Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Polen

Polen tillhör mittenskiktet av lagen i EM-slutspelet. Kapacitet finns för att gå långt, men först och främst handlar det givetvis om att ta sig igenom gruppen för de vitröda.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Paulo Sousa

Meriter: 2 VM-brons, OS-guld, 2 OS-silver

Antal EM: 3

Smeknamn: Orly (Örnarna), Biało-czerwoni (De vitröda)

Polen kommer bli en hård nöt att knäcka för Janne Andersson och Blågult. Sousas mannar tog sig snabbt i kragen efter ett misslyckat världsmästerskap i Ryssland och vann lekande lätt sin kvalgrupp före bland annat Österrike. I kapten Robert Lewandowski har de rödvita EM:s bästa striker och det är svårt att ifrågasätta målvaktsposten med Fabianski samt Szczesny. Polen har en guldmedalj i OS 1972 som mest meriterande resultat och 2021-års mästerskap blir polackernas fjärde raka EM, förhoppningsvis utan att sätta käppar i hjulen för Sverige.

Spelar i Grupp E med Sverige, Spanien och Slovakien.

Polens matcher

14 juni, 18:00 Polen - Slovakien St Petersburg

19 juni, 21:00 Spanien - Polen Sevilla

23 juni, 18:00 Sverige - Polen St Petersburg

Stjärnor - Polen

Wojciech Szczesny

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Juventus

Position: Målvakt

Landskamper: 52 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Polens förstakeeper Wojciech Szczesny var menad att bli en stormålvakt. Hans far, Maciej, spelade för Polens landslag under sin storhetstid och nu har alltså sonen tagit ett fast grepp om platsen mellan stolparna. Den gänglige målvakten flyttade till London för spel med Arsenals ungdomsakademi som 16-åring. Där visade han snabbt prov på en stor talang och fick debutera i A-laget redan som 19-åring. Under sex års tid var Wojciech mer eller mindre ordinarie och vann två FA-cuptitlar med Arsenal. Men när Petr Cech anlände från Chelsea fanns det ingen mer plats för Szczesny som istället lånades ut till Roma. I Italien imponerade han så pass att Juventus köpte honom. I Turin har polacken varit det givna förstavalet mellan stolparna de senaste tre säsongerna. Szczesny är en lång målvakt som är mycket reflexsnabb och läser spelet väl. I det polska landslaget har han stundtals delat på målvaktssysslan med West Hams Lukasz Fabianski. Det finns dock en högre kapacitet hos Juventus-målisen som gör att han lär vara förstavalet i sommarens fotbollsmästerskap.  

Bartosz Bereszynski

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Sampdoria

Position: Försvarare

Landskamper: 31 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Skickliga Bereszynski har lagt beslag på högerbacksplatsen i det polska landslaget. 28-åringen med den fina högerfoten spelar till vardags i Serie A och klubblaget Sampdoria där han nyligen avslutade sin femte raka säsong. I landslaget stod Dortmund-spelaren Piszczek tidigare i vägen på högerbacken så istället fick Bereszynski slåss om vänsterbacksplatsen. 35-årige Piszczek har nu dock blivit omsprungen av sin yngre kollega. Tekniska Bereszynski är kanske mest känd för hur han, ofrivilligt, skickade Celtic vidare i Champions League. När Legia slog ut Celtic i kvalet säsongen 2014/15 hade Bereszynski fått hoppa in i 86:e minuten. Problemet var att han fortfarande var avstängd för en utvisning året innan. UEFA straffade Legia genom att tilldöma Celtic segern med 3-0 och därmed gick skottarna vidare. Det är dock lagt till handlingarna när Bereszynski får chansen i sitta andra stora mästerskap i karriären. 

Kamil Glik

Ålder: 33

Fotbollsklubb: Benevento

Position: Försvarare

Landskamper: 82 (maj 2021)

Landslagsmål: 6 (maj 2021)

Kamil Glik har en tysk farfar som stannade i Polen efter andra världskriget. Han har därför dubbla medborgarskap och i sitt tyska pass står hans efternamn med den ursprungliga stavningen, Glück, vilket på tyska betyder tur. Glik är en slags “förpolskning” av det tyska namnet. Den fysiska försvararen startade sin karriär ganska brokigt men tog rejäl plats när han hamnade i Torino som 23-åring. Där blev det stor succé och 154 matcher. Det gjorde att Monaco fick upp ögonen för den luftstarka mittbacken och köpte över honom under sommaren 2016. Sin första säsong i klubben fick Glik se Monaco vinna ligan och gå till semifinal i Champions League. Polacken var en starkt bidragande orsak till den starka säsongen med sitt ledarskap och sitt fantastiska huvudspel i båda straffområden. Inför säsongen 2020/21 flyttade Glik tillbaka till Italien när han köptes in för att fixa ett nytt kontrakt åt nykomlingen Benevento i Serie A. Det var sånär på att lyckas, men klubben föll på mållinjen i de sista omgångarna. I landslaget är Glik en självskriven ledare och har varit defensivens ryggrad i flera år. I EM-kvalet spelade den rutinerade fotbollsspelaren alla matcher och behöver göra ett starkt EM om Polen ska kunna överraska. 

