Vintermeetinget 2023-2024
Vintermeetinget sett med svenska ögon på våra tränare som siktar att ta del av de enorma prispengar som erbjuds den som vågar och kan.
Spela på vem som vinner Prix d'Amérique på Oddset

Här följer intervjuer med några av de hetaste svenska travtränarna som satsar på Frankrike och Vincennes i år.
Vägen till Grand Prix d'Amérique går som bekant genom fyra så kallade B-lopp och på julafton även två lopp som har en varsin biljett, Prix Ténor de Baune, Critérium continental.
Datum för storloppen på Vincennes:
19 november 2023 - Prix de Bretagne
10 december 2023 - Prix du Bourbonnais
24 december 2023 - Prix Ténor de Baune
24 december 2023 - Critérium Continental
31 december 2023 - Prix de Bourgogne
14 januari 2024 - Prix de Belgique
28 januari 2024 - Grand Prix d'Amérique
Eriksson: ”Mest förhoppningar på Rossi Garline”
Christoffer Eriksson, 36 år
Tränare på Jägersro
Hästar för Vintermeetinget: 5 st.
Så ser jag på årets vintermeeting
Jag har en del hästar som kommer starta där nere under vinter-meetinget. Sedan en tid har jag ett gäng boxar nere på Grosbois under hela året, med personal och allt för att jag löpande ska kunna matcha nere i Frankrike. Det skiljer sig lite under vinter-meetinget då konkurrensen är så mycket skarpare, så det krävs att de hästar som åker ner är i full form, annars räcker de inte. En sådan som Ingo som gjort det jättebra i Frankrike, men står i en jättetuff klass och kommer inte vara där nere nu, utan siktas mot andra lopp senare under året. Jag har bara 13 timmars restid från min gård ner till Paris, så många av hästarna kommer att köras fram och tillbaka under vintern och inte vara där nere hela tiden. Våra hästar är vana vid resande och berörs inte av det, så det fungerar bäst för helheten.
Mina hästar under Vintermeetinget
Rackham – siktas mot ett lopp den 30:e december
Testades i tre starter i Frankrike i fjol med okej resultat (ett andrapris, två diskningar). Han står i en väldigt tuff klass för dagen, men är ju bra själv. Det finns en del lopp för honom som inte är i kategorin B-lopp, där han kommer kunna hävda sig bra. Det finns ett lopp 30/12 som jag har tittat lite på, så sannolikt blir det första starten för vintern där nere och sedan leta efter flera liknande uppgifter.
Self Explosive – matchas i båda disciplinerna
Han har ju fungerat utmärkt där nere. Även om han kommit upp i en hög klass för både vagn och sadel, har han hållit i utan att för den delen kunna utmana de bästa. Han kommer att matchats i båda disciplinerna och var så sent som 29/10 ute i ett montélopp på Enghien där han tog ett fint andrapris. På samma sätt som för Rackham blir det att tävla i ”vanliga” lopp i den höga klassen han är och kanske inte i något B-lopp.
Grappa Boy – siktar på ett lopp på Nyårsafton
Han har full form för dagen och kommer ju med en snygg rad just nu. Han är lite segstark och inte jättespeedig. Jag tror att han är typen som kommer passa jättebra på Vincennes, där hans styrka kommer till sin rätt. Det kommer att finnas fem- och sexåringslopp som är väldigt tacksamma när jag ska matcha honom. Där står han väldigt fint inne. Med tanke på den form han har för tillfället ska det bli jättespännande att starta honom där nere. Vi har ett lopp 31/12 i sikte och tar det sedan därifrån.
Seventh Heaven– kommer att passa bra där nere
Hon har bra form för dagen, men är i en hög klass här hemma och får springa mot stenhårt motstånd mest hela tiden. Hon är startsnabb och jag tror hon kommer passa bra på banan där nere. Även för henne finns det fina lopp för fem- och sexåringar som kan passa jättebra, men jag har inte siktet inställt på något speciellt lopp just nu.
