Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Nordmakedonien

Nordmakedonien räknas till EM:s svagaste landslag. Men debutanterna från Balkan lär vara fulla av entusiasm och har tidigare visat att kapacitet finns.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Igor Angelovski

Meriter: -

Antal EM: 0

Smeknamn: Crveni Risovi (De röda lodjuren), Crveni Lavovi (De röda lejonen)

Nordmakedonien har kvalificerat sig för sitt första stora mästerskap i förbundets snart 30-åriga historia, och vägen dit var minst sagt snårig. I EM-kvalet blev det en tredjeplats bakom Österrike och Polen, men före länder som Slovenien och Israel. Istället tog Balkan-nationen vägen via Nations League. Nordmakedonien var där i den lägsta divisionen och “Lodjuren” hade inga som helst problem med att vinna sin grupp. I playoff-spelet besegrades sedan först Kosovo innan Georgien slogs tillbaka med 1-0 i finalen. Matchens enda målskytt, och stor hjälte, var kultspelaren Goran Pandev. 37-åringen är en otroligt viktig pjäs för detta landslag. I övrigt är Alioski, Nestorovski, Elmas och Bardhi spelare att hålla ögonen på. Under sommaren tippas Nordmakedonien komma sist i sin grupp, men räkna inte bort den hungriga nationen från Balkan – fråga bara Tyskland!

Spelar i Grupp C med Österrike, Nederländerna och Ukraina.

Nordmakedoniens matcher

13 juni, 18:00 Österrike - Nordmakedonien (Bukarest(

17 juni, 15:00 Ukraina - Nordmakedonien (Bukarest)

21 juni, 18:00 Nordmakedonien - Nederländerna (Amsterdam)

Stjärnor - Nordmakedonien

Stole Dimitrievski

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Rayo Vallecano

Position: Målvakt

Landskamper: 40 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Stole Dimitrievski har spelat i Spanien under större delen av sin karriär. Som 19-åring kom han till Granada. Där blev det mest spel med B-laget, endast en ligamatch finns noterad för representationslaget. Karriären gick istället vidare i katalanska Gimnástic där målvakten stannade i två säsonger. Sedan 2018 spelar nordmakedonen för Rayo Vallecano. 40 landskamper har det blivit så långt och det är inte speciellt svårt att peka på Dimitrievskis mest avgörande insatser i landslaget. Givetvis var det hösten 2020 när Kosovo och Georgien besegrades i playoff mot EM som 27-åringen ser som sin största framgång med nationens lag. Åtminstone fram tills nu. Nordmakedonien är såklart rejält nederlagstippade i sommarens fotbollsfest, men en säker sista utpost kommer de åtminstone ha i 190 centimeter långe Stole Dimitrievski!

Boban Nikolov

Ålder: 26

Fotbollsklubb: Lecce

Position: Försvarare/Mttfältare

Landskamper: 32 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Det stod klart i många år att Boban Nikolov skulle bli en viktig del av det nordmakedonska landslaget. Mittfältaren var nämligen kapten för nationen både på U19- och U21-nivå. I A-landslaget har Nikolov använts både som central mittfältare och lite mer ut på högerkanten. Två positioner som han klarar av utan problem. Karriären startade i rumänska Viitorul där han också fick delar av sin skolning som ungdomsspelare. Vardar var nästa anhalt, men det var i ungerska Fehérvár som Boban gjorde ett namn för sig. Där var han en av lagets bästa spelare vilket gjorde att italienska Lecce plockade över honom i januari 2021. Under våren har Nikolov fått sparsamt med speltid i Serie B, men i det nordmakedonska landslaget är han helt given. Vi kommer få se mer av 26-åringen under sommaren.

Stefan Ristovski

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Dinamo Zagreb

Position: Försvarare

Landskamper: 63 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Nordmakedonien har ett par spelare med väldigt hög kapacitet och Stefan Ristovski är verkligen en av dessa pjäser. Högerbacken, som troligen kommer spela mer centralt i banan i sommarens EM-slutspel, fick sin skolning i storklubben Vardar från Skopje och gick sedan vidare till Italien. Där hade Ristovski ett par misslyckade år med en mängd utlåningar. Istället tog karriären fart igen i Rijeka i den kroatiska ligan. Framgången där gjorde att storklubben Sporting från Lissabon fick upp ögonen för Ristovski och i Portugal hade han ett par framgångsrika år. Sedan februari 2021 tillhör backen Dinamo Zagreb och där kastades han in i hetluften direkt. Ristovskis femte match för klubben var första mötet mot Tottenham i Europa League. 29-åringen startade också i returen som vi alla minns hur det gick. I Nordmakedonien är han med sina 63 landskamper den sjunde mesta landslagsmannen och den siffran kommer garanterat öka på under EM. Målsiffran (2) lär dock vara oförändrad då Ristovski lär få inrikta sig på väldigt mycket försvarsspel i turneringen.

