Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Omsättning just nu
3 477 421 kr
Startar idag 13:50
Välj lopp
Startlistor och resultat
     
                                                                               

Stor konst av Bazire!

Varje måndag och fredag under Vintermeetinget skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2023-01-30: Jean-Michel Bazire vann Prix d’Amérique med HOOKER BERRY. Det vi fick se, var stor konst av en sulkyartist. Bazire som succesivt byggde upp sin häst inför loppet, som personligen tog över finslipningen i träningen. Och som till sist levererade en fulländad styrning. Han bjöd på den tidiga segergesten och satte sedan benen i luften, denne Bazire som är århundradets kombination av tränare och kusk i Frankrike! Svenske DON FANUCCI ZET kom mycket väl förberedd och gjorde ett topplopp i ledningen. Han blir farlig i Prix de France om två veckor.

En ovanlig segergest

HOOKER BERRY vann Prix d’Amérique i söndags. För alltid har han nu en plats i travhistorien.
Men låt mig börja om, HOOKER BERRY inte bara vann Prix d’Amérique, han flög fram över det största lopp vi har. Kusken Jean-Michel Bazire höjde armen i segergest redan 200 m från mål.

En sådan tidig segergest i Prix d’Amérique har knappt inträffat. Bara en kusk har gjort det tidigare, jag menar visa ett sådant tidigt tecken på total dominans. Det var Pierre Désiré Allaire (pappa till Philippe) som gjorde det 1978 i sulkyn bakom Granpré. Han var också det århundradets tränare, medan Jean-Michel Bazire är den mest kompletta kombinationen av tränare/kusk detta århundrade. Ja, Jean-Michel Bazire är kungen av franskt trav. Han bevisade det på nytt.

En unik känsla för taktik

Vi väntade oss antingen IDAO DE TILLARD eller HORSY DREAM som vinnare av P d’A. Det blev HOOKEER BERRY som tog hem den 103:e upplagan av loppet.
Unge IDAO DE TILLARD galopperade i den första kurvan, när kusken inte kunde undvika kontakt med en konkurrent, medan HORSY DREAM kördes för offensivt av Eric Raffin, som tappade nerverna i nedförsbacken efter 500 m.

Under tiden hittade Jean-Michel Bazire sin plats i fältet med HOOKER BERRY och började bygga upp en löpning som bara en mästare kan. Bazire, som har känsla för taktik på Vincennes som ingen annan har (ingen annanstans heller, för den delen), tog det bästa beslutet: att ta rygg på HUSSARD DU LANDRET. Denne skulle som i en dröm dra fram HOOKER BERRY till utgången av den sista kurvan.

När Bazire i det läget drog i högertömmen för att sätta in attacken, gjorde han processen kort och tog död på spänningen direkt. På bara 50 m hade lille HOOKER BERRY ”svalt” sina konkurrenter.
Bazire i sin tur såg ut över publiken och höjde sin arm, tecknet för seger, redan 200 m från mållinjen. Det var början på Bazires show där han i riktning mot publiken sedan utförde en kunglig artighet ”à la francaise”, innan han lyfte båda benen och passerade mållinjen. Allt medan avståndet till de andra bara ökade.

Stor konst av Bazire!

Det här var mer än en seger. Det var en uppvisning av ett franskt geni.
Bazire såg till att gå under radarn med HOOKER BERRY i det sista B-loppet inför Prix d’Amérique. Det här skrev jag om i omgångar i mina krönikor här. Bazire såg också till att personligen vara med i finslipningen av den lille krabaten och såg till att han var i perfekt skick på dagen D. Bazire som till sist levererade en styrning där han rörde sig som fisken i vattnet. Stor konst!

Raffin var inte kall nog

Och de andra i Prix d’Amérique? Ja, precis som laxen simmade de mot strömmen.
HORSY DREAM (8:a) kördes för offensivt av Eric Raffin som inte var kall nog, vilket ofta är fallet med honom när det kommer till stora G1-löpningar.
Benoit Robin (7:a) gjorde med HUSSARD DU LANDRET hela resan utvändigt om de andra som första häst i tredjespår.
Clément Duvaldestin var inte tillräckligt uppmärksam bakom IDAO DE TILLARD (diskad), som redan tidigare markerat känslighet i den första (och sista) kurvan.

Å andra sidan visade Franck Nivard att han alltid är att räkna med i dom stora loppen. Att AMPIA MEDE SM slutade tvåa får till en del sägas vara hans verk, även om han efter loppet uttryckte ånger över hur styrningen blev.
David Thomain, en annan toppkusk, gjorde sitt jobb bakom ITALIANO VERO (3:a) där han undvek alla fällor under resans gång i ett lopp med 16 hästar.