Rossi Garline – siktas mot ett sexåringslopp 30/12
Han har jättefin form för dagen och som det känns just nu, kommer han att rusa rakt upp i gulddivisionen. Med tanke på formen blir det utmärkt att matcha honom där nere. Likt Grappa Boy tror jag att banan kommer passa jättebra. Det finns ett sexåringslopp den 30/12 vi har kikat på och sannolikt gör han den dagen sin första start under vinter-meetinget. Rossi Garline är den jag har mest förhoppningar på inför Vintermeetinget.
Malmqvist: ”Eric the Eel kan kvala till Prix d’Amérique”
Tomas Malmqvist, 55 år.
Tränare på Haras de la Perrière, Normandie.
Hästar för Vintermeetinget: Runt 15.
Så ser jag på årets Vintermeeting
Jag har varit på plats i Frankrike sedan 2019 och det går allt bättre sedan jag tränar mina hästar i Normandie. Under 2022 sprang hästarna in 2,3 miljoner euro, vilket var nästan 1 miljon mer än 2021, vilket var ett år med covid. Med nästan 2 miljoner euro inkört i år, ser jag nu fram emot vinter-meetinget.
2022 var ett bra år som sagt, men det kunde ha varit bättre med lite tur. Vi hade kunnat få en G1-seger om inte Kamehameha flyttats ned till andraplats i Critérium des Jeunes. Men jag klagar inte, vårt team har arbetat bra. Det har ju gått bättre för varje år, och den stora variationen med olika banors olika villkor, har gjort att jag kunnat få ut det bästa av mina hästar. En sådan variation har vi inte i Sverige, vilket är den största skillnaden mellan de två länderna. Jag älskar Frankrike och trivs här. Årets vintermeeting ser ut att bli minst lika bra som i fjol och visst hoppas jag på framgångar, att mina hästar kan höja sig.
Mina hästar på Vincennes under Vinter-meetinget
Eric the Eel – siktar på att kvala till Prix d’Amérique
Han förbättras sig för varje lopp och jag gillar honom mycket. Jag vill låta honom försöka kvala till Prix d’Amérique, eftersom jag tror att han kan ta sig an de bästa. Det finns också ”enklare” uppgifter där han står bra till, sett till vad han sprungit in. Han är ett av mina största hopp denna vinter.
Light My Fire – siktar på G1 och G2 trots ringa erfarenhet
Han är den bäste bland mina tvååringar. Det säger jag inte bara för att han är en bror till Bold Eagle. Han tränar mycket bra och vann nyligen debuten på Nantes. Men jag tycker det är svårt att jämföra honom med Kamehameha vid samma ålder, men jag kan säga att Light My Fire är en häst för de större Grupp-loppen, trots sin ringa erfarenhet. Han kommer att tävla på Vincennes och kan möta de bästa där jag siktar på G2 och G1-löpningar.
Coquaholy – siktar mot Critérium Continental 24/12
Han är en mycket bra fyraåring som ska möta sina jämnåriga i årgångslopp. Är allt som det ska med formen och han har tjänat ihop det som krävs, ska han vara med i Critérium Continental den 24:e december. Jag håller av honom mycket och han är ett stort hopp denna vinter.
Intuition – kan vara någon för Prix de Cornulier 21/1
Hon missade förra vinter-meetinget på grund av olika småbekymmer med hälsan. Därför har jag inte kunnat ha henne 100% på topp. Hon kommer att börja årets vinter-meetinget utan större ambitioner, där jag hoppas att hon ska vara riktigt bra i januari. Skulle hon då vara 100% på topp kan Prix de Cornulier vara ett mål.
Kapitano de Source – hade vunnit utan galopp
Han är ett stort hopp vi har för vinter-meetinget. Hade han inte galopperat på Vincennes den 28 oktober, är jag säker på att han hade vunnit. Även om han inte är lika tidig som Kamehameha, är jag övertygad om att de är på samma nivå. Han går bra över alla distanser.
