Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ungern

Ungern har två hemmamatcher i gruppspelet. Det är åtminstone en ljusglimt då ungrarna hamnat i EM:s tuffaste grupp ihop med Frankrike, Tyskland och Portugal.

Här kan du spela på EM 2021
Till alla lag i EM 2021

Förbundskapten: Marco Rossi

Meriter: 2 VM-silver, EM-semifinal

Antal EM: 3

Smeknamn: Magyarok (Magyarerna), Nemzeti Tizenegy (Nationalelvan)

Efter en generationsväxling och flera tyngre år utan mästerskap var Ungern tillbaka på den största av scener 2016 när de spelade EM i Frankrike. Det slutade med en imponerande gruppseger innan det tog stopp mot Belgien i åttondelsfinal. Faktum är att Ungern då slutade före de blivande Europamästarna Portugal i sin grupp. Nu ställs de just mot detta motstånd i premiären i Budapest. Som om det inte vore nog väntar Frankrike och Tyskland i “Dödens grupp”. Alla förväntar sig att Marco Rossis lag ska sluta sist i Grupp F, men ungrarna gillar att slå ur underläge och har framförallt en finurlig offensiv. Kan de fälla någon av drakarna och skrälla sig vidare till slutspel?

Spelar i Grupp F med Frankrike, Portugal och Tyskland.

Ungerns matcher

15 juni, 18:00 Ungern - Portugal (Budapest)

19 juni, 15:00 Ungern - Frankrike (Budapest)

23 juni, 21:00 Tyskland - Ungern (München)

Stjärnor - Ungern

Péter Gulácsi 

Ålder: 31

Fotbollsklubb: RB Leipzig

Position: Målvakt

Landskamper: 37 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Péter Gulácsi är född i Budapest men har faktiskt aldrig spelat A-lagsfotboll i Ungern. Istället resten den gänglige keepern till Liverpool som tonåring för att få sin fotbollsfostran där. Det blev det utlåningar till mindre klubbar som Hereford, Tranmere och Hull, men ingen match för Liverpool. Istället tog karriären fart på allvar när målvakten skrev på för RB Salzburg 2013. Sedan dess har 31-åringen tagit steg varje säsong och nu är han en viktig kugge i den tyska toppklubben. I Ungern har den 191 centimeter långe målvakten länge ansetts som en jättetalang. Bland annat var han stor hjälte när Ungern tog brons i U20-VM år 2009. I seniorlandslaget fick Gulácsi dock länge stå i skuggan av legendariska Gábor Király, ni vet målvakten med de gråa mysbyxorna. Péter var med i truppen i EM 2016, men fick ingen speltid då. Efter mästerskapet la Király handskarna på hyllan och sedan dess har Leipzigs fantom mellan stolparna varit Ungerns givna etta. Det kommer han vara även i sommar och ska Ungern nå framgång måste han spela på toppen av sin förmåga.

Endre Botka 

Ålder: 26

Fotbollsklubb: Ferencváros

Position: Försvarare

Landskamper: 8 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

På Ungerns högerkant har en ny spelare i landslagssammanhang visat upp sig på senare år. Endre Botka var med i sin första landslagstrupp redan under hösten 2015, men fick inte göra sin tävlingsdebut förrän för drygt ett halvår sedan. Botka var en del av det lag som kvalade sig till EM genom att först besegra Bulgarien och därefter Island. Mot de sistnämnda spelade ytterbacken 90 minuter och gjorde det riktigt bra. I vårens VM-kval var Botka en given del av truppen och fick starta i en av de tre matcher som Ungern lirade. Till vardags representerar kantspringaren Ferencváros där han är en viktig kugge i laget. I den inhemska ligan räcker Endre till, men han har faktiskt aldrig spelat seriefotboll utanför hemlandet. Frågan är hur han står sig mot högsta internationella motstånd. Visst är högerbackspositionen något av en svag länk i det ungerska landslaget.

Willi Orbán 

Ålder: 28

Fotbollsklubb: RB Leipzig

Position: Försvarare

Landskamper: 20 (maj 2021)

Landslagsmål: 5 (maj 2021)

Willi Orbán är född i Kaiserslautern och har levt hela sitt liv i Tyskland. Mittbacken gjorde faktiskt ett par U21-landskamper för Tyskland, men har som senior valt att representera Ungern. Något han kan göra då han har en ungersk pappa. Beslutet togs så sent som hösten 2018 då Orbán gjorde sin första landskamp för sitt fädernesland och sedan dess har han varit bofast i försvarslinjen. Inte nog med att Leipzig-backen är en skicklig defensiv kugge, han är också livsfarlig på fasta situationer. Fem baljor har det blivit på 20 landskamper där 1-0-målet i playoff-semin mot Bulgarien och 3-2-struten i VM-kvalet mot Polen såklart sticker ut lite extra. Under EM kommer Orbán vara en given del av det ungerska landslaget och det skulle inte alls förvåna om han kliver upp och skallar in en boll. Ett bet på Willi som målskytt under EM kan vara en kul TV-peng till högt odds.