Darko Velkovski

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Rijeka

Position: Försvarare

Landskamper: 27 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021) 

Darko Velkovski har varit ett givet inslag i Nordmakedoniens U17-, U19- och U21-landslag. Detta efter flera starka insatser för de tre fotbollsklubbar han representerat, Rabotnicki, Vardar och numera Rijeka. I den kroatiska ligan har Velkovski både spelat som mittback och som central mittfältare. Det senaste året har han dock inte spelat speciellt mycket alls vilket såklart är ett orosmoment inför Nordmakedoniens första mästerskap. Trots bristen på speltid lär Darko vara given i de rödkläddas backlinje, han är trots allt en stor del till att gänget från Balkan tog sig till sitt första mästerskap någonsin. I semifinalen av playoff-spelet mot Kosovo var det nämligen Velkovski som satte dit avgörande 2-1 med en perfekt nick. Hans första och (hittills) enda för landslaget. Räkna med att den 188 centimeter långe tuffingen kommer lufsa upp varje gång Nordmakedonien får en fast situation under EM-slutspelet.

Visar Musliu

Ålder: 26

Fotbollsklubb: MOL Fehérvár FC

Position: Försvarare

Landskamper: 29 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Visar Musliu är säkerligen ett namn som ger kalla kårar hos alla med Malmö FF-anknytningar. Den då unga mittbacken byttes in i den 85:e minuten när Vardar förpassade MFF i Champions League-kvalet 2017, ett mörkt datum för de himmelsblå. Ett par månader efter det succéfyllda kvalet passade även Musliu på att göra sin landslagsdebut, då för Makedonien, men som sedan februari 2019 heter Nordmakedonien. Då hjälpte Musliu sina kompanjoner att hålla nollan mot Israel och den välväxta försvararen hoppas göra detsamma under sommarens EM. MOL Fehérvárs varningsbenägna fotbollsspelare drar sig inte för att satsa stenhårt i närkamperna och 26-åringen är en tämligen given del av Igor Angelovskis landslag. Tårarna flödade när Nordmakedonien kvalificerade sig för sitt första stora mästerskap någonsin och det ska verkligen bli spännande att följa det relativt nybildade landslaget under sommaren. Oddsen är med det sagt höga på att det blir succé.

Ezgjan Alioski

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Leeds

Position: Försvarare/Mittfältare

Landskamper: 42 (maj 2021)

Landslagsmål: 7 (maj 2021)

Pontus Janssons bästa polare från tiden i Leeds heter Ezgjan Alioski. Sedan 2017 tillhör den välfriserade virtuosen The Damned United, ett lag han är lika älskad i som han är i landslaget. Med sin fart och teknik har Alioski många strängar på sin lyra och förbundskaptenen Angelovski vet att 29-åringen behärskar i princip vilken position som helst på det gröna fältet. Det är dock som vänsterback Ezgjan gör sig allra bäst och längs den kanten är det inte ovanligt att Nordmakedonien etablerar sina anfall. Alioski har ett par lungor som klarar 90 minuter plus tillägg vilken dag i veckan som helst, något han inte minst bevisat under den gångna Premier League-säsongen. Är det något som det inte ens finns odds på till sommarens mästerskap är det att Alioski kommer att spela med hjärtat utanpå landslagströjan. 

Arijan Ademi

Ålder: 30

Fotbollsklubb: Dinamo Zagreb

Position: Mittfältare

Landskamper: 20 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Född i Sibenik i dåvarande Jugoslavien, numera Kroatien, tillhör Arijan Ademi sedan 2014 Nordmakedoniens landslag i fotboll. I sina ungdomliga år representerade mittfältaren Kroatiens landslag, men Igor Angelovski tackar knappast nej till Ademis tjänster. Den spelskickliga 30-åringen är duktig på att fylla på i boxen och titt som tätt noteras Ademi i målprotokollet. Anledningen till att tvåvägs-spelaren hittills endast noterats för 20 landskamper är att han 2015 åkte fast för doping, en dom som från början skrevs till fyra år men som senare reducerades till två. I det nyligen startade VM-kvalet assisterade Ademi till 2-1-målet mot Tyskland, en seger som sannerligen är ett kvitto på att Nordmakedonien inte kommer att bli lätta att tas med i EM. 