Donizetti – siktar mot Prix General du Pommeau 17/12
Har jag alltid tyckt om sedan han kom till mitt stall, här bättrar han sig från dag till dag. Det ser bra ut för honom när vi kommer in i vinter-meetingets december. Jag tänker på Prix General du Pommeau den 17/12. Han har kapacitet för att vinna ett eller två lopp denna vinter.
Isla Jet – siktar mot Prix Helen Johansson 28/1
Hon har ett huvudmål denna vinter. Det är mot bara ston i Prix Helen Johansson den 28 januari. Då är distansen också hennes (2100 m autostart). Mot hingstarna kommer hon att ha det svårare.
Iron Jet – kan få en bra vinter
Hade hälsobekymmer i yngre år men blir allt bättre. Han kan få en bra vinter.
Jazzy Perrine – satsar mest mot nästa säsong i Skandinaven
Hon kommer att få några lopp mot bara ston, där hon inte har någon chans. Men jag förbereder henne i huvudsak för nästa säsong i Skandinavien.
Invictus Madiba - satsar mest mot nästa säsong i Skandinaven
Han är också en häst som går bäst på platta banor och kortare distanser. Han ska få tävla på Vincennes och tjäna lite pengar, men det är samma sak med honom, jag siktar i huvudsak på lopp i Skandinavien till våren nästa säsong.
Kamehameha - när han är som bäst räds han ingen.
Dras med hovproblem, vilket förklarar dåliga resultat. Han fick vila och vi behandlade honom. När han väl är tillbaka kommer han att vara stark, för det är en fantastisk häst. När han är som bäst räds han ingen.
Wäjersten: ”Great Skills siktas mot Ténor de Baune”
Daniel Wäjersten, 33 år.
Tränare på Bergsåker.
Hästar för Vintermeetinget: Två i den första vändan.
Så ser jag på årets Vintermeeting
Jag är extremt travintresserad och tittar på de franska sändningarna när tillfälle ges. Det har väl främst varit på söndagarna under vinter-meetinget, när de största loppen har körts. Jag har även varit där nere på plats ett antal gånger och är väl bekant med Vincennes.
Idén att tävla på Vincennes uppstod med planer att tävla med Great Skills i Frankrike. När hon nu har gått så bra på slutet väljer vi att fortskrida med den planen. Om det löper väl ut har jag ytterligare ett par aktuella hästar i silverdivisions-klass som jag tror kan passa bra i Frankrike.
Jag har fått fyra boxar tilldelade mig på Grosbois av det franska travförbundet och har en kontakt där som har hjälpt mig med det administrativa. Det har gått bra. Jag kommer att ha en skötare, Martina Gilljam, som ansvarig på plats.
Tanken är att jag ska vara på träningsanläggningen Grosbois en dag i veckan, till en början. Det är relativt smidigt med förbindelsen och jag vill se att allt kommer i ordning när vi nu startar upp verksamheten i Frankrike. Great Skills och Titan Yoda är de hästar som ska till Frankrike den första vändan.
Jag kommer säkerligen att köra ett par starter, men sen kan det bli så att jag anlitar en kusk som är mer rutinerad på Vincennes. Vi tar det som det kommer och bestämmer inget i förväg.
Mina hästar på Vincennes under vintermetinget
Great Skills – siktas mot Prix Ténor de Baune på julafton
Hon har gjort det väldigt bra i år. Hon har bara mött ston i de två senaste starterna men på sättet som hon har känts, ser jag positivt på framtiden. Vi har matchat henne relativt lugnt under året, med tanke på en eventuell Frankrike-resa. Allt känns fortsatt bra och vi har siktet inställt på Prix Tenor de Baune för 5-åriga hästar som avgörs på julafton. Segraren där får en direktplats till Prix d’Amerique. Det är inte helt bestämt hur vi lägger upp det fram till den starten, men eventuellt att hon reser ner i början av december.