Attila Szalai

Ålder: 23

Fotbollsklubb: Fenerbahce

Position: Försvarare

Landskamper: 11 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Ungern har en ny, spännande generation på gång och en spelare som länge setts som en framtida landslagsman är Attila Szalai. Mittbacken har varit ett givet inslag i alla ungerska ungdomslandslag från U16 upp till U21. De senaste åren har försvararen fått prova på spel i A-landslaget också och gjort det väldigt bra. Debuten med de stora grabbarna kom hösten 2019 i en träningsmatch mot Uruguay. Sedan dess är Szalai ett givet inslag bredvid Orban. I vårens VM-kval spelade Attila samtliga minuter och sedan dess har 23-åringen gjort det väldigt bra i Fenerbahce, en klubb han kom till i januari månad. Szalai har snabbt funnit sig i livet i Istanbul och har varit helt given i Fenerbahces lag under hela våren. Dessutom har han lyckats trycka dit ett par bollar. I landslaget har det inte blivit några mål framåt än, men visst kan det komma i sommar. Ungern kommer i vilket fall som helst vara tunga att möta på fasta situationer.

Attila Fiola 

Ålder: 31

Fotbollsklubb: MOL Fehérvár

Position: Försvarare

Landskamper: 34 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Attila Fiola är en fysisk försvarare som är ytterback i grunden. På senare år har han dock använts en hel del som mittback i klubblaget MOL Fehérvár och som höger mittback i en trebackslinje i det ungerska landslaget. Efter en lång och framgångsrik period som spelare i U21-landslaget kom debuten med det ungerska representationslaget 2014. Fiola gjorde det så bra i landslaget att han två år senare togs ut i Ungerns EM-lag. Där blev det bara en match för Atilla (som högerback) och det var i 2-0-segern över Österrike i premiären. En dag han lär minnas länge. En annan dag som ligger backen varmt om hjärtat är den sista mars 2021. Då stod nämligen Attila Fiola för sitt första, och hittills enda, landslagsmål mot Andorra. Att målskörden ska fördubblas under sommarens fotbollsfest får anses vara en riktig högoddsare.

Szilveszter Hangya 

Ålder: 27

Fotbollsklubb: MOL Fehérvár

Position: Försvarare

Landskamper: 10 (maj 2021)

Landslagsmål: 0 (maj 2021)

Szilveszter Hangya är en spelare som säkerligen har ett gott öga till Sverige. Det var nämligen mot Blågult som vänsterbacken gjorde sin första landskamp i en träningsmatch hösten 2016 (Sverige vann efter mål av Larsson och Thelin). Sedan dess har försvararen sakta men säkert tagit sig in i landslaget. Hangya är nuförtiden en given del i truppen, även om han inte alltid är helt given från start. Bland annat fick kantspringaren börja på bänken i playoff-finalen mot Island i höstas. I VM-kvalet var dock Szilveszter tillbaka på sin vänsterkant och gjorde det bra så om inget oförutsett inträffar är det ganska låga odds på att 27-åringen får starta EM-premiären mot Portugal. Han, och många med honom i den ungerska truppen, måste spela sitt livs fotboll om det ska bli någon framgång.

Ádám Nagy 

Ålder: 25

Fotbollsklubb: Bristol City

Position: Mittfältare

Landskamper: 44 (maj 2021)

Landslagsmål: 1 (maj 2021)

Det gick snabbt för Ádám Nagy att slå sig in i det ungerska landslaget. Under våren 2015 spelade han sin första officiella tävlingsmatch för Ferencváros och i september samma år blev den defensiva mittfältaren uttagen till landslaget. Där imponerade den löpstarka fältaren så mycket att han snabbt blev bofast. Det blev en plats i truppen till EM 2016 och där nämndes han av Sports Illustrated som en av tio talanger att hålla ögonen på under mästerskapet tillsammans med bland annat Guerreiro och Coman. Nagy spelade 90 minuter i tre av de fyra matcherna Ungern gjorde i det EM-slutspelet. Framgången där tog Nagy till Bologna där han inledningsvis gjorde det bra, men med tiden fick mindre och mindre speltid. Mittfältaren har fått en nytändning i Bristol City, som han nu tillhör. 25-åringen är helt given i landslaget och var en väldigt viktig del när Ungern tog sig till mästerskapet via playoff-segrar över Bulgarien och Island. Kan han nå sin högsta nivå under sommarens EM-slutspel är mycket vunnet.

