Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Finland

Väldigt roligt för Finland att landslaget i fotboll till sist fick en stor framgång. Men i EM-slutspelet slår Berguvarna trots allt ur underläge. Truppen är relativt svag och två av gruppspelsmatcherna spelas på bortaplan (Danmark och Ryssland).

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Markku Kanerva

Meriter: -

Antal EM: 0

Smeknamn: Huuhkajat (Berguvarna)

Äntligen! Vårt östra grannland ska efter många om och men delta i sitt första EM-slutspel någonsin. Det går inte att förneka att Finland förtjänar sin plats i turneringen, Kanervas killar imponerade genom att komma tvåa bakom Italien i kvalgruppen. Mycket av “Berguvarnas” spel bygger på Teemu Pukkis spetskompetens, målmaskinen bombade in tio av finnarnas 16 kvalkassar. Det finns gott om Sverigebekanta ansikten hos Finland i form av allsvenskt erfarna spelare som Arajuuri, Toivio, Sparv och Uronen. Inga namn som dock skrämmer motståndarna. Kan Finland chocka ytterligare i sommar?

Spelar i Grupp B med Belgien, Danmark och Ryssland.

Finlands matcher

12 juni, 18:00 Danmark - Finland (Köpenhamn)

16 juni, 15:00 Finland - Ryssland (Sankt Petersburg)

21 juni, 21:00 Finland - Belgien (Sankt Petersburg)

Stjärnor - Finland

Lukás Hrádecký 

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Bayer Leverkusen

Position: Målvakt

Landskamper: 64 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

För att Finland ska ha den minsta chans i ett EM-slutspel behövs en trygghet längst bak. Det har “Berguvarna” med råge då Lukás Hrádecký är en världsmålvakt och given som etta i Bayer Leverkusen. 31-åringen föddes i Bratislava, dåvarande Tjeckoslovakien men har växt upp i Finland. I unga år representerade Lukás klubben TPK från Turku. Resan har därefter gått genom bland annat Åbo, Esbjerg samt Bröndby innan bjässen Eintracht Frankfurt viftade med lönekuvertet. Sedan dess har den 192 centimeter långe målvakten stannat i Bundesliga. Framgångarna har avlöst varandra i målvaktens karriär. Han gjorde sin debut mellan stolparna i det finländska landslaget redan som 20-åring och har nu samlat på sig 64 landskamper. Utmärkelsen “Finnish Footballer of the year” har han blivit tilldelad tre år i rad (2016-2018). Under EM-kvalet var Hrádecký en av nyckelspelarna där målvakten bara släppte in åtta mål på de nio matcherna han vaktade stolparna. Det stabila målvaktsspelet var en av anledningarna till att Finland kvalificerade sig för sitt första stora mästerskap i fotboll genom tiderna. 

Jere Uronen

Ålder: 26 

Fotbollsklubb: Genk

Position: Försvarare

Landskamper: 47 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Att Jere Uronen endast är 26 år gammal är svårt att tro då det känns som att vänsterbacken spelat fotboll i evigheter. Redan som 17-åring kritade Uronen på för Helsingborgs IF och det är främst från den skånska fotbollsklubben som svenskar är bekanta med hans namn. Efter bland annat en Supercup-titel med “Di Röe” såldes han inför säsongen 2015/16 vidare till den belgiska klubben Genk och där har Uronen också stannat kvar. Med en underskattad vänsterslägga är han en publikfavorit i Belgien och med jämna mellanrum händer det att målvakterna i motståndarmålet får hänga tvätt när Jere piskar iväg sina långskott. Sedan 2012 har ytterbacken varit en del av det finska landslaget och hade det inte varit för alla skador hade han haft betydligt fler än knappa 50 landskamper på sitt CV. Förbundskaptenen Markku Kanerva håller tummar och tår för att Jere Uronen ska hålla sig frisk till sommarens EM – gör han det finns goda möjligheter för “Berguvarna” att skrälla i turneringen.