Titan Yoda – kommer att passa på större banor
Står rätt inne i klassen och har fina startmöjligheter i Frankrike under vintern. Kommer att prova både i Paris och på mindre banor. Björn Goop har kört honom en gång och tror att det är en häst som kommer att passa på större banor
Westholm: ”Vincennes är otroligt häftigt”
Jörgen Westholm, 55 år.
Tränare på Solvalla.
Hästar för Vintermeetinget: 2-3.
Så ser jag på årets Vintermeeting
Jag har drygt 60 kusksegrar i Frankrike där många är tagna på Vincennes. Det är en otroligt häftig bana att köra på. Det mesta kan inträffa i loppen och det är väldigt svårt som kusk att på förhand analysera löpningsförloppen.
Svenskt trav är mycket mer förutsägbart, efter att positionerna är intagna. På Vincennes är det inte ovanligt med tre-fyra ledarskiften tidigt i loppen och då kan en bra start och ledning snabbt förvandlas till fjärdepar invändigt om man inte är med på noterna.
Jag började att tävla på Vincennes när jag hade Super Light och Criks Hurricane. Den inledningen på Frankrike-äventyret blev en stor succé för båda hästarna, vilket gav blodad tand och därefter har det rullat på. Fram till dags dato har vi tagit över 270 tränarsegrar och hästarna har tillsammans sprungit in över sju miljoner euro.
Jag tycker att franskt trav är väldigt spännande. Det finns många fördelar med det, såsom olika sorters underlag, men främst grus och gräsbanor. Man kan hitta passande lopp på banor som tävlar både i rätvarv och i bakvarv. Frankrike har många banor med större ban-kropp, vilket medför vidare svängar som är mer skonsamma för hästarna. Summerat finns det större möjligheter i Frankrike och det är lättare att testa nya upplägg som kan passa en specifik häst. Där finns också ett mycket större utbud av monté än i Sverige.
Statistiskt sett har vi förmodligen haft större framgångar på sommarmeetinget än under vintermeetinget. Sommarmeetinget har också mycket fina pengar att köra om och motståndet är betydligt enklare. Men genom åren har vi haft många hästar som tjänat bra med pengar även under vintermeetinget.
Den största nackdelen med Frankrike är att jag inte har lyckats lärt mig det franska språket. Jag är social av mig och gillar att prata, vilket ibland försvåras på grund av språkförbistringen.
Mina hästar på Vincennes under Vintermeetinget
Imhatra Am – vi testar en sista vända innan avel
Hon har precis rest ner till vår borg på träningsanläggningen Grosbois för att acklimatisera sig. Hon har visat sig trivas finfint på Vincennes, men har inga "skräddarsydda" uppgifter på Vincennes under det kommande meetinget. Ingen start är ännu bestämd men vi testar en sista vända innan hon ska gå till avel fram i vår.
Beat Generation – siktas mot ett lopp den 10/12
Han har tidigare i år varit nere på Vincennes och redan segrat två gånger, i april och juni. Med honom siktar vi i första hand på ett passande montélopp 10/12 på Vincennes.
Sedan har jag en mycket intressant häst där jag ännu inte har stämt av med ägarna om att åka ner och tävla, men det kan mycket väl bli så att vi bestämmer oss för det.
Timo Nurmos: ”Mina treåringar är inte aktuella”
Timo Nurmos, 64 år.
Tränare på Solvalla.
Hästar för vintermeetinget: Inte klart, men några påtänkta
Så här ser jag på årets vintermeeting
Jag har tävlat i Frankrike vintertid nu i flera säsonger och tycker att klimatet är sådant att det är skonsamt för hästarna. Det behövs inte brodd och ser vi till underlaget på Vincennes så är det också väldigt bra för hästarna. Det ger bra fäste och är inte ”djupt”, utan man sladdar mest och håller underlaget fast i stället. Skall man säga något kritiskt, så kan underlaget slita på hästarnas hovar och det kan vara tufft att tävla barfota flera gånger.
Jag tycker att våra svenska hästar står bra till i klassen när vi kommer ner till Frankrike och dom som har nära miljonen inkört har fina lopp som är öppna för internationella besök.
