Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ryssland

Precis som Sverige var Ryssland i VM-kvartsfinal 2018. Om laget skulle nå lika långt i detta mästerskap får det betraktas som en framgång. Lär slåss om andraplatsen i gruppen.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Stanislav Cherchesov

Meriter: VM-kvartsfinal, EM-semifinal (ej Sovjet)

Antal EM: 4 (ej Sovjet)

Smeknamn: Sbornaya (Landslaget)

Ryssland tog sig till Europamästerskapen efter att ha kommit på en stabil andraplats i kvalgrupp I. “Omöjliga” Belgien vann gruppen och nu får alltså ryssarna åter ge sig i kast med belgarna. Zenit-anfallaren Artem Dzyuba blev nationens bästa målgörare i kvalet och är den stora ledaren i detta Ryssland. Efter ett misslyckat EM i Frankrike 2016 blev hemma-VM en riktig fullträff. Visst finns chansen att det stora landet i öst åter ska kunna stå för ett fint mästerskap. Det är knappast någon högoddsare att Stanislav Cherchesovs mannar ska kunna tråckla sig förbi gruppspelet och därmed lösa en plats i åttondelsfinal.  

Spelar i Grupp B med Belgien, Danmark och Finland.

Rysslands matcher

12 juni, 21:00 Belgien - Ryssland Sankt Petersburg

16 juni, 15:00 Finland - Ryssland Sankt Petersburg

21 juni, 21:00 Ryssland - Danmark Köpenhamn

Stjärnor - Ryssland

Anton Shunin

Ålder: 34

Fotbollsklubb: Dynamo Moskva

Position: Målvakt

Landskamper: 10 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Ryssland har i oändligt många år haft det gott ställt på målvaktsposten. Igor Akinfeev vaktade i evigheter moderlandets mål med bravur och det är egentligen den enda anledningen till att 34-årige Anton Shunin hittills bara står noterad för 10 landskamper. Shunin har varit sitt Dynamo Moskva troget sedan barnsben och i den ryska huvudstaden är han otroligt uppskattad för sina tjänster. Keepern mäter över 1,90 meter i strumplästen och med sin enorma räckvidd är det inte lätt för motståndarna att få lädret förbi Anton i kassen. Både säsongen 2018/19 och 2019/20 har Moskva-sonen utsetts till Dynamos bästa spelare av fansen, sannerligen ett kvitto på hans kapacitet. Ryssland skrällde i hemma-VM 2018 och ska Cherchesovs mannar gå långt även den här gången krävs det att Shunin står för en stark turnering, något han har alla förutsättningar att göra. 

Mário Fernandes

Ålder: 30

Fotbollsklubb: CSKA Moskva

Position: Försvarare

Landskamper: 28 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

Efter Guilherme Marinato följde Mário Fernandes, ytterligare en brasse som gick och blev ryss. Högerlöparen från Sao Paulo lämnade Gremio för CSKA Moskva 2012 och där har han blivit rysk mästare vid tre tillfällen, cupmästare vid ett tillfälle samt supercupmästare vid två tillfällen. Mario Fernandes representerade Brasiliens landslag vid ett tillfälle innan han debuterade för Ryssland 2017. Frejdige Fernandes spelade samtliga matcher för den ryska björnen i hemma-VM som slutade med succé och uttåg i kvartsfinalen på straffar mot blivande silvermedaljörerna Kroatien. Försvararen satte en strut i kvartsfinalen och har varit en stadig pjäs på Rysslands högerflank även under det framgångsrika EM-kvalet.

Georgiy Dzhikiya

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Spartak Moskva

Position: Försvarare

Landskamper: 31 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Den mångfacetterade Georgiy Dzhikiya kan användas både på flera platser i backlinjen och på mittfältet men det är i mittförsvaret han har sin huvudsakliga position. Klubblagskarriären har stannat på inhemsk mark där Spartak Moskva är den femte klubben på seniornivå. Kronjuvelen i arméknivens meritlista är bucklan i ryska Premier League från säsongen 2016/17, även om inte Dzhikiya gjorde mer än åtta framträdanden. I landslaget har Georgiy figurerat sedan 2016, men VM-slutspelet spolierades dessvärre av en skada. Under EM-kvalet har den Moskva-födda stoppklossen lirat 90 minuter i samtliga tillställningar och även hittat nätet för första gången i landslagssammanhang, i hemmatorsken mot Belgien. Stanislav Cherchesov har alternerat mellan fyra och fem man i backlinjen och höll nollan i sju av tio EM-kvalkamper. Den defensiva strukturen blir en nyckel om ryssarna ska lyckas i slutspelet, Cherchesov gör rätt i att sätta nyckeln i handen på den solida stoppklossen Dzhikiya från huvudstaden.