Joona Toivio

Ålder: 33

Fotbollsklubb: BK Häcken

Position: Försvarare

Landskamper: 72 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Joona Toivio har under en lång tid varit en given del av det finländska landslaget. Inget undantag gjordes i resan mot EM-slutspelet då han rattade samtliga tio EM-kvalmatcher från sin mittbacksposition. Den rutinerade 33-åringen är så pass bekant med oss svenskar att han nästan kan betraktas som just svensk. Det är Toivio dock inte trots att han spenderat drygt sex år i Allsvenskan. Den första vändan gjordes i Djurgården och efter bland annat nio mål på strax över 85 matcher såldes Toivio vidare till Molde. Där fortsatte mittbackens målsuccé och efter en kortare vända i Polen är han sedan 2018 en given del i BK Häckens backlinje. Joona är i grunden mittback, men när det behövs är han också mer än kapabel att fylla rollen som ytterback. Mångsidigheten är en av 33-åringens absoluta styrkor och för att vara försvarare är han också ruskigt målfarlig. Dels på huvudet, men kanske framförallt på liggande boll. Toivio drar sig inte för att dra iväg en rökare till frispark och för er som inte sett hans tidigare baljor är en Youtube-sökning inte långt bort. Att göra fler mål än talismanen Pukki i sommarens EM blir såklart inte enkelt, men för er som vill ha ett riktigt roligt bet till mästerskapet är Toivio bästa finska målskytt inget dumt sådant.

Paulus Arajuuri 

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Pafos FC

Position: Försvarare

Landskamper: 50 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Bredvid Toivio i det finska mittlåset parkerar ännu en rutinerad herre. Sedan debuten i det finska landslaget 2012 har Paulus Arajuuri hunnit med 50 landskamper. 32-åringen är ytterligare en finsk back med svensk koppling. Efter att ha vandrat i olika inhemska klubbar under sin ungdom tog Arajuris karriär rejäl fart i IFK Mariehamn. Helsingfors-sonen belönades för sina bravader med en flytt till Kalmar FF där succén inte avstannade. Den gänglige mittbacken var, och är fortfarande, ett rejält hot på fasta situationer. Efter äventyret i Småland har Paulus hunnit med ett par säsonger i både Polen och Danmark fram till att han nu glassar på Cypern i Pafos FC:s tröja. Där har det nästan två meter långa fyrtornet redan hunnit med tre baljor på strax över 40 matcher och det råder inga större tvivel om att Finland kommer att lägga stort fokus på deras fasta situationer under kommande EM. Arajuuris skalle kommer att vara en måltavla på såväl frisparkar som hörnor och det återstår att se om Berguvarna kan chocka likt de gjorde i kvalet.

Jukka Raitala

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Minnesota United

Position: Försvarare/Mittfältare

Landskamper: 55 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

En mer eller mindre given del av Markku Kanervas trupp till sommarens mästerskap är Jukka Raitala. Att benämna honom som mittfältare eller försvarare vore taskigt då Raitala är mer än kapabel att fylla ut i princip vilken position som helst och frågan är om han inte hade kunnat gå som anfallare också? Den tvåfotade 32-åringen har ett brett CV att skylta med då han bland annat hunnit med spel i Tyskland, Spanien, Holland, Danmark och Norge. Sedan 2018 är det i MLS som Jukka spelar sin fotboll och inför den kommande säsongen gör han det som nyförvärv i Minnesota Uniteds färger. Det är låga odds på att han snabbt kommer att bli en publikfavorit med sitt hårda slit och förnuftiga spel, egenskaper som också gjort att han är meriterad med över 50 A-landskamper för Finland. Fotbollsspelare som är beredda att göra “skitjobbet” är precis vad som tagit Finland till EM och med Jukka Raitala i truppen ska de blåvita kunna bjuda upp till dans mot samtliga opponenter denna sommar. 

Tim Sparv 

Ålder: 34

Fotbollsklubb: AE Larisa

Position: Mittfältare

Landskamper: 80 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Tim Sparv är så nära en kultbärare vi kan komma i finsk fotboll. 34-åringen har varit med i evigheter och hade det inte varit för en skadefylld karriär hade Sparv förmodligen redan passerat 100 landskamper för Berguvarna. Mittfältaren mäter nästan två meter från strumplästen och när tillfälle ges är han inte rädd för att avlossa den mäktiga vänsterkanonen. Rutin finns i överflöd från spel i bland annat Southampton, Groningen och Midtjylland och sedan 2020 är det på Cypern som den svenskspråkiga Sparv spelar sin fotboll. Han kommer onekligen att bli en viktig del i Finlands eventuella EM-framgångar till sommaren och Markku Kanerva vet att ledargestalten är en fotbollsspelare som många i laget ser upp till. Snabbheten har försvunnit med åldern, men att stå rätt är en egenskap som Tim behärskar i sömnen. 