De franska hästarna tjänar ofta snabba pengar och det märks att vi hävdar oss med de som tävlar i klassen under eliten.
Min erfarenhet är att det också är ganska lätt att föreslå för hästägare att ha sina hästar i Frankrike. Miljön är trevlig även för oss människor och det skiljer inte mycket i pris från att ha häst här hemma. Lite traktamente för skötare och resekostnader tillkommer givetvis men det finns också bra pengar att tävla om.
Hästarna presterar bäst i sina första lopp
Jag har provat många sätt att matcha hästarna på i Frankrike och kommit fram till att jag antingen skall satsa på några enstaka lopp, två tre kanske och resa fram och tillbaka. Eller så skall man satsa på en längre tid och planera därefter.
Jag skulle säga att hästarna presterar bäst i de första loppen de gör här och sedan blir det sämre. De hästar som är en längre tid i Frankrike behöver ofta tid att ställa om i magen, med den annorlunda flora som finns i hö och så vidare. Sådant kan påverka prestationerna i loppen. Hos oss vill vi ha eget foder med till hästarna och det är inte enkelt att klara detta under lång tid.
Hästen behöver inte ha fransk stam
Ser vi till vilka hästar som passar att tävla i Frankrike och på Vincennes så är det väldigt skiftande från individ till individ. Det skall vara bra styrka för det är lite speciellt med kuperad bana och uppförsbacke på Vincennes.
Vi tränar hästarna i backe här hemma och rent allmänt tycker jag inte förhållandena där nere är något som komplicerar. Man behöver inte ha franskstammat, utan det är också bra med snabba hästar för att hävda sig.
En viktig detalj - då man väljer ut vilka som skall få åka och tävla - är att hästarna måste ha ett bra trav i sig. Hästar som har dålig aktion kan lätt bli diskvalificerade med de regler som gäller kring dåligt trav i Frankrike.
Mina treåringar är inte aktuella
Jag har inte bestämt ännu hur många och vilka som skall få åka ner och tävla den här vintern men visst finns det några som är påtänkta. Vi skall först köra Breeders’ Crown och se där vilka som har pengar för att passa in i propositionerna där nere.
Mina bra treåringar är inte aktuella, men kanske någon av fyraåringarna. Det lockar också att ta med flera av mina ston i stallet som har fina lopp framöver.
Vi har som ingen Readly Express i år, för de allra största loppen, men jag hoppas att vi kan vara med och hävda oss i klassen under. Tanken är att vi skall prova med några även den här säsongen, men som sagt: det inte är helt bestämt ännu vilka som skall få chansen.
Mina hästar på Vincennes under Vintermeetinget
Lulius Boko - det kan mycket väl bli lopp i Frankrike
Han har inte tävlat sedan Derbyt i fjol eftersom han har en hov som spökat. Det har gjort att det blivit så långt uppehåll. Han har dock tränat bra länge och är startklar som jag ser det. Vi skall först göra någon start här hemma men sedan kan det mycket väl bli lopp i Frankrike.
Lara Boko - är på gång och kan bli aktuell
Hon har bara gjort en start i år men är nu på gång igen. Även hon har haft problem med en hov, men är inte långt ifrån start och kan bli aktuell.
Isabell Cash och Ivanka Amok – det lutar åt att de får följa med
Det här är två ston som har kring miljonen intjänat och de står båda väldigt bra inne i sin klass. Det lutar nog åt att de här två får följa med ner och tävla om fina pengar i vinter.
Kagebrant: ”Vi siktar på Critérium Continental”
Sabine Kagebrant, 40 år.
Tränare på Solvalla.
Hästar för Vintermeetinget: 2 st.
