Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ukraina

Är Ukraina fågel eller fisk i EM-slutspelet? Svårt att svara på. Laget, som leds av Manchester Citys Oleksander Zinchenko, är ojämnt.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Andriy Shevchenko

Meriter: VM-kvartsfinal

Antal EM: 2

Smeknamn: The Main Team (Huvudlaget), The Yellow and Blue (De gulblå)

Andriy Shevchenkos relation till fäderneslandet är en vacker saga. “Sheva” är ukrainska landslagets bäste målskytt genom tiderna, på spelarkarriärens höst agerade anfallaren Sverige-dödare i EM på hemmaplan och nu lotsar han sitt landslag från tränarbänken. Ukraina är en ung fotbollsnation vars största framgång är VM-kvartsfinalen 2006 där blivande mästarna Italien blev för svåra. Kvalet till EM 2020 gick riktigt bra för de blågula som gick obesegrade och slutade som gruppvinnare framför regerande Europamästarna Portugal. Ukraina ska inte räknas bort i detta slutspel.

Spelar i Grupp C med Nederländerna, Österrike och Nordmakedonien.

Ukrainas matcher

13 juni, 21:00 Nederländerna - Ukraina Amsterdam

17 juni, 15:00 Ukraina - Nordmakedonien Bukarest

21 juni, 18:00 Ukraina - Österrike Bukarest

Stjärnor - Ukraina

Heorhiy Bushchan 

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Dynamo Kiev

Position: Målvakt

Landskamper: 5 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Ukraina har ett oerhört spännande landslag på gång med klass på de flesta positionerna. De blågula är en outsider i VM, men har en position där det finns vissa frågetecken. Vem ska egentlige stå i mål? Andriy Pyatov har varit given i många år och är med sina 96 landskamper den femte mest meriterade ukrainska landslagsspelaren genom tiderna. I vårens VM-kval fick han dock sitta på bänken och då han inte längre platsar i Shakhtar Donetsk är vi på väg att se ett tronskifte. Dynamo Kievs Bushchan fick chansen i höstens Nations League och utmärkte sig då han höll nollan mot Spanien. Efter det fick keepern också starta i två av tre av vårens VM-kvalfajter. Det gjorde han bra och med sina 196 centimeter är Heorhiy en intressant spelartyp. Kommer det stora internationella genombrottet här? Det får tiden utvisa, men troligen är det i alla fall Bushchan som står mellan stolparna när EM sätter igång.

Oleksandr Karavaev

Ålder: 29

Fotbollsklubb: Dynamo Kiev

Position: Försvarare

Landskamper: 32 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Det är på ytterkanten som Oleksandr Karavaev trivs allra bäst. 29-åringen är en mångfacetterad lirare som både spelat vänster- samt högerback men även på en yttermittfältsposition i klubblaget. Oleksandr värvades in till Kiev från Zorya Luhansk inför säsongen 19/20 och har varit ett stående inslag i såväl klubb- som landslag. I Shevchenkos startelva är det i första hand högerbacksplatsen som varit i fokus. Tillsammans med bland annat Shakhtar Donetsk-backarna Kryvtsov och Matviienko utgjordes en fenomenal defensiv som bar Ukraina till framgång i kvalet. Ett kval som nationen löste utan förlust och med endast fyra futtiga insläppta mål bakåt. Karavaev gör sitt första stora mästerskap till sommaren och bli inte förvånade om Ukraina står för ett oförglömligt EM. Gruppen är tilltalande och de gulklädda har fällt riktigt stora nationer i modern nutid.       

Sergey Kryvtsov 

Ålder: 30

Fotbollsklubb: Shakhtar Donetsk 

Position: Försvarare

Landskamper: 22 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Sergey Kryvtsov har lugnt och metodiskt jobbat sig in i det ukrainska landslaget. 30-åringen är en av de som hyllats i nationens mäktiga defensiv som varit framstående i kvalspelet. Tillsammans med sin lagkompis från Shakhtar, Matviienko, har den dynamiska duon agerat städgubbar i både klubb- och landslag. En syssla som utförts med bravur. 30-åringen står fortsatt mållös för de guldressade. Kryvtsov låg dock bakom det mycket viktiga 1-0-målet mot Portugal i oktober 2019 som tog nationen till EM. Mittbacken stod då för en stenhård nick som Rui Patricio inte kunde hålla och sedermera tryckte Yaremchuk in returen från nära håll. Platsen i nationens mittlås kunde inte vara mer given efter den bedriften och den cyniske Sergey kommer inte att bli ett roligt hinder att stöta på under EM.    

