Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ärofyllda Prix d'Amérique på Vincennesbanan i Paris avgjordes som vanligt sista söndagen i januari. Franske stjärnan Davidson du Pont, som varit tvåa i loppet både 2020 och 2021, fick nu vinna. Svenska Power slutade i det slagna fältet.

Spela Tillsammans - andelsspel på hästar.

Resultat PdA 2022

Här följer ordningen i mål för de hästar och kuskar som deltog i 2022 års Prix d'Amérique:

1. Davidson du Pont – Nicolas Bazire

2. Galius – Yoann Lebourgeois 

3. Flamme du Goutier – Théo Duvaldestin 

4. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard 

5. Hohneck – Francois Lagadeuc 

6. Chica de Joudes – Alain Laurent  

7. Diable de Vauvert – Tony le Beller

8. Étonnant – Anthony Barrier 

9. Cokstile – Gabriele Gelormini

Oplacerade: Feydeau Seven – Jean-Michel Bazire, Power – Robert Bergh, Vitruvio – Alessandro Gocciadoro, Délia du Pommereux – David Thomain, Bahia Quesnot – Junior Guelpa, Billie de Montfort – Pierre-Yves Verva.
Diskvalificerade: Rebella Matters – Christophe Martens, Gu d’Héripré – Franck Nivard, Zacon Gio – Björn Goop.

Häng med till PdA! 

Premiär för ”Road to PDA”, en spännande resa per husbil hela vägen fram till Vincennes den sista söndagen i januari, var måndagen den 15 november sedan blir det publiceringar varje måndag fram till och med v8 2022. Och du är välkommen att följa med! On y va! (Nu drar vi!) Kolla in programmen.

Vintermeetinget 2021/2022 är i gång!

Från och med den 3 november startar det som många travvänner världen över längtat efter, det franska vintermeetinget. Runt 800 lopp kommer köras och ridas där nere, mestadels på Vincennes karaktäristiska kolstybb. Det hela kulminerar i Prix d´Amérique sista söndagen i januari 2022. Kan vara läge att lägga en High Five eller köpa en PIX! inför det stora slaget. 

Prix de Bretagne inledde storloppsmattan – tre fick inbjudan till PdA!
Det första av de så kallade B-loppen under Vintermeetinget är Prix de Bretagne som i år lockade flera riktigt stora stjärnor till sig. De tre första i mål var garanterade en plats i Prix d'Amérique och dessa blev i tur ordning: Face Time BourbonEtonnantGanay de Banville.

Omvänd ordning i det andra B-loppet!
Nästa lopp med direktplatser till PdA på spel var Prix de Bourbonnais som kördes den 12/12. Där var jackpotten på High Five förresten kryddad med hela 10 miljoner kronor! Efter att Face Time Bourbon körts till ledning och ryckt undan med några längder ebbade det hela ut till slut och vasst avslutande Etonnant (e. Timoko) tog sig förbi i de sista stegen. Ordning i mål: Etonnant – Face Time Bourbon – Rebellea Matters.

Prix Tenor de Baune vanns av Galius
Det stora 5-åringsloppet med en PdA-biljett i potten gick till Sèverine Raimonds adept, Galius, efter att ha tagit över ledningen 1 400 meter från mål. Segertiden blev 1.12,5/2 700 meter. Körde gjorde Yoann Lebourgeois.

Och Prix de Bourgogne av "fel" Elitloppsvinnare
Många hade nog trott att 2021 års vinnare av Elitloppet, Don Fanucci Zet, skulle spisa av övriga elithästar i sin debut på fransk mark. Prix de Bourgogne vanns nu istället av Cokstile med Gabriele Gelormini i sulkyn. Tvåa blev Vivid Wise As och trea i mål Billie de Montfort. Don Fanucci Zet inkom sjua.

Blir vi helt utan svenskhopp i årets upplaga?
Från början såg Power och Don Fanucci Zet ut att vara två potentiella vapen från svenskt håll i huvudloppet Prix d'Amérique. Efter ett par tveksamma insatser från den förstnämnda och en bekräftelse från tränare Daniel Redén gällande DFZ som berättar om feber och inställda planer har drömmarna om en svensk framgång sjunkit drastiskt. Kan Power gå ut i det sista av de stora förberedelsloppen, Prix de Belgique, och visa på en kraftfull formförbättring månne? DET är den stora frågan! Lite mer svenskt i det nämnda loppet blir det i och med Tomas Malmqvist-tränade Express Jet, som kommer att köras av en viss Björn Goop.

Sista B-loppet är kört och Bergh nöjd med Power!
Prix de Belgique blev dramatiskt, inte minst på grund av en spelare som visade sitt missnöje med ett domslut i loppet innan genom att sabotera starten i flera minuter. När loppet väl kom iväg sladdade svenske Power flera längder bakom övriga fältet under större delen av loppet. När upploppet nalkades avslutade han dock vasst och inkom sjua. Hästens tränare och kusk, Robert Bergh, var mycket nöjd med sin adept och siktet mot PdA kvartstår. Vann gjorde överraskningen Feydeau Seven före Diable de Vauvert och Rebella Matters. De två förstnämnda fick därmed varsin biljett till Prix d'Amérique och trean i mål är redan inkvalad dit. 

