Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Messi med flera

Det vimlar av stjärnor i Copa América 2019. Och den klarast lysande är givetvis en lirare från Argentina.

Lionel Messi, Argentina

FC Barcelonas superanfallare räknas av många som världens bästa fotbollsspelare. Lionel Messi, som fyller 32 år under Copa América, har uppnått oerhört mycket under sin karriär, såväl individuellt som med sitt klubblag. Men i landslaget har det faktiskt låst sig stundtals för Messi, som fortfarande saknar en titel med Argentina. Det har blivit en finalförlust i VM (2014) och tre i Copa América (2007, 2015, 2016). Går Argentina hela vägen nu?

Neymar, Brasilien

Säo Paulo-killen blev tidigt Brasiliens gunstling och debuterade i landslaget som 18-åring. Han har representerat Santos, FC Barcelona och återfinns sedan 2017 i Paris Saint-Germain, där hans målsnitt är nära ett mål per match. Övergången till den franska toppklubben är fortfarande världens i särklass dyraste inom fotbollen. Även i landslaget har Neymar nätat friskt, men i likhet med Messi har de stora titlarna uteblivit. Brasilien har inte ens nått semifinal i Copa América i de tre mästerskap som Neymar varit med, och nu på hemmaplan kräver fansen guld. Neymars medverkan är dock osäker på grund av en fotskada.

Luis Suárez, Uruguay

Det brukar hända saker när Luis Suárez spelar fotboll. Den rutinerade uruguayanen tappar lugnet ordentligt emellanåt och har bland annat bitit en motståndare vid tre kända tillfällen. Dessutom betraktas han som en av sportens notoriska "filmare". Men framför allt är Luis Suárez en spelare av yppersta världsklass och har tagit såväl sina klubblag som sitt landslag till stora framgångar. Stjärnanfallaren utsågs exempelvis till mästerskapets bäste spelare senast Uruguay vann Copa América 2011.

Sergio Agüero, Argentina

Sommaren 2003 blev Sergio Agüero, 15 år och 35 dagar gammal, den yngsta spelaren någonsin i den argentinska högstaligan. Karriären har sedan fortsatt att vara en framgångssaga för den kortväxte anfallaren. Såväl i klubblagen Atletico Madrid och Manchester City (sedan 2011) som i Argentinas landslag har Agüero oftast varit på rätt plats vid rätt tillfälle och gjort otaliga viktiga mål. Precis som landsmannen och bästa kompisen Lionel Messi har Sergio Agüero dock inte varit med och vunnit någon stor titel med A-landslaget, och i Copa América 2019 har han kanske sin sista stora chans till detta.

James Rodriguez, Colombia

Efter stora framgångar som juniorspelare lyckades James Rodriguez snabbt etablera sig som en stjärna även inom seniorfotbollen. Han värvades av Porto och fortsatte klubbkarriären i Monaco och Real Madrid, där han senare lånats ut till Bayern München. Rodriguez tillhörde de allra bästa spelarna i VM-slutspelet 2014 i Brasilien för Colombia som då tog sig till kvartsfinal där det blev snöplig 1-2-förlust mot värdnationen. I Copa América 2019 tillhör Colombia guldfavoriterna, och om laget ska lyckas gå hela vägen krävs nog en Rodriguez i högform.

Paolo Guerrero, Peru

Copa América 2019 blir sannolikt det sista stora mästerskapet för Perus anfallsstjärna. Paolo Guerrero har en brokig men framgångsrik karriär bakom sig med klubblagsspel i både Europa och Sydamerika. I Copa América debuterade han 2007 och har sedan varit med ytterligare tre gånger. Guerrero, som lider av stor flygrädsla, blev mästerskapets bäste målskytt såväl 2011 (fem mål) som 2015 (fyra mål). 

Josef Martinez, Venezuela

Venezuela är en nation i ekonomisk och politisk kris, och Copa América 2019 är knappast högst upp på prio-listan för invånarna. Men all sorts framgång är garanterat välkommen och i Josef Martinez har Venezuela fått fram en målmaskin. Den kortväxte 26-åringen har öst in mål de senaste säsongerna i MLS för sitt Atlanta United. I landslaget har fullträffarna inte kommit lika ofta - hur går det i  Copa América 2019?

Arturo Vidal, Chile

Enbart klubbadresserna det senaste decenniet vittnar om klass. Den energiske mittfältaren från Santiago spelar sedan 2018 i Barcelona  efter långa sejourer i Juventus och Bayern München. Vidal är givetvis en nyckelspelare för Chile i Copa América där "La Roja" jagar tredje raka titeln. Vid de senaste två mästerskapen har Vidal imponerat stort och tagits ut i mästerskapets all star-lag. På planen är Vidal väldigt allround och klarar av att spela på flera olika positioner.

Almoez Ali, Qatar

Att Qatar skulle vinna Asian Cup i början av 2019 var det inte många som trodde. Men Qatar inte bara vann turneringen - man gjorde det på ett oerhört imponerande sätt. "The Maroons" släppte bara in ett enda mål - i finalen mot Japan - på hela mästerskapet. Och offensivt fick 22-årige  Almoez Ali sitt stora genombrott. Anfallaren stod för hela nio fullträffar på sju matcher inklusive en spektakulär cykelspark fram till 1-0 i finalen. Om Qatar ska ha framgång även i Copa América lär laget behöva leverans från Almoez Ali.

Diego Godin, Uruguay

I ett försvarsstarkt landslag har Diego Godin länge varit en pålitlig nyckelspelare. Mittbacken, som varit Atlético Madrid trogen sedan 2010, gjorde i mars 2019 sin 126:e landskamp och blev därmed Uruguays meste A-landslagsspelare genom tiderna. I Atlético har Godin varit med om att vinna såväl La Liga och Copa del Rey som Europa League (två gånger). Och med landslaget blev det guld i Copa América 2011 efter finalseger, 3-0, mot Paraguay. Kan Godin ta Uruguay till nytt guld i Brasilien? Inte omöjligt!

Alisson Becker, Brasilien

Den tyskättade 26-åringen har sakta men säkert tagit sig uppåt i hierarkierna och räknas i dag till en av världens absolut bästa målvakter. Alisson Becker, som oftast endast går under namnet "Alisson", värvades till Roma från brasilianska Internacional 2016. Efter två säsonger i Serie A gick flyttlasset till Liverpool, där han i juni 2019 var med och vann Champions League. I det stjärnspäckade brasilianska landslaget har Alisson varit förstavalet sedan 2016, och allt talar för att han får förtroendet mellan stolparna i jakten på guld i Copa América 2019.

Philippe Coutinho, Brasilien

Det saknas inte offensiva stjärnor i värdnationen Brasilien. Philippe Coutinho är en av dem som lyser allra klarast. Den kortväxte Rio-killen har spelat i Brasiliens alla ungdomslandslag och gjorde A-landslagsdebut redan som 18-åring. Efter att haft lite problem att anpassa sig till den europeiska fotbollen i Inter hittade Coutinho till sist sin nivå i Liverpool, där han var mycket uppskattade under fem säsonger i Premier League. Sedan 2018 spelar han i Barcelona där det, precis som i Brasiliens landslag, är stenhård konkurrens om speltid.