Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Jackpot
32 874 000 kr
Startar idag 16:05

Ett riktigt internationellt Prix de l'Arc de Triomphe!

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

 

I år ser vi ut att bjudas på en exceptionell upplaga av Prix de l'Arc de Triomphe, även om vi saknar två hästar som skulle ha gett oss det perfekta loppet, de två 4-åringarna FLIGHTLINE från USA och engelska BAAEED (obesegrad i 10 starter). Om vi istället fokuserar på de som startar kommer favoriterna att heta LUXEMBOURG (Irland), engelska ALPINISTA, tyska TORQUATOR TASSO (titelinnehavaren), franska VADENI och japanska TITLEHOLDER. En magisk ”Quinté” av hästar som var och en representerar ett land med en fantastisk kultur inom galoppsporten. Inför loppet är detta ett magiskt scenario för arrangörerna när det gäller att främja hästkapplöpningssporten!

Ja, France Galop har verkligen tur i år, med anledning av Prix de l'Arc de Triomphe kommer nästan alla de bästa hästarna i världen över 2 400 meter att vara närvarande. Till skillnad från Hong Kong, Ascot, Japan eller Australien saknar France Galop en ”tävlingspromotor” som ansvarar för att bjuda in och organisera ankomsten av hästkapplöpningens "superstjärnor". Vilket gör det anmärkningsvärt att så många stjärnor har valt att komma, man kan nästan prata om ett mirakel. Jag har inget emot att se alla dessa fantastiska hästar i startboxarna och än mindre att veta att det här loppet kommer att bli en magnifik High Five för vilken PMU har organiserat en fantastisk jackpott på hela 3.000.000 euro!

Frankrike tappar mark...

Sedan flera år tillbaka har fransk galoppuppfödning lidit av brittisk konkurrens då de bästa hingstarna hålls av de stora uppfödarna på andra sidan kanalen till oöverkomliga och ibland hemliga (vi pratar om mer än 350 000 euro för de bästa hingstarna) priser. Det har gjort att fransmännen har hamnat rejält på efterkälken vad gäller avelsbiten och det kommer att bli svårt för dem att komma ikapp under de kommande åren. Det är därför inte helt ologiskt att se britterna vinna våra största löpningar när de kommer till Frankrike. År 2022 har varit ett riktigt Berezina (namnet på en berömt slag som Napoleon förlorade mot ryssarna på 1800-talet). Sedan dess kallar vi i Frankrike ett svidande sportnederlag med detta namn. Vi har hittills bara har vunnit 20 % av våra grupp 1-löpningar under 2022, vilket aldrig har hänt tidigare! Och detta, trots Brexit och vissa restriktioner som fortfarande är kopplade till Covid.

Så att få se en häst som VADENI (Prix du Jockey-Club G1) i denna "Arc" 2022, känns nästan som en lättnad för oss eftersom den kommer att vara vårt franska hopp. En häst som ONESTO (samägd av Jean-Pierre och Jean-Etienne Dubois) är inte heller oförmögen att tävla om segern på den franska sidan, eftersom han precis har slagit Jean-Claude Rougets häst i England. Ja, VADENI och ONESTO är utan tvekan de bästa franska chanserna på söndag. Jean-Claude Rouget dolde inte sitt självförtroende ”Jag har lyckats få VADENI i toppform till det här loppet och det goda underlaget (bra/mjuk bana) som förväntas är en fördel för honom. Han kommer nu att starta över 2 400 meter, men jag är övertygad om att han kommer att stå distansen. Han kommer inte ha någon ursäkt på söndag.

Underskatta ej heller min andra häst AL HAKEEM för en pallplacering. Fabrice Chappet sa följande: ”Jag tror aldrig att jag har tränat en häst med en så imponerande tempoväxling. Han vann Grand Prix de Paris 14/7 med exakt dessa villkor och slog sedan VADENI i England. Efter det har han känts ännu bättre. Han måste springa gömd, vilket är riskabelt, men med den invändiga ”open stretch” som kommer att användas på söndag och den förväntade mjuka banan är jag säker på att han kommer att passera hästar över upploppet. Ja, han kan vinna. Jag går för seger med honom i alla fall, inte för att bli trea!”