Så ser jag på årets Vintermeeting
Den upplevelse jag har nu med alla framgångar, kunde jag inte ens drömma om att ha. Starten har varit otrolig. Jag talade med LeTrot häromdagen och har nu gjort klart med boxar på Grosbois och befinner mig i första planeringsstadiet. Vi siktar på att åka till Paris i mitten på november. Jag kommer bland annat åka ner med Joviality och Hell Bent for Am. På Grosbois och Vincennes har jag arbetat tidigare och var hästskötare till Gigant Neo när han vann Prix d’Amérique 2006. Att ta ner hästarna ser jag som en del i deras utveckling för att växa in i eliten 2025. Det gäller att ha långsiktiga mål. Det kommer att vara en fördel att de slipper brodden, och att det är ett mildare klimat, men för mina två hästar är det ingen större skillnad om de tävlar med eller utan skor. Men visst, det fina skonsamma underlaget på Vincennes under vintern sliter inte på hästarna som i Sverige under samma tid.
Mina hästar på Vincennes under Vintermeetinget
Joviality – siktas mot Critérium Continental 24/12
Hon har aldrig visat galopp, men i senaste starten blev jag så klart överraskad att hon galopperade. Man blir varse att det är djur man arbetar med och att allt måste stämma. Galoppen kan ha berott på att hon fick bilsprutet på sig från spår fem bakom bilen. Men hon är också van att få sköta sig själv, kanske inverkade det att Erik krävde lite mer än vanligt av henne i starten. Nu känns hon väldigt bra här på gården och vi laddar för Frankrike. Vi siktar mot fyråringsloppet Critérium Continental på julafton. Det brukar vara de bättre som matchas för det loppet och det blir självklart en riktig utmaning. Vad som händer sedan är det för tidigt att säga, det finns fina lopp för femåringar på Vincennes när vi går över i ett nytt år. Hon är en fantastisk uppenbarelse, stark och komplett, så hon ska gå bra på Vincennes stora bana.
Hell Bent for Am – siktas mot lopp över 2100 m.
Han har vunnit tre större lopp över kort distans i år, men jag är inte främmade för att starta honom på längre distanser, då han också är en stark häst. Han visade fin styrka då han vann Treåringseliten på Solvalla i maj för två år sedan. Det kommer att finnas blandat med lopp över 2100 m för honom under vintern på Vincennes. Sedan skulle det också vara kul att starta honom på Vincennes då jag vet att italienska stuterier har ett gott öga till honom, i och med att han har en italiensk mamma i Nalda Nof. Att han skulle testa monté är inget jag direkt har funderat på, utan vi får se hur det blir när vi är på plats.
Redén: ”Xanthis Harvey mot Critérium Continental”
Daniel Redén, 44 år.
Tränare på Solvalla.
Hästar för Vintermeetinget: Ett tiotal.
Så ser jag på årets Vintermeeting
Jag kommer att göra en större satsning på Frankrike den här vintern. Det blir ett tiotal hästar och två skötare som följer med på den här resan. Vi kommer att åka ner i slutet av november. Tanken är att hästarna har tävlat färdigt i Sverige vid den tidpunkten så vi kan fokusera på tävlande i Frankrike. Jag har fått tolv boxar på Grosbois och det blir väldigt spännande.
De år hästarna levererat bäst för mig i Frankrike, har vi haft dem uppstallade på Grosbois. Den stora fördelen med att vara där är att det finns så många alternativ att träna på. Oavsett om det varit kallt eller har regnat så finns det alltid någon bana som är fint i ordning. En annan fördel är att det är nära och smidigt att ta sig till Vincennes, det gör ju att man även kan ta med hästar som har problem att resa till tävlingar. Det enda negativa är att man kan få någon smitta och sjuka hästar där, eftersom det är så väldigt många hästar som är uppstallade på samma ställe. Det kommer att bli lite fortkörning på dagarna men det blir även lite lugnare dagar för mig, lite rekreation och må lite bra.
Jag har ju lite spännande hästar och flera av dem har säkert bra lopp, men har de placerat sig i Grupp 1-lopp är de utestängda från många lopp. Har de vunnit Grupp 2-lopp får de inte vara med i vissa lopp, så det är ett pusslande och mycket att hålla reda på för varje enskild häst. Jag har inte planerat in några specifika lopp ännu, men visst finns tankarna.