Mykola Matvienko 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Shakhtar Donetsk

Position: Försvarare

Landskamper: 33 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Mykola Matvienko är lojalitet personifierad. 25-åringen är i grunden mittback men problem har han inte med att fylla varken höger- eller vänsterbackspositionen. Det gör han allt som oftast med bravur och det är ingen hemlighet att storklubbar som bland andra Arsenal kikat med intresserade ögon mot Donetsk för att följa Matvienkos framsteg. Född på Krimhalvöns västkust i Saky har han tillhört Shakhtar Donetsks verksamhet under i princip hela sin spelarkarriär utom ett par korta utlåningar till Karpaty Lviv och Vorskla Poltava. Där har han gjort så pass bra ifrån sig att han sedan länge är bofast i ett, med europeiska mått mätt, framgångsrikt Shakhtar och icke desto mindre given är han i det ukrainska landslaget. Mål har Matvienko aldrig i gjort i landslagsdressen, faktiskt inte ens på ungdomsnivå, och ska Ukraina hävda sig till sommaren är det främst försvarsspelet som Mykola ska fokusera på. Med Andriy Schevchenko vid rodret har de guldressade något spännande på gång och det är inte omöjligt att Matvienko och company blir en positiv överraskning i sommarens EM.

Vitali Mykolenko

Ålder: 22

Fotbollsklubb: Dynamo Kiev

Position: Försvarare

Landskamper: 13 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

En spelare som verkligen ska bli intressant att följa i sommarens EM är Vitali Mykolenko. Dynamo Kievs vänsterback är trots sin unga ålder (22) redan bofast i såväl klubb- som landslag och oddsen är låga på att vi snart kommer att se honom i en större europeisk fotbollsklubb än hans nuvarande. Vitali ångar upp och ned likt ett lokomotiv längs vänsterkanten och den känsliga vänsterfoten har en del assist i sig. Det hoppas förbundskaptenen Schevchenko kunna utnyttja till kommande mästerskap och en annan fördel med Mykolenko är att han även behärskar att spela mittback om det skulle behövas. Med sin speed är han en svårpasserad pjäs för samtliga opponenter. Står 22-åringen för ett iögonfallande EM kommer Dynamo Kiev högst sannolikt att tjäna sig en rejäl hacka när sommarens transferfönster öppnar. Det vågar vi slå fast redan nu.

Taras Stepanenko 

Ålder: 31

Fotbollsklubb: Shakhtar Donetsk

Position: Mittfältare

Landskamper: 59 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Taras Stepanenko kom till Shakhtar Donetsk redan 2010 och har sedan dess gjort en bit över 200 matcher för klubben. Där är han given på mittfältet och är även kapten för klubben. Med landslaget fanns mittfältaren med i EM 2016 där han spelade alla tre gruppmatcher. Det blev dock ingen större framgång för de blågula som slutade sist i gruppen. Nu behöver 31-åringen ta ett större ansvar i sitt andra stora mästerskap i karriären. Hittills har det blivit 59 landskamper och tre mål där den sista fullträffen kom för fem år sedan. Det är inte i offensiven Taras ska bidra, utan mer som sköld framför backlinjen. Där gör han väldigt mycket nytta. Shakhtar Donetsks trotjänare kommer inte få de stora rubrikerna i Europamästerskapet 2021 heller, men han kommer säkerligen få mycket speltid och är en vital del i nationens äventyr. En spelare att hålla ögonen på!

Ruslan Malinovskyi 

Ålder: 28

Fotbollsklubb: Atalanta

Position: Mittfältare

Landskamper: 35 (maj 2021)

Landslagsmål: 6 (maj 2021)

Ukraina har kanske inte den mest iögonfallande truppen i EM, men de besitter definitivt en av turneringens mest hårdskjutande spelare. Ruslan Malinovskyis vänsterfot kan förflytta berg och i ärlighetens namn går inte heller högerfoten av för hackor, något som inte är vanligt förekommande hos i grunden vänsterfotade spelare. 28-åringen lyckades aldrig riktigt slå sig in i Shakhtar Donetsk, men i belgiska Genk tog karriären viss fart. Det fick sedermera Atalanta att snappa upp honom och i Glenn Strömbergs gamla fotbollsklubb har Malinovskyi redan bjudit på flera drömmål. Den offensiva mittfältaren kommer att bli en viktig pjäs i Schevchenkos lagbygge då han är kapabel att avgöra matcher på egen hand. Motståndarnas förbundskaptener lär säkerligen avråda sina fotbollsspelare från att dra på sig dumma frisparkar mot Ukraina då de vet vad som eventuellt väntar. Ett tänkbart bet till trevlig odds kan definitivt vara att Malinovskyi blir de guldressades bästa målskytt till sommaren.