Don Fanucci Zet farlig om två veckor

Jag hade inga utsikter om att svenske DON FANUCCI ZET skulle kunna sluta Topp 5. Men som sexa i mål imponerade han på mig. Initialt tyckte jag att det bara var för mycket av Daniel Redén att ta ut honom här, men Redén visade upp en vältränad häst i skick för Prix d’Amérique.
Hade Eric Raffin bakom Horsy Dream inte tryckt på i nedförsbacken, hade DON FANUCCI ZET minst slutat Topp 5, men troligen också Topp 3.

Om två veckor väntar Prix de France (G1) och DON FANUCCI ZET kan ha mycket att hämta där. Prix de France blir också ett tillfälle till revansch för IDAO DE TILLARD och HORSY DREAM, de två favoriterna som föll i söndagens Prix d’Amérique.
Men jag tror också att en häst som HOHNECK (5:a i P d’A) blir att räkna med där, då han är tillbaka på en kortare distans. Jag ser verkligen fram emot den 12:e februari då Prix de France körs.

Jag önskar er en bra vecka och på återseende på fredag.

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

Dags för Prix d’Amérique!

Varje måndag och fredag under Vintermeetinget skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2023-01-27: På söndag smäller det. Då körs Prix d’Amérique på Vincennes. Jag tippar på att det blir en fransk uppgörelse, mellan främst IDAO DE TILLARD, HORSY DREAM och HOOKER BERRY. I dag går jag igenom vad vi har att vänta oss. Och vad ni svenskar har att vänta er med era deltagare.


Vi får ett maktskifte

Jag har nu under ett års tid skrivit i mina krönikor, att de yngre hästarna (årgångar som börjar på bokstaven I och H) är bättre än de ”äldre”, som Etonnant (Elitloppet 2022) eller Davidson du Pont (P d’A 2022).
Det här styrkeförhållandet har låtit dröja på sig, till det andra halvåret 2022. Vilket beror på att tävlingsprogrammet för fyra- och femåringar, hållit dem borta från att möta de äldre.

Inför söndagen tvivlar jag inte på att de unga, representerade av IDAO DE TILLARD och HORSY DREAM i synnerhet, ser till att vi får ett maktskifte i Prix d’Amérique.

Det här är en observation, inte en dom. H-hästarna har tagit över i år, när vi ser till de största loppen där tävlat mot äldre hästar. Tre av de fyra kvalloppen till Prix d’Amérique, de fyra B-loppen, vanns av H-hästar, som HIP HOP HAUFOR, HOOKER BERRY och HORSY DREAM.
En sådan som HOHNECK, som slutade femma i fjolårets Prix d’Amérique, var föregångaren till de här andra H-framgångar vi nu ser. Framgångar som kommer sent eftersom de haft stora pengar att tjäna i sina egna åldersklasser, utan att möta de äldre.

Kan växla tempo tre gånger

När nu vintern kom, gav sig H-hästarna i kast med de äldre (bara HOHNECK tog för sig med stor framgång i somras). Allt medan I-hästarna kunde avvakta.

H slog F (Flamme du Goutier), E (Etonnant, som nu sent ströks i P d’A på grund av sjukdom), D (Délia du Pommereux, Décoloration) och dom bästa G (Gelati Cut, Gu d’Héripré, Gangster du Wallon, Galius) har en efter en förvunnit från storloppscirkusen. Under tiden har ett särskilt I dykt upp under vintern: IDAO DE TILLARD.

IDAO DE TILLARD, med kapacitet att växla tempo tre gånger under ett lopp, imponerade i omgångar under 2022 och till och med slog H-hästarna (Happy Valley, Héraut d’Armes, Hohneck) i Prix Marcel Laurent i början av vintern.
En månad före den framgången, hade IDAO DE TILLARD (då fyra år) slagit de äldre i Bordeaux, där Elie de Beaufort fick bita i gräset, en häst som anses vara Frankrikes bästa valack.

Ja, under det senare halvåret i fjol, stod det klart att I- och H-hästarna tagit över från de äldre. På söndag kommer fem- och sexåringarna att ta lejonparten av priskakan i Prix d’Amérique

Idao, starkare än någonsin

På söndag körs Prix d’Amérique 2023. Vi har två klara favoriter i IDAO DE TILLARD och HORSY DREAM.
Jag har redan beskrivit IDAO DE TILLARD, men inte sagt att han ser starkare ut än någonsin. Inte heller har jag skrivit om att hans enda nederlag under vinter-meetinget, då han var trea, kom efter en avsiktlig taktisk manöver, där det inte hade tjänat hästen väl att gå för tufft.
Ibland, vet ni, måste man lära känna förlusten för att bättre veta hur man ska vinna.
Jag tror att hästens unga kusk Clément Duvaldestin har tagit till sig det här (vilket inte alltid varit fallet i tidigare lopp).

Hela vintern har jag haft på känn att IDAO DE TILLARD kan vinna Prix d’Amérique, men jag har förstås inte varit opåverkad av utvecklingen för HORSY DREAM.
Den här sexåringen, som tränas av Pierre Belloche, har fått till bra resultat sedan förra våren. När Belloche blev medveten om hästens enorma potential, såg han till att ha Eric Raffin i sulkyn under den här vintern. Ett succépar vi lärt känna.

Horsy Dream är en utmanare

Tittar jag närmare på HORSY DREAM, ser jag inget som stör. Precis som IDAO DE TILLARD är han den perfekta hästen. En snabbstartare som kan växla tempo åtminstone två gånger under ett lopp. Trivs både i ledningen och med ett lopp på väntan och kommer till söndagens Prix d’Amérique med formen helt på topp.
Jag trodde han skulle tappa form efter att ha tävlat ofta under den andra halvan av 2022, men den tron försvann efter hans resultat i vinter.

Helt klart är HORSY DREAM utmanare 1 till IDAO DE TILLARD.
Men Prix d’Amérique blir inte enbart en match mellan dessa två.

För dom här två favoriterna gäller det att inte gå i några fällor, att ta de rätta initiativen under loppets gång. Det finns nämligen en tredje häst som kan överraska dem.

Han kröp under radarn

I motsats till de flesta var jag inte besviken på HOOKER BERRY i Prix de Belgique. Jag såg en Jean-Michel Bazire som från sulkyn ägnade sig åt att iaktta sina konkurrenter och kom därmed i mål med en ”förklädd” HOOKER BERRY. Han kröp under radarn, som det kan heta, och att tro att han var klart sämre än de andra, är ett misstag.
Därutöver, hans senaste jobb på Grosbois visade en ”klarvaken” individ. Dessutom med Bazire själv i sulkyn, vilket inte hänt under vintern.

Jag tvekar inte på att vi kommer att få se en mycket bra HOOKER BERRY på söndag. Ja, chansen finns att han kommer att vara bättre än någonsin.
För att ta analysen till sitt slut: IDAO DE TILLARD är superfavoriten, där HOOKER BERYY och HORSY DREAM är de som kan äventyra hans framgång.
Som ni alla vet vi det här laget, lutar jag åt att IDAO DE TILLARD vinner.

Hur går det för Sverige?

I en krönika för en svensk publik måste jag skriva om era deltagare och hur jag ser på dem. Kort sagt, har de ingen chans. Även om MONI VIKING inte var dålig i Prix de Belgique, anser jag inte att han är bra nog för den yppersta franska eliten.

Efter Propulsion-affären har Daniel Redéns sjunkit i popularitet i Frankrike. Nu förstår jag inte alls vad han är ute efter i år. Utan att jag underskattar hans hästar DON FANUCCI ZET och HONEY MEARAS, ser jag ingen av dem sluta Topp 3, eller ens Topp 5.
När det gäller DON FANUCCI ZET kan jag inte dra mig till minnes att någon gjort comeback i Prix d’Amérique och vunnit. När det gäller HONEY MEARAS så var hon tidigt slagen i Prix Ténor de Baune på julafton.

Daniel Redén har uttalat sig för svensk press att årets Prix d’Amérique ”är mindre när hästar som Bold Eagle och Face Time Bourbon inte är med”.
Han måste sakna TV och internet för att inte känna till IDAO DE TILLARD.
Förra året däremot, hade vi ett lättare Prix d’Amérique. I år är nivån verkligen högre.

Utan chauvinism tror jag att fransmännen gör upp om segern i år. Den bästa europeiska chansen står AMPIA MEDE SM för, då Gocciadoros VERNISSAGE GRIF och VIVID WISE AS inte ser ut att vara i toppform. COKSTILE har aldrig hävdat sig över lång distans.

Prix d’Amérique blir förstås High Five på söndag. Min analys till High Five kan du läsa på sedvanlig plats här på sajten, så fort lördagens High Five är klar.