Mina hästar på Vincennes under Vintermeetinget
Francesco Zet – Det är de största loppen som gäller
Han har mycket betäckningsjobb framför sig och det är väldigt glädjande att kvaliteten på hans spermier har varit mycket bra i år, till skillnad mot i fjol. Vi ska dock ta ner antalet betäckningar så det finns en möjlighet att han går ner till Vincennes. Just nu får han vara kvar hemma och träna för han är ju så speciell så jag tror inte att han skulle trivas med att stå där länge, inte ha sin hage heller. Ska han tävla i Frankrike får han bara åka ner till loppen och för hans del är det ju de största loppen som gäller.
Hail Mary – Viktigt att han trivs att träna på Grosbois
Han ska med ner och träna till att börja med. Sen får vi se hur han trivs där om det blir något lopp eller inte. Allt beror ju på hur han fungerar på banorna då man tränar honom. Han älskar ju att träna i sanden här hemma och den är väldigt skonsam för honom. Ser jag att banorna där nere påverkar honom det minsta lilla negativt får han åka hem igen. Träningen får inte slita på honom.
Admiral As – Prix de Luxembourg finns i tanken
Han hade fått skav av vagnen i det senaste loppet. Det var därför han bröt så mycket, så vi ska kolla upp honom ordentligt. Verkar det bra med honom kan det tänkas att han får åka ner. Bland annat är Prix de Luxembourg en uppgift man tänker på när det gäller honom.
Xanthis Harvey – Det kan bli Critérium Continental
Jag är sugen på att se honom kuta där nere. Han har haft så mycket stolpe ut i år så det känns som han är obrukad den här säsongen. Det kan bli så att vi går för Critérium Continental med honom, jag tror att det skulle passa honom perfekt att tävla på Vincennes.
Kentucky River och Indy Rock
Båda två jag vill ta med ner till Vincennes. Indy Rock har ett flertal lopp att välja på, eftersom han inte varit placerad i något Grupp 1-lopp. En tredje är Hankypanky Pinkman som har lite pengar på sig och borde ha något lopp som passar.
Ready Tonight
Har jag också tänk ska få följa med. Han har väldiga problem med att resa till tävlingarna så vi får se hur det funkar, men skulle resorna gå bra borde han passa på Vincennes. Han trivs ju bra på lång distans och är väldigt vass om han får ligga i draget och utnyttja speeden. Han står dessutom bra inne i sin klass i Frankrike.
Flera ston är aktuella för Vincennes
Faeza Zet och Glamorous Rain borde ha flera lopp att välja på. Sen har vi även Felicia Zet som även hon borde ha en del lopp som passar.
Håkan Arvidsson om San Moteur inför Prix de Bretagne
Prix de Bretagne
Vintermeetingets första av totalt fyra B-lopp, tillika det första kvalificeringsloppet till Prix d’Amérique. Nu ska vi äntligen få se stjärnhästarna mullra igång.
Historik
Prix de Bretagne har körts sedan 1966 och faktum är att de franska hästarna har lagt beslag på samtliga segrar i loppets drygt 50-åriga historia. Vi har fått se många klassiska hästnamn högst upp på prispallen, så som Jorky, Ourasi, Abo Volo och Ready Cash. Sex olika hästar har segrat två gånger medan endast en häst har lyckats med bedriften att ta tre segrar, Capitole (95,97,98). Löpningsrekordet är satt av Face Time Bourbon 2021, och lyder på 1.11,4.

Legenden Tidalium Pelo innan sin seger 1971.
Svenska framgångar genom åren
Förvånansvärt är att ingen svensktränad häst ännu har lyckats vinna Prix de Bretagne. Det är även ont om pallplaceringar. Den enda svenskfödda häst som har slutat bland de tre första är Jörgen Westholms Super Light, som ståtar med två raka andraplatser från 2004https://www.youtube.com/watch?v=3pKyHZpz_Io och 2005. https://www.youtube.com/watch?v=nn0-a6rRzNM Propulsion var tvåa i mål 2016 men fråntogs den placeringen i efterhand.