Jan Bednarek

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Southampton

Position: Försvarare

Landskamper: 29 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Polen gjorde inget vidare VM 2018 men den polske mittbacken Jan Bednarek behövde inte skämmas över sin insats. Det var knappast det polska försvaret som brast under världsmästerskapet i Ryssland, dessutom ska det sägas att Southampton-försvararen gjorde målet i Polens enda triumf – 1-0 mot Japan. 25-åringen har de senare åren växt ut till en mittback av internationellt snitt och varit självklar i The Saints mittlås sedan han lämnade Lech Poznan för spel på de brittiska öarna 2017. Jan har trots sina ringa ålder gjort 29 landskamper och kan Bednarek fortsätta utvecklas kan mycket väl Southamptons mittback bli Kamil Gliks givna arvtagare i landslaget. Tills dess får de två istället kampera som ett givet radarpar i detta mästerskap. 

Maciej Rybus

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Lokomotiv Moskva

Position: Försvarare

Landskamper: 61 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Det finns evighetsmaskiner och sedan finns det evighetsmaskiner. Hade Maciej Rybus varit en bil hade han varit en gammal Volvo som trots att den har gått väldigt många mil kan gå väldigt många till. Polacken spelar till vardags sin fotboll i den ryska klubben Lokomotiv Moskva och där är han lika uppskattad av tränaren Marko Nikolic och fansen som han är när den polska landslagströjan åker på. Paulo Sousa, som numera är förbundskapten för de rödvita, förfogar här över en spelare som fungerar lika bra som vänstermittfältare som vänsterback och det är inte en vild gissning att vi får se Rybus forsa fram längs Polens vänsterkant i EM. En viss Robert Lewandowski hoppas sätta pannan på 31-åringens inlägg, en kombination som det polska folket sätter stort hopp till denna sommar.

Mateusz Klich

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Leeds

Position: Mittfältare

Landskamper: 30 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Mateusz Andrzej Klich kommer onekligen från en sportfamilj. Pappa Wojciech spelade över 80 matcher i den polska ligan och har efter det varit coach för Mateusz moderklubb Cracovia. Mamma Malgoraza har också en bronspeng från de polska mästerskapen i 800 meter fristil samtidigt som syster Maja också är simmare. Mateusz debuterade i det polska landslaget 2011, sommaren då Wolfsburg köpte den polske mittfältaren från Cracovia. Därefter har polacken tillhört klubbar som Zwolle, Kaiserslautern, Twente och Utrecht, men sedan 2017 har Klich representerat Leeds. Där har han tagit stora steg framåt och var denna säsong en given del i “Påfåglarnas” framgångar i Premier League. 31-åringen noterades för åtta framträdanden under EM-kvalet där han tillsammans med Krychowiak utgjorde navet på Polens mittfält. 

Grzegorz Krychowiak

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Lokomotiv Moskva

Position: Mittfältare

Landskamper: 78 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Den defensiva mittfältaren började sin karriär genom att som 16-åring bli ungdomsproffs i franska Bordeaux. Det gjorde han även i kommande klubbadresser, Nantes och Reims. Större fotbollslag fick upp ögonen och Sevilla blev nästa anhalt. Under sina två år i den spanska storklubben vann Krychowiak Europa League två gånger. Den defensiva stabilitet han tillförde laget var så viktig så PSG köpte loss honom 2016. I det stjärnspäckade laget var det dock svårare att få speltid vilket först ledde till en utlåning till West Bromwich Albion och senare en permanent flytt till Lokomotiv Moskva. Där har Krychowiak sedan dess varit en gigant och, trots sin i grunden defensiva uppgift på mittfältet, pangat in 18 mål de senaste två säsongerna i ryska Premier League. Under det mycket framgångsrika EM 2016 var Krychowiak en av Polens absolut viktigaste spelare. Han spelade varenda minut av mästerskapet och satte också den avgörande straffen i åttondelsfinalen mot Schweiz. I EM-kvalet spelade Krychowiak samtliga tio matcher. Som sköld framför backlinjen är 31-åringen ovärderlig och kommer bli en av Polens stora nyckelspelare i sommarens EM-slutspel.   