Japan jagar fortfarande en seger i den ärorika löpningen!

Japan har på ett par decennier blivit en av referenserna inom galoppvärlden, både vad gäller avel och tävling. Nästan varje år försöker japanerna att vinna Prix de l'Arc de Triomphe, men hittills utan framgång. Championhästar som DEEP IMPACT och ORFEVRE har försökt men förlorat som favoritspelade. I år kommer TITLEHOLDER att vara den mest betrodda japanska hästen men hans landsmän STAY FOOLISH och DO DEUCE kommer också att vara tänkbara utmanare om segern.

Christophe Lemaire, fransk jockey utflyttad till Japan sedan många år, uttalar sig om de japanska chanserna: "DO DEUCE tävlade inte bra i Prix Niel som fyra men han hade en lång resa i kroppen en vecka innan den starten och var inte redo enligt hans tränare. Han kommer att göra det bättre på söndag men jag tror inte att han kan räcka till seger. 

TITLEHOLDER har imponerat på mig i år. Förra året saknade han gnistan lite, men i år har han gjort otroliga framsteg. Han vann Tenno Sho (G1) över 3 200 meter med sju längder, utan att pressas. Och han flög fram i Takarazuka Kine (G1) över 2 200 meter och satte nytt löpningsrekord. Han slog mig och STAY FOOLISH som jag kommer att rida på söndag med mer än 10 längder. TITLEHOLDER är en mästare i Japan och han har den stora fördelen av att kunna gå i ledningen Jag tror att han kommer att göra det även på söndag. 

För min del kommer jag tillbaka med STAY FOOLISH som jag vann Dubai Gold Cup (G1) med i våras. Sedan det loppet har vi bara haft ”Arcen” i tankarna med henne. Om jag kan hitta ryggen på TITLEHOLDER kort efter start kan hon stå för en trevlig överraskning. Jag kommer inte till Frankrike bara för att säga hej till min familj."

Och i slutändan vinner alltid Tyskland?

Inom fotboll var Tyskland under många år det franska fotbollslagets "storebror", för oavsett matchens scenario slog Tyskland alltid Frankrike till slut. Därav det legendariska uttrycket "och i slutändan är det alltid Tyskland som vinner"!

Förra året vann Tyskland denna löpning till allas förvåning med TORQUATOR TASSO (69/1), som tidigare hade glänst i sitt hemland. Direkt efter den segern dolde inte hans tränare Marcel Weiss det faktum att han siktade på Arc 2022, ett år i förväg! Liksom förra året gick hans sista förberedande lopp i Baden Baden (Tyskland) men i år blev han slagen av MENDOCINO, som fram till dess inte hade lyckats vinna en enda listed- eller Grupp 3-löpning i Frankrike men han slutade tvåa i King George (G1) på Ascot. 

TORQUATOR TASSO:s jockey, Lanfranco Dettori, skulle egentligen ha varit avstängd denna tävlingsdag om de franska reglerna hade tillämpats. I England där ”brottet” skedde gäller dock andra regler, och avstängningen träder i kraft först på måndag den 3 oktober! Den italienska jockeyn är kanske den lyckligaste mannen i världen!

Storbritannien, storfavoriter till att ta hem segern!

Med LUXEMBOURG från Irland och ALPINISTA från England, ser Storbritannien ut att ha de två bästa chanserna i loppet.

LUXEMBOURG, tränad av Aidan O'Brien, har precis vunnit det irländska mästerskapet i utmärkt stil (före VADENI och ONESTO) och hans tränare har aldrig dolt att han siktar på ”Triumfbågen” med honom. Efter att ha varit skadad i våras visade han att han var tillbaka starkare än någonsin. 

