Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Österrike

Österrike lär knappast ha spetsen för att gå långt i detta EM-slutspel. Men laget är relativt stabilt och bör ha goda chanser att gå vidare från gruppen.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Franco Foda

Meriter: VM-brons

Antal EM: 2

Smeknamn: Das Team (Laget), Unsere Burschen (Våra grabbar)

Två europeiska slutspel finns i ryggsäcken hos Österrike. Efter att de rödvita fått respass redan i gruppspelet både 2006 och 2016 är det nu tredje gången gillt. Offensivt är förutsättningarna goda – Franco Fodas mannar målade 19 gånger under kvalet och slog i denna kategori gruppettan Polen. Österrike nöp andraplatsen med god marginal ner till Nordmakedonien och Slovenien. En nyckel hos alpnationen stavas David Alaba – Bayern München-spelaren är helt vital i landslagsdressen. Ska “Das Team” lyckas i EM vill det till att allt klaffar. Då är de definitivt med och hugger om gruppsegern.

Spelar i Grupp C med Nederländerna, Ukraina och Nordmakedonien.

Österrikes matcher

13 juni, 18:00 Österrike - Nordmakedonien (Bukarest)

17 juni, 21:00 Nederländerna - Österrike (Amsterdam)

21 juni, 18:00 Ukraina - Österrike (Bukarest)

Stjärnor - Österrike

Alexander Schlager 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: LASK Linz

Position: Målvakt

Landskamper: 6 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Österrike har inte hittat någon riktigt stabil förstemålvakt på senare år. Lirare som Heinz Lindner, Cican Stankovic och Pavao Pervan har alla fått chansen mellan stolparna. Nu känns det dock som att alpnationen kliver in i mästerskapet med Alexander Schlager som uttalad etta. 25-åringen var kapten för nationens U21-landslag i EM 2019 och har gjort ett par väldigt stabila säsonger med sitt klubblag LASK Linz. Under våren spelade han samtliga tre VM-kvalmatcher och att det blev totalt sju insläppta mål kan han inte lastas för. Schlager har snabba reflexer och är en modern målvakt som jobbar långt ut. Dock har Alexander vissa problem i luftrummet då han bara är 184 centimeter lång. Räkna med att motståndarna kommer packa målområdet fullt med folk på fasta situationer för att dra nytta av det. Det blir spännande att se hur Schlager klarar av den biten.

Stefan Lainer

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Mönchengladbach

Position: Försvarare

Landskamper: 28 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Högerbacken Stefan Lainer är son till Leo Lainer som gjorde 28 landskamper för det österrikiska landslaget mellan åren 1982-1994. Stefan representerade Red Bull Salzburg från 2015 till 2019 och gjorde 74 framträdanden och åtta mål för läskedrycksklubben. Därefter blev det en flytt till Borussia Mönchengladbach där Lainer numera huserar. Stefan är en modern och offensiv ytterback som har en välriktad passningsfot samt precisionsäkra inlägg. På meritlistan har 28-åringen fyra ligatitlar samt tre cuptitlar med Red Bull Salzburg. 

Debuten i landslaget gjordes 2017 och under EM-kvalet spelade Mönchengladbach-försvararen 540 minuter. Vårens form är uppåtgående, på de tre VM-kvalkamperna noterades högerlöparen för två framspelningar. Kan han uträtta stordåd i sommar?

Aleksandar Dragovic

Ålder: 30

Fotbollsklubb: Bayer Leverkusen 

Position: Försvarare

Landskamper: 89 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Österrikes försvar leds av rutinerade mittbacken Aleksandar Dragovic. Den stentuffe mittbacken, vars föräldrar är från Serbien, har representerat klubbar som Austria Wien, Basel, Dynamo Kiev, Leicester samt Bayer Leverkusen, och för det österrikiska landslaget har Dragovic gjort över 80 landskamper. Endast Marko Arnautovic har gjort fler i den nuvarande truppen. Dock har det bara blivit två mål i landslaget, det första kom mot Brasilien 2014 och det andra i vårens VM-kval mot Färöarna. 30-åringen var tänkt som mittbacksgeneral under EM 2016, men det gick sannerligen inget vidare. Dragovic blev utvisad i öppningsmatchen mot Ungern och brände en straff i den sista matchen mot Island. Österrike slutade sist i gruppen och Aleksandar blev lite av en syndabock. Så räkna med att 30-åringen är revanschsugen under EM 2021. 