Andrey Semenov

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Akhmat Grozny

Position: Försvarare

Landskamper: 25 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Om det är något den hyllade förbundskaptenen Stanislav Cherchesov haft vissa problem med är det hur och med vilka fotbollsspelare han ska formera sin backlinje. Andrey Semenov var en del av truppen i hemma-VM 2018, men det är inte förrän efter mästerskapet som 32-åringen tagit en ordinarie tröja i den ryska backlinjen. Det har han dock gjort med bravur. Moskva-sonen är en otroligt omtyckt spelare i Akhmat Grozny som han tillhört sedan 2014 och hans pålitlighet har fallit väl ut även hos förbundskapten Cherchesov. Semenov behärskar egentligen alla positioner i en backlinje, men det är i mittlåset som han trivs som allra bäst. Nästan två meter lång är Andrey ett konstant hot på fasta situationer och då Ryssland besitter flera resliga herrar kommer det inte att bli roligt att släppa till hörnor och frisparkar mot moderlandet. Bli inte förvånade om Semenov knoppar in en balja under sommarens mästerskap. 

Fedor Kudryashov

Ålder: 34

Fotbollsklubb: Antalyaspor

Position: Försvarare

Landskamper: 43 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Den snabba Fedor Kudryashov har tagit en fast tröja i det ryska landslaget de senaste åren. Hösten 2016 gjorde han landslagsdebut och har sedan dess varit helt ordinarie. Den rutinerade fotbollsspelaren kan spela som vänster mittback i en trebackslinje eller som vänsterback i en mer traditionell fyrbackslinje. Kudryashov har haft en brokig karriär och utvecklades till att bli en landslagsspelare sent. Vänsterbacken föddes i Irkutsk i Sibirien men flyttade till den ryska huvudstaden som 18-åring efter att en scout till Spartak Moskva upptäckt honom. I Spartak blev det idel utlåningar innan Kudryashov sju år senare flyttade till Terek Grozny. Där började karriären ta fart på allvar och större klubbadresser lockade. De senaste säsongerna har Kudryashov testat på spel utomlands i Turkiet. 34 år gammal gör han i sommar sitt andra stora mästerskap.   

Magomed Ozdoev

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Zenit

Position: Mittfältare

Landskamper: 30 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Staden Ordzhonikidzevskoye är ett ord som är svårt att uttala, en av få som behärskar detta är stadens stolthet Magomed Ozdoev. Det defensiva mittfältsankaret har agerat städgumma i både Lokomotiv Moskva, Rubin Kazan och Zenit Sankt-Petersburg. Det är hos de sistnämnda, sin nuvarande förening, Magomed rönt störst framgång. Fältaren har nu gjort tre hela säsonger i Zenit och det har slutat i total succé med tre raka ligatitlar. Ostskivor är något oundvikligt med tanke på fältherrens spelstil, under säsongen 2019/20 passerade statistiken över inkasserade gula kort 40-strecket. I landslagströjan är den lågt stående Magomed Ozdoev det givna navet på mittfältet och gör mycket nytta i det tysta. Nio av tio EM-kvalmatcher har innehållit Ozdoevs deltagande på det centrala mittfältet där han dessutom lyckades signera två mål. Att Ozdoev drar på sig minst ett gult kort i detta EM är ett roligt bet. 

 Roman Zobnin

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Spartak Moskva

Position: Mittfältare

Landskamper: 33 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

VM-turneringen i Ryssland blev en synnerligen storslagen upplevelse för värdnationens Roman Zobnin. Mittfältaren spelade non stop på det ryska mittfältet och assisterade till två strutar för Ryssland som bärgade en plats i kvartsfinalen. Det har inte blivit lika stort förtroende för Roman under Cherchesov i kvalspelet, noll 90-minutare men likväl deltagande i lejonparten av kamperna och de gånger han stått utanför laget har det berott på skador. Zobnin, som föddes i Irkutsk, är gjuten på mittfältet hos Spartak Moskva där han var starkt bidragande till Premier League-segern säsongen 2016/17. Sexårskontraktet som skrevs 2018 är ett tydligt tecken på att Spartak ser sin mittfältsmajestäts plats i hierarkin som ohotad. Romans storebror Aleksandr har också spelat fotboll professionellt, men inte riktigt på samma nivå som sin lillebror. 