Rasmus Schüller 

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Djurgården

Position: Mittfältare

Landskamper: 48 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Navet som ska få Finlands mittfält att sitta ihop under sommaren spelar till vardags i Djurgårdens IF. Rasmus Schüller täcker ytor som om det inte fanns någon morgondag och 29-åringen är trots sin ringa storlek inte rädd för att gå in och ta för sig när det kommer till närkamper. Det har på kort tid gjort honom till en uppskattad herre i Djurgården och i rådande form lär Schüller bli en viktig del av Markku Kanervas startelva i EM. Karriären hos Berguvarna har hittills hunnit bli drygt 50 landskamper gammal och den kloke mittfältaren är mer än kapabel att bygga på den skörden ytterligare. Finlands centrala delar kommer att bli svåra att spela sig förbi för samtliga motståndare denna sommar, det kommer Blårändernas tvåfotade arbetshäst se till. Hur långt det räcker står skrivet i stjärnorna. 

Glen Kamara 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Rangers

Position: Mittfältare

Landskamper: 30 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Teemu Pukki och Lukás Hrádecký må vara Finlands viktigaste och kanske mest namnkunniga spelare, men Glen Kamara kommer inte långt därefter. 25-åringen fick sin fostran i Arsenal men efter diverse utlåningar till lägre rankade engelska lag gick flytten sedermera till Dundee i Skottland. Där gjorde Kamara så pass bra ifrån sig att Rangers snappade upp honom 2019. Under Steven Gerrards ledning har mittfältaren verkligen utvecklats till en fotbollsspelare av europeiska mått och det är inte omöjligt att större klubbar än Rangers knackar på Kamaras dörr om det blir ett framgångsrikt EM för hans del. Glen behärskar spelet i såväl offensiven som defensiven och även om han inte är känd för sin poängproduktion är han likväl en av turneringens mest givna mittfältare för sitt land.

Robin Lod

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Minnesota United

Position: Mittfältare

Landskamper: 44 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Minnesota United har inför den här säsongen gjort klart med Jukka Raitala och det är inte så konstigt att den amerikanska fotbollsklubben tittar efter finska nyförvärv. Robin Lod är sedan 2019 en otroligt omtyckt herre i Minnesota där mittfältaren blivit en vital del av The Loons offensiv. Lod behärskar både höger- och vänsterkanten och när det krävs kan han även gå som central offensiv mittfältare. Mångsidigheten är ett signum för nästan samtliga finska spelare och det kommer Markku Kanerva kunna dra nytta av i sommarens mästerskap. Teemu Pukki bär ett stort offensivt ansvar på sina axlar, men med god uppbackning av bland andra Lod är det långt ifrån otänkbart att bastubadarna står för en eller annan skräll. Säsongen 2013/14 blev Robin utsedd till Årets spelare i Veikkausliiga och då han hållit en jämn och likvärdig nivå sedan dess står Finland bra rustade inför EM.

Lassi Lappalainen 

Ålder: 22

Fotbollsklubb: Bologna

Position: Mittfältare

Landskamper: 7 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Den högerfotade vänsterspringaren från Espoo, Lassi Lappalainen, slog igenom tidigt. Efter debuten för sin moderklubb HJK Helsinki i Veikkausliiga som 18-åring har karriären dock gått lite i stå. Flytten till Bologna blev snabbt en utlåning till Montreal Impact i MLS och vad som 2019 kunde blivit en nystart hos kanadensarna, där han blev tvåmålskytt och fick en stående ovation i en magisk debut, har istället blivit en tillvaro kantad av skador. När han är frisk är Lassi en målfarlig och flärdfull ytter som kan göra stor skillnad för de finska lejonen, men det återstår att se i vilket slag han kommer i till EM – det var trots allt länge tveksamt om han ens skulle hinna bli skadefri i tid. 

Teemu Pukki 

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Norwich

Position: Anfallare

Landskamper: 90 (maj 2021)

Landslagsmål: 30 (maj 2021)

Den blåvita lejonkungen, Teemu Pukki, är Finlands största fotbollsstjärna sedan Jari Litmanen. Vägen dit har dock inte varit någon dans på rosor. Efter A-lagsdebuten som 16-åring i barndomsklubben KTP tog karriären till synes snabbt fart, men drömflytten till Sevilla år 2008 blev lika kvickt en mardröm. På tre år i den spanska storklubben fick han bara spela en enda match och och det skulle dröja nästan tio år innan han på allvar etablerade sig i en större klubb. Via HJK och Bröndby, Schalke och Celtic landade kanariefågeln tillslut nästet hos Norwich 2018 där ett imponerande målsnitt på 0,5 mål per match samt stor succé följt. Framgångarna har gått att översätta även till Suomi, där han hittar nät var tredje match, och ska vårt grannland i öst nå någon framgång i sommar krävs det att Pukki kommer i fin form till festen.