Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kristianstads IK

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Som idrottsstad är Kristianstad mest känd för sitt framgångsrika handbollslag som bland annat har vunnit åtta SM-guld. Från och med säsongen 19/20 kommer dessutom staden ha ett ishockeylag i Sveriges näst högsta liga, vilket aldrig någonsin har inträffat tidigare. KIK har sedan 2005 varit ett stabilt topplag i Hockeyettan utan att lyckas i playoff och kvalspel, tills nu. Amerikanska NHL-coachen och den forne Stanley Cup-vinnaren John Tortorella spelade för Kristianstad säsongen 81/82. Toronto-backen Timothy Liljegren har KIK som sin moderklubb.  

Grundad: 1966
Hemmaarena: Kristianstads ishall
SM-guld: 0
Tränare: Mikael Gath

Spela på Kristianstad på Oddset.

Tongivande spelare

Joel Gistedt 

Född: 1987-12-07 
Land: Sverige 
Position: Målvakt 
Plockar: Vänster  

Joel Gistedt var en gång i tiden en av Sveriges mest lovande ishockeymålvakter. Han har representerat samtliga juniorlandslag från U16 till U20 där han exempelvis fick chansen mellan stolparna i JVM. Det var Frölunda som snappade upp talangen från Uddevalla och i Göteborg blev det succé redan från start. Gistedt vaktade kassen i SHL redan vid 18-års ålder och draftades av dåvarande Phoenix Coyotes som nummer 36 totalt. Han testade lyckan i Nordamerika och Arizona Sundogs i CHL men var tillbaka i Sverige redan efter två år. Efter några mindre lyckade säsonger i Rögle, Leksand och Karlskoga har Gistedt varit bofast etta i Kristianstad sedan 2016. Som målvakt spelar han mycket på känsla och har en blixtsnabb plockhandske. Blir nyckelspelare i det förmodade bottenlaget från Blekinge.   

Fredrik Hansson 

Född: 1988-04-24  
Land: Sverige  
Position: Forward 
Klubbfattning: Höger 

“Mr Kristianstad” är ett självklart smeknamn för Fredrik Hansson som förutom en kortare utlåning till Pantern varit KIK trogen de nio senaste säsongerna. Hansson är 90 kilo tung och kanske inte den snabbaste centern ute på isen men kompenserar farten med en fin blick för spelet och ett starkt målsinne. De tre senaste säsongerna har Limhamnsprodukten ett snitt på 1,3 poäng per match i Hockeyettan. Att betta på att Hansson producerar lika bra i Allsvenskan är troligtvis en dum idé men med rätt omgivning kan nog den finurliga centern fortsätta leverera på ett stabilt sätt.      

Morten Jensen 

Född: 1997-03-01 
Land: Danmark 
Position: Back 
Klubbfattning: Vänster 

Danska invasionen till Hockeyallsvenskan fortsätter och i KIK hittas två herrar från pölserns förlovade land. Morten Jensen tar plats i tränare Gaths försvar och här finns en back med mycket potential. Precis som många duktiga danska hockeyspelare gör så flyttade Jensen till Sverige och Rögles ishockeygymnasium. Här gick det så pass bra att han även fick chansen i SHL under ett par matcher. Jensen är en offensivt duktig back som i fjol mäktade med 39 poäng på 52 matcher när hans lag Rungsted bärgade ett dansk guld. Svagheterna finns i hans defensiva spel där han fortfarande har mycket kvar utveckla vilket tydligt syns i antalet utvisningsminuter. Spännande ishockeyspelare att följa i Kristianstad ishall.   

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.