Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Skottland

För första gången under 2000-talet har Skottland kvalificerat sig för ett stort mästerskap. Det kommer bli tufft för de mörkblå att gå vidare från gruppspelet - men en fördel är givetvis att de spelar två av matcherna hemma i Glasgow.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Steve Clarke

Meriter: -

Antal EM: 2

 Smeknamn: The Tartan Terriers (Terrierna i Tartan)

Skottland ståtar med ett av världens äldsta landslag. De spelade faktiskt sin första officiella landskamp redan 1872 mot ärkerivalen England. 0-0 slutade den fajten. Skottarna har dock aldrig haft samma framgång som sina trätobröder från söder. Faktum är att “The Tartan Terriers” endast har deltagit i tre stycken EM-slutspel och att den delade femteplatsen från slutspelet i Sverige 1992 är den hittills bästa placeringen. Sex år senare spelade Skottland sitt senaste stora mästerskap, VM i Frankrike. Nu är det dags igen efter att skottarna tagit Nations League-vägen till EM. Det ska sägas att de hade en hel del tur på vägen då både Israel och Serbien besegrades efter straffläggning. Räkna med att vi kommer få se ett vilt kämpande skotskt landslag under EM, men ska det räcka till något mer än tre hedersamma förluster gäller det att spelare som Kieran Tierney, Andy Robertson, John McGinn och Ché Adams överträffar sig själva. Den 18:e juni ställs Skottland mot England och det är verkligen något att se fram emot. Oddsen är låga att hela landet i princip står still den kvällen.

Spelar i Grupp D med Tjeckien , England och Kroatien.

Skottlands matcher

14 juni, 15:00 Skottland - Tjeckien Glasgow

18 juni, 21:00 England - Skottland London

22 juni, 21:00 Kroatien - Skottland Glasgow

Stjärnor - Skottland

David Marshall

Ålder: 36

Fotbollsklubb: Derby

Position: Målvakt

Landskamper: 43 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

David Marshall var stor nationalhjälte när Skottland tog sig till EM-slutspelet via två straffläggningar mot Israel och Serbien. Veteranen räddade straffar från målkungarna Zahavi och Mitrovic och det räckte för att de blåvita skulle kvalificera sig för sitt första stora mästerskap på väldigt länge. Keepern är född i Glasgow och är benhårt Celtic-fans från barndomen. Det var också hos de grönvita som Marshall gjorde sina första seniormatcher. Det var dock svårt att slå sig fram i den skotska storklubben och istället gick resan vidare till Cardiff. Sju år blev det med The Bluebirds där David också fick prova på spel i Premier League. Sedan förra sommaren tillhör Marshall Derby och är given etta mellan stolparna hos The Rams. Han lär också vara given försteslips i det skotska landslaget under EM. Ska kiltlandet ha någon framgång krävs det att 36-åringen överträffar sig själv. Skulle Skottland hamna i en straffläggning kan ni i alla fall räkna med att David Marshall kliver in med enormt självförtroende.

Stephen O’Donnell

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Motherwell

Position: Försvarare

Landskamper: 18 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

På vänsterbacken har Skottland det minst sagt bra ställt då både Kieran Tierney och Andy Robertson finns att tillgå, men på högerbacken har de inte lyckats få fram samma klass. Stephen O’Donnell har lagt beslag på den positionen under det senaste året och han har gjort det bra, speciellt med tanke på att landslagsdebuten gjordes under sommaren 2018. Då tillhörde O'Donnell Kilmarnock, men sedan sommaren 2020 är det Motherwell som är högerspringarens klubbadress. Det kunde dock blivit en flytt igen i januarifönstret då Celtic ryktades vara ute efter 29-åringen som imponerat både i Motherwell och i den skotska tröjan. Stephen är en klassisk skotsk spelare, om man får vara så fräck, med enorma lungor, men kanske med något sämre teknik. Oddsen är låga på att han kommer löpa enormt mycket i EM, men frågan är om kvalitén räcker. Det ska bli mycket intressant att se hur O’Donnell klarar sig på den stora scenen!