Face Time Bourbon skadad
Förhandsfavoriten till att vinna även 2022 års PdA, Face Time Bourbon, blev under tisdagen, alltså bara dagar före loppet, skadad och kretsen runt hingsten var tvingade att ta beslutet om att stå över årets drabbning. 

Svenska travtränare i Frankrike 

Flera svenska tränare siktar på att skörda framgångar under perioden. Thomas Malmqvist, Robert Bergh, Björn Goop, Adrian Kolgjini och Daniel Redén är några av de mer kända namnen.

Vad händer inför PdA 2022?

Vintermeetinget är i gång och det spekuleras vilt kring hur deltagarna i kommande Prix d´Amérique kommer att matchas. Går de ut och möter varandra redan i de inledande så kallade B-loppen? Där ligger fribiljetter till PdA på spel och det första av dessa lopp är Prix de Bretagne som körs den 21 november på Vincennes. Kolla här om vi har fått upp spel till de loppen, eller lägg ett litet lir på vinnaren av självaste Prix d'Amérique redan nu!

Resultat - Prix d'Amérique 2021

Precis som väntat stod Face Time Bourbon i en klass för sig då 2021 års Prix d'Amérique avgjordes den 31 januari. Med ett speedryck lyckades Björn Goop skaka av sig värsta konkurrenten, Davidson du Pont och Jean Michel Bazire, och segern blev till slut säker. Det här var Björn Goops tredje seger i, vad som av många anses vara, världens tuffaste travlopp. Face Time Bourbon segrade på nya löpningsrekordet 1.10,8 och fick 450 000 euro för vinsten. Tränar den 6-årige hingsten gör Sébastien Guarato. Enda svenska häst som deltog det här året, Power, slutade i det slagna fältet.

Fullständig resultatlista - PdA 2021

Prispengar i euro till de sju först placerade: 450 000-250 000-140 000-80 000-50 000-20 000-10 000.

  1. Face Time Bourbon – Björn Goop
  2. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
  3. Gu d´Héripré – Franck Nivard
  4. Délia du Pommereux – Éric Raffin
  5. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  6. Diable de Vauvert – Gabriele Gelormini
  7. Feliciano – David Thomain
  8. Chica des Joudes – Alain Laurent
  9. Drôle de Jet – Pierre Vercruysse
Oplacerade: Féerie Wood – Alexandre Abrivard, Valokaja Hindö – Nicolas Bazire, Power – Robert Bergh, Tony Gio – Yoann Lebourgeois, Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro, Billie de Montfort – Jean-Philippe Monclin, Looking Superb – Franois Lagadeuc, Moni Viking – Matthieu Abrivard, Victor Ferm – Christophe Martens.

Vad är Prix d'Amérique?

Prix d'Amérique är höjdpunkten av det franska vintermeetinget och det mest prestigefyllda travlopp man kan vinna. Loppets namn är en hyllning till den amerikanska insatsen i första världskriget och distansen är bestämd till 2 700 meter. Förstapriset i Prix d'Amérique är 450 000 euro. Det franska varmblodet Ourasi har vunnit Prix d'Amérique fyra gånger (1986, 1987, 1988 och 1990) - ett svårslaget rekord.

Vilket år var det första Prix d'Amérique?

Det första Prix d'Amérique avgjordes 1920. Då blev det hemmaseger för franska hästen Pro Patria och kusken Theodor Monsieur.

Vilka svenska hästar har vunnit Prix d'Amérique? 

Den första svenska kusken att vinna storloppet var legendaren inom svensk travsport, Sören Nordin, med hästen Scotch Fez. Sedan dess har ytterligare sex olika svenska tränare lyckats stå överst på pallen. En av de mest anmärkningsvärda segrarna kom 1995 när Kjell P Dahlström satte upp frun Helen A Johansson bakom Ina Scot. En historisk vinst då ingen kvinnlig körsven ens hade startat i Prix d’Amérique tidigare.  

Stig H Johanssons seger med Queen L 1993 var också en annorlunda syn då fransmännen var kända för sina yviga drivningar över upploppet. Stig H satt dock blixt stilla bakom sin drottning när hon spurtade längst ut. Med sin speciella stil totalstannade nämligen Queen L under drivning.

 Häst Kusk Tränare Vinnartid
1950Scotch Fez Sören Nordin Sören Nordin 1.22,8
1973Dart Hanover Berndt Lindstedt Berndt Lindstedt 1.17,3
1993Queen L Stig H Johansson Stig H Johansson 1.15,0
1995Ina Scot Helen A Johansson Kjell P Dahlström  1.14,7
2006Gigant Neo Dominiek Locqueneux Stefan Melander 1.12,5
2014Maharajah Örjan Kihlström  Stefan Hultman 1.13,3
2018Readly Express Björn Goop Timo Nurmos 1.11,2 (rekord)

Mer om franskt trav