Förutsättningar inför loppet
Prix de Bretagne är en Grupp 2-löpning över distansen 2 700 meter med voltstart, på Vincennes stora bana. Sedan 2016 är det ett lopp där de tre första i mål erhåller en biljett till Prix d’Amérique. De hästar som har tjänat en miljon euro och uppåt, är i princip redan är klara för start i PdA och behöver inte en biljett för att kvala in.
Startlistan

Det franska motståndet i årets upplaga
Förra årets Prix d’Amérique-etta Hooker Berry ska starta, tvåan Ampia Mede SM är med och så även fyran Hip Hop Haufor. Vidare hittar vi ett par bekanta franska namn, Gu d’Heripre, Izoard Vedaquais och Harper Hanovers-segraren Diablo de Vauvert. Hästarna Horsy Dream, Hokkaido Jiel, Ideal du Pommeau och Ganay de Banville behöver ta en pallplacering för att vara klara för Prix d’Amerique. Pass upp för dessa.
San Moteur
Hur ser det då ut för våra svenska utmanare i den första bataljen inför vinterns största slag? Jo, det stavas kort och gott San Moteur. Är ensam stark? Vi slog en signal till hästens ”allt i allo” Håkan Arvidsson för att fråga hur förberedelserna har gått inför debuten på fransk mark.
Hej Håkan, hur står det till?
Allt är bara bra, vi kom ner i dag (torsdag) och jag har precis varit ute och kört San Moteur. Vi är nöjda med hur resan har gått och hästen är glad och pigg.
Hur har San Moteur känts efter det senaste loppet, har du kunnat träna på som planerat?
-Allt har gått helt enligt plan inför den här starten. Jag tycker faktiskt att han gjorde ett av sina bästa lopp i karriären senast, trots att han ”bara” slutade femma. Han avslutade kring 1.08 sista 1000 i vida spår. Det går inte att begära så mycket mer av honom. Han har fått träna på efter det och allt känns bra. Vi är redo.
Hur tror du (som känner hästen bäst) att San Moteur kommer att hantera Vincennes bana, först nedförsbacken och sedan uppförsbacken på den bortre långsidan.
-Vi är väl medvetna om att det kommer att gå fort i nedförsbacken och därför har vi skorna kvar fram, för att vara på den säkra sidan. Vad gäller uppförsbacken tror jag inte det ska innebära några problem. Vi har en mycket stark häst.
Ni är i princip klara för Prix d’Amérique på insprungna pengar. Blir det här en klassisk fransk preparé för att lära känna banan eller går ni för seger?
-Nej den här starten är inte tänkt som någon preparé. Vi går för fullt och vill vinna loppet. Vi vet om att vi med all sannolikhet kommer med på pengar, men vill kvala in på söndag, så vi är helt klara för Prix d’Amérique. Därefter blir det hem och ladda batterierna, kanske göra en start på hemmaplan. För att sedan resa ner till Paris igen och göra en alternativt två starter innan Prix d’Amérique.
Så här inför loppet, vilken prestation förväntar du dig i debuten på kolstybben?
-Jag förväntar mig en hundraprocentig prestation och att han ska vara lika bra som i den senaste starten. Jag hoppas att Björn kan hitta bra ryggar så att han slipper göra allt grovjobb på egen hand, som han ofta får göra i loppen hemma i Sverige. Drömscenariot är att han får gå med i ryggar för att sedan kunna avsluta fort över upploppet. Då ska det bli spännande att se vad han kan uträtta.
Har du läst på motståndet inför loppet, vilken/vilka motståndare har du störst respekt för?
Jag vet om att vi kommer att möta många bra franska hästar och har självklart respekt för motståndet. Samtidigt känner jag att om San Moteur får vara frisk och levererar en prestation likvärdig den senast i UET-finalen, så ska vi vara med och göra upp om segern här.
Tack för samtalet, då önskar vi stort lycka till på söndag!

San Moteur i sin box på Grosbois, kort efter ankomst.