Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar imorgon 13:50
Välj lopp
Startlistor och resultat
     
                                                                               

SVENSKKOLLEN 4/10

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: 2-årige Looping Day avlade maiden

Fredag – Vincennes
Tomas Malmqvists Kapitano de Source fick se sig besegrad i Prix Timocharis men kom hem med ett andrapris. Eric Raffin satt i sulkyn, ekipaget kom i mål på 1.14,4/2700v och erhöll 17 500 euro för andraplatsen. Se loppreprisen här.

Lördag – Enghien
Tomas Malmqvists 2-årige Looping Day tog karriärens första seger i Prix du Pont Marie. Eric Raffin skötte tömmarna även här. Face Time Bourbon-sonen travade 1.16,3/2150a och tjänade 17 100 euro. Se segervideon här

Söndag – Laon
Jarmo Niskanens Kiss Wood var först i mål i Prix Athies Batiment och tjänade 5 400 euro. Franck Ouvrie satt i vagnen och segertiden landade på 1.18,5/2850v. Det finns ingen video på loppet men du kan se det fullständiga slutresultatet här

Söndag – Cholet
Tomas Malmqvists Ksar du Rieu slutade trea i Prix Castin Automobile tillsammans med Benjamin Rochard. Tredjepriset bestod av 2 310 euro och klockan stannade på 1.16,1/2800v. Se loppet i repris här

Kommande starter: Fransk montédebut för Goop 

Onsdag – Le Mans
Stall Goop debuterar Twigs Honor på fransk mark. Den 6-årige valacken ska tillsammans med Jonathan Carre på ryggen starta i montélöpningen Prix Passenaud (15:34). Se loppet här.

Torsdag – Cabourg
Stall Goop har Beauty Wind till start i montélöpningen Prix des Ophrys (16:27). Eva Bouclet tar plats i sadeln och här kan du se loppet

Jarmo Niskanen har anmält Kyoshiro till Prix de Fervaques (18:45) och Benjamin Rochard har fått kuskuppdraget. Se loppet här

/Peter Langemar

30 miljoner extra på High Five

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2023-09-29: Mycket att vinna på söndag. Då rids Prix de l’Arc de Triomphe med ett förstapris på ca 30 miljoner kr. Loppet blir även High Five där PMU skjuter till ca 30 miljoner kr i Jackpot. I dagens krönika skriver jag om vår franska favorit, men också om utmanarna. Japanen, tyskarna, engelsmännen. Av detta skriver jag också om vikten av internationella möten för en bättre upplevelse av vår underbara hästsport.

Många stjärnor på söndag

Till skillnad från travet, är galopp en starkt internationell sport. Runt om i världen är de största loppen bevis på vad jag säger. Det är inte alls ovanligt att se hästar från olika länder och olika kontinenter tävla mot varandra.

På söndag på Longchamp rids Prix de l’Arc de Triomphe över 2400 m. Arcen är det största loppet i det franska programmet med 5 000 000 euro i samlad prissumma.
På söndag kommer du att få se många stjärnor från England, fem till antalet. Lägg till en stjärna från Japan och tre stjärnor från Tyskland. Det dom här stjärnorna har gemensamt, är att de ska spöa oss fransmän på vår hemmaplan, vilket förstås syftar på främst ACE IMPACT, loppets favorit.

Det vi inte kan se i Frankrike

Att tävla i galopp bär alltså internationell prägel över hela världen. Till skillnad från vårt kära gamla travland, som tack och lov parats ihop med amerikanskt blod, så låter galoppen oss spelare att ta del av sammandrabbningar som liknar VM i fotboll.

I tjugo år har jag haft förmånen att närvara vid stora internationella galopp-löpningar på olika kontinenter, var och en med en unik mix av hästliv från när och fjärran. Personligen tycker jag att just det här något av det bästa med våra kära hästsporter.

Ta till exempel varje resa jag gjort till Hong Kong under den stora internationella helgen i december. Där har jag kunnat träffa skickliga journalister och aktiva inom sporten.
Några av oss som verkligen går in för det här – som jag själv – sågs på publikplats varje morgon, med tidtagarur i händerna, innan vi tog ett snack med proffsen bakom hästarna. Det är något vi inte kan se i Frankrike till exempel.
Här fick jag förklarat för mig hur det går till att spela, hur man omsätter sina analyser för tips, vilket är något helt annat än hur vi gör i Frankrike eller Sverige. Skillnaden berikar, för inget system är perfekt. Det finns alltid något att lära från detta. Vilket övertygar mig om att framtiden för sporten och spelet ska handla om tilltagande internationalisering.