Oleksandr Zinchenko 

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Manchester City

Position: Mittfältare

Landskamper: 38 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

Det största ukrainska affischnamnet är utan tvekan Oleksandr Zinchenko. Den ljushåriga 24-åringen har på senare år blivit en viktig pusselbit i Pep Guardiolas Manchester City och det är det sannerligen inte alla spelare som blir. I den engelska fotbollsklubben har Zinchenko skolats om till en mer än duglig vänsterback, men i landslaget är det som mittfältare han opererar. Zinchenkos teknik tillhör den högre skolan och likheterna med österrikaren David Alaba är många. För att Ukraina ska fungera som lag krävs det att Zinchenko levererar på hög nivå och att döma från det vi sett så här långt i Premier League råder det ingen tvekan om att Oleksandr är redo att axla en ledarroll i landslaget. När Ukraina kvalificerade sig för EM bjöd Zinchenko på en sällan skådad segerintervju efteråt och det återstår att se om det blir liknande glädjescener till sommaren. Vägen ligger åtminstone öppen!

Mykola Shaparenko 

Ålder: 22

Fotbollsklubb: Dynamo Kiev

Position: Mittfältare

Landskamper: 9 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Mykola Shaparenko är en ny stjärna på den ukrainska fotbollshimlen. Det är en spelare som länge har ansetts som en riktig supertalang och som har gjort framträdande för Ukrainas ungdomslandslag. Han gjorde sin debut i den ukrainska högstaligan redan som 16-åring och är en av de yngsta målskyttarna någonsin i serien. Strax därefter skrev den dynamiska mittfältaren på för storklubben Dynamo Kiev som han tillhör idag. Landslagsdebuten kom när Shaparenko var 19 år gammal, men det är först på senare tid som Mykola tagit en mer fast plats i landslaget. Under vårens VM-kval startade 22-åringen två av tre matcher och såg väldigt spännande ut. Det är hård kamp om platserna i Ukrainas offensiv och en spelare som Yarmolenko konkurrerar med Shaparenko. Känslan är dock att Dynamo Kievs supertalang kommer visa vad han går för i EM och ett bet på att första landslagsmålet kommer under mästerskapet kan vara väl investerade pengar.

Marlos 

Ålder: 33

Fotbollsklubb: Shakhtar Donetsk

Position: Mittfältare

Landskamper: 22 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Att byta landslag är inte världens vanligaste företeelse men en av pionjärerna heter Marlos Romero Bonfim. Snidaren från Sao José dos Pinhais var fullblodsbrasse fram till 29 års ålder men valde då att bli en del av det ukrainska folket. Efter fem år på blågul mark för Metalist Charkiv samt Shakhtar Donetsk påbörjade ex-brassen sin landslagskarriär under Andriy Shevchenko. Den attackerande mittfältaren har en framgångsrik karriär med över 100 personliga poäng i det ukrainska finrummet. I östeuropa har Marlos vunnit elva titlar och innan dess snickrade teknikern hem pokalen i Copa Sudamericana med Sao Paulo. Därtill har halvbrassen blivit vald till årets spelare i ukrainska Premier League vid tre tillfällen. I landslagsdressen har Marlos haft en flytande roll i Shevchenkos bygge och alternerat mellan båda de offensiva kantpositionerna samt rollen som nummer 10.

Roman Yaremchuk 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Gent

Position: Anfallare

Landskamper: 22 (maj 2021)

Landslagsmål: 7 (maj 2021)

25-årige Roman Yaremchuk är trots sin relativt unga ålder något av en late-bloomer. Yaremchuk fick sin fotbollsfostran i Dynamo Kievs ungdomsled men trots det lyckades han aldrig slå sig in i representationslaget. För en relativt billig peng skickades han istället vidare till Belgien och Gent där det också gick ganska trögt. Fram till den här säsongen. Med 15 mål på 25 framträdanden har Roman äntligen fått sitt genombrott och således har förbundskapten Schevchenko givits angenäma problem i de främre leden. Júnior Moraes finns att tillgå, men den reslige Yaremchuk spås ändå ligga närmast en startplats. I full fart är anfallaren en svårstoppad kraft och Ukrainas spelidé med lågt försvar kombinerat med omställningar passar Gent-spelaren utmärkt. Större europeiska fotbollsklubbar spås redan hålla ögonen på Roman och med ett eventuellt framgångsrikt EM i ryggen lär han vara ett hett villebråd under sommaren. Om oddsen tilltalar är ett spel på Yaremchuk som bästa ukrainska målskytt ingen dum idé. Han har trots allt redan hunnit med 6 påsar på endast 19 landskamper.