Aleksey Miranchuk

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Atalanta

Position: Mittfältare

Landskamper: 31 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

Aleksey Miranchuk har gjort över 30 landskamper och får ses som den mest lovande av Miranchuk-bröderna. Aleksey och hans tvillingbror Anton har under stora delar av karriären spelat med varandra i Lokomotiv Moskva, men efter Alekseys flytt till Atalanta sommaren 2020 har bröderna skilts åt. Den offensiva mittfältaren debuterade i landslaget redan 2015 i en träningsmatch mot Belarus där Miranchuk ersatte Yuri Zhirkov. Aleksey gjorde då ett av målen i 4-2-vinsten. Med sin känsliga vänsterfot har 25-åringen varit ett nyttigt alternativ till förbundskaptenen Stanislav Cherchesov de senaste åren, men på grund av hård konkurrens har inte den ordinarie tröjan i landslaget alltid varit helt given. Han är dock en matchvinnartyp som alltid kommer att vara redo när målen ska jagas. Frågan är om det blir flipp eller flopp i EM?

Aleksandr Golovin

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Monaco 

Position: Mittfältare

Landskamper: 36 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

En av de nya, stora stjärnorna på den ryska fotbollshimlen är den offensivt begåvade mittfältaren Aleksandr Golovin. Hans talang upptäcktes tidigt vilket medfört att den tekniska fältaren spelat i de allra flesta av Rysslands ungdomslandslag. 2015 gjorde han debut för CSKA Moskva där han visade så pass mycket framfötter att Monaco öppnade den stora penngingpåsen för att locka över ryssen inför säsongen 2018/19. I furstendömet har Golovin tagit en ordinarie plats till höger på mittfältet och bildade den här säsongen en härlig offensiv tillsammans med Ben Yedder och Volland. Landslagsdebuten kom i en vänskapsmatch mot Vitryssland redan som 19-åring och sedan dess har Golovin gjort sammanlagt 36 landskamper. 25-åringen är en löpstark, dribblingsvillig mittfältare med ett mycket fint skott. Nu tar han sats för sitt tredje stora mästerskap i karriären.  

Denis Cheryshev

Ålder: 30

Fotbollsklubb: Valencia

Position: Mittfältare

Landskamper: 30 (maj 2021)

Landslagsmål: 12 (maj 2021)

Denis Cheryshev föddes i Nizhny Novgorod men flyttade i unga år till Spanien och kan betecknas som halvspanjor. Pappa Dmitri lämnade Dinamo Moskva när sonen just fyllt sex bast, flyttlasset gick till Sporting Gijón och efter den egna karriären inledde fadern sin tränarbana som juniortränare i Real Madrid. Sonen Denis slussades in i “Marängernas” led i ett tidigt stadie men i A-tröjan hos världens mäktigaste klubb har det blott blivit sju framträdanden. Ryssen har i huvudsak tillbringat sin seniorkarriär hos Villarreal samt sin nuvarande arbetsgivare Valencia. Cheryshev har ett sanslöst målsnitt i landslaget där han målat nästan varannan match. Fyra av strutarna pangade vänstervingen in i VM på hemmaplan där han öppnade målskyttet i holmgången mot Kroatien i turneringens kvartsfinal. Under EM-kvalet blev det dessutom fem mål på de fem matcher 30-åringen kunde delta i. Oddsen är låga på att det blir fler nätrassel för Ryssland i sommarens EM. 

Artem Dzyuba

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Zenit

Position: Anfallare

Landskamper: 50 (maj 2021)

Landslagsmål: 29 (maj 2021)

Ryssarnas ryss, han personifierar det mäktiga landet i öst. Han är Putins pojk, han är en riktig björn. Artem Dzyuba är stor som en friggebod. Den väldige ryssen är nästan två meter lång och framstår som tre meter bred när han kommer galopperande mot uppställt försvar. Landslagets härförare gjorde fem poäng på fem matcher i VM på hemmaplan och i EM-kvalet har han varit en av hela kontinentens mest framträdande pjäser. Just EM-kval är något av en specialitet hos Dzyuba som bombat in 17 mål på 18 matcher under de två senaste EM-kvalen.  På klubblagsnivå har Artem blivit moderlandet trogen trots lockrop från större ligor. Med tanke på att den ryska jätten tagit hem ryska ligan tre år på raken och vunnit skytteligan i ryska Premier League de två senaste åren är det nog inget han ångrar. Räkna med att målmonstret från Moskva kommer vara en central pjäs för ryssarna i detta mästerskap.