Hans tränare sa till Racing Post: "Jag hade jobbat mycket hårt på min häst inför hans senaste lopp och bara en champion kunde ta till sig den träningen. Han vann till och med, så jag anser honom vara en undantagshäst! Jag har alltid trott att han kan vara en häst för 2 400 meter och på söndag får vi svaret. Han är okänslig vad gäller banunderlag och jag känner mig väl förberedd inför denna uppgift."

Sir Mark Prescott, tränare för ALPINISTA (bookmakernas tidiga favorit tillsammans med LUXEMBOURG), är också självsäker. 

"Mitt sto har aldrig varit bättre än nu. Hon har vunnit fyra Grupp 1-löpningar i år, och har bara varit slagen en enda gång över 2400 meter. Statistiken talar dock emot oss för jag såg att det senaste 5-åriga stoet som segrade i den här löpningen var Corrida 1937! Men teoretiskt, om jag analyserar loppet har mitt sto en bra chans att vinna. Hon har allt, kan gå i ledningen, ridas avvaktande, hon pullar inget under loppen och är mycket lättriden. Jag ser fram emot söndagen och jag har förtroende för min champion."

Som du säkert har förstått har alla favoriter haft perfekta förberedelser och alla tränare är självsäkra. Det lovar gott inför söndagens stora uppgörelse!

Mitt fullständiga tips till löpningen hittar du på High Five-sidan från och med lördag eftermiddag.

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 30/9 2022

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Andra raka för Kapitano de Source

Torsdag – Enghien
Tomas Malmqvists lovande 2-åring Kapitano de Source tog sin andra raka seger när han skar mållinjen först i Prix du Pont Marie. Ready Cash-sonen var bra med när bilen släppte fältet och kördes till ledning i den första kurvan. Efter att ha släppt spetsen med dryga varvet kvar gick Eric Raffin ut och tog sedan tillbaka kommandot på den sista bortre långsidan. Hela upploppet ned utmanades ekipaget av Keyboard men Kapitano de Source svarade ärligt hela vägen in i mål och vann till slut knappt men säkert. Båda hästarna noterade sluttiden 1.15,4/2150a och förstapriset bestod av 16 200 euro. Se loppreprisen här.

Starter i helgen: Svensktränat på åtta banor

Fredag – Vincennes
Tomas Malmqvists Jasmin du Vallon är anmäld till Grupp 3-löpningen Prix Timocharis (19:33) och han får där Eric Raffin i sulkyn. Se loppet här.

Klockan 20:15 går kvällens High Five-löpning Prix Ella. Inga svensktränade hästar till start men ni kan ta del av min tipsgenomgång här.

Lördag – Paray-Le-Monial
Tomas Malmqvists Howdy Partner ska starta i Prix Charolais-Viandes (17:00) tillsammans med Gerald Blandin. Se startlistan här.

Lördag – Laval
Tomas Malmqvists debuterar Keynote (e. Face Time Bourbon) i Prix Bold Eagle (20:00) och Eric Raffin sitter upp direkt i första starten. Se startlistan här.

Söndag – Cordemais
Tomas Malmqvist är flitigt i elden denna helg, nästa häst till start är Kash Madrik som ska köras av Gerald Blandin i Prix de la Fete des Courses (14:00) Se motståndet här.

Gerald Blandin sitter även upp bakom Ilma Corda från samma stall, när de ska ut i Prix Societe des Courses de Pontchateau (17:15). Se startlistan här.

Söndag – Alencon
Ovan nämnda tränare har ytterligare en debutant till start, 2-åriga stoet Koldima d’Aut (e. Bold Eagle) ska ut i Prix du Centre Leclerc d’Alencon (14:00) tillsammans med Adrien Lamy. Se loppet här.

Söndag – Angouleme
Jarmo Niskanen sänder transporten med Havbergs Knight för att starta i Grand Prix des Trotteurs – Jacques et Do (16:20). Nicolas Bazire ska sköta tömmarna. Se startlistan här.

