Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Danmark

Har vårt grannland en överraskning på gång i EM? Danmark har en lång period av fina resultat bakom sig, och bör ha mycket goda chanser att först och främst ta sig vidare från gruppen. Spel på hemmaplan i Köpenhamn skadar förstås inte heller.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Kasper Hjulmand

Meriter: EM-guld, 3 OS-silver

Antal EM: 8

Smeknamn: De Röd-Hvide (De rödvita)

Danmarks största framgång var den makalösa EM-turneringen i Sverige 1992. Vårt södra grannland skulle egentligen inte ens ha deltagit men halkade in på ett bananskal på grund av att Jugoslavien utestängdes med anledning av kriget på Balkan. Brian Laudrup och Peter Schmeichel lotsade de rödvita till guldet på Nya Ullevi i Göteborg. Dagens Danmark har Peter Schmeichels son Kasper i buren och ute på fältet är det Christian Eriksen som styr spelet. Danskarna kommer från ett starkt VM där straffar krävdes för att skilja dem från Kroatien i åttondelsfinalen. EM-kvalet slutade med en andraplats bakom Schweiz. Under våren har Danmark imponerat och vårt sydvästra grannland får sägas vara en dark horse till guldet i sommarens slutspel.

Spelar i Grupp B med Belgien, Finland och Ryssland.

Danmarks matcher

12 juni, 18:00 Danmark - Finland Köpenhamn

17 juni, 18:00 Danmark - Belgien Köpenhamn

21 juni, 21:00 Ryssland - Danmark Köpenhamn

Stjärnor - Danmark

Kasper Schmeichel

Ålder: 34

Fotbollsklubb: Leicester

Position: Målvakt

Landskamper: 63 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Kasper Schmeichel var länge mest känd för att han var Manchester United-legendaren Peter Schmeichels son. 34-åringen har dock på senare tid gjort sig ett stort namn i fotbollseuropa. 2015/16 stod han för en magnifik säsong och bidrog i högsta grad till Leicesters sensationella Premier League-titel. Hos The Foxes har den blonda målvakten spelat sedan 2011 och hans stora styrka är att han sällan gör misstag. 2016 röstades den 189 centimeter långe Köpenhamns-sonen, som började sin karriär i Manchester City, fram till Danmarks bästa spelare. Schmeichel har en nyckelroll i Kasper Hjulmands balanserade bygge. Under VM 2018 var Kasper en av de bärande pjäserna hos danskarna som var på vippen att slå ut blivande silvermedaljörerna Kroatien i en straffläggning och i EM-kvalet släpptes blott sex bollar in på åtta omgångar. Har burväktaren ett bra mästerskap kan vårt grannland gå riktigt långt i EM-slutspelet!

Daniel Wass

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Valencia

Position: Försvarare/Mittfältare

Landskamper: 28 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Daniel Wass har varit som ett fint årgångsvin och åldrats med värdighet och kvalité. Numera har 32-åringen en bofast plats i såväl klubblaget Valencia som det danska landslaget. Dessutom har Gladsaxe-sonen varit förskonad av större skador under egentligen hela sin karriär. Något som bland annat kan skönjas i Valencia-tröjan i år då Wass spelat omkring 3000 minuter för Los Che. I den rödvita landslagströjan fick Wass vila under vårens VM-kvalkross (8-0) mot Moldavien men när det bränner till och större utmaningar finns för danskarna är valet med Wass på planen givet. Rollen som ytterback i landslagströjan har blivit mer eller mindre permanent men då han i Valencia används även högre upp i banan finns en spännande uppsida. Håller sig #danielwass18, som han kallar sig på sociala medier, frisk och kry är det långt kvar innan karriären är över och ett antal mästerskap till ska kunna passera revy innan skorna läggs på den framgångsrika hyllan.     

Simon Kjaer

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Milan

Position: Försvarare

Landskamper: 105 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Simon Kjaer är en av Danmarks mest rutinerade spelare i EM-truppen och tillika kapten. Den 190 centimeter långe mittbacken slog igenom redan som 18-åring i Midtjylland. Det gjorde att stora europeiska klubbar fick upp ögonen för dansken. Som 19-åring begav han sig till Sicilien och Palermo där det blev två framgångsrika säsonger. Sedan dess har den allrounda mittbacken representerat klubbar som Wolfsburg, Roma, Lille och Fenerbahce med bravur. I fjol lånades 32-åringen ut från Sevilla till AC Milan. I Milano imponerade han så mycket att de rödsvarta valde att använda sin köpoption, vilket nu gör honom till permanent lagkamrat med Zlatan Ibrahimovic. I det danska landslaget är Simon Kjaer given i mittlåset och en mycket viktigt spelare med sin rutin. 