László Kleinheisler 

Ålder: 27

Fotbollsklubb: Osijek

Position: Mittfältare

Landskamper: 32 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

László Kleinheisler var en stor överraskning när han togs ut till sin första landslagstrupp inför playoff-mötet mot Norge inför EM 2016. Inte nog med det, den ettrige mittfältaren fick dessutom starta på Ullevål och tackade för förtroendet genom att sätta dit matchens enda mål. Efter det var den offensiva mittfältaren, som kallas för Scholes då han är kort och rödhårig, given i laget och spelade 75 minuter i returen där Ungern säkrade avancemanget. I mästerskapet valdes sedan Kleinheisler till matchens bästa spelare i premiären (2-0) mot Österrike. 27-åringen var inte med i höstens playoff mot detta Europamästerskapet, men var tillbaka i landslaget lagom till vårens VM-kval. Där var László riktigt vass och blev målskytt mot Andorra, hans tredje i den röda tröjan. Fler kan det mycket väl bli i sommar. Ett bet på Kleinheisler som målskytt kan ge bra utdelning.

Dominik Szoboszlai 

Ålder: 20

Fotbollsklubb: RB Leipzig

Position: Mittfältare

Landskamper: 12 (maj 2021)

Landslagsmål: 3 (maj 2021)

Inte sedan Ferenc Puskás dagar har ungrarna varit så exalterade över en fotbollsspelare som de är över Dominik Szoboszlai. Det är enkelt att förstå varför. Den kreativa mittfältaren gjorde debut för Liefering i den österrikiska andradivisionen som 16-åring och gjorde sitt första mål för klubben innan han hade fyllt 17. Det tog inte lång tid innan grannklubben RB Salzburg värvade den talangfulla ungraren där han debuterade som 17-åring. Tiden i Salzburg var en lång framgångssaga där Szoboszlai noterades för flertalet mål både i ligaspelet och i Champions League. Det gjorde att systerklubben RB Leipzig öppnade plånboken och gjorde Szoboszlai till den dyraste ungraren någonsin. En skada har gjort att det ännu inte blivit debut för Leipzig och skadan oroar även de flesta landslagssupportrar. Trots att Dominik bara har spelat tolv landskamper ses han som en av de absolut viktigaste spelarna i laget. I playoff-finalen mot Island var det supertalangen som avgjorde med ett fantastiskt 2-1-mål på övertid och kan han komma i liknande räder under sommaren är mycket vunnet. Även fast 20-åringen knappast är i full form när EM-slutspelet drar igång är det kring honom anfallsspelet kommer kretsa. Håll ögonen på en av Europas allra mest spännande unga spelare!

Roland Sallai

Ålder: 24

Fotbollsklubb: Freiburg

Position: Anfallare

Landskamper: 22 (maj 2021)

Landslagsmål: 4 (maj 2021)

Roland Sallai är en mångsidig spelare som används på olika sätt i klubblaget och i landslaget. I Freiburg, som 24-åringen har tillhört sedan sommaren 2018, används Rolland oftast som en kantspelare. I det ungerska landslaget är det däremot en mer renodlad anfallsroll som Sallai fått ta bredvid Ádám Szalai. I den rollen visade han klassen under våren när det blev mål både mot Andorra och Polen i VM-kvalet. Freiburgs juvel lär vara ruggigt sugen på att spela ett stort mästerskap då han precis missade chansen för fem år sedan. Då blev han uttagen i den preliminära truppen, men var en av de sista spelarna som plockades bort innan EM skulle starta. Denna gången är det inget snack om att Roland Sallai både ska vara med i truppen och starta samtliga matcher. Att han dessutom gör flest mål av de ungerska spelarna i turneringen är ett trevligt långtidsspel som är värt en peng.

Ádám Szalai

Ålder: 33

Fotbollsklubb: Mainz 05

Position: Anfallare

Landskamper: 70 (maj 2021)

Landslagsmål: 23 (maj 2021)

Landslagskaptenen Ádám Szalai har hunnit bli 33 år gammal, men till EM ska fyrtornet definitivt ta sig. Anfallarens tyngd och rutin kommer att bli guld värd för ungrarna denna sommar och förhoppningarna är också att han ska bättra på sin redan fullt godkända målskörd i landslaget. 23 baljor på 70 landskamper bär respekt med sig och Szalai är ett oerhört fruktat vapen i motståndarnas straffområde. I ung ålder snappade Real Madrid upp talangen och lät honom stå på tillväxt i primavera-laget, men trots godkänd målskörd även där såldes Szalai vidare till Mainz i Tyskland. Det är också i Bundesliga han gjort sig ett namn och efter att ha representerat klubbar som Schalke 04 och Hoffenheim är han nu hemma i Mainz igen sedan 2019. Den tyska fotbollsklubben har många gånger visat sin uppskattning för ungrarens tjänster och ett tänkbart bet är definitivt att Szalai vinner den interna skytteligan i sommarens mästerskap.