30 miljoner till vinnaren av Arcen,
30 miljoner i Jackpot på High Five

Söndagens Prix de l’Arc de Triomphe betalar ut astronomiska 5 000 000 euro i prispengar, fördelat på de fem bäst placerade. Vinnaren får 2 857 000 euro!
Men PMU glömmer inte sina spelare. Europas största spelbolag på hästar skapar en raketjackpot med 3 000 000 euro extra i potten för de som lyckas hitta rätt ordningsföljd på High Five.

För många är underlaget bara en liten detalj, men det är en detalj som kommer att ändra på allt på söndag. För första gången på många år väntas underlaget bli bra (mätt till 3,3), vilket har gjort att två tränare efteranmält sina hästar till Prix de l’Arc de Triomphe.
Sara Steinberg kommer att vara med, med sin FANTASTIC MOON.
Aidan O’Brioan kommer med CONTINOUS.
På den här snabba banan kan vi på söndag få ett nytt rekord för loppet.

Japan gör ett nytt försök

Sedan Arcen skapades i början av 1900-talet, har ingen japansk häst vunnit. Men många har försökt.
I år kommer THROUGH SEVEN SEAS att bära sitt lands förhoppningar. Ett Japan som i dag, på mycket kort tid, mindre än 30 år, står i frontlinjen på den internationella galoppscenen.
Passionen, investeringarna, tekniken, know-how. Allt detta har fått japanerna att bygga upp en fantastisk verksamhet, som gör att de alltid är att räkna med. Se bara på förra vintern i Hong Kong och Dubai.

THROUGH SEVEN SEAS är inte den mest renodlat japanska hästen som kommer till Frankrike för att tävla i Arcen. Däremot är hon helt säkert en av de mest välrustade. Den franska jockeyn Oliver Peslier har gjort henne till sin favorit, när han sa att ”den här går inte att slå”.
Sett till andrapriset i Takarazuka Kinen (G1) bakom den japanska stjärnan Equinox (4 år, som tituleras Bästa Häst 2023 med värdet 129), kan THROUGH SEVEN SEAS kliva upp på pallen på Longchamp på söndag. Jag har sett henne ge 15/1, vilket är en slags present.

Vår franska favorit

Favoriten hos PMU blir den franska hästen ACE IMPACT som tränas av Jean-Claude Rouget. Han är redan favoriten i England som sätter honom i 3/1.
Den här treåriga killen kommer till start i toppform, obesegrad i fem lopp, och får 3 kg till godo på de äldre, helt enligt reglerna.
ACE IMPACT är en otroligt bra spurtare och vår bästa chans helt klart. Rouget säger till Equidia:
- Vi har kunnat förbereda oss på bästa sätt, låt oss hoppas att loppet och resultatet också går vår väg.

Kort om andra i Arcen

HUKUM var brilliant när han vann King George på Ascot. Hans tränare Owen Burrows har sedan som planerat sparat hästen till Arcen. Det enda negativa jag ser är att en sexåring aldrig har vunnit loppet.

Coolmore (världens största farm för galopphästar) bestämde sig för att efteranmäla CONTINOUS för hela 120 000 euro. Tränaren Aidan O’Brien förklarar för Racing TV live:
- Hästen är i bra form och det råder ingen tvekan om hans styrka. Visst, han kanske inte har den fräschhet andra kan ha, men han har varit mycket bra i de senaste jobben. Han kommer att göra ett bra lopp.

WESTOVER ser ut att vara Arcens säkraste spel. Han har inte svikit sedan han var slagen med ett huvud i King Georges på Ascot den 29:e juli. I fjol var han sexa i Arcen, men var då missgynnad av ett mycket mjukt underlag, vilket det inte blir på söndag.

Slutligen. Med en nick till alla travvänner.
Jean-Pierre Dubois har sålt sina 25% i ONESTO till Gérard Augustin Normand, medan Jean-Pierres son Jean-Etienne Dubois fortfarande är den störste delägaren med sina 33%.