Martin Hinteregger

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Eintracht Frankfurt 

Position: Försvarare

Landskamper: 53 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Martin Hinteregger är en annan rutinerad mittback som med framgång bildar mittlås med Aleksandar Dragovic. 28-åringen är precis som mittbackskollegan Dragovic en tuff pjäs att passera. Martin räds inte för att gå in i närkamper och de främsta styrkorna sitter i duellspelet. Mittbacken gjorde 143 matcher för Red Bull Salzburg innan han flyttade till Tyskland där österrikaren representerat klubbar som Augsburg, Mönchengladbach och nu Frankfurt. Debuten i landslaget gjordes 2013 och Hinteregger har nu dryga 50 landskamper på kontot. Martin har även noterats för fyra mål i landslagsdressen, den senaste fullträffen var mot Israel under EM-kvalet. Under våren har dessvärre den femfaldige österrikiska mästaren dragits med en lårskada som höll honom borta från samtliga tre VM-kvalkamper. Om schnitzelsnaskarna ska lyckas i sommar vill det till att Hintereggers lårkaka är bortbankad.

Andreas Ulmer 

Ålder: 35

Fotbollsklubb: Red Bull Salzburg 

Position: Försvarare

Landskamper: 23 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Österrikes äldsta spelare heter Andreas Ulmer. Vänsterbacken fostrades i Austria Wien men har under karriären växt fram till en legendar i Red Bull Salzburg. Med läskedrycksklubben har 35-åringen vunnit tolv ligatitlar samt nio cuptitlar, dessutom har Ulmers Salzburg imponerat stort i både Europa League och Champions League de senaste åren. I landslaget debuterade vänsterbacken redan 2009, men trots detta har det blivit väldigt skralt med landskamper genom åren. Från 2014 till 2017 fick 35-åringen bara speltid i två matcher, men efter att Franco Foda blev förbundskapten har Ulmer fått ett helt annat förtroende. Under EM-kvalet 2019 spelade Andreas samtliga 720 minuter för Österrike. Konstanten på vänsterbacken är ständigt att räkna med och känslan är att Ulmer hade kunnat spela i tio (nåja) år till. 

Stefan Ilsanker 

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Eintracht Frankfurt

Position: Mittfältare

Landskamper: 50 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Österrike har en ruggigt stark mittfältsuppsättning med flera spelare som kan spela på olika positioner. Stefan Ilsanker är en sådan lirare. Eintracht Frankfurts tuffing trivs bäst på det defensiva mittfältet, men kan också lira som mittback i en trebackslinje. Österrike har bytt system en del under det senaste året och kan hantera olika formationer. Då är det perfekt att ha en så flexibel lirare som Ilsanker. Mittfältaren gjorde sin första match i den röda tröjan för sju år sedan och var en given del i Österrikes trupp under EM 2016. Där spelade han två matcher i ett gruppspel som Österrike kom sist i. Det blev inga mål från Ilsanker då och det har det heller inte blivit sedan dess. 50 landskamper och noll gjorda mål vittnar om att det inte är i offensiven 32-åringen har sina huvudsakliga uppgifter. Stefan är nu precis på gränsen till en startplats när EM drar igång. Vi kan vara säkra på en sak, får han spela kommer Ilsanker precis som vanligt ge allt han har för sitt land.

Xaver Schlager 

Ålder: 23

Fotbollsklubb: Wolfsburg

Position: Mittfältare

Landskamper: 19 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Wolfsburg gjorde en makalöst stark säsong i Bundesliga och slutade fyra, en placering som ger spel i Champions League kommande säsong. En stor anledning till framgången var det centrala mittfältet. Maximilian Arnold och Xaver Schlager låg som en sköld framför backlinjen och kombinerade ett enormt jobb över hela planen med fina passningsfötter. Den sistnämnda debuterade för det österrikiska landslaget som 20-åring och gjorde sitt hittills enda mål för nationen strax efter att han fyllt 21. Sedan dess har det gått två och ett halvt åt utan någon ytterligare nätkänning för Xaver, men hans primära jobb är att jaga livet ur motståndarna och ge Sabitzer de ytor han vill åt i offensiven. En uppgift Schlager är som klippt och skuren för. 23 år gammal kommer mittfältaren från sin kanske bästa säsong i karriären och nu ska den krönas med en framgång i ett stort mästerskap. Schlager kommer vara en vital del i Österrikes jakt på slutspel.

