Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Schweiz

Schweiz har haft ett starkt landslag under hela 2000-talet och ofta imponerat i kvalspelet. Frågan är om den stora fullträffen i ett mästerskap är på gång?

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Vladimir Petkovic

Meriter: VM-kvartsfinal

Antal EM: 4

Smeknamn: Nati (Landslaget)

I en tämligen rafflande kvalgrupp D avslutade Schweiz starkt och vann till slut före lag som Danmark och Irland. Sommarens mästerskap blir alplandets femte i ordningen, men någon framskjuten placering har hittills inte kunnat skönjas. I Rysslands-VM tog sig nationen hela vägen till en åttondelsfinal där det som bekant blev respass mot Sverige. Petkovic och hans mannar kommer dock ordentligt förberedda till sommarens fest med stjärnor som Seferovic, Xhaka och Schär. Trist för schweizarna att superveteranen Lichtsteiner, i och med flytten från 2020 till 2021, nu missar mästerskapet. Att de rödvita ska kunna hota om de framskjutna placeringarna i Grupp A råder det ingen som helst tvekan om.

Spelar i Grupp A med Turkiet, Italien och Wales.

Schweiz matcher

11 juni, 15:00 Wales - Schweiz Baku

16 juni, 21:00 Italien - Schweiz Rom

20 juni, 18:00 Schweiz - Turkiet Baku 

Stjärnor - Schweiz

Yann Sommer

Ålder: 32

Fotbollsklubb: Mönchengladbach

Position: Målvakt

Landskamper: 60 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Schweiz gjorde ett stabilt EM-kval där alpnationen vann sin grupp framför Danmark. Som vanligt när det gäller killarna från klockriket så var det den defensiva organisationen som låg till grund för framgången. En stor del i det starka kvalspelet hade tveklöst målvakten Yann Sommer som bara släppte in sex mål på åtta matcher. Målmannen från Morges höll nollan i hälften av kvalkamperna och har totalt på sina 49 tävlingslandskamper hållit tätt bakåt vid 22 tillfällen. Sommer har, trots sin ringa längd (183 cm), alltid varit en stor talang. Han spelade i alla Schweiz ungdomslandslag och gjorde fyra framgångsrika säsonger för Basel, där han vann ligan samtliga år, innan flyttlasset 2014 gick till tyska storklubben Borussia Mönchengladbach. Där är 32-åringen uttalad förstakeeper. I landslaget har han sedan 2015 också varit förstavalet. Schweiz har fått en tuff grupp. Ska det bli ett långt mästerskap krävs det storspel av Sommer i sommar. 

Silvan Widmer

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Basel

Position: Försvarare

Landskamper: 15 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Det har bildats ett hål på Schweiz högerkant efter att legendaren Stephan Lichtsteiner slutat i landslaget. “Världens otrevligaste fotbollsspelare”, enligt Jonas Eriksson, var ett pålitligt ånglok under många år. Nu lutar det mesta åt att Basels ytterback Silvan Widmer får ta den positionen under Europamästerskapet. 28-åringen, med många år i Udinese bakom sig, har fått en hel del förtroende under det senaste året och gjort det väldigt bra. Den sjätte september 2020 är ett datum som Widmer länge kommer bära med sig. Då satte han dit sitt första landslagsmål som betydde 1-1 mot Tyskland i Nations League. Det blev också slutresultatet. Schweiz har ett spännande gäng på pappret och är en liten outsider i sommarens mästerskap. På förhand får Silvan trots allt sägas vara lagets svaga länk och ska det bli någon framgång för den rödvita alpnationen måste Basels juvel troligen spela sitt livs fotboll. Klarar han den uppgiften?

Nico Elvedi

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Mönchengladbach

Position: Försvarare

Landskamper: 25 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Supertalang från barnsben är ett epitet Nico Elvedi lever upp till med full kraft. Redan innan killen fyllt tio bast hade han anslutit till FC Zürich där sedermera A-lagsdebuten skedde vid 17 års ålder. Det blev inte mer än en säsong i Schweiz finrum innan en större drakarna satte klorna i guldklimpen. Nico visade direkt att han var redo för uppgiften i Bundesliga och försvarsklippan har redan kommit upp i tresiffrigt antal framträdanden hos Borussia Mönchengladbach. Som grädde på moset blev Elvedi säsongen 2018/19 hela Tysklands bästa passningsspelare med en passningsprocent över 95. I landslagsdressen fick Nico Elvedi se och lära under VM 2018 där Schweiz fick respass mot Sverige i åttondelen. I EM-kvalet har mittbacken däremot fått stort förtroende från Vladimir Petkovic, samme man som lät 24-åringen debutera för fem år sedan. Efter att ha nött bänk i första kvalmatchen lirade Elvedi 90 minuter i samtliga strider på vägen mot mästerskapet.

