM: 72 st

VM-guld: 2 st

Smeknamn: Team USA

USA är kanske de största underpresterarna i landslagssammanhang i ishockey, i kontrast till många andra sporter där amerikaner sägs vara bäst när det gäller. Mycket i amerikansk hockeyhistoria vilar på Miracle on Ice, där ett gäng collegegrabbar slog mäktiga Sovjet och vann OS-guld 1980. Men undantaget den turneringen, och skrällen i OS 1960, har USA haft svårt att få till det på seniornivå i ishockey. Deras juniorlag har de senaste åren vunnit medaljer och guld på löpande band, och trots att USA periodvis ställer starka VM-lag på isen, så har jänkarna bara vunnit sju bronsmedaljer i VM sedan 1960. Å andra sidan har fyra av de medaljerna kommit under 2010-talet. USA har haft stora profiler genom åren – från Miracle on Ice-killar som Neal Broten, Dave Christian och Mark Johnson, till Brett Hull, Brian Leetch och John LeClair som vann World Cup 1996 till nuvarande superstjärnor som Patrick Kane, Phil Kessel och Auston Matthews. 

Spelar i Grupp B  med Finland, Lettland, Norge, Tjeckien, Sverige, Storbritannien och Österrike.

Stjärnor – USA

Alex Nedeljkovic 

Född: 1996-01-07

Position: Målvakt

Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Efter ett strålande fjolår tillsammans med Carolina Hurricanes tradades keepern, något oväntat, till Detroit Red Wings på en tvåårig deal och blev därmed lagkompis med bland annat Lucas Raymond, Gustav Lindström och Magnus Hellberg. Nedeljkovic har med sitt stabila spel och lugn mellan stolparna tidigare varit en av de nominerade till den prestigefyllda Calder Trophy (Rookie of the year) och dessutom uttagen i NHL All-Rookie Team. Efter en godkänd säsong i bilstaden går nu äventyret vidare med landslagsspel i Europa. Ett mästerskap som faktiskt blir Nedeljkovic första seniortävling med USA. Den vänster-plockande keepern har dock alla förutsättningar i världen för att lyckas i ett landslag som har goda möjligheter att skrälla. 

Seth Jones 

Född: 1994-10-03

Position: Back

Hockeyklubb: Chicago Blackhawks

Bakom duon Patrick Kane och Alex DeBrincat i Chicagos interna poängliga hittades under 2021/22 Seth Jones på en mäktig tredje plats. Jones var överlägset bäst bland klubbens backar poängmässigt och är en superstjärna som nu ska krydda VM-tävlingarna på finsk mark. Den stora, tunga backen gör sig bra i alla typer av spelformer och kommer garanterat användas flitigt av coach David Quinn i både spelet med fler gubbar på isen likväl som med färre. Seth Jones har tidigare deltagit i två VM-turneringar och noterades under tävlingen 2014 ett snitt på magiska 1,38 poäng per match vilket endast ryske Viktor Tikhonov och slovaken Michel Miklik kunde matcha. Att Seth Jones lyckas vinna den interna poängligan kan vara värt att betta en slant på. Seths yngre broder Caleb hittas också i truppen. 

Caleb Jones 

Född: 1997-06-06

Position: Back

Hockeyklubb: Chicago Blackhawks

Lite i skuggan av storebrorsan Seth har Caleb gått sin egen hockeyväg. 2021/22 är ändå säsongen då de båda backarnas tid skulle stråla samman. Förutom att spel med Team USA så lirar också bröderna tillsammans i NHL med Chicago sedan en tid tillbaka. Tvåvägs-backen är ruskigt smart och är kanske något mer defensivt inriktad jämfört med Seth. Något som tydligt också kunnat speglas i en klart mycket mer återhållsam plus/minus-liga. Senast gången som Caleb fick dra på sig landslagsdräkten var 2016/17 då junior-VM-spel hägrade. Några seniorlandskamper har däremot inte Arlington-sonen. En spännande ishockeyback som mycket väl kan få ytterligare ett lyft under detta Hockey-VM. .    

Alex Galchenyuk 

Född: 1994-02-12

Position: Center/Forward

Hockeyklubb: Arizona Coyotes

USA har ett par riktigt rutinerade NHL-spelare med sig till världsmästerskapen. En av dessa mer namnkunniga offensiva spelarna i Team USA är Arizonas Alex Galchenyuk. Med över 650 NHL-matcher i bagaget och ett poängsnitt i världens bästa hockeyliga på över 0,5 per match finns såklart kapaciteten att i sitt blott andra VM i hockey kunna bidra med drösvis av poäng och stabilt offensivt spel i stort. Galchenyuk är en ganska stor center som är väldigt svår att ta pucken ifrån. Styrkan och kraften i hans skridskoåkning är ett signum och det är en ishockeyspelare som knappast drar sig för att smälla på i närkamperna om det så krävs. En i mångt och mycket perfekt bricka i laget sett ur coachens ögon.  

Kieffer Bellows 

Född: 1998-06-10

Position: Forward

Hockeyklubb: NY Islanders

2016 valdes Kieffer Bellows av New York Islanders i första rundan av draften. Samma år som Auston Matthews och Patrik Laine gick som etta respektive tvåa. Med andra ord fanns det gigantiska förväntningar på den nu 23-årige anfallaren, som med facit i hand kanske inte riktigt levt upp till hypen. Bellows reser dock över till VM-turneringen med gott självförtroende efter att ha avslutat grundserien i NHL med en framskjuten roll i laget.i Sex av de nio sista matcherna med Islanders slutade med poäng från Bellows klubba. Med sin fina skridskoåkning och svårfångade avstämda skott kan vi enligt oddsen räkna med åtminstone en handfull poäng från Kieffer i detta Hockey-VM. 

Adam Gaudette 

Född: 1996-10-03

Position: Center

Hockeyklubb: Ottawa Senators

Efter att ha plockats av Vancouver i draften 2015 och därefter gjort ett par riktigt fina säsonger i NCAA med Northeastern University Huskies så plockade Canucks in den 185 centimeter långe och 77 kilo lätta offensiva amerikanen under 2017/18. Därefter har Adam Gaudette varit ett mer eller mindre stående inslag inom National Hockey League med matcher även i Chicago Blackhawks men också, nu på slutet, Ottawa Senators. När USA drar igång mästerskapet fredagen den 13:e mot Lettland så är det också Adam Gaudettes första match någonsin i den amerikanska landslagsdräkten.   

Spela på Ishockey-VM

Spelschema ishockey-VM