Marcel Sabitzer 

Ålder: 27

Fotbollsklubb: RB Leipzig

Position: Mittfältare

Landskamper: 48 (maj 2021)

Landslagsmål: 8 (maj 2021)

Precis när Marcel Sabitzer uppnått körkortsålder skedde debuten i Österrikes A-landslag. Det skulle dock dröja från 2012 till 2019 innan grabben från Graz hittade sin roll i schnitzelgänget. Fem framspelningar och två fullträffar på nio EM-kvalkamper vittnar om Marcels värde för Österrike. På klubblagssidan har högervingen tagit steg pö om pö. RB Leipzig signade Sabitzer från Rapid Wien 2014 och efter ett års utlåning till systerklubben RB Salzburg ansågs allroundspelaren flygfärdig i tyska Bundesliga. Säsongen 2020/21 har Marcel Sabitzer inte bara tagit kliv i landslaget utan även etablerat sig som en äkta toppspelare i klubblaget. Tillsammans med vår svenska artist Emil Forsberg anses Österrikes David Beckham vara den bästa spelaren i RB Leipzig. Sabitzers avgörande i åttondelsfinalen av 2020 års Champions League, mot Tottenham, var själva marsipanrosen på den rödvita marsipantårtan och ett kvitto på att Sabitzer är på den största scenen för att stanna.

David Alaba 

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Bayern München

Position: Mittfältare

Landskamper: 79 (maj 2021)

Landslagsmål: 14 (maj 2021)

Som svensk är inte David Alaba någon större favorit. Svenskdödaren från VM-kvalet inför 2014 års mästerskap är dock dyrkad i sitt hemland. I över tio år har den fullfjädrade fotbollsspelaren från Wien varit bofast i Österrikes landslag trots att han ännu inte fyllt 30 bast. Även Bayern München insåg Alabas potential i tidiga tonåren, en vecka hade passerat sedan 16-årsdagen när den tyska elefanten lade vantarna på påläggskalven. Cirkus 400 framträdanden senare är det bara att bocka och buga för Bayerns bossars blickar. Prisskåpet med tvåsiffrigt antal pokaler ökar övertygelsen ytterligare. Få spelare har lika bred repertoar som denna evighetsmaskin, David Alaba används både som vänsterback, mittback, vänstermittfältare, defensiv mittfältare och offensiv mittfältare. I huvudsak var det som vänsterfältare Alaba användes under kvalet till stundande EM-slutspel. Dock spolierades hälften av matcherna på grund av återkommande skadebekymmer. Fylld med energi sedan flytten till Real Madrid blev klar lär Alaba briljera i sommar, förhoppningsvis skadefri. 

Christoph Baumgartner 

Ålder: 21

Fotbollsklubb: Hoffenheim

Position: Mittfältare

Landskamper: 8 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

En ny stjärna på den österrikiska fotbollshimlen är Christoph Baumgartner. Den kreativa mittfältaren kom fram i Hoffenheim och gjorde sin debut i Bundesliga några månader innan sin 20-årsdag. Efter det har han varit given i laget och gjort 13 ligamål. Den effektiviteten har ynglingen även tagit med till landslaget. Christoph gjorde sin debut för Das Team för mindre än ett år sedan och bara i sin andra landskamp satte han dit sitt första mål för nationen. Tre fullträffar har det blivit totalt på åtta landskamper och det händer alltid något när Baumgartner kommer rättvänd i fart. 21-åringen skadade vristen i slutet av säsongen och nu hoppas österrikarna att den där foten ska läka ihop snabbt. Det kommer vara oerhört viktigt med en hel Baumgartner för att Österrike ska överleva gruppspelet.

Marko Arnautovic 

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Shanghai SIPG

Position: Anfallare

Landskamper: 87 (maj 2021)

Landslagsmål: 26 (maj 2021)

Arrogant. Artist. Flåbuse. Galning. Marko Arnautovic är inte gjord av mellanmjölk, den här liraren är ren gräddglass med för mycket strössel. Österrikes egen Zlatan Ibrahimovic har varit runt i många länder, ligor och lag. Twente, Inter, Werder Bremen, Stoke och West Ham är ett gäng av de föreningar som fått äran att stifta bekantskap med detta kinderägg från Floridsdorf. Numer är det i Kina vi finner Arnautovic som värvades för dyra pengar från Premier League till Shanghai sommaren 2019. Förutom de vassa armbågarna på det gröna schackbrädet har halvserben även skapat rubriker utanför detsamma genom att bland annat komma ut som antifeminist med glåpord gentemot West Hams damlag under sin tid i Londonklubben. I det österrikiska landslaget begick Marko debut redan 2008 och i kvalet till kommande EM finns sex baljor noterade på åtta kamper. Om huvudet är på rätt plats blir Arnautovic onekligen en tillgång för Österrike.