Andreas Christensen

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Chelsea

Position: Försvarare

Landskamper: 40 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Andreas Christensen var inte given i det danska landslaget under VM-kvalet men fick större förtroende från Åge Hareide i EM-kvalet. Det har Chelseas mittback fortsatt fått under nuvarande förbundskaptenen Kasper Hjulmand. Hos Londons blåklädda sällskap har Andreas Christensen haft en brokig resa, efter Antonio Contes fulla förtroende följde en strulig tid under Maurizio Sarri och med Frank Lampard åkte dansken in och ut ur startelvan. I och med Thomas Tuchels tillträde på tränarposten har Christensen dock nära på tagit tillbaka sin ordinarie plats. Christensen kommer vara mycket viktig för det danska fotbollslandslaget i sommarens mästerskap och om Danmark ska nå långt i EM vill det till att han tillsammans med Kjaer städar rent framför buren.

Joakim Maehle 

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Atalanta

Position: Försvarare

Landskamper: 8 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Joakim Maehle har varit en viktig pjäs i flera ungdomslandslag, under U21-EM 2019 gjorde ytterbacken två mål i gruppspelsmatchen mot Österrike. Den gången blev det dock respass redan i gruppspelet för de röd-hvide. Under hösten 2020 växte Maehle in i seniorlandslaget och Atalanta-försvararen har nu tagit en ordinarie tröja i Kasper Hjulmands bygge. I oktober förra året gjorde Östervrå-sonen sin första start i en träningsmatch mot Färöarna som Danmark vann med 4-0, ett av målen gjordes av Maehle. Vänsterbacken gjorde även ett av målen i 4-0-krossen borta mot Österrike i VM-kvalet. Trots att 24-åringen i grunden är en högerfotad högerback kommer Joakim med största sannolikhet att vara given på Hjulmands vänsterback-plats under EM-kvalet, precis som i klubblaget.  

Pierre-Emile Höjbjerg 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Tottenham

Position: Mittfältare

Landskamper: 40 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Höjbjerg är en sådan spelare som alla tränare älskar att ha i sitt lag. Det är en tuff, hårt arbetande mittfältare som leder sitt lag genom att alltid göra sitt yttersta. Det gav dansken ett starkt rykte efter sin tid i Southampton och sommaren 2020 gick flyttlasset till Tottenham. Där blev Höjbjerg snabbt José Mourinhos favoritspelare och ett av de första namn som portugisen plitade ner i sina startelvor. I det danska landslaget debuterade mittfältaren faktiskt mot Sverige redan 2014. Sedan dess har han åkt ut och in ur laget under fler år. Inför VM 2018 blev Höjbjerg uttagen till den preliminära truppen men var en av de sista som fick lämna precis innan mästerskapet skulle börja. Sedan dess har dock 25-åringen tagit stora kliv i sin utveckling och nu är han bofast på mitten. Fyra landslagsmål har det blivit så här långt, med det är knappast som målskytt vi kommer få se honom under sommaren. Det är istället låga odds på att Tottenhams hårdföra juvel kommer få syna ett par kort i Danmarks matcher.

Thomas Delaney

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Borussia Dortmund

Position: Mittfältare

Landskamper: 52 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

Thomas Delaney var det givna förstavalet som ankare på Danmarks innermittfält under EM-kvalet. Vid sin sida har han i första hand haft antingen Lasse Schöne eller Pierre-Emile Höjbjerg. Delaney slog som så många andra fotbollsspelare i det danska landslaget igenom i FC Köpenhamn där han varit starkt bidragande till den nordiska storklubbens framgångar. Efter att ha varit FCK trogen i närmare tio år lämnade Delaney för spel i Werder Bremen innan han sommaren 2018 studsade vidare till tyska topplaget Borussia Dortmund. I den tuffare miljön hos de gulsvarta har dansken ändå fått hyfsat med förtroende och kommer ansluta till sommarens EM med gott självförtroende. 