Söndag – Rambouillet
Stall Goop testar Easy Rider i monté tillsammans med jockeyn Emelie Duperche när de ska ut i Prix T.P.S. (18:05). Se motståndet här.

Måndag – Le Croise Laroche
Team Westholm har Feerie de Fael anmäld till start i Prix de Ronchin (19:00) och där får Pierre Vercruysse förtroendet i sulkyn. Se startlistan här.

/Peter Langemar

SVENSKKOLLEN 28/9 2022

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Intuition imponerade vid ny Grupp 1-vinst!

Lördag – Chartres
Jarmo Niskanens Honey Money segrade i Prix Vert Marine tillsammans med Franck Ouvrie. Kusken träffade starten bra från tillägg och kom ner i andraspår en bit bak i fältet. Efter halva distansen valde Ouvrie att förbättra sin position och via ett hastigt avancemang satt Timoko-sonen i ledningen med dryga varvet kvar. Över upploppet blev man rejält utmanade men Honey Money svarade ärligt och tog en knapp men säker seger på 1.17,2/2800v. Förstapriset bestod av 8 550 euro, se loppvideon här.

Söndag – Vincennes
I Prix PMU l’Etincelle de Villemomble hade Hurricane River att brottas med ett bakspår (11) bakom startbilen, men det var inget som bekom Christoffer Erikssons springare. Franck Ouvrie valde att följa med när ”tåget” gick i tredjespår i uppförsbacken och in på upploppet var det dags att sätta in slutstöten. Via loppets snabbaste sista kilometer (1.10,8) tog Up and Quick-sonen sin första seger på fransk mark. Klockan stannade på 1.12,0/2100a och belöningen blev 23 850 euro. Se segervideon här.

Tomas Malmqvists Intuition befäste positionen som årgångens bästa montéhäst när han tog hem klassiska Grupp 1-löpningen Prix des Elites. Loppet startade i ett högt tempo med 1.09,2 de första 1175 metrarna och Adrien Lamy smög då med sin häst som fyra på innerspår. I uppförsbacken gick jockeyn ut ett spår och där blev man kvar resterande del av loppet. In på upploppet slog Intuition klorna i ledande Ines des Rioults och gick ifrån till en klar seger värd 108 000 euro  1.10,8/2175v! Se loppreprisen här.

Måndag – Lyon (Parilly)
Christoffer Erikssons Joker Darling tog sin tredje seger i karriärens nionde start när han hemförde Prix Longines Equita Lyon. Franck Ouvrie landade först utvändigt ledaren från sjättespåret bakom startbilen innan ekipaget blev avlöst efter 700 meter. Med 900 meter hem valde Ouvrie att ställa på i tredjespår och där blev man kvar till slutkurvan då det blev ”dödspositionen” igen. Trots den tuffa avslutningen i spåren hade Love You-sonen krafter kvar att avgöra till en säker seger på 1.17,0/2700a, och fylla på kontot med 9 000 euro. Se loppet här.

Starter i veckan: Ny seger för Kapitano de Source?

Onsdag – Vire (Normandie)
Tomas Malmqvists Fighter Kiss ska starta i montélöpningen Prix de La Ville de Vire Normandie (16:45) och får Benjamin Rochard i sadeln. Se loppet här.

Torsdag – Enghien
Stall Goop har Icarus Bourbon till start i Prix de Jarnac (18:15) tillsammans med Jeremy Koubiche i sulkyn. Se loppet här.

Tomas Malmqvists lovande 2-åring Kapitano de Source får Eric Raffin i vagnen när han ska ut i Prix du Pont Marie (19:15). Se motståndet här.

Stall Goops andra starthäst för dagen heter Ha Yes Max och han är anmäld till Prix du Cotentin (19:45). Även där ser vi Jermey Koubiche sköta tömmarna. Se loppet här.

/Peter Langemar