Grant Hanley

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Norwich

Position: Försvarare

Landskamper: 32 (maj 2021)

Landslagsmål: 2 (maj 2021)

Grant Hanley missade de redan klassiska straffmatcherna i playoff-spelet till EM på grund av skada, men lita på att Norwich-liraren kommer finnas med i startelvan när mästerskapet tar sin början. Mittbacken, som slog igenom i Blackburn, gjorde sin landslagsdebut redan som 19-åring och har ansetts som en försvarstalang utöver det vanliga i hemlandet. Innan debuten med seniorerna var han nämligen kapten för U19-landslaget och spelade dessutom för det skotska U21-laget som 18-åring. Klubbkarriären inleddes som sagt i Blackburn innan Newcastle fick upp ögonen för den hårdföre försvararen. Hos The Magpies blev det dock inte speciellt mycket speltid och istället gick Hanley vidare till Norwich sommaren 2017, en klubb han tillhör än idag. Där är Grant lagkapten vilket säger mycket om hans ledaregenskaper. I sommar kommer 29-åringen elda på sina styrkor bakifrån och en sak kan vi vara helt säkra på, Grant Hanley och hans lagkamrater kommer inte vika ner sig.

Jack Hendry 

Ålder: 26

Fotbollsklubb: Celtic

Position: Försvarare

Landskamper: 5 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Jack Hendry är en ny bekantskap för många, men med sina 194 cm kommer han inte gå under radarn länge till. Efter en lång rad utlåningar från moderklubben Celtic, bland annat en totalt misslyckad sejour i Melbourne City där han bara fick spela två matcher, hittade han äntligen rätt i Belgien den gångna säsongen. Hans framfart i Oostende har uppmärksammats både på landslagsnivå och hos det grönvita storlaget, som aviserat att de plockar hem honom till Glasgow efter sommarens EM. Debuten för Skottland kom så sent som den 27 mars 2021 men redan nu är han en integral del av Steve Clarke bygge där Hendry både utgör ett rejält hot i det offensiva luftrummet samt bidrar till ett framgångsrikt försvar.

Andrew Robertson

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Liverpool

 Position: Försvarare

Landskamper: 43 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Den som kommer kliva ut på EM-mattan med kaptensbindeln runt armen i Skottland är Andy Robertson. 27-åringen från Glasgow har varit lagets självklara ledare under de senaste åren. I sin ungdom tillhörde Robertson Celtics ungdomsakademi men den grönvita klubben släppte vänsterspringaren då de ansåg att han var för liten. Något de minst sagt har fått käka upp sedan dess. Robertson har med sin energiska spelstil tagit sig hela vägen till Liverpool och anses idag vara en av världens allra bästa vänsterbackar. Nu ska han också äntligen få göra ett stort mästerskap för sitt land, det enda som fattades i hans karriär som innehållit titlar i både Premier League och Champions League. Skottland kommer ha en grymt löpstark vänsterkant med Robertson tillsammans med Tierney och oddsen är väldigt små att det är från den kanten skottarna kommer skapa flest farligheter. Andy kommer i alla fall aldrig sluta löpa!

Scott McTominay

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Manchester United

Position: Mittfältare

Landskamper: 22 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Scott Francis McTominay är född i Lancaster i England, men tack vare sin skotska pappa har McTominay haft möjlighet att dra på sig den skotska landslagströjan. Det är med all önskvärd tydlighet något som förbundskaptenen Steve Clarke är djupt tacksam över. McTominay har utvecklats till en mittfältare av hög klass i Manchester United där han hanterar defensiven lika bra som offensiven. Distansskottet är kraftfullt och så är även den skotska fotbollsspelarens närkampsspel. Mellan åren 2014-2015 hade Scott enorma skadebekymmer då kroppen inte riktigt hängde med, men efter att ha växt hisnande 35 centimeter under drygt två år var det inte så konstigt. Numera är den ljushåriga mittfältaren en välväxt herre och rent fysiskt är det väldigt få som kan mäta sig med Uniteds guldklimp. Framtiden i såväl klubb- som landslag är ljus och det kommer inte att bli roligt att tas med McTominay i sommarens EM, var så säkra.

Callum McGregor

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Celtic

Position: Mittfältare

Landskamper: 29 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Det skotska mittfältet är packat med evighetsmaskiner och just en sådan är Callum McGregor. 27-åringen klarar av att springa 90 minuter utan att stanna och det är främst den egenskapen som gjort honom så oerhört uppskattad på Celtic Park. McGregor har förutom en kort låneperiod i Notts County representerat den inhemska maktfaktorn under hela sin karriär, ett kvitto på extrem lojalitet. Rent tekniskt har McGregor många övermän, men när det kommer till att spela med hjärta är mittfältaren verkligen en fotbollspelare man vill ha i sitt lag. Callum behärskar mittfältets samtliga positioner och om någon av Robertson eller Tierney skulle drabbas av skador är han dessutom kapabel att agera vänsterback. Steve Clarke anser McGregor som en given pjäs i startelvan och det ska bli spännande att följa hans framfart i sommarens mästerskap. Flera Premier League-klubbar uppges bland annat vara intresserade av hans namnteckning. 