Christian Eriksen

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Inter

Position: Mittfältare

Landskamper: 106 (maj 2021)

Landslagsmål: 36 (maj 2021)

Danmarks överlägset största stjärna är Christian Eriksen. 29-åringen har en blick för spelet utöver det vanliga och står varje säsong för mängder av briljanta assists. Dessutom är den offensiva mittfältaren en frekvent målskytt, inte minst i det danska landslaget. I kvalet till EM 2020 svarade Eriksen för nio poäng och fem av dessa var fullträffar för “De Röd-Hvide”. Den tidigare Ajax-spelaren var på väg att bli en ikon i Tottenham Hotspur men relationen slutade med att dansken lämnade som ett svart får i början av 2020. Numer bor Eriksen i Milano där han ikläder sig Inters blåsvarta dräkt. Christian har blivit framröstad till Danmarks bästa fotbollsspelare flera gånger om. Ska det bli rödvit succé i EM vill det till att nummer 10 visar vägen. 

Yussuf Poulsen

Ålder: 26

Fotbollsklubb: RB Leipzig

Position: Anfallare

Landskamper: 53 (maj 2021)

Landslagsmål: 7 (maj 2021)

Yussuf Poulsen har stor rutin från spel på hög nivå. Redan som 20-åring gick den långa spelaren (193 cm), som kan spela både som anfallare och på samtliga offensiva mittfältspositioner, till RB Leipzig från Lyngby. Där har han tillsammans med Emil Forsberg gjort läskedryckslaget till en av de allra största klubbarna i Tyskland. Poulsen har under sin fotbollskarriär varit den stora stjärnan i Danmarks samtliga U-landslag och har som 26-åring redan gjort 53 landskamper för A-landslaget. I Kasper Hjulmands trupp är den gänglige anfallaren, med rötter från Tanzania, given och troligen kommer han även få chansen från start i Danmarks EM-premiär mot Finland.

Martin Braithwaite

Ålder: 30

Fotbollsklubb: Barcelona

 Position: Anfallare

Landskamper: 48 (maj 2021)

Landslagsmål: 8 (maj 2021)

När Martin Braithwaite kritade på för Barcelona i början av 2020 var det nog många som höjde på ögonbrynen. Så sent som 2018/19 hade trots allt Braithwaite haft svårt att ta plats i Championship-klubben Middlesbrough. Men katalanernas värvningsdispens utnyttjades på dansken detta till trots som i de spanska tidningarna har jämförts med Henrik Larsson. I landslaget har Braithwaite varit en viktig kugge de senaste åren och i EM-kvalet noterades den snabbe anfallaren för tre fullträffar. Detta fotbolls-EM blir Braithwaites andra stora mästerskap i karriären efter VM 2018. Då fick 30-åringen speltid i samtliga fyra matcher där Danmark åkte ut på straffar mot silvermedaljörerna Kroatien i åttondelen. Räkna med att Martin kommer att bidra med mycket fart och energi under sommaren, ett kul spel på Oddset kan också vara att han gör sitt första mästerskapsmål. 

Jonas Wind

Ålder: 22

Fotbollsklubb: FC Köpenhamn

Position: Anfallare

Landskamper: 6 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Även om han gjorde stora avtryck i det danska fotbollslandslaget och hann med en hel del i sin karriär blommade Nicklas Bendtner aldrig riktigt ut till den spelaren många förutspådde han skulle bli. Sedan Bendtners bortfall från “De röd-hvide” har danskarna stått och skrikit efter en ny nummer nio och i Jonas Wind kan mycket väl svaret finnas. 22-åringen har på kort tid visat att han är redo att leda Kasper Hjulmands styrkor från sin anfallsposition och näsa för mål är definitivt en egenskap Wind besitter. Styrkan, hotet i luftrummet och relativ snabbhet för sin storlek är andra verktyg som finns i Jonas låda och känslan är att både Danmark och framförallt FC Köpenhamn sitter på en riktig guldklimp. Står Wind för ett starkt EM lär betydligt större klubbar ställa sig i kö för att säkra hans namnteckning i sommarens transferfönster. Vid tilltalande odds kan ett roligt bet absolut vara att spela Jonas Wind som Danmarks bästa målskytt i turneringen.