Med önskan om en trevlig helg.

Yann Hayoun,
Paris

SVENSKKOLLEN 29/9

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Fyrtal för Kimi di Quattro

Tisdag – Vincennes
Tomas Malmqvist Kobalt du Vallon knep tredjeplatsen i montélöpningen Prix de Bagneres. Guillaume Martin satt i sadeln, ekipaget kom i mål på tiden 1.15,2/2700v och belönades med 8 680 euro för tredjepriset. Se loppreprisen här

Tomas Malmqvists Kosa Nostra slutade tvåa i Prix Hydrus (19:15), tillsammans med Eric Raffin i vagnen. Klockan stannade på 1.14,8/2700v och andrapriset bestod av 10 000 euro. Se loppet här

Lash Perrine ordnade till slut en seger för tränare Malmqvist, när han brisade hem dagens sista löpning (Prix Hekate) i överlägsen stil. Denne 2-åring tog därmed karriärens första seger, körd av Eric Raffin. Django Riff-sonen kom i mål på tiden 1.16,6/2200v och förstapriset uppgick till hela 22 950 euro. Se segerloppet här

Onsdag – Le Mont-Saint-Michel-Pontorson
Tomas Malmqvist Karnac Wood kom i mål som tvåa i Prix SARL Sarrazin och formkusken Franck Nivard satt i vagnen. Ekipaget noterade sluttiden 1.17,9/2675v och andraplatsen betalade 7 500 euro. Se loppet här

Markus B Svedbergs Kimi di Quattro tog sin fjärde seger i sjunde starten på fransk mark när han var först i Prix des Enterprises Rault Fendt. Alexandre Abrivard satt i sulkyn den här starten, segertiden blev 1.13,8/2725v och förstapriset bestod av 13 500 euro. Se segervideon här

Kommande starter: Fjärde raka för Kapitano?

Fredag – Vincennes
Jarmo Niskanen har India Song till start i montélöpningen Prix Gauricus (19:33). Benjamin Rochard tar plats i sadeln och här kan du se loppet

Tomas Malmqvists mycket lovande Ready Cash-are Kapitano de Source går för fjärde raka segern i Prix Timocharis (20:45). Återigen är det Eric Raffin som sköter tömmarna. Loppet kan du se här

Lördag – Amiens
Tomas Malmqvist har två hästar till start. Först ut är El Messie Joroco som ska starta i Prix Eouures (19:05), med Margot Trihollet i vagnen. Se startlistan här

Frozen Queen är med i startlistan till Prix d’Amiens Metropole (19:35) och ska där köras av Matthieu Verva. Se motståndet här

Lördag – Enghien
Tomas Malmqvists Looping Day jagar karriärens första seger i Prix du Pont Marie (20:05). Eric Raffin heter kusken för dagen. Se loppet här.

Söndag – Laon
Jarmo Niskanen startar Kiss Wood i Prix Athies Batiment (14:00) och Franck Ouvrie tar plats i sulkyn. Se motståndet här

Söndag – Cholet
Tomas Malmqvist har anmält Ksar du Rieu till Prix Castin Automobile (15:05) och han ska där köras av Benjamin Rochard. Se startlistan här

Söndag – Rambouillet
Marie Norberg reser med två egentränade hästar som hon ska köra själv. Kastera ska ut i Prix Hippodrome de Meslay-du-Maine (14:30). Se startlistan här

Team Westholms Holster ska ut i Prix des Essarts-le-Roi (16:00) och han ska där köras av Louis Theo Wissocq. Se startlistan här

Marie Norberg sitter även upp bakom Istania de Viette i Prix du PMU (17:05). Se motståndet här

Söndag – Angouleme
Team Westholms Ara ska testa lyckan i Grand Prix des Trotteurs – Jacques et Do (16:20). Frederic Clozier är anlitad som kusk. Se startlistan här.

Söndag – Gournay-en-Bray
Stall Goops Javlar är anmäld till Prix de Gournay-en-Bray (16:30) och får där Yoann Lebourgeois i sulkyn. Se motståndet här.

Söndag – Alencon
Tomas Malmqvist har Keengame till start i Prix Hubert de Catheux (17:30). Stallets Cedric Parys sköter tömföringen. Se startlistan här

/Peter Langemar