Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Svenskt Travderby 2024

Den 1/9 2024 körs Svenskt Travderby på Jägersro i Malmö. Vann loppet 2023 gjorde Joviality med Erik Adielsson i sulkyn.

Vad är Svenskt Travderby?

Svenskt Travderby är en av årets riktiga höjdpunkter! Det klassiska 4-åringsloppet körs alltid den första söndagen i september och 2022 års upplaga vanns av en Solvallahäst vid namn Francesco Zet. Loppet gick, som vanligt, på Jägersro!

Svenskt Travderby är en av årets riktiga höjdpunkter! Det klassiska 4-åringsloppet körs alltid den första söndagen i september och 2023 års upplaga såg på förhand ut att vara oerhört svårtippat och jämnt. Loppet kördes, som vanligt, på Jägersro och när hemmahästen Barack Face ledde in på upploppet såg det ut att kunna bli hemmaseger. I rygg tassade dock fältets enda sto, Joviality, med och efter en vass spurt blev segern säker för henne. Det var första gången på 22 år som ett sto vann Svenskt Travderby. Och första gången någonsin som en häst tränad av en kvinna segrade i loppet. Hon heter Sabine Kagebrant.

Vinnaren av Svenskt Travderby 2023 erhöll 4 miljoner kronor för segern. Vinnartiden blev 1.12,1 över distansen 2 640 meter med autostart. Här är resultatet:

  1. Joviality – Erik Adielsson
  2. Barack Face – Adrian Kolgjini
  3. Love Keeper – Stefan Persson
  4. Global Dubhe – Peter Untersteiner
  5. Xanthis Harvey – Örjan Kihlström
  6. Coquaholy – Björn Goop

Mer om Svenskt Travderby

Svenskt Travderby är ett av de klassiska loppen på Jägersro och körs första söndagen i september mellan landets fyraåriga hästar över distansen 2 640 meter. Vinnaren av Svenskt Travderby erhåller förutom 2 miljoner kronor en gul derbykavaj och detta är ett av de mest prestigefyllda loppen man kan vinna som kusk och tränare. Finalen föregås av sex kval där de två främsta kvalificerar sig till finalen veckan efter. Sedan 1966 är loppet vigt åt Jägersro men innan alternerade man mellan Sveriges tre största banor Jägersro, Solvalla och Åby.  
För de 4-åriga stona körs även Derbystoet, samma dag på Jägersro. 

Snabbfakta Svenskt Travderby:  

Första vinnaren (fr 1966): Blixt med Bruno Svensson 
Snabbaste vinnartiden: Who's Who med Örjan Kihlström (2018), vinnartid: 1.12,0 
Högsta vinnaroddset: Segerstorp Comet med Stig H Johansson (1970). Odds: 74,36 
Lägsta vinnaroddset: Readly Express med Jorma Kontio (2016). Odds: 1,35

Spela på travsport på Oddset