Kieran Tierney

Ålder: 23

Fotbollsklubb: Arsenal

Position: Försvarare/Mittfältare

Landskamper: 19 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

MMA-stjärnan Conor McGregor är inte vida känd för sin expertis inom fotboll, men när han i en segerintervju år 2019 lyfte fram Kieran Tierney som sin absoluta favoritspelare och en framtida stjärna var irländaren rätt ute. Tierney har på nolltid vunnit Arsenal-fansens hjärtan och tårar fälldes definitivt i Glasgow när det stod klart att han skulle lämna Celtic efter drygt fem år i den skotska fotbollsklubben. Med tröjan instoppad i shortsen forsar Tierney fram längs vänsterkanten och de gånger han tröttnar på anfallarnas ineffektivitet är det inte ovanligt att 23-åringen tar saken i egna händer. Med en vilja av stål och snabbhet som få klarar han också av att spela mittback och det råder inget tu tal om att Tierney är given i landslaget. I de avslutande EM-kvalmatcherna, inklusive playoff mot Serbien, valde Steve Clarke att spela med wingbacks och då spelade Robertson och Tierney bredvid varandra, inget dåligt vänsterlås. Oddsen är låga på att Tierney kommer att imponera i EM och får han bara vara skadefri är det här en framtida världsstjärna.

John McGinn

Ålder: 26

Fotbollsklubb: Aston Villa

Position: Mittfältare

Landskamper: 32 (maj 2021)

Landslagsmål: 10 (maj 2021)

Med ben karvade ur berg är det inte roligt att springa på John McGinn. På nästan ingen tid alls har Glasgow-sonen gjort sig oumbärlig i Aston Villa såväl som i det skotska landslaget tack vare hans enorma slit på mittfältet. Förutom de typiskt brittiska egenskaperna besitter även McGinn en vänsterslägga som är kapabel till mycket, något vi fick se när han pangade in en helt osannolik volley mot Sheffield Wednesday, ett mål som endast är en Google-sökning bort. Tio mål på 32 landskamper är ruskigt starka papper från McGinn och står den skotska fotbollsspelaren för ett starkt EM är det inte omöjligt att större klubbar än Aston Villa börjar intressera sig för hans tjänster. Steve Clarke kommer att lita enormt mycket på sin mittfältsterrier under sommaren och ett tänkbart bet kan definitivt vara att McGinn blir Skottlands främsta målskytt.

Ryan Christie

Ålder: 26

Fotbollsklubb: Celtic

Position: Mittfältare/Anfallare

Landskamper: 18 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Skottland är inte kända för att besitta en urkraft i de främre leden, men en lirare som kommer att få ta stort offensivt ansvar i sommarens EM är Ryan Christie. Celtics mittfältare är för evigt en landslagshjälte då han satte 1-0-målet i den oförglömliga playoff-matchen mot Serbien, Christies fjärde mål på 18 avverkade landskamper. Den skotska fotbollsspelaren har inte hymlat med det faktum att det är hans viktigaste mål i karriären. Christie fungerar var som helst på det offensiva mittfältet, men allra bäst trivs han som en länk strax bakom anfallaren. I den skotska ligan levererar 26-åringen frekvent poäng och kan han producera även i landslagströjan kommer Steve Clarke att sova gott om nätterna. Ryan Christie och hans kompanjoner är mer än redo för vad som komma skall.

Ché Adams

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Southampton

Position: Anfallare

Landskamper: 3 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Det fanns en gång en ganska tanig offensiv mittfältare i Sheffield United som spåddes en lysande framtid. Ché Adams kombinerade fart och teknik på ett sällan skådat sätt, men ynglingen hade också svårt att slå igenom i stålstaden. Flytten gick därför till Birmingham och väl där började Adams lägga på sig kilon. Efter en helt makalös säsong i The Championship snappades han upp av Southampton och numera får TV-tittarnas ögon bekanta sig med ett fysiskt praktexemplar hos The Saints. Efter enstaka ungdomslandskamper i den engelska tröjan har Adams valt att representera Skottland och det dröjde inte länge innan han hade skrivit in sig i målprotokollet hos The Tartan Army. Ett av målen i vårens 4-0-seger mot Färöarna signerades av Adams och känslan är att det var det första av många för anfallaren. Steve Clarke har länge sökt med ljus och lykta efter en spjutspets och i Adams kan han mycket väl ha hittat det han letat efter.