Eljif Elmas

Ålder: 21

Fotbollsklubb: Napoli

Position: Mittfältare

Landskamper: 25 (maj 2021)

Landslagsmål: 6 (maj 2021)

Nordmakedonien har länge burits fram av en viss Goran Pandev. 37-åringen blir dock inte yngre, men när Pandev en dag lägger skorna på hyllan står ett nytt namn redo att ta över manteln. Eljif Elmas besitter ett skyhögt kunnande, något som bland annat fick Napoli att hosta upp över 150 miljoner kronor för hans namnteckning sommaren 2019. I Neapel har den hårdskjutande mittfältaren tagit stora kliv i sin utveckling och redan vid 21 års ålder är han en given del av Nordmakedoniens landslag. Elmas är duktig i en mot en-spelet och det är inte ovanligt att assist och mål serveras från den spännande fotbollsspelarens högerfot. Det sägs att Fatih Terim försökte få Eljif att dra på sig den turkiska landslagströjan i juli 2017, men lockropen hjälpte föga. Istället är det Igor Angelovski som drar nytta av Elmas tjänster och när han avgjorde VM-kvalmatchen mot Tyskland med sitt 2-1-mål i mars stod det klart att detta är en spelare utöver det vanliga. 

Enis Bardhi

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Levante

Position: Mittfältare

Landskamper: 34 (maj 2021)

Landslagsmål: 6 (maj 2021)

Enis Bardhi är ett namn som säkerligen får en del svenska öron att lyssna lite extra. På tio matcher gjorde mittfältaren fem mål för Malmö-klubben Prespa Birlik 2013 och även om det inte blev fler matcher än så i Skåne gjorde han ändå ett stort avtryck i staden. På tal om avtryck är det precis vad han gjort även i landslaget. Enis har representerat Makedonien på de flesta nivåerna i sin ungdom. Det är främst tack vare en anledning som mittfältaren hävdar sig i den absoluta fotbollseliten, nämligen hans högerfot. Bardhi rankas som en av världens allra bästa frisparksskyttar och motståndarna går inte säkra när 25-åringen befinner sig inom 30 meters avstånd från målet. Då kan precis vad som helst hända. I Bardhi har Nordmakedonien ett vapen som kan avgöra täta tillställningar. Ett roligt bet kan därför vara att lira en liten peng på att han gör mål i sommarens EM. 

Goran Pandev

Ålder: 37

Fotbollsklubb: Genoa

Position: Anfallare

Landskamper: 117 (maj 2021)

Landslagsmål: 37 (maj 2021)

Det finns nationalikoner och sedan finns det också nationalikoner. Goran Pandev tillhör den sistnämnda kategorin och att påstå att han är högt dyrkad i hemlandet vore en underdrift. 37-åringen är Nordmakedoniens främsta målskytt genom tiderna och historieböckerna skrev sig själva när Pandev skickade in 1-0 mot Georgien som sedermera ledde till biljetten till sommarens mästerskap, Nordmakedoniens första deltagande i en stor fotbollsturnering någonsin. Goran har en välfylld meritlista innehållandes bland annat titlar i Champions League, Serie A, Coppa Italia och klubblags-VM. Ett stort ansvar vilar således på Genoas fotbollsspelare denna sommar, men det har han gång efter annan visat att han klarar av att hantera. Ett tänkbart och inte alltför otroligt bet är att Pandev blir Nordmakedoniens främsta EM-målskytt. 

Aleksandar Trajkovski

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Mallorca

Position: Anfallare

Landskamper: 63 (maj 2021)

Landslagsmål: 18 (maj 2021)

Nordmakedonien drabbades av ett rejält avbräck när Ilija Nestorovski tvingades kasta in handduken på grund av skada. Utan Nestorovski på topp tvingas förbundskaptenen Igor Angelovski att tillämpa en annorlunda taktik i offensiv riktning och valet som anfallare ser istället ut att landa på Aleksandar Trajkovski. 28-åringen är betydligt snabbare än vad Nestorovski är och gissningsvis kommer det således att läggas stort krut från Nordmakedonien när det vankas omställningar. Då ska Trajkovskis pigga ben komma till användning och en annan fördel är att han kan växla anfallssysslan tillsammans med Goran Pandev. Nordmakedonien kan definitivt bli en obehaglig överraskning för många motståndare i EM och det faktum att Trajkovski och company är så otroligt nederlagstippade lär ena spelargruppen oerhört mycket. Hur långt det räcker återstår att se.