Kamil Józwiak

Ålder: 23

Fotbollsklubb: Derby

Position: Mittfältare

Landskamper: 12 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Lech Poznan-produkten Kamil Józwiak hade vägen till seniorlandslaget utstakad sedan länge. Med spel i Polens U16-, U17-, U18-, U19-, U20- och U21-landslag är det inte konstigt att yttern 2019 debuterade i “Örnarna”. Mindre än ett år senare skrev Józwiak på för Derby County där han varit en av Wayne Rooneys favoritspelare med spel i 41 omgångar av 46. Likaså har den kvicke mittfältaren varit viktig för sitt Polen då Paulo Sousa låtit 23-åringen starta i samtliga Nations League-matcher. I denna turnering kom även det första målet, och att det kom mot mäktiga Holland gjorde inte saken sämre. Sannolikt lär vi se yttern på planen när polackerna tar sig an Slovakien den 14:e juni! 

Piotr Zielinski

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Napoli

Position: Mittfältare

Landskamper: 59 (maj 2021)

Landslagsmål: 6 (maj 2021)

27 år gammal har den offensiva mittfältaren Piotr Zielinski hunnit vara ordinarie i storklubben Napoli i fem raka säsonger, och i Serie A i sju. Redan som 17-åring flyttade Zielinski till Italien för att spela med Udineses ungdomslag. Det blev bara ett år med juniorerna innan han fick chansen i representationslaget 2012. Efter två mycket framgångsrika år på lån till Empoli köptes den polska talangen till sist av Napoli där han spelar idag. Redan som 19-åring gjorde Zielinsky debut för landslaget. Han ingick i truppen i EM 2016 men fick inte speciellt mycket speltid. I VM 2018 fick han dock lira i alla tre matcher. Nu är kraven större än någonsin på 27-åringen då mycket hänger på Zielinskis axlar. Han förväntas vara den som serverar Lewandowski de bollar målmaskinen behöver. Hur det samarbetet går i sommarens EM ska bli oerhört intressant att se. Ett sportbet på att den snabba teknikern gör flest assist för Polen är ingen dum idé.

Arkadiusz Milik

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Marseille

Position: Anfallare

Landskamper: 59 (maj 2021)

Landslagsmål: 15 (maj 2021)

Arkadiusz Milik, som är född i staden Tychy, fick sitt stora genombrott säsongen 2014/15 när han sköt elva mål på 21 framträdanden med Ajax. Året därpå växlande han upp ytterligare och noterades för hela 21 nätrassel på 31 spelade matcher för den holländska storklubben innan Napoli snappade upp honom. Där fortsatte anfallaren att producera och bombade som mest in 17 baljor 2017/18 i Serie A. Trots elva mål på 26 matcher för de ljusblå under den förra säsongen så var det något som skavde mellan polacken och Napolis tränare Gattuso, vilket gjorde att polacken hamnade i frysboxen. I januari lånades därför Milik ut till Marseille. Där har 27-åringen varit en av lagets absoluta bästa spelare under våren. Trots att OM tvingats hantera en kris har Milik stått för starka nio mål på 15 matcher i Ligue 1. Nu återstår det att se om målformen sitter i till sommarens EM. Hittills har det endast blivit ett mål från Miliks vänsterdoja i ett stort mästerskap, men räkna med att han tillsammans med Lewandowski bildar ett giftigt anfallspar i detta slutspel.

Robert Lewandowski

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Bayern München

Position: Anfallare

Landskamper: 118 (maj 2021)

Landslagsmål: 66 (maj 2021)

Robert Lewandowski är den stora stjärnan i Polens landslag och en av de största stjärnorna i hela Fotbolls-EM. Ända sedan karriären startade i Znicz Pruszkow stod det klart att detta var en målskytt utöver det vanliga. Efter att ha stänkt in mål även för Lech Poznan fortsatte karriären i Borussia Dortmund där snipern gjorde 74 mål på 131 ligamatcher. Under tiden i Dortmund vann Lewandowski två ligatitlar och gick till final i Champions League. Sommaren 2014 flyttade Lewandowski till rivalen Bayern München på free transfer. Där fortsätter han att ösa in mål och har prenumererat på ligatitlar. 32 år gammal ser anfallaren bättre ut än någonsin, vilket inte minst 41 mål på 29 ligamatcher i Bundesliga denna säsong visar. Det är ett personligt rekord och betyder också att polacken lägger beslag på guldskon som Europas bästa målgörare, hela elva nätrassel före tvåan Leo Messi. Nio gånger har landslagets lagkapten blivit utsedd till Polens bästa spelare och det finns givetvis inga gränser för Lewandowskis popularitet i hemlandet. Givetvis är “Lewa” Polens bästa målgörare i landslagets historia. Bland övriga rekord kan nämnas att han som inhoppare gjort fem mål på åtta minuter och 59 sekunder i en Bundesliga-match mot Wolfsburg. Nu gäller det för Polens bästa spelare genom tiderna att producera i ett stort mästerskap. Att Lewandowski blir landets bästa målgörare i EM är ett bet som inte ger några höga odds.