Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kristianstads IK

Läs mer om Kristianstads IK och spela på Hockeyallsvenskan

Grundad: 1966
Hemmaarena: Kristianstads ishall
SM-guld: 0
Tränare: Mikael Chrintz-Gath

Som idrottsstad är Kristianstad mest känd för sitt framgångsrika handbollslag som bland annat vunnit åtta SM-guld. Sedan 2019 har dessutom staden ett ishockeylag i Sveriges näst högsta liga, vilket aldrig någonsin har inträffat tidigare. KIK kommer dock från två jobbiga säsonger i rikets näst högsta liga och var blott en match från degradering i fjol, men lyckades besegra Väsby borta i den femte och avgörande Play Out-matchen. Amerikanska NHL-coachen och den forne Stanley Cup-vinnaren John Tortorella spelade för Kristianstad säsongen 1981/82. Toronto-backen Timothy Liljegren har KIK som sin moderklubb.   

Stjärnor i Kristianstad

Amil Krupic

Född: 1995-08-15

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Amil Krupic är en stor och stark back som dessutom utvecklat sitt offensiva spel på senare dagar. Krupic föddes i fotbollsstaden Halmstad där han spelade för Halmstad Hammers till han var 15 år gammal. Då blev det istället Rögle BK för Krupic som efter framgångsrika säsonger i klubbens U16, J18 och J20 valde att lämna för värsta rivalen Malmö Redhawks. Ett väldigt kaxigt byte att göra som 18-åring. Krupic hann även med att representera Pantern, Saskatoon Blades i kanadensiska WHL, Kallinge/Ronneby och Vita Hästen innan han under säsongen 2019/20 verkligen slog igenom på seniornivå. 26-åringen noterades för hela 36 poäng hos Hockeyallsvenskans nykomlingar Kristianstad som back. Ruskigt starka siffror. Efter en mindre lyckad sejour med AIK är Krupic åter i Skåneland.

Dennis Svensson

Född: 1992-09-11

Land: Sverige

Position: Center

Skjuter: Vänster

Hemmasonen Dennis Svensson ska ta över rollen som Kristianstads ledare, pådrivare och ankare efter kulturbäraren Fredrik Hansson, som efter säsongen 2020/21 valde att avsluta karriären. Svensson har inte gått den traditionella svenska vägen, via ett nationellt hockeygymnasium upp till elithockeyn. 29-åringen var KIK trogen, från ungdomslagen via J18/J20 upp till A-laget, innan det blev spel i Hockeyettan med Halmstad i två år i mitten av 2010-talet. Efter några avstickare till Pantern, Karlskrona och Djurgården är den smarte tvåvägsspelaren åter i handbollsstaden sedan 2019 och har kontrakt till och med 2023.

Kevin Wennström

Född: 2000-01-13

Land: Sverige

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Kevin Wennström har varit Rögle BK trogen under hela sin karriär så när som på ett par kortare utlåningar till Västervik och Kristianstad. Wennström svarade för 19 poäng som underårig i U16-Elit och året därpå sanslösa 66 pinnar i samma liga som rankas som Sveriges bästa serie för 15-åringar. Wennström har dessutom representerat Skånes TV-puckslag vid två tillfällen där hockeyspelaren under det andra året fick det ärofyllda uppdraget som lagkapten. 21-åringen har fått testa på SHL-spel med sin moderklubb där han 2019/20 noterades för tre mål och en assist på 29 matcher. Wennström landade in på femteplats i KIK:s interna poängliga föregående säsong, en placering det erbjuds låga odds på att han bräcker.

Här kan du spela på Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis