Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
Bli kund och få 100 kr i bonus. Läs mer
   
   
   
   
   
   
   
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar imorgon 15:15
Välj lopp
Startlistor och resultat
     
                                                                               

SVENSKKOLLEN 26/5 2023

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Ny montéseger för Self Explosive

Foto: Equidia

Foto: ScoopDyga

Onsdag – Le Croise-Laroche
Christoffer Erikssons Self Explosive fortsätter att prestera riktigt bra i monté. Den här gången slutade det med seger i Prix des PMU de la Metropole Lilloise tillsammans med Alexandre Abrivard i sadeln. Stjärnjockeyn gav Erikssons häst en flygande start längst ut i banan från sitt tillägg och hittade till ledningen redan efter ett par hundra meter. Väl i spets fick Abrivard bestämma efter behag och in på upploppet gick ekipaget undan till en säker seger. Segerchecken skrevs till 15 750 euro och tidtagaruret stannade på 1.14,3/2850v. Se loppvideon här

Kommande starter: Idao de Tillard i comeback

Fredag – Vincennes
Vi bjuds på fina tävlingar denna fredag på huvudstadsbanan. I kvällens High Five-löpning Prix Jean Riaud (20:15) får vi se en comebackande Idao de Tillard ta sig an formstarke Hokkaido Jiel. Läs min tipsgenomgång och se loppet här

Vad gäller de svensktränade hästarna hittar vi Team Westholms Beat Generation anmäld till Prix Constellation (20:45). Eric Raffin sitter återigen upp i sulkyn och här kan ni se loppet

I det efterföljande loppet, Prix Mutus (21:12) selar stall Goop ut två hästar till start. Det är Gaylord Am som denna gång ska köras av Yoann Lebourgeois och Cruise som får P.P. Ploquin i vagnen. Se loppet här

Lördag – Enghien
Tomas Malmqvist har två hästar till start i High Five-löpningen Prix du Rhone (15:15). Bubble Effe ska framföras av Franck Nivard medan Eric Raffin tar hand om tömmarna till Isla Jet. Se startlistan här

Söndag – Le Neubourg
Team Westholm besöker den 804 meter långa gräsbanan för att starta i Prix de la Communaute de Communes (17:00) med Holster. Florian Desmigneux är anlitad som kusk och här kan du se motståndet

/Peter Langemar

Jag spelar franskt på Solvalla!

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2023-05-19: Om Gabriele Gelormini lyckas moderera Hohneck både i försöket och finalen, så kan han ta hem Elitloppet i år. Tillsammans med Go On Boy är han våra vassaste chanser i försöken. På det hela taget har jag svårt att se Etonnant vinna Elitloppet igen. Med det sagt har jag knåpat ihop en Challenge-kupong med elitloppshästarna, se längst ner i krönikan. Finalsegern kan också bli fransk i Sweden Cup på lördagen. Jag skriver också vad vi kan göra i Harper Hanovers lopp och vad jag väntar mig av andra franska ekipage under helgen. Krönikan är kryddad med vinnarspel och Topp 2-spel.

Här kan vi slå Bepi Bi

Förra året hade de franska hästarna fantastiska framgångar under Elitloppshelgen. Vi vann i nästan varje lopp där vi ställde upp.
I år tror jag att det kommer att gå mycket bra igen för den franska delegationen. Visst blir det svårt att upprepa alla framgångar från i fjol, men jag tror att den franska nationalsången – Marseillaisen – kan komma att spelas många gånger under den helg vi har framför oss.

För oss börjar det i Sweden Cup på lördagen. Jag tror att de tre franska hästarna har en verklig chans att ta sig till final och att det finns en möjlighet att vi tar hem finalsegern.
3 INVICTUS MADIBA (lopp 1) är tillbaka på Solvalla (där han ifjol fick stryk av Callmethebreeze i Tommy Hannés lopp) efter att senast varit mycket bra som tvåa på Åby. Det här är en komplett och effektiv häst som gör bra ifrån sig på platta banor. Därför tror jag att han kan slå 1 BEPI BI här i det första försöket och sedan kunna hävda sig i finalen.

5 ECLAT DE GLOIRE (lopp 2) är en typisk sprinter och en bra outsider. Hans senaste resultat speglar inte hans nuvarande form (senast åtta på Lyon Parilly på banrekordet 1.11,5). Det som oroar mig är kuskens orutin, men lyckas han moderera hästen både i försöket och sedan i finalen, blir jag inte lika överraskad över att se Eclat de Gloire göra bra ifrån sig.

6 CALLMETHEBREEZE (lopp 3) har preparerats för det här loppet. Tränaren Philippe Allaire gav honom tid att under vintern läka ett ben. Nu är hästen tillbaka på topp igen, enligt honom. Han hade ett bra fjolår och vann som sagt Tommy Hannés lopp på Solvalla den här helgen i fjol. Det här är den bästa franska chansen i Sweden Cup.

Mina spel i försöken till Sweden Cup

Lopp 1: 3 INVICTUS MADIBA 100 kr Vinnare. Topp 2: 3,1.
Lopp 2: 5 ECLAT DE GLOIRE 50 kr Vinnare / 50 kr Topp 3.
Lopp 3: 6 CALLMETHEBREEZE 200 kr Vinnare. Topp 2: 6,1.

Vår bästa chans i teorin

Däremot blir det inte lätt för de franska hästarna att lyckas i årets Harper Hanovers Lopp (lopp 12). Inte när jag i startlistan ser hästar som 8 KENTUCKY RIVER, 3 VERSACE FACE, 10 AETOS KRONOS, 12 POWER och 15 MONI VIKING.
Men 11 ERIC THE EEL var bra senast på Caen där han slutade sexa bland hästar av elitloppsklass. Han har styrkan som behövs och kan med rätta ta plats på prispallen.
I teorin är 13 FAKIR DE MAHEY Frankrikes bästa chans i loppet. Senast blev han diskad för orent trav (vilket inte hade hänt i Sverige) som 1:a på Vincennes, då han hade slagit sitt rekord på 1.10,1. Under de senaste månaderna har han utvecklats och styrkan är enorm, han är svår att krossa. Det som oroar mig är hur han ska klara det svenska voltstartsystemet. Börjar han i trav, kan han vinna.

Men sett till högsta kvalitet bland hästarna i Harpers, vill jag tala om 14 HATCHET MAN som då är fältets bästa häst. I slutet av 2022 var han fyra i Critérium des 5 ans på Vincennes, detta efter att ha gjort ett otroligt lopp. Efter det svek han lite och hade bekymmer med hälsan. Nu har tränaren/kusken vässat honom för den här uppgiften och han låter säker på sin sak. Dock spelar han högt när han går ut i Harpers med bara ett lopp i kroppen. Hade inte Charly Mary visat ett sådant starkt självförtroende, hade jag trott att Hatchet Man var utan chans. Men nu tar jag honom på allvar.

Mina spel i Harper Hanovers Lopp

11 ERIC THE EEL 50 kr Vinnare / 50 kr Topp 3.
13 FAKIR DE MAHEY 100 kr vinnare. Topp 2: 13,8.

Mottier är en smart kille

Montéeliten (lopp 3) på söndag, är ett lopp där vi ofta lyckas bra, vilket har sina orsaker: vi har helt enkelt både bäst hästar och bäst jockeys i monté. Men i år har vi ingen straffspark som vi hade i fjol, då Florida Sport var helt ensam på banan.
Årets två franska inslag har bra chanser eftersom de går bra över distansen, men ingen av dem har den där profilen som gör att jag kan säga: den vinner.
3 DIMO D’OCCAGNES ser på papperet ut att ha en bra chans, men det finns två orosmoln. För det första vet jag inte om han kan öppna snabbt bakom bilen. För det andra behövs det i Frankrike att man använder körspöet på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Nu kommer tränaren Antonio Ripoll-Rigo att sätta en huva och blinkers på honom för att motivera honom. Skulle han snabbt kunna ta ledningen kan han vinna, men jockeyn Alexis Garandeau får inte vara blyg.

6 GALIPETTE PIERJI var i bättre slag i slutet av 2022 än han är i idag. Ändå tycker tränaren Charly Mary att hon visat sig bättre de senaste veckorna. Hon går bäst över dagens distans och kan sluta bland de tre. Både Galipette Pierji och Dimo d’Occagnes kommer att gå barfota och båda kan under 1.10,5, ja kanske 1.10,0.

Mathieu Mottier är titelhållare i Montéeliten eftersom han vann loppet med Florida Sport i fjol. Här rider han 8 VAPRIO som var fyra i fjol. Trots det dåliga spåret bakom bilen tror jag att de kan ta hem det här, eftersom jag räknar med att det blir bra tempo. Och Mottier är en smart kille, som kan låta de andra käbblas för att sedan avgöra över upploppet.

Mina spel i Montéeliten

8 VAPRIO 100 kr Vinnare / 100 kr Topp 3. Topp2: 8,6.

Go On Boy kan vinna alltihop

Elitloppets första försök är det enklare av de två. Titelförsvararen 4 ETONNANT kommer att gå med skor här. Precis som i fjol siktar han i första hand på att ta sig till final. Det spelar ingen roll om han slutar fyra i försöket och får spår åtta i finalen. Allt vet att han har en enorm styrka och kan trava under 1.08 på det sista varvet. Alltså, i försöket väntar jag mig inte att han är med och gör upp om segern. Jag tror att Barrier siktar på att vara trea, utan att ge Etonnant ett för tufft lopp.

För 6 GO ON BOY ser det ut som för Etonnant. Det gäller att gå vidare utan att slösa kraft. Jag är säker på att Derieux inte begär max i försöket. Jag ser inte Go On Boy vinna försöket utan sluta tvåa till fyra. Båda dom här hästarna har haft perfekta förberedelser.

På det hela taget har jag svårt att se ETONNANT vinna Elitloppet igen. För utan att förolämpa någon så höll fjolårets Elitlopp lägre klass. GO ON BOY däremot, har precis rätt profil för att kunna vinna alltihop. Hästen är cool, lätthanterlig, har både speed och klass – verkligen en häst för Solvalla. Tillsammans med HOHNECK är det våra bästa chanser i Elitloppet i år.

Mitt spel i Elitloppets första försök

Topp 2: 1,6.

Hohneck kan ta hem slutsegern

Försök 2 däremot är dödens heat. Min känsla är att det här försöket är betydligt svårare. 5 HOHNECK har preparerats för det här under ett års tid av sin tränare Philippe Allaire. Hohneck är en ren sprinter som kommer att älska att tävla i ett försök. Han är en sådan där komplett häst som är sällsynt i den europeiska cirkusen nuförtiden. Om Gelormini lyckas moderera Hohneck både i försöket och finalen, så kan han ta hem slutsegern. Hohneck är säkraste Topp 3-spelet i Elitloppet i år.

8 USAIN TÖLL har varit en av uppenbarelserna i Frankrike under de senaste månaderna. Nu fick han sämsta tänkbara spår, men det kan också betyda att han slipper fightas för tidigt och slipper bränna krafter för tidigt. Han överraskar, särskilt över kortare distanser och jag blir inte förvånad om han gör ett bra lopp på söndag.

Mitt spel i Elitloppets andra försök

5 HONECK 200 kr Vinnare. Topp 2: 5,6.

Plus med 1000 m-bana och kort distans

Delicious lopp (lopp 9). 6 JAZZY PERRINE var en av de bästa treåringarna i Frankrike i fjol. Sedan kom en dipp för henne. Men hon är en klasshäst som här ställs inför något nytt med 1000 m-bana och kort distans. Enligt tränaren ska det här vara ett plus för henne och det är därför jag ser fram emot att få se vad hon kan åstadkomma. 4 DON’T SAY GAR imponerade på mig i vintras och blir en formidabel utmanare till loppets favorit, som förstås är 9 JOVIALITY.

Här spelar jag: Topp 2: 6,9.

Tommy Hannés lopp (lopp 10). 4 JAGUAR WIT ska försöka upprepa Callmethebreezes seger i det här loppet i fjol. Men se upp, den här hästen tränad av Sébastien Guarato tillhör inte eliten i sin årgång i Frankrike. Å andra sidan har hästen en profil för att lyckas på en mindre platt bana. Det är säkert det som fått Guarato att besluta sig för att åka till Stockholm. Han fick ett bra spår men motståndet ser starkt ut. Ingen jag skulle prioritera ändå.

Här spelar jag: 4 JAGUAR WIT 50 kr Topp 3.

Svenska Spel erbjuder Challenge på Elitloppet, jag spelar så här

Don Fanucci Zet – Önas Prince 1
Etonnant – Go On Boy 2
Vernissage Grif – Brother Bill 1X
Stoletheshow – Just Believe 1X
Hail Mary – San Moteur 12
Mister Hercules – Hohneck 2
Best Ofdream Trio – Vivid Wise As X2
Ultion Face – Usain Töll X2

Klicka här så kommer du till kupongen för Challenge Elitloppet

Ha nu en störtskön helg med internationellt trav på högsta nivå, vi hörs nästa fredag igen.

Yann Hayoun,
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 23/5 2023

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Fyrtal i andraplaceringar

Lördag – Caen
Tomas Malmqvist Junior du Vallon inkom som tvåa i Prix de Genneville. Efter att ha kommit iväg bland de sista hästarna från start valde Cedric Parys att följa med i ryggar i tredjespår redan i den första kurvan. In på den bortre långsidan kunde ekipaget ta över ledningen och in över upploppet satt man fortfarande i spets. Det blev dock en stenhård slutstrid där Joyau Jicee till slut drog det längsta strået. Junior du Vallon belönade med 5 250 euro för andraplatsen och satte ett nytt prydligt rekord som lyder 1.14,7/2450v. Se loppet här

Lördag – Vichy
Jarmo Niskanens Jingalo Babel tog också en andrapris i Prix de Gueugnon tillsammans med Joan Melis Macias. Efter en ok start blev det sedan en kort galopp och tappade positioner. Från tredje par utvändigt sattes attacken in på den bortre långsidan och den sista kurvan avverkades utvändigt ledande Janus d’Em. Trots ett starkt upplopp kom man inte ifatt ledaren/vinnaren men ekipaget lyckades försvara andraplatsen värd 5 500 euro upploppet ned. Se loppvideon här
 

Söndag – Durtal
Team Westholms Figaro Vici slutade tvåa i en tät slutstrid i Prix Renou S.A. som avgjordes på gräsbanan Durtal. I sulkyn satt Cedric Parys som gav Figaro Vici en snabb start från sitt tillägg och en fin löpning mestadels i andra par utvändigt. Kusken vred ut till attack in på det långa upploppet och via en bra avslutning blev det ett andrapris värt 5 000 euro. Se loppreprisen här

Måndag – Strasbourg
Team Westholms Horizon du Gers inkom som trea i mål i Prix Fan Idole men det blev ett andrapris (5 500 euro) efter att domarna granskat måltvåan och diskvalificerat denne för orent trav, se filmen härhttps://www.letrot.com/stats/fiche-course/2023-05-22/6701/5/resultats/film-enquete Horizon du Gers kom iväg fint från start och kördes resolut till ledningen av på den första bortre långsidan. Kusken valde sedan att svara när Eric Raffin kom och provade för ledningen med loppets favorit Hautain de Houelle. Det upplägget blev till slut lite för tufft för Bold Eagle-hingsten som dock höll starkt ända in i mål i första starten på nästan fyra månader. Se loppvideon här

Kommande starter: 

Tisdag – Vincennes
Stall Tomas Malmqvist reser med fem hästar till huvudstadsbanan. Först ut är Jorgio de Vandel som tillsammans med David Thomain ska starta i Prix Iapetus (17:00). Se loppet här

Två av stallets hästar startar i Prix Coronis (18:20). Det är Kapitano de Source som ska köras av Eric Raffin och Kronos du Klau som får Cedric Parys i vagnen. Se startlistan här

Två av Malmqvists hästar möter även varandra i Prix Marcel Perlbarg (19:25), Kacha de Vandel där Eric Raffin sitter upp och Killer Queen som ska framföras av Adrien Lamy. Se loppet här

Onsdag – Le Croise-Laroche
Stall Christoffer Eriksson åker norrut med tre hästar. Först ut är Joker Darling som ska köras av Franck Ouvrie i Prix de la Federation du Nord (16:43). Se loppet här

Nästa häst till start är Self Explosive som ska starta i montélöpningen Prix des PMU de la Metropole Lilloise (17:18). Alexandre Abrivard tar plats i sadeln, se motståndet här

Team Westholms Made of Stars är anmäld till Prix Zeturf (18:38) och ska där köras av Pierre Yves Verva. I samma lopp hittar vi Christoffer Erikssons Hurricane River med Alexandre Abrivard i sulkyn. Se loppet här

Torsdag – Lisieux
Stall Goop har anmält Jamaica Island till Prix PMU le Trotteur Pont l’Eveque (13:00) och Yoann Lebourgeois är uppsatt som kusk. Se startlistan här

/Peter Langemar