Och på måndag ska det bli spännande att lägga ut texten kring vad som hände i P d’A 2023.
Ha nu en riktigt fin helg.

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 27/1 2023

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

 

Kommande starter: Äntligen Prix d’Amérique!!

Då har det blivit dags för årets största travhelg i Frankrike med Prix d’Amérique på Vincennes som höjdpunkt. Vi har många svensktränade hästar i startlistorna, här nedan hittar du lopp och starttider. 

Lördag – Vincennes
Stall Goop inleder helgen med Icarus Bourbon som ska ut i Prix Offshore Dream (13:23) och uppsatt kusk är Yoann Lebourgeois. Se loppet här.

I Prix du Luxembourg (15:15) hittar vi tre svensktränade hästar bakom startbilen. Från fina startspår 5 har vi Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme som ska köras av Franck Nivard. Marcus Lindgrens Dear Friend startar från spår 13 tillsammans med Örjan Kihlström och Conrad Lugauer kör själv sin Ferrari Sisu från spår 16 i det andra ledet bakom bilen. Se loppet här.

Tomas Malmqvists Kalicia Josselyn jagar fjärde segern i sjätte starten när hon ska ut i Grupp 2-löpningen Prix Roquepine (15:50). Den här gången sitter Eric Raffin upp i sulkyn, se startlistan här.

Samme tränare har anmält Crack Atout till Prix de Vittel (16:25) och Gabriele Gelormini tar plats i sulkyn. Se loppet här.

Tomas Malmqvists Kamehameha ska försöka ta revansch på Koctel du Dain i Grupp 2-löpningen Prix Paul Viel (17:00) och Eric Raffin sköter tömmarna som på slutet. Se loppet här.

Lördag – Argentan
Tomas Malmqvist sänder Jakarta för att starta i Prix de Picardie (13:40) och Leo Abrivard har fått förtroendet som kusk. Se startlistan här.

Lördag – Saint Galmier
Fredrik Wallin gör resan till Saint-Galmier för att starta två av stallets hästar i samma löpning, Prix des Cerisiers (18:45). Det handlar om Criterion som han ska köra själv och Orlando som får David Bekaert i vagnen. Se loppet här

Söndag – Vincennes
Hela elva lopp ska genomföras denna söndag på huvudstadsbanan och Marie Norberg är först ut när hon ska köra sin egentränade Justess Viking i Prix de Meadowlands (12:00). Se startlistan här

Stall Goop har anmält Jack l’Eventreur till Prix WTW Hipcover Assurances Hippiques (14:30) och han får ingen mindre än Örjan Kihlström i sulkyn. Se startlistan här.

Tomas Malmqvist har med Jazzy Perrine (Eric Raffin) och Jarmo Niskanen ska starta Joyful Diva (Franck Nivard) i Prix Ourasi (15:05). Se motståndet här.

Mer Niskanen och Malmqvist i den efterföljande montélöpningen Prix Camille Blaisot (15:40). Marine Beudard sitter upp på Niskanens India Song medan Adrien Lamy ska rida Intuition. Se startfältet här.

Klockan 16:25 går Prix d’Amérique av stapeln och vi har tre svensktränade hästar med på startlinjen. Daniel Redén har två av dessa, Honey Mearas som ska köras av Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet som ska testas med Yoann Lebourgeois i sulkyn. Sen har även Moni Viking nyligen växlat över till Stall Goop och Björn Goop kommer även att sköta tömmarna i storloppet. Här kan ni se aktuella odds till Prix d’Amérique.

Fredrik Wallin har anmält Iceland Falls till Prix Helen Johansson (17:10) och hon ska där köras av Björn Goop. Se startlistan här.

Tre svensktränade hästar finns med i startlistan till Grupp 1-löpningen Prix Bold Eagle (17:43) varav Tomas Malmqvist har två, Invictus Madiba som får Adrien Lamy i vagnen och Isla Jet med Eric Raffin som kusk. Team Westholm har med Imhatra Am i samma lopp och hon ska köras av Björn Goop. Se hela startfältet här.

Även i Grupp 3-löpningen Prix Jean Rene Gougeon (18:16) är det tre svenskhästar med bakom startbilens vingar. Stall Goops Belker startar från spår 9 med Yoann Lebourgeois, Jarmo Niskanens Cyrano de B. lottades till spår 10 tillsammans med Franck Ouvrie och Tomas Malmqvists Eric The Eel har spår 16 med Adrien Lamy. Se startlistan här.

/Peter Langemar