Manuel Akanji 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Dortmund

Position: Försvarare

Landskamper: 28 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Manuel Akanji är född i Schweiz med en schweizisk mamma och en nigeriansk pappa. Som så många andra talanger från alpnationen plockades han tidigt upp av Basel och det var i den rödblå tröjan som mittbacken gjorde ett namn för sig själv. Insatserna där ledde till landslagsdebuten 2017 och en flytt till Borussia Dortmund i januari 2018. Insatserna i Tyskland gjorde försvararen än mer given i landslaget och han spelade samtliga fyra matcher i VM 2018 där de rödvita åkte ur mot Sverige i åttondelen. Den eleganta fotbollsspelaren har varit helt given i landslaget sedan dess och fungerar både i en fyrbacks- och i en trebackslinje, två formationer som Schweiz har växlat en del mellan på senare år. Hur de än väljer att formera sitt lag är det minimalt låga odds på att Akanji ställer upp på plan när det vankas EM-premiär. En riktig nyckelspelare i detta landslag.

Ricardo Rodríguez

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Torino

Position: Försvarare

Landskamper: 79 (maj 2021)

Landslagsmål: 8 (maj 2021)

Sist ut i Schweiz fyrbackslinje är vänsterbacken Ricardo Rodríguez. Den 28-årige försvararen är född i Zürich med en spansk pappa och en chilensk mamma. Redan som 11-åring började han spela för FC Zürich ungdomslag. Där gjorde ytterbacken så bra ifrån sig så han gick hela vägen upp till A-laget. Efter två år i FCZ följde fem år i tyska Wolfsburg och tre i italienska Milan. Sedan sommaren 2020 bor Rodríguez i Turin där han representerar Torino. Vänsterlöparen är känd för sin fina vänsterfot vilket gör att han tar hand om en hel del fasta situationer. Rodríguez har spelat för Schweiz alla ungdomslandslag och har nu hunnit med att spela 79 A-landskamper, inklusive två VM och snart även två EM. Åtta baljor är inte illa pinkat av en försvarare. Bland övriga meriter märks utmärkelsen årets spelare i Schweiz som Rodríguez mottog 2014. 

Granit Xhaka 

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Arsenal

Position: Mittfältare

Landskamper: 92 (maj 2021)

Landslagsmål: 12 (maj 2021)

Granit Xhaka blev tillsammans med sin bror Taulant historisk under EM 2016 när Schweiz mötte Albanien. Det var nämligen första gången i historien två bröder möttes i en EM-match spelandes för två olika länder. Granit Xhaka har albanska föräldrar men växte upp i Schweiz. Som ung grabb tog han plats i Basels akademi där han snabbt visade prov på en mycket fin vänsterfot. Som 18-åring debuterade han i A-laget och jämfördes av sin tränare med en ung Bastian Schweinsteiger. Karriären fortsatte i Mönchengladbach där mittfältaren blev lagkapten redan som 22-åring. Numera spelar han i den engelska storklubben Arsenal. Xhakas främsta kvalitéer är hans fantastiska vänsterfot, spelsinne samt arbetsmoral. På minussidan finns en viss tröghet samt att hans aggressiva spelstil ibland går till överdrift med röda kort som resultat. Skralt poängplockade ligger också Granit i fatet, den gångna säsongen i Arsenal blev det ett mål och två framspelningar på 43 framträdanden. Granit Xhaka har alltid varit en stortalang som spelat i alla ungdomslandslag. Ska det bli någon schweizisk framgång i sommar gäller det att 28-åringen växer ut till att bli den ledare och nationalhjälte han alltid haft potential till. 

Djibril Sow 

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Eintracht Frankfurt

Position: Mittfältare

Landskamper: 15 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Djibril Sow är född i Zürich med en förälder från Schweiz och en från Senegal. Tidigt stod det klart att detta var en stor fotbollstalang. Mittfältaren var bofast i samtliga schweiziska ungdomslandslag och han skrev tidigt på för Mönchengladbach i Tyskland. Där hade den fysiska fältaren dock svårt att slå igenom och istället gick flyttlasset till Bern och Young Boys. I huvudstaden blommade Sow ut och fotbollsspelaren hjälpte YB att ta deras första ligatitel på 32 år. Framgången gjorde att det återigen blev en flytt till Tyskland, denna gång till Eintracht Frankfurt som Djibril tillhör idag. 24-åringen debuterade i landslaget hösten 2018 och har sedan dess varit ett givet inslag i trupperna, även om det ska sägas att han är precis på gränsen till en startplats. Det är inte enkelt att konkurrera ut spelare som Xhaka och Freuler på det centrala mittfältet. Schweiz spelar dock med tre centrala mittfältare ibland och då passar Sow perfekt. Djibril går in i mästerskapet med en liten skada i foten och det är såklart ett orosmoment. Hinner foten läka ihop helt och hållet är dock Djibril Sow en rejäl tillgång till det schweiziska landslaget.

Remo Freuler 

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Atalanta

Position: Mittfältare

Landskamper: 27 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Mittfältaren från Ennenda är en tvåvägsspelare som gör sig lika bra oavsett om han ska agera städerska eller dirigent. Remo Freuler har representerat tre klubbar hemma i klockriket, främst FC Winterthur där han både fostrats och luttrats. Remo flyttade till Italien och Bergamo 2016 där fältaren haft stor del i de blåsvarta framgångarna både på inhemsk front och i Champions League. I landslagsdressen har Freuler haft svårt att ta en ordinarie tröja, efter en del deltagande i VM-kvalet blev det bänknötande i slutspelet. Senaste åren har det blivit både 90-minutare och kvistsittande om vartannat i Nations League samt EM-kvalet. Armékniven Freuler startade tre kvalkamper på tre olika positioner och tackade genom en balja. Fortsätter Atalantas tvåvägare att visa framfötterna under EM-lägret är det synnerligen goda odds för Freuler att äntligen få göra sina första mästerskapsminuterna i sommar.

Xherdan Shaqiri

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Liverpool

Position: Mittfältare

Landskamper: 89 (maj 2021)

Landslagsmål: 23 (maj 2021)

Xherdan Shaqiri anses vara en av Schweiz största fotbollsspelare genom alla tider. Han debuterade som väldigt ung i landslaget och hade innan dess spelat i nationens alla ungdomslag. Alpernas Messi, som han kallas för, är bara 29 år men gör ändå sitt femte stora mästerskap för landet och hålls alltjämt som en av de stora stjärnorna. Shaqiris status får dock sägas ha dalat ganska kraftigt på senare år. Tiden i Liverpool har inte alls blivit vad han hade hoppats på och skadorna har avlöst varandra. Ett stort frågetecken kan sättas kring statusen hos den kreativa mittfältaren. Samtidigt brukar alltid Shaqiri prestera i den rödvita landslagsdressen och det är onekligen en meriterad herre. I skrivande stund ligger faktiskt Xherdan sjua genom alla tider både när det kommer till antal landskamper och mål för Schweiz. I sina bästa stunder är Liverpool-liraren en gudabenådad fotbollsspelare och kan han få fram allt sitt kunnande i sommar är mycket vunnet för centraleuropéerna.

Breel Embolo 

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Mönchengladbach

Position: Anfallare

Landskamper: 42 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

Den kameruanfödde killen från Yaoundé flyttade till Schweiz som barn och stannade där till 19 års ålder. Efter fostran hos FC Basel acklimatiserades Breel Embolo till Bundesliga under tre säsonger hos Schalke. Sommaren 2019 snappade Borussia Mönchengladbach upp spjutspetsen på ett fyraårskontrakt och poängproduktionen inleddes omgående hos Fölen. Denna EM-säsong har centerforwarden noterats för tvåsiffrigt antal personliga pinnar i Bundesliga, noterbart är att han även kan användas som högervinge och i nummer 10-rollen. När Embolo var 18 bast debuterade han i Schweiz A-landslag och redan i första tävlingsmatchen kom första assisten. Breel deltog i samtliga VM-matcher under slutspelet 2018 och även i EM-kvalet har förtroendet varit intakt med bland annat en balja i 3-3-bataljen mot Danmark. 

Haris Seferovic 

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Benfica

Position: Anfallare

Landskamper: 73 (maj 2021)

Landslagsmål: 21 (maj 2021)

Ska det bli någon EM-framgång för Schweiz krävs det att de får igång Haris Seferovic ordentligt. Under hela sin karriär har han varit en utpräglad målskytt, inte minst i alla ungdomslandslag som han öst in mål för. Dock blev det inte många mål i klubblagen i början av karriären. Efter bara tre matcher och noll mål för Grasshopper köptes strikern av Fiorentina. Novara, Real Sociedad samt Eintracht Frankfurt har dessutom åtnjutit centerns tjänster innan han landat i Benfica som hämtade in honom 2017 där nuvarande kontrakt löper till 2024. 2019 valdes halvbosniern till årets spelare i portugisisk fotboll. Seferovic gjorde debut i landslaget 2013 och har spelat ett EM-slutspel och två världsmästerskap sedan tidigare. I EM-kvalet missade Haris de flesta matcherna på grund av en skada men det blev åtminstone en pyts vid framträdandet mot Irland. En skadefri Seferovic kommer göra mycket nytta